Follow us

Τέλος τα επιδοτούμενα δάνεια για τους νέους - Πού θα βρείτε σπίτια με ενοίκιο κάτω από 600 ευρώ [πίνακας]

Επιστροφή στην… κόλαση των υψηλών ενοικίων αλλά και του ακριβού κόστους δανεισμού για χιλιάδες νέους που αναζητούν στέγη.

ακινητα

Επιστροφή στην… κόλαση των υψηλών ενοικίων αλλά και του ακριβού κόστους δανεισμού για χιλιάδες νέους που αναζητούν στέγη.

Ο… παράδεισος των επιδοτούμενων δανείων που χορηγούνταν μέσω του προγράμματος το "σπίτι μου" έκλεισε, καθώς ουσιαστικά εξαντλήθηκε το 1 δισ. ευρώ που διατέθηκε από το κράτος για την χρηματοδότηση του προγράμματος.

Προοπτική περαιτέρω αύξησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς δεν έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι πόροι. Ούτε και έχει λεχθεί κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης.

Έτσι, όσοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα που εξασφάλιζε δάνειο έως και 150.000 ευρώ με επιτόκιο της τάξεως του 1%, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν:

1. Την τεράστια έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση με ενοίκιο που να συγκρατείται στην περιοχή των 600 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της e-real estates, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα 80-110 τετραγωνικών με ενοίκιο έως 600 ευρώ αντιστοιχούν μόλις στο 1,15% του συνόλου στα βόρεια προάστια, στο 1,43% στα νότια προάστια, στο 17,4% στο κέντρο της Αθήνας και στο 23,3% στα δυτικά προάστια. Ποσοστό 15% αντιστοιχεί και στον Πειραιά.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι πρακτικά, για να μείνει κάποιος ειδικά στα βόρεια προάστια, θα πρέπει να διαθέτει έναν ολόκληρο μισθό. Το 95,8% των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση στα βόρεια προάστια, έχουν ζητούμενο ενοίκιο άνω των 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον σπίτι με δύο υπνοδωμάτια και επιφάνεια από 80 έως 110 τ.μ που να νοικιάζεται κάτω από 800 ευρώ. Αντίστοιχα, στα νότια προάστια το ποσοστό είναι 80,4%. Τα 2 στα 3 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ενοικιάζονται σε τιμές άνω των 700 ευρώ, ενώ στο υπόλοιπο Αττικής το ποσό είναι 71,3%.

Τέλος τα επιδοτούμενα δάνεια για τους νέους - Πού θα βρείτε σπίτια με ενοίκιο κάτω από 600 ευρώ [πίνακας]

2. Το πολύ υψηλό κόστος του χρήματος. Στα νέα δάνεια, το μέσο επιτόκιο δανεισμού έχει ξεπεράσει το 4,2% ήδη από τον Ιούλιο και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει έκτοτε σε νέα αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ποσό 150.000 ευρώ, η δόση ξεπερνά πλέον τα 750 ευρώ τον μήνα ακόμη και για 30 χρόνια αποπληρωμής.

3. Την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν το δάνειο (ακόμη και με αυτή την υψηλή δόση) αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή επαρκές εισόδημα, καλή "βαθμολογία" στην αξιολόγηση που γίνεται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και ένα σημαντικό ποσό της αξίας του ακινήτου σε μετρητά (τουλάχιστον 30%).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ 26 Νοε 2023 | 10:13
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΗΡΑΚΛΗΣ" 23 Νοε 2023 | 10:40

Χατζηδάκης για κόκκινα δάνεια: Σύγχρονες και δίκαιες λύσεις για τράπεζες, δάνεια και ευάλωτους

"Η παρέμβαση για τράπεζες και δάνεια συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών", τονίζει ο Χατζηδάκης.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 20 Νοε 2023 | 08:36

Γιατί είναι βαρύ το κόστος στέγασης στην Ελλάδα - Το 27% του πληθυσμού δαπανά το 40% του εισοδήματός του

Σημαντική αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 19 Νοε 2023 | 10:18

Τα επώνυμα "σφυριά" της εβδομάδας: Με MLS, ΕΛΦΙΚΟ και οικογένεια Βγενόπουλου οι πλειστηριασμοί

Για το σύνολο της εβδομάδας έχουν αναρτηθεί πάνω από 1.200 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων -μέχρι στιγμής- έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 380.

18 Νοε 2023 | 10:09

Κόστος στέγασης: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης - Ραγδαία αύξηση των τιμών

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης.

ΓΝΩΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 18 Νοε 2023 | 10:02

Ερχονται τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" - Ποια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη εβδομάδα.

ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ 17 Νοε 2023 | 16:34

Bloomberg: Γιατί οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται και προκαλούν... ίλιγγο στους υποψήφιους αγοραστές

"Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο", αναφέρει ο Bloomberg, ενώ σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο υποχώρησαν

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 17 Νοε 2023 | 16:28

Τα βρήκαν κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων - Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Από τη νέα χρονιά, οι συμβολαιογράφοι θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 17 Νοε 2023 | 10:06

Πώς θα πληρώσουμε λιγότερα στην εφορία ανακαινίζοντας το σπίτι μας - Η ευκαιρία και οι παγίδες

Οι δαπάνες για ανακαινίσεις ακινήτων μέχρι του ύψους των 16.000 ευρώ θα αφαιρούνται από τον φόρο σε βάθος 5ετίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2023 | 08:28

Μόνιμη έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ ετησίως για ανακαίνιση ακινήτων - Ποιους αφορά

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν έως 3.200 ευρώ κατ’ έτος από τον φόρο που τους αναλογεί έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προχωρήσουν το νέο έτος σε ανακαίνισή τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Νοε 2023 | 06:29

Αύξηση 5,9% στα ενοίκια κατοικιών - Ποια χαρακτηριστικά ζητούν οι ενοικιαστές

Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Νοε 2023 | 18:03

Αγορά με δόση 1000 ευρώ για 30 χρόνια ή ενοίκιο με 1100 ευρώ τον μήνα - Το στεγαστικό πρόβλημα σε αριθμούς

Όποιος καλείται να καλύψει στεγαστική ανάγκη πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση: αγορά ή ενοίκιο.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 10 Νοε 2023 | 09:56

Ποιες αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν συγκεκριμένους αγοραστές ακινήτων.