Follow us

Το εντυπωσιακό νέο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος: Πού φυλάσσεται ο χρυσός της χώρας [εικόνες]

Το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, αλαλά το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τον ανακαινισμένο χώρο του Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας, εγκαινίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε Επίσης

Μιλώντας τη Δευτέρα στα εγκαίνια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, σχετικά με τη φύλαξη του χρυσού, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά τη δεκαετία του 1930, η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι, ενώ πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες.

"Το ίδιο ισχύει και σήμερα: το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)" σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς, αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομικής πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Όπως πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, "ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών".

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Στουρνάρα

Mε μεγάλη χαρά σάς υποδέχομαι στον ανακαινισμένο χώρο του Κύριου Αποθεματικού Χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως συμβαίνει με κάθε κεντρική τράπεζα, ο χώρος αυτός, το "Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο", περιβάλλεται από μια ιδιαίτερη αίγλη, καθώς εδώ φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του, ο εμβληματικός αυτός χώρος διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

Προετοιμαζόμενος για τη σημερινή εκδήλωση, αναλογιζόμουν πόσο παράδοξη είναι, από μία άποψη, αυτή η τελετή. Σε μία εποχή όπου όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όπου τα χρήματα στα πορτοφόλια μας είναι απλά κομμάτια χαρτί ή, για την ακρίβεια, βαμβάκι, συγκεντρωνόμαστε σε ένα χώρο αφιερωμένο στη φύλαξη του χρυσού, ενός πολύτιμου μετάλλου, συνυφασμένου πρωτίστως με το παρελθόν, και όχι με το μέλλον του χρήματος.

Τα μόνα χρυσά νομίσματα στον κόσμο εκδίδονται πλέον για λόγους συλλεκτικούς ή επενδυτικούς και όχι για συναλλαγές. Ο, δε, κανόνας χρυσού, που επέβαλε τη μετατρεψιμότητα των τραπεζογραμματίων σε χρυσό ή αντίστοιχες ποσότητες συναλλάγματος, μας έχει εγκαταλείψει από τη δεκαετία του 1970, τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Nixon υποτίμησε το δολάριο και ανέστειλε τη μετατρεψιμότητά του στο πολύτιμο μέταλλο.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Κι όμως, επί αιώνες, χρυσός και ασήμι αποτελούσαν την εγγύηση της αξίας των περισσότερων νομισμάτων, είτε άμεσα, όταν αποτελούσαν την πρώτη ύλη για την κατασκευή τους, είτε έμμεσα, όταν τα χάρτινα τραπεζογραμμάτια μπορούσαν να μετατραπούν σε ορισμένα γραμμάρια μετάλλου. Ο φοίνικας του Καποδίστρια περιλάμβανε 3,747 γραμμάρια ασήμι, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν να κοπούν και χρυσά νομίσματα των 20 και 10 φοινίκων. Στην πράξη, τα οικονομικά του νεοσύστατου κράτους δεν επέτρεψαν καμία χρυσή κοπή, ενώ ελάχιστοι ασημένιοι φοίνικες τυπώθηκαν.

Η δραχμή του Όθωνα ορίστηκε επίσης σε ασήμι, ενώ αυτή τη φορά εκδόθηκαν και λίγα χρυσά εικοσάδραχμα και σαραντάδραχμα. Τα χάρτινα τραπεζογραμμάτια της Εθνικής Τράπεζας, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1842, ήταν εξαργυρώσιμα σε τέτοιες μεταλλικές δραχμές. Στην πράξη, βέβαια, οι περισσότεροι συμβιβάζονταν με ξένα νομίσματα, καθώς και οι ελληνικές κοπές ήταν ελάχιστες. Δεν είναι τυχαίο που, ακόμα και σήμερα, οι όποιες αγοραπωλησίες χρυσών νομισμάτων γίνονται σε λίρες Αγγλίας και όχι χρυσές δραχμές. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την άνεση να εκδώσει ικανό αριθμό χρυσών νομισμάτων.

Χρυσός και ασήμι συνυπήρχαν διεθνώς και ως τα μέσα του 19ου αιώνα λειτουργούσαν αρμονικά σε ένα διμεταλλικό σύστημα. Η τελική επικράτηση του χρυσού αποτελεί μάλλον σύμπτωση παρά ιστορική αναγκαιότητα. Κάτι το γεγονός ότι η πρωτοπόρος Αγγλία είχε – λόγω μιας παλαιότερης σύμπτωσης – καταλήξει στον χρυσό, κάτι η ήττα των Γάλλων από τους Γερμανούς το 1870, που συνοδεύτηκε από μεγάλες αποζημιώσεις σε χρυσό, κάτι η απόφαση των Γερμανών να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Άγγλων – στα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότερες χώρες βρέθηκαν δεμένες στο άρμα του χρυσού.

Η Ελλάδα, αν και τυπικά μέλος της διμεταλλικής Λατινικής Νομισματικής Ένωσης, δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις. Οι πολεμικές και δημοσιονομικές της περιπέτειες δεν της είχαν επιτρέψει την πολυτέλεια ενός σταθερού νομίσματος πριν το 1910, οπότε και η δραχμή σταθεροποιήθηκε. Δυστυχώς, η σταθερότητα δεν κράτησε πολύ, καθώς τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός, που επέφερε η Μικρασιατική Εκστρατεία, εκτίναξαν τον πληθωρισμό στα ύψη και καταρράκωσαν την ισοτιμία της δραχμής.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Η επόμενη σταθεροποίηση συμπίπτει με την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος και την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού-συναλλάγματος, τον Μάιο του 1928. Η νεοσύστατη κεντρική τράπεζα ανέλαβε τότε την υποχρέωση να ανταλλάσσει τα τραπεζογραμμάτια δραχμών με αγγλικό συνάλλαγμα, σε σταθερή ισοτιμία 375 δραχμές ανά στερλίνα.

Γιατί στερλίνες και όχι χρυσές λίρες; Διότι τα 4/5 των διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και των άλλων τραπεζών του μεσοπολέμου, τηρούνταν σε συνάλλαγμα, όχι σε ράβδους χρυσού. Σε αντίθεση με τον χρυσό, που απαιτεί ακριβά θησαυροφυλάκια, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα δεν έπιαναν χώρο, ενώ απέδιδαν και τόκους. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες περιφερειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, δεν αγόραζαν τόσο χρυσό, όσο συνάλλαγμα από χώρες με μετατρέψιμα νομίσματα, όπως ήταν η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ελβετία.

Η ιδέα ήταν καλή, υπό την προϋπόθεση ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν θα υποτιμούσε το δικό της νόμισμα. Αυτό ακριβώς συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1931, όταν η Αγγλία, κάτω από το βάρος της Μεγάλης Ύφεσης, εγκατάλειψε τον κανόνα χρυσού. Εκείνη τη μέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος, που διατηρούσε σημαντικά ποσά σε στερλίνες, έχασε σημαντικό μέρος των διαθεσίμων της. Το υπόλοιπο το διέθεσε τους επόμενους μήνες, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τη δραχμή, μέχρι την οριστική εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού, τον Απρίλιο του 1932.

Έκτοτε, το πάθημα έγινε μάθημα, και τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αποκαταστήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι. Πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και σήμερα: το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%). Από το 1938, όταν εγκαινιάστηκε το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, η Τράπεζα απέκτησε και έναν ασφαλή χώρο για να προστατεύει τον χρυσό της. Ασφαλή υπό κανονικές συνθήκες βέβαια! Όλοι γνωρίζουμε, για παράδειγμα, την περίφημη ιστορία της φυγάδευσης του χρυσού, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από αυτήν εδώ την αίθουσα, στη Νότια Αφρική, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κρήτη και την Αλεξάνδρεια.

Αλλά ας επιστρέψουμε στη διαχρονική σημασία του χρυσού. Είδαμε ότι, στη διάρκεια του μεσοπολέμου, ο χρυσός κατέληξε να βαθαίνει την κρίση και να δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες των χωρών. Πάντα διορατικός, το 1924 ο Keynes είχε αποκαλέσει τον κανόνα χρυσού "βάρβαρο απολίθωμα". Κι όμως, το 1944, στο συνέδριο του Bretton Woods, ο ίδιος συμφώνησε να τεθεί στην καρδιά του μεταπολεμικού νομισματικού συστήματος: οι χώρες θα σταθεροποιούσαν τα νομίσματά τους σε όρους δολαρίου, αλλά η Αμερική θα σταθεροποιούσε το δολάριο σε όρους χρυσού. Υπό μία έννοια, το μεταπολεμικό σύστημα αποτελούσε μία βελτιωμένη εκδοχή του μεσοπολεμικού κανόνα χρυσού-συναλλάγματος, με το δολάριο στο ρόλο της στερλίνας. Όπως και στη διάρκεια του μεσοπολέμου, μάλιστα, οι περισσότερες χώρες συνέχισαν ως το 1970 να συγκεντρώνουν χρυσό στα θησαυροφυλάκιά τους. Θεωρητικά, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λόγο να το κάνουν αυτό· πρακτικά, το έκαναν όλοι.

Γιατί αυτή η εμμονή με το κίτρινο μέταλλο; Μέρος της απάντησης είναι σίγουρα η εμπιστοσύνη. Ή, μάλλον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των τότε κυβερνήσεων να διασφαλίζουν την αξία του χρήματος. Ένα χρυσό νόμισμα έχει σταθερή αξία. Ένα κομμάτι χαρτί, μάλλον όχι. Συνεπώς, ένα χαρτονόμισμα που εκδίδει μια κυβέρνηση έχει αξία μόνο αν μετατρέπεται σε χρυσό. Μετά την κατάρρευση του Bretton Woods, τη δεκαετία του 1970, πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ανεξέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού.

Η άνοδος ήρθε, αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη. Στις περισσότερες χώρες, οι κυβερνήσεις έμαθαν να αποφεύγουν τις σειρήνες του πληθωρισμού και να διατηρούν την αξία των νομισμάτων τους, χωρίς να δένουν τα χέρια τους σε ένα χρυσό κατάρτι. Παραχώρησαν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις κεντρικές τράπεζες και τους ανέθεσαν τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα, ιδίως όταν αποφασίστηκε, και κυρίως όταν πραγματοποιήθηκε, η είσοδος/ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, μια από τις σημαντικότερες τομές στην οικονομική πολιτική από γενέσεως του ελληνικού κράτους.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Η σημασία του χρυσού άλλαξε, αλλά δεν εξαλείφθηκε. Αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός σήμερα αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι παρόμοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί ούτε μετά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού διεθνώς, η οποία αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομικής πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων. Αυτό καταδεικνύει τη σταθερότητα των πληθωριστικών προσδοκιών των πολιτών και την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών, όσον αφορά την προσήλωσή τους στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, και την ικανότητά τους να τον ελέγχουν χωρίς αύξηση της ανεργίας και χωρίς μείζονα ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. Και η καρδιά του συστήματος διαχείρισης χτυπά σ’ αυτό το σύγχρονο και ανακαινισμένο χώρο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Δεκ 2025 | 17:29

Βέμπερ: Σπουδαίο επίτευγμα η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - O Μητσοτάκης το πρόσωπο αυτής της επιτυχίας

"Συγχαρητήρια σε όλους σας και στον Κυριάκο (σ.σ Πιερρακάκη) εύχομαι καλή τύχη στη διαχείριση του Eurogroup", ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18 Δεκ 2025 | 12:57

Σε ποιο βουνό θα κάνει Χριστούγενα ο Μητσοτάκης - Το σενάριο να μείνει στην Αθήνα

"Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός αρέσκεται να παίρνει αποφάσεις στα βουνά και ειδικά όταν είναι τόσο όμορφα όσο της Ηπείρου".

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA 18 Δεκ 2025 | 11:51

Μητσοτάκης: "H καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο ναυπηγείο του Λοριάν" - Έτοιμη η Belharra Κίμων

"Η φρεγάτα Κίμων είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με ανθρωπιά, περνάνε σε μια νέα εποχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Δεκ 2025 | 09:17

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, με το μυαλό στα αγροτικά μέτωπα - Στην ατζέντα Ουκρανία και δημοσιονομικό πλαίσιο

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2026-2027 αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο των "27".

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΩΡΟ 17 Δεκ 2025 | 17:53

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε ασημένιο γούρι με τα αρχικά του στους βουλευτές της ΝΔ [εικόνες]

Το ασημένιο γούρι που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ έμοιαζε με μεγάλο νόμισμα

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 17 Δεκ 2025 | 14:25

Στο Μαξίμου οι βουλευτές της ΝΔ - Το εορταστικό κάλεσμα Μητσοτάκη για... χαλαρή κουβέντα [εικόνες]

Χαλαρή συζήτηση των βουλευτών της ΝΔ, με φόντο τις αντιδράσεις για των αγροτών στο Μαξίμου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 17 Δεκ 2025 | 13:21

Το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη - Βενιζέλου στο σπίτι επιχειρηματία - Η αποκάλυψη του Γιώργου Παπαχρήστου

Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα ΝΕΑ, το μυστικό ραντεβού είχε θέμα την προεδρία της Δημοκρατίας.

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 17 Δεκ 2025 | 12:03

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης στον Τασούλα: Σύντομα οι αγρότες θα απομακρυνθούν από τα μπλόκα

"Τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΑΚΙΝΗΤΑ 17 Δεκ 2025 | 09:12

Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για ανακαίνιση των σπιτιών: Οι προϋποθέσεις και τα "μυστικά" των 6 νέων μέτρων

Τα ισχυρά κίνητρα, οι περιορισμοί και το μεγάλο στοίχημα: αν ιδιοκτήτες και κατασκευαστές θα "ανοίξουν" ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Δεκ 2025 | 07:37

Τι σημαίνουν τα 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό - Παρεμβάσεις με επίκεντρο ενοίκια, AirBnb, ανακαινίσεις

Τι αλλάζει στην πράξη για τους πολίτες με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 17 Δεκ 2025 | 06:36

Παραχωρήσεις για να σπάσει το μέτωπο των αγροτικών μπλόκων - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό στρατόπεδο προχωρά σε περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που βάζει στο τραπέζι για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.

ΒΟΥΛΗ 16 Δεκ 2025 | 18:17

Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Τα 6 μέτρα για το Στεγαστικό - Ποιοι θα πάρουν επιστροφή δύο ενοικίων το χρόνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "το "Μένουμε Ευρώπη" έχει αντιστραφεί, με την Ευρώπη να λέει πλέον, "Γινόμαστε Ελλάδα"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 16 Δεκ 2025 | 15:37

Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Μητσοτάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι γκαντέμης αλλά διαχέει την τύχη στους υπόλοιπους

"Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία" ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ 16 Δεκ 2025 | 14:03

Βουλή: Δείτε live τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό - Το βράδυ η ψηφοφορία [βίντεο]

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού, ολοκληρώνεται σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Δεκ 2025 | 14:00

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε και μας χρεοκόπησε

"Ας δημιουργήσουμε άμεσα μια επιτροπή στη Βουλή[...]και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο με ευρύτερη συναίνεση", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 16 Δεκ 2025 | 08:13

Βουλή: Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό - Το βράδυ η ψηφοφορία και η ομιλία Μητσοτάκη

Η φετινή είναι και η πρώτη συζήτηση Κρατικού Προϋπολογισμού που διεξήχθη με την εφαρμογή του αυτόματου ηλεκτρονικού κόφτη των μικροφώνων.

16 Δεκ 2025 | 06:30

Να σπάσει το μέτωπο των "σκληρών" θέλει η κυβέρνηση - Μικρές υποχωρήσεις για να προσέλθουν σε διάλογο οι αγρότες

Μετά τα συνεχή καλέσματα σε διάλογο από την πλευρά του Μαξίμου, και το "όχι" στο προσκλητήριο Μητσοτάκη για ραντεβού χθες, έγινε ένα ακόμη βήμα από την κυβέρνηση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Δεκ 2025 | 13:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

"Η Ελλάδα βλέπει τη χώρα σας ως πραγματικό φίλο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 14 Δεκ 2025 | 17:40

Αγρότες: Η επίσημη λίστα των αιτημάτων – Το κείμενο που εστάλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το "όχι" στη συνάντηση

Η επίσημη λίστα και το κείμενο που κοινοποιείται από τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι σημειώνουν για ευλογιά και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Δεκ 2025 | 14:33

Μητσοτάκης για την επίθεση στο Σίδνεϊ: "Ο αντισημιτισμός και το μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας"

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη βία", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 14 Δεκ 2025 | 10:30

Εκπληκτος με την άρνηση των αγροτών ο Κυρ. Μητσοτάκης: Τα μπλόκα υπονομεύουν τον αγώνα σας, μελετάμε μέτρα ενίσχυσης

Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, οι λύσεις προκύπτουν από συζήτηση διαμηνύει ο Κυρ. Μητσοτάκης στους αγρότες

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 14 Δεκ 2025 | 09:20

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, στέλνουν λίστα με αιτήματα στον Μητσοτάκη

Οι αγρότες θεωρούν ότι χωρίς συγκεκριμένες λύσεις και απτές απαντήσεις στα αιτήματά τους ο διάλογος δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 14 Δεκ 2025 | 08:34

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τροχαίας στη Σταδίου: Έκανε αλκοτέστ για να δει πως γίνεται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Δεκ 2025 | 19:30

Κινητοποιήσεις αγροτών: "Προσχηματικό" χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τον διάλογο που πρότεινε η κυβέρνηση

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 13 Δεκ 2025 | 16:03

Δεν πάνε στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου οι αγρότες: Θα στείλουν λίστα με τα αιτήματά τους

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση.

ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΕΕΠ ΚΑΙ ΔΗΜΤΟ 13 Δεκ 2025 | 13:33

Μητσοτάκης: Να αλλάξουμε την Ελλάδα να την κάνουμε πραγματική ευρωπαϊκή χώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ ότι η κυβερνητική προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

ΟΠΕΚΕΠΕ 13 Δεκ 2025 | 07:53

Φωτιές από τις κουμπαριές της Κρήτης: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες και το ραντεβού

Η κυβέρνηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για….πουγκιά με δώρα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ 12 Δεκ 2025 | 21:28

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο

Συζητήθηκε το θέμα της σύγκλησης της επόμενης Άτυπης Διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό

ΟΠΕΚΕΠΕ 12 Δεκ 2025 | 16:09

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε πλήρως στην ΚΟ της ΝΔ

Για τακτικισμούς και ψέματα κατηγορεί τον Κ.Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 12 Δεκ 2025 | 15:06

Θεσσαλονίκη: Εφυγαν από το λιμάνι και επέστρεψαν στα μπλόκα οι αγρότες - Η αντίδραση στην πρόσκληση Μητσοτάκη

Οι αγρότες πήγαν με τα τρακτέρ στα μπλόκα τους όπου θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα λάβουν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Δεκ 2025 | 12:31

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο μου

"Οι βουλευτές δεν είναι απλοί ιμάντες μεταφοράς του κλίματος των πολιτών, αλλά πολιτικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Δεκ 2025 | 10:09

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ: Ευφορία για Πιερρακάκη, βαρύ κλίμα για το αγροτικό

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να κινηθεί σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ GREXIT 11 Δεκ 2025 | 22:45

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - Τα οφέλη για την Ελλάδα και η πολιτική συγκυρία

Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επικεφαλής, έρχεται σε μια περίοδο που φέρνει νέες προκλήσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ GRECOTEL 11 Δεκ 2025 | 20:52

Στουρνάρας: Το ελληνικό τουριστικό προϊόν διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 11 Δεκ 2025 | 17:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

EMILY IN PARIS 11 Δεκ 2025 | 14:24

Γιατί η Λίλι Κόλινς αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Μαρέβα: "Παρακολουθούν το ''Emily in Paris''"

"Όταν το άκουσα σκέφτηκα: ''τι; κυβερνάς την Ελλάδα; Και μετά πας σπίτι και βλέπεις Emily in Paris;", σχολίασε η Λίλυ Κόλινς.

ΣΤΟ ΤΙΚ ΤΟΚ 10 Δεκ 2025 | 18:02

Μητσοτάκης για συνταξιούχους: Μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς το 2026, πλήρης κατάργηση το 2027

Από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους όλοι οι συνταξιούχοι, και αυτοί οι οποίοι είχαν προσωπική διαφορά θα αρχίσουν από να βλέπουν αυξήσεις

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡAΣ 10 Δεκ 2025 | 16:05

Μητσοτάκης: Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας για το Μετρό είναι στοιχειώδης κίνηση αξιοπρέπειας

Η πλαστική κάρτα διευκολύνει περαιτέρω την καθημερινότητα των ΑμεΑ και ειδικά το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην δωρεάν μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Δεκ 2025 | 12:56

