Το ημερολόγιο δείχνει 14 Δεκεμβρίου και η τιμή χονδρικής του ρεύματος "κλείνει" στο χρηματιστήριο ενέργειας στα 399,36 ευρώ. Περίπου έναν μήνα μετά, η τιμή "κλειδώνει" στα 58 ευρώ, καταγράφοντας τεράστια πτώση της τάξεως του 85%.
To ερώτημα είναι λοιπόν πώς φτάσαμε σε τόσο μεγάλη πτώση, αν θα συνεχιστεί και πότε θα φανεί στην τσέπη των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Η πτώση οφείλεται στην με καθυστέρηση ενός μήνα τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Έτσι λειτουργεί η ελληνική αγορά ενέργειας. Η μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου περνάει στην αγορά με καθυστέρηση ενός μήνα.
Άρα, τώρα "δρέπουμε τους καρπούς" της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου από το τέλος Δεκεμβρίου και μετά. Και δεδομένου ότι η πτώση του φυσικού αερίου συνεχίζεται, το λογικό είναι να παραμείνουν χαμηλά οι τιμές του ρεύματος και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τον καιρό. Με το που ανέβηκαν τα μποφόρ χθες και πήραν μπροστά οι ανεμογεννήτριες, σημειώθηκε και το "χαμηλό" στην τιμή του ρεύματος που είχε να καταγραφεί από τις αρχές του 2021 όταν οι καταναλωτές δεν είχαν ακούσει καν την "ρήτρα αναπροσαρμογής".
Τι σημαίνει η πτώση στην πράξη; Αύριο κιόλας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μείωση τελικώς μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 35-40%, με την τιμή της κιλοβατώρας να υποχωρεί ακόμη και κάτω από τα 30 λεπτά.
Αυτό στην πράξη σημαίνει:
1. Τίποτα ουσιαστικό για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 500 κιλοβατώρες καθώς και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Η κιλοβατώρα στην λιανική θα διαμορφωθεί στα 15-16 λεπτά και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου στα 10-11 λεπτά.
2. Ελαφρύνσεις για όσους έχουν καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών. Εκεί διαφορά της ονομαστικής τιμής από την επιδότηση (που βγάζει και την τελική τιμή λιανικής) θα είναι μικρότερη άρα θα πέσει το κόστος.
3. Σημαντικές μειώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επίσης έχουν να λαμβάνουν και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022. Οι επιδοτήσεις αυτές ανέρχονται ακόμη και στα 86 ευρώ για κάθε χίλιες κιλοβατώρες
4. Καλύτερα περιθώρια διαπραγματεύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν διμερή συμβόλαια με τους παρόχους και κλειδωμένες τιμές. Όσο καλύτερες οι συνθήκες στην αγορά τόσο μεγαλύτερα και τα περιθώρια "κλειδώματος" της τιμής για αρκετά χρόνια και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr