Γιατί θα ανέβει η αξία των ακινήτων στην Αθήνα- Οι αναπλάσεις, οι ανακαινίσεις και η κρυφή όαση των 135 στρεμμάτων

Η κτηματαγορά μπαίνει σε νέα φάση εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε νέα φάση εισέρχεται η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων, αναπλάσεων αλλά και μεγάλων έργων που δρομολογούνται αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της πρωτεύουσας.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων του κέντρου παρέμεινε υψηλό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η Αθήνα πολύ σύντομα θα αλλάξει πρόσωπο και είναι θέμα χρόνου η μετεξέλιξή της σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες για μεγάλο διάστημα είτε δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον, γιατί χαρακτηρίζονταν "υποβαθμισμένες", είτε η αγοραστική αξία των ακινήτων τους είχε υποστεί σημαντική μείωση.

Ενδεικτική είναι η περιοχή του Μεταξουργείου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, Θέμη Μπάκα, η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων αναμένεται να δώσει νέο επενδυτικό αέρα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ)", που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό Κέντρο Χειροτεχνίας στην ιστορική γειτονιά του Μεταξουργείου. Το οικοδόμημα, που για πολλά χρόνια στέγαζε μια σημαντική παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ουσιαστικής παρέμβασης στην περιοχή αυτή του κέντρου της Αθήνας.

Στο ίδιο πλαίσιο της αναβάθμισης και αλλαγής του κέντρου της Αθήνας εντάσσονται, σύμφωνα με τη μελέτη της E-Real Estates, και οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αφορούν συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζοδρόμων, καθώς και την ανακατασκευή και τη συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά την 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς παίζει και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανακαινίζεται, είτε μέσω των νέων αγοραστών-επενδυτών είτε μέσω των προγραμμάτων "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" , συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση των κτιρίων του κέντρου αλλά και στην αύξηση των εμπορικών αξιών.

Η κρυμμένη όαση 135 στρεμμάτων

"Λίγοι γνωρίζουν ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει κρυμμένη όαση πρασίνου 135 στρεμμάτων − το αρχαιολογικό άλσος", τονίζει ο κ. Μπάκας.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Το εγκριθέν σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να καταστούν ελκυστικοί για τον επισκέπτη, καθώς και την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας.

Η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν είναι, όμως, η μόνη που δρομολογείται μέσα στο επόμενο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

"Η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το "μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων.

Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, 16 νέες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να προστεθούν τους επόμενους μήνες στην Αθήνα.

"Το γεγονός ότι ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα και funds επενδύουν συνεχώς ακόμα και εν μέσω πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία του Δήμου Αθηναίων, για τη μετατροπή εμβληματικών κτιρίων και γραφειακών χώρων στην Ομόνοια, στη Σταδίου, στον Κεραμεικό, στη Λ. Συγγρού, στην Ερμού, στη Νίκης, στην Ευριπίδου, στη Λιοσίων και στην Πειραιώς είτε σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε suites room, αποδεικνύει εμπράκτως ότι η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών αποτελεί θέμα χρόνου", τονίζεται στη μελέτη.

Τέλος, ακόμα έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης αποτελεί και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Πρόκειται για μια δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Όσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο "Γουδή" και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών, αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά.

Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ενώ ο σταθμός "Γουδή" του μετρό χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, "ο στόχος για μια πιο πράσινη Αθήνα με ποιότητα ζωής σε συνάρτηση με τη σύνδεση της περιοχής με τη Λεωφόρο Μεσογείων, Κεταχάκη, Κηφισίας και τη νέα στάση του μετρό θα αναβαθμίσουν συνολικά τόσο την περιοχή Γουδή όσο και τις όμορες περιοχές που γειτνιάζουν".


Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 14 ΜΑΙΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 18:11

Γιατί επιστρέφει η παλιά τρόικα στην Αθήνα - Έρχονται Γιούνκερ, Τουσκ και Ρέγκλινγκ

Παλιοί γνώριμοι, από την εποχή του Grexit και της διαπραγμάτευσης των μνημονίων με την τρόικα, θα βρεθούν στην Αθήνα.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ 06 Μαϊ 2021 | 10:40

Ασφυξία στους δρόμους της Αθήνας λόγω της απεργίας - Πού υπάρχει μποτιλιάρισμα - Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Στο "κόκκινο" είναι από το πρωί της Πέμπτης οι δρόμοι της Αθήνας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας σε Μετρό, Τραμ, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Μαϊ 2021 | 07:49

Τσουνάμι ηλεκτρονικών δηλώσεων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις: Τι υποβάλλουμε και πότε

Εκατομμύρια θα είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στον μήνα για μια σειρά από λόγους.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Μαϊ 2021 | 16:22

ΣΤΑΣΥ: Βλάβη σε συρμό του Μετρό στο Μεταξουργείο – Τροποποιήσεις στα δρομολόγια

Όπως εξηγεί η ΣΤΑΣΥ, οι επιβάτες της γραμμής Ανθούπολη – Ελληνικό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρικό.

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 03 Μαϊ 2021 | 20:26
ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΘΗΝΑ 02 Μαϊ 2021 | 20:32

Πάσχα στην πόλη: Με σούβλες στις ταράτσες και νέφος τσίκνας και αφρικανικής σκόνης γιόρτασαν οι Αθηναίοι [Εικόνες - Βίντεο]

Δεύτερο διαφορετικό Πάσχα λόγω πανδημίας - Σούβλισμα σε ταράτσες και μπαλκόνια στην Αθήνα - Σύννεφο τσίκνας και σκόνης σκέπασε το Λεκανοπέδιο [εικόνες]

ΓΕΜΙΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ 02 Μαϊ 2021 | 10:16

Ανάσταση: Χορός πυροτεχνημάτων πάνω από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό [εικόνες]

Για πρώτη φορά το "Χριστός Ανέστη" εψάλη στις 9 το βράδυ στις εκκλησίες και όχι στις 12 και ο αττικός ουρανός πλημμύρισε με εντυπωσιακά βεγγαλικά.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥΣ 01 Μαϊ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 1.391 νέα κρούσματα - 811 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι

Σήμερα, Μ. Σάββατο ανακοινώθηκαν 1.391 νέα κρούσματα, ενώ 811 άνθρωποι διασωληνώθηκαν. Στους 72 οι θάνατοι.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01 Μαϊ 2021 | 14:34

Άγιο Φως: Δέος και κατάνυξη στην τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα - Στις 18:30 αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα [εικόνες]

"Χριστός Ανέστη" στα Ιεροσόλυμα - Εικόνες από τη λαμπρή τελετή αφής του Αγίου Φωτός - Πλήθος πιστών χωρίς μάσκες - Το απόγευμα η άφιξη στην Αθήνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 29 Απρ 2021 | 17:31

Έξαλλος ο Πολάκης με τον Πατούλη για τον πασχαλινό στολισμό: "Είσαι απερίγραπτο λαμόγιο - 73.408 ευρώ για 4 λαγουδάκια;"

Ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον Γιώργο Πατούλη με αφορμή τον πασχαλινό στολισμό της Αθήνας

ΣΕ ΜΙΑ "ΝΕΚΡΗ" ΠΟΛΗ 27 Απρ 2021 | 13:46

Σαν σήμερα μία "μαύρη" ημέρα: 27 Απριλίου 1941 - Οι Γερμανοί παρελαύνουν στην Αθήνα

Σε ένα καφενείο στους Αμπελόκηπους στις 27 Απριλίου 1941 τέσσερις Έλληνες ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον της παράδοσης της πόλεως των Αθηνών.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Απρ 2021 | 13:41