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τους αγρότες και τις πληρωμές τους

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας, και η προσωρινή ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 10 Δεκ 2025 | 11:57

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πληρωμές των αγροτών - Αναμένονται ανακοινώσεις

Η σύσκεψη για τα ζητήματα του αγροτικού τομέα γίνεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 09 Δεκ 2025 | 17:11

Μητσοτάκης για τα μέτρα για τους πληγέντες σε Μάνδρα και Μάτι: Απαντάμε στην άδικη και πολυετή εκκρεμότητα με πράξεις

"Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμε" τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 09 Δεκ 2025 | 15:21

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

"Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έγινε ενημέρωση για το σχέδιο αξιοποίησης του προγράμματος SAFE", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη

ΤΟ ΠΡΩΙ 09 Δεκ 2025 | 07:46

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΤΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM 08 Δεκ 2025 | 19:17

Μητσοτάκης: "Η χώρα μας προσφέρει ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης - Συνεχίζει την πρόοδό της"

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο

ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ 08 Δεκ 2025 | 13:07

Αιχμές Μητσοτάκη κατά Καραμανλή: Δεν θα δώσουμε στους αγρότες χρήματα, που θα μας ζητά η ΕΕ να τα επιστρέψουμε

Θυμήθηκε το φιάσκο με τα χρήματα που έδωσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, και τα οποία τα πλήρωσαν μετά και με τόκο, όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι.

«ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ» 08 Δεκ 2025 | 11:28

Νέο προσκλητήριο Μητσοτάκη στους αγρότες για διάλογο: "Καλό είναι να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς"

"Οι πιο ακραίες κινητοποιήσεις μπορούν να στρέψουν την κοινωνία απέναντι στους αγρότες που έχουν δικαιολογημένα αιτήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου "Υγεία πάνω απ' όλα".

08 Δεκ 2025 | 06:45

Στην κόψη του ξυραφιού η σύγκρουση των αγροτών με την κυβέρνηση - Πυρά και από Σαμαρά-Καραμανλή

Με κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών αλλά και λιμανιών κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, δηλώνοντας ότι δεν κάνουν βήμα πίσω.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 12:26

Νίκος Μουρατίδης: "Η Ζωή συμπεριφέρεται κυκλοθυμικά και παλαβά, έχει εμμονές"

"Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η Κωνσταντοπούλου αλλά συμπεριφέρεται τόσο κυκλοθυμικά και παλαβά. Έχει εμμονές""

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 07 Δεκ 2025 | 10:28
ΣΤΟ ΤΙΚ ΤΟΚ 06 Δεκ 2025 | 19:47

Το 2025 του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στιλ... wrapped video - Η ανάρτησή του

Η ανασκόπηση του πρωθυπουργού είναι στο στιλ του Spotify Wrapped , της ανασκόπησης της χρονιάς που είναι viral τις τελευταίες ημέρες

06 Δεκ 2025 | 15:26

Μητσοτάκης από Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου: "Υλοποιείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση του κτιριολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ"

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στο Μαρκόπουλο

ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 06 Δεκ 2025 | 13:36

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες - Η προσωπική διαφορά τελειώνει

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις δηλώνοντας "ανοιχτός σε διάλογο", αρκεί οι αγρότες να προσέλθουν με συγκεκριμένα αιτήματα

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Δεκ 2025 | 08:19

Μήνυμα Μητσοτάκη για το 2026: Αλλάζει ύφος και πρόσωπα η ΝΔ - Συνάντηση με Ερντογάν και... εκλογές

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται να κινηθεί με αφορμή το προεκλογικό έτος 2026

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 05 Δεκ 2025 | 18:23

Μητσοτάκης: Αν βρει κάποιος φυσικό αέριο, αυτό αλλάζει τα πάντα - Ωριμο το έδαφος για διάλογο με την Τουρκία

"Από εκεί που ήμασταν στο περιθώριο του ενεργειακού χάρτη, σήμερα είμαστε στο επίκεντρο", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ 05 Δεκ 2025 | 16:47

Συνάντηση Μητσοτάκη με εθελοντές στο Μαξίμου: "Οι ιστορίες προσφοράς μας δίνουν μεγάλη δύναμη"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές ιστορίες τους και ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό

05 Δεκ 2025 | 06:26

Ανασύνταξη στο Μαξίμου ενόψει του νέου κόμματος Τσίπρα - Δεν είναι όλα "μαύρα", μίζερη η αντιπολίτευση

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα στα στελέχη της ΝΔ για την υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 04 Δεκ 2025 | 20:58

Μητσοτάκης για Δικαιοσύνη: "Κάποιοι έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα - Τελικά οι αλλαγές αγκαλιάστηκαν"

"Όταν παρουσιάσαμε τον νέο δικαστικό χάρτη κάποιοι έλεγαν ότι αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

04 Δεκ 2025 | 18:17
"ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ" 03 Δεκ 2025 | 21:02

Μητσοτάκης: "Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ίσως η πιο δύσκολη μεταρρύθμιση" - Η αιχμηρή ατάκα για το βιβλίο Τσίπρα

"Η πολιτική σταθερότητα είναι από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 03 Δεκ 2025 | 11:20

Μητσοτάκης για αγρότες: Δεν βοηθούν οι ακραίες ενέργειες - Σε σχέση με το 2024 θα λάβουν μισό δισ. παραπάνω

"Οι συνολικές πληρωμές θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 ήταν 3,1 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 03 Δεκ 2025 | 07:35

Το νέο βιβλίο του Οδυσσέα Αθανασίου: Από κατασκευαστής του Ελληνικού συγγραφέας - Οι 6 μικρές χώρες που τα κατάφεραν

Ο Οδυσσέας Αθανασίου -γνωστός από το μεγαλόπνοο έργο στο Ελληνικό που έχει αναλάβει η Lamda Development της οποίας ηγείται- εμφανίστηκε σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 02 Δεκ 2025 | 21:56

Μητσοτάκης: "Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα"

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα αναπτύσσεται ο Φάρος, ένα από τα 7 εμβληματικά έργα τεχνητής νοημοσύνης και ο Δαίδαλος, που είναι ένας πολύ ισχυρός υπερυπολογιστής

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2025 | 14:04

Μητσοτάκης για συλλογικές συμβάσεις: Η πρωτοβουλία αιφινιδίασε ευχάριστα σε μια εποχή τοξικότητας και έντασης

"Γνωρίζουμε στατιστικά πόσο πίσω ήμασταν στο ποσοστό των εργαζόμενων από τις συλλογικές συμβάσεις, έχουμε ευρωπαϊκή υποχρέωση να φτάσουμε σε υψηλό ποσοστό", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 02 Δεκ 2025 | 08:38

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τις συλλογικές συμβάσεις

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 01 Δεκ 2025 | 20:40

Η Ελλάδα απέκτησε 13 μικροδορυφόρους - Ανάρτηση Μητσοτάκη στο TikTok με πυραύλους [βίντεο]

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου από την Καλιφόρνια εκτοξεύτηκαν πέντε ακόμα ελληνικοί δορυφόροι στο πλαίσιο του "Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων"

ΤΙ ΕΙΠΕ 01 Δεκ 2025 | 16:21

Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 - Αύξηση 22% στο καθαρό εισόδημα σε έξι χρόνια

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του οι εκλογές να γίνουν το 2027

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 01 Δεκ 2025 | 10:39

Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη στήριξή του στους ανθρώπους που ζουν με HIV.

ΣΗΜΕΡΑ 01 Δεκ 2025 | 08:27

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης: Συζήτηση με τον CEO της Morgan Stanley, συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε ανοικτή συζήτηση που θα έχει με την CEO της Morgan Stanley.

"ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ STORY" 30 Νοε 2025 | 13:40

Το ελληνικό ραντεβού με …30 τρισ. δολάρια και τη Morgan Stanley στο Λονδίνο παρουσία Μητσοτάκη

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί, στο Λονδίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη, στα πλαίσιο του 4ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Νοε 2025 | 10:26

Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις και έγινε από κεντροδεξιά κυβέρνηση

"Ο Δεκέμβριος θα είναι μήνας ουσιαστικής ενίσχυσης των αγροτών", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

"Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ" 28 Νοε 2025 | 18:05

Μητσοτάκης για επιστροφή ενοικίου: Ένα μόνιμο μέτρο που στηρίζει πραγματικά το εισόδημα των πολιτών

"Κάθε Νοέμβριο, σχεδόν 900.000 ενοικιαστές θα δουν ένα ολόκληρο ενοίκιο να επιστρέφει στον λογαριασμό τους", το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

28 Νοε 2025 | 14:34

Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Η ρευστή διεθνής κατάσταση απαιτεί από την Ευρώπη να ενηλικιωθεί και να ωριμάσει γεωπολιτικά

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα

ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Νοε 2025 | 13:14

Μητσοτάκης και Μέτσολα στα εγκαίνια του Europa Experience: "Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι"

"Είμαστε ισχυρότεροι ως Ευρώπη όταν είμαστε ενωμένοι", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αρσάκειο Μέγαρο, στα εγκαίνια του κέντρου Europa Experience.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 28 Νοε 2025 | 08:42

Στην Αθήνα η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Τασούλα

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 28 Νοε 2025 | 06:51

Παράθυρο Μητσοτάκη για νέες παροχές μέχρι τις κάλπες - Καυγάς με Ανδρουλάκη για "Φραπέ" και ΟΠΕΚΕΠΕ

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το μεταρρυθμιστικό τέμπο της κυβέρνησης έχει "κάτσει" έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ" 27 Νοε 2025 | 16:22

Μαρινάκης: Ο Ανδρουλάκης είπε ψέματα ότι ο "Φραπές" είναι κουμπάρος του Μητσοτάκη - Να ανακαλέσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 27 Νοε 2025 | 12:48

Ανδρουλάκης: Εάν είχα κάνει στη χώρα τη ζημιά που έχουν κάνει Μητσοτάκης - Τσίπρας, δεν θα μπορούσα να πιω καφέ στο Σύνταγμα

"Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πορεία. Δεν κάναμε όλοι ρουσφέτια. Δεν έχουμε όλοι σχέση με διαπλοκή και διαφθορά", λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 Νοε 2025 | 11:41

Μητσοτάκης: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές - Τομή η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

"Η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποτελεί μια σημαντική τομή που απαντά σε πάγιο αίτημα των εργαζομένων", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕ TOTAL BLACK ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 27 Νοε 2025 | 11:15

Μαρέβα Μητσοτάκη: Η κομψή εμφάνισή της στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ξεχώρισε με την κομψότητά της στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 26 Νοε 2025 | 19:36

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τζιτζικώστα: "Πολύ σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας σε μεταφορές και τουρισμό"

"Ένα χαρτοφυλάκιο πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα" τόνισε ο πρωθυπουργός

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 26 Νοε 2025 | 19:09

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό - Το βράδυ δείπνο Μητσοτάκη - Μάνφρεντ Βέμπερ

Αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Νοε 2025 | 12:05

Μητσοτάκης: Εθνική διάσταση το δημογραφικό - Δεν μπορεί εύκολα ένα ζευγάρι να αποκτήσει σήμερα δικό του σπίτι

"Πρέπει να έχουμε αίσθηση τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά και αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες" είπε ο πρωθυπουργός

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 26 Νοε 2025 | 07:40

Forbes Greece: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους νέους - Μηδενική φορολογία και νέο υπουργείο Ερευνας

Στα ραντάρ του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό οι νέοι, μεγάλη μερίδα των οποίων φαίνεται να απομακρύνεται από την πολιτική ή να στρέφεται σε αντισυστημικά κόμματα.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 25 Νοε 2025 | 19:41

Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Forbes Greece: Μηδενικός φόρος εισοδήματος για τους νέους κάτω των 25

Kατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας Forbes 30 under 30, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται νέο Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΓΙΑ 3Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 18:11
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Νοε 2025 | 11:47

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή προς όποιον υποτιμά τη γυναίκα - Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ανάρτηση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ GENAI SUMMIT 24 Νοε 2025 | 20:03

Μητσοτάκης: Η συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mistral AI - Οι δύο απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και για την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Νοε 2025 | 18:25

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ: Καμία συμφωνία χωρίς την Ουκρανία - Σταθερός σύμμαχος του Κιέβου η Αθήνα

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ θα συζητηθεί άμεσα με τα μέλη της ΕΕ και θα χρειαστεί να συμφωνηθεί από αυτά

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 24 Νοε 2025 | 11:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τασούλα στο Προεδρικό: Τι είπαν