Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων θέλοντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και αυτό παρά τον σάλο στα χρηματιστήρια, ειδικά για τους τραπεζικούς τίτλους. Η ανακοίνωση χθες της 5ης κατά σειρά αύξησης των επιτοκίων, έφθασε το τελικό επιτόκιο στο 3,5%, με τους δανειολήπτες να υφίστανται άμεσα τις συνέπειες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr και της Βάσως Αγγελέτου, οι δανειολήπτες θα δουν από τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων, μια επιβάρυνση της τάξης των 30 ευρώ, που θα προστεθεί στις προηγούμενες αυξήσεις. Ετσι, για παράδειγμα, για ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και διάρκειας 20 ετών, η δόση έχει ήδη αυξηθεί κατά 159 ευρώ και πλέον θα αυξηθεί κι άλλο και θα φθάσει στα +188 ευρώ.
Αναλυτικά το παράδειγμα με τα δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ
Πιο αναλυτικά, για ένα δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, η μηνιαία δόση είχε φθάσει τα 823- 850 ευρώ και πλέον η αύξηση θα είναι επιπλέον από 151 έως 178 ευρώ.
Το ίδιο δάνειο αν έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η μηνιαία δόση ήταν από 695- 723 ευρώ και πλέον αυξάνεται από 159 έως και 188 ευρώ.
Ενώ για το ίδιο δάνειο και διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, η μηνιαία δόση ήταν από 575 έως και 607 ευρώ και πλέον η αύξηση είναι από 325 έως και 357 ευρώ, πλησιάζει δηλαδή τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ο κατά προσέγγιση υπολογισμός της αύξησης οφείλεται στο γεγονός ότι η ακριβής μηνιαία αύξηση, εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης του δανείου. Δηλαδή όσο πιο πρόσφατα πήρε ο δανειολήπτης το δάνειο, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται με τόκους έναντι κεφαλαίου, τάση που μειώνεται όσο το δάνειο πλησιάζει τη λήξη του. Επίσης ο υπολογισμός δεν αφορά φυσικά όσους, λίγους, έχουν πάρει δάνειο με σταθερό επιτόκιο.
Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή δεν φαίνεται ή δεν αποκλείεται να μην είναι η τελευταία αύξηση, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί με τον επιθυμητό ρυθμό. Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες αυξήσεις να είναι μικρότερες- της τάξης των 25 μονάδων βάσης δηλαδή και όχι των 50 μονάδων όπως χθες- καθώς οι νομισματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται εφεξής, είπε, "υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων", γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία όσο οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς "τρικυμίας".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr