Advertisement

Follow us

Ιδού το αίσχος της φοροδιαφυγής: Δεκαέξι χιλιάδες κομμωτήρια δηλώνουν εισόδημα 162 ευρώ τον μήνα!

Εντυπωσιακά τα ευρήματα από τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 650.000 επαγγελματιών που κατατάσσονται σε περίπου 550 κλάδους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να "φουσκώσουν" οι δαπάνες των επαγγελματιών και να οδηγήσουν ακόμη και σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Μια κακή χρονιά, μια μεγάλη επένδυση, μια ατυχία, ο ανταγωνισμός από ένα κατάστημα που άνοιξε δίπλα κλπ.

Όταν όμως ολόκληροι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται πολλές χιλιάδες επαγγελματίες, εμφανίζουν μέσο μηνιαίο κέρδος που υποχωρεί ακόμη και στα 129 ευρώ τον μήνα, τότε οι υποψίες ότι τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα πολλαπλασιάζονται.

Από τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 650.000 επαγγελματιών που κατατάσσονται σε περίπου 550 κλάδους τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

Μέσο μηνιαίο εισόδημα 129 ευρώ σε 3500 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης,

162 ευρώ τον μήνα σε 16.100 επαγγελματίες που έχουν κουρεία ή κομμωτήρια,

181 ευρώ τον μήνα το μέσο εισόδημα στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και ποτών

188 ευρώ το μέσο μηνιάτικο σε πάνω από 25.000 επαγγελματίες που έχουν μπαρ.

Κάτω από τα 300 ευρώ και οι φούρνοι κάτω από τα 300 ευρώ και οι μαγαζάτορες με είδη ένδυσης. Περίπου 300 ευρώ δηλώνουν οι οδηγοί ταξί, περίπου 320 ευρώ και οι απασχολούμενοι με τη συντήρηση αυτοκινήτων. Στους 50 κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι επαγγελματίες της χώρας, οι 27 εμφανίζουν μέσο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ τον μήνα.

Το 1.000άρικο τον μήνα, το υπερβαίνουν μόνο οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι επιχειρηματικοί σύμβουλοι, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε Επίσης

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός φορολόγησης, όσο χαμηλότερο είναι το "μηνιάτικο" που εμφανίζουν αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση που θα έχουν με το εκκαθαριστικό του 2024.

Και αυτό διότι το "μηνιάτικο" θα αυξηθεί υποχρεωτικά (υπάρχει δεν υπάρχει), κατ’ ελάχιστο στα 910 ευρώ και κατά μέγιστο στα 4166 ευρώ (σ.σ είναι τα όρια των 10920 ευρώ έως και 50.000 ευρώ εντός των οποίων θα κινούνται τα ετήσια κέρδη με βάση τον μηχανισμό).

Όσοι λοιπόν δεν έχουν ειδικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να μειωθεί το ελάχιστο εισόδημα (π.χ πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, νέοι επαγγελματίες, κάτοικοι χωριών και νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους) και όσοι δεν θα μπουν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν το εισόδημα μέσω του ελέγχου, θα φορολογηθούν για τα κέρδη που προαναφέρθηκαν και θα πληρώσουν τον ανάλογο φόρο.

Στη δημοσιότητα θα δίνει κάθε χρόνο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους τζίρους των επαγγελματιών ανά κλάδο καθώς από το συγκεκριμένο μέγεθος θα εξαρτάται στο εξής και το τελικό ύψος του φόρου που θα πληρώνει καθένας από τους 700.000 επιτηδευματίες.

Η αρχή θα γίνει φέτος το καλοκαίρι ενώ θα στοιχεία θα επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, θα αρχίσει να καταγράφεται αύξηση στους μέσους τζίρους. Βέβαια, από τη στιγμή που το ύψος του φόρου επηρεάζεται πλέον και από το ύψος των εσόδων -και για την ακρίβεια πόσο μεγαλύτερο είναι σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου όπου δραστηριοποιείται η κάθε επιχείρηση- δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για τους επαγγελματίες να αποκρύπτουν τα έσοδά τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 21 Φεβ 2024 | 22:58

POS: Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές - Πότε εκπνέει η προθεσμία

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ισχύσει καμία παράταση και κάλεσε τους επαγγελματίες να τρέξουν να προλάβουν τις προθεσμίες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ 11 Φεβ 2024 | 09:42

Χατζηδάκης: Υπό προϋποθέσεις έκτακτο επίδομα το Πάσχα - Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Τέλη Μαρτίου οι ανακοινώσεις

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 07 Φεβ 2024 | 08:02

Φρένο στη φοροδιαφυγή με "κλειδωμένες" δηλώσεις ΦΠΑ - Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες

Η ΑΑΔΕ θα αναγνωρίζει μόνο τα τιμολόγια που ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA, τα οποία και θα μεταφέρονται αυτόματα στις δηλώσεις ΦΠΑ.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Φεβ 2024 | 15:29

Χατζηδάκης στο TikTok: Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού - Μόνο τα παγκάρια των εκκλησιών θα μείνουν απέξω

"Η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια! Ούτε έχει "Ράμπο" που κυνηγάνε αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή, στο Instagram και στο Tiktok!" αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 03 Φεβ 2024 | 09:21

Ποιες είναι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα ποσά και τα τρία διαφορετικά "πακέτα"

Διευκρινήσεις για το ποιοι, πότε και τι ποσό εισφορών θα πρέπει να καταβάλουν από την 1/1/2024.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 02 Φεβ 2024 | 17:18

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Το σκεπτικό με το οποίο κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ η επιβολή του επίμαχου τέλους.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 28 Φεβ 2024 | 21:54

Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από την Παρασκευή έως και 30%, αλλά... προσοχή στις προσφορές - Πιο φθηνό το βρεφικό γάλα

Η 1η Μαρτίου είναι η ημέρα ενεργοποίησης των μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά το θέμα είναι πώς θα αποτυπωθούν αυτά τα μέτρα στην πράξη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 27 Φεβ 2024 | 10:51

Πόσα θα πληρώνουμε για τη δόση του στεγαστικού μας δανείου μέχρι το τέλος του χρόνου - Προς πάγωμα των επιτοκίων

Το πιθανότερο σενάριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κρατούν ενήμερα τα στεγαστικά τους δάνεια είναι ότι η δόση θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 25 Φεβ 2024 | 08:31

Στα επίπεδα του 2021 επιστρέφει η τιμή του ρεύματος – Ποια "βαρίδια" άφησε η κρίση

Έρχονται τιμολόγια ρεύματος από 6,7 -8,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέσα στον Μάρτιο.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 23 Φεβ 2024 | 11:10

Πού και πώς αγοράζεις δικό σου σπίτι πληρώνοντας λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα

Τι γίνεται τώρα που μείναμε χωρίς "το Σπίτι μου" είναι το ερώτημα. Πώς αγοράζεις ακίνητο πληρώνοντας λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

ΜΕΓΑΛΗ Η "ΨΑΛΙΔΑ" 21 Φεβ 2024 | 10:23

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή των αγροτικών προϊόντων: 0,80€ εισπράττει ο παραγωγός για την ντομάτα, 2€ η τιμή στο σούπερ μάρκετ

Στον κατάλογο των προϊόντων που φεύγουν χαμηλά από το χωράφι για να καταλήξουν πανάκριβα στο ράφι και οι ντομάτες. Ποια άλλα προϊόντα πληρώνουμε ακριβά.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ 20 Φεβ 2024 | 12:09

Πώς παίρνουμε "μπόνους" χιλιάδων ευρώ όταν πληρώνουμε με κάρτα τεχνίτες, αισθητικούς, κομμωτές, ταξιτζήδες

Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

"ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ" 18 Φεβ 2024 | 13:34

Ανακαινίστε, νοικιάστε και πάρτε πίσω τα χρήματά σας σε λιγότερο από τρία χρόνια - Οι προϋποθέσεις του προγράμματος

Πώς θα δοθούν οι "επιταγές" 4.000 ευρώ για να ανακαινίσετε το σπίτι σας (Και τα μισά… μπροστά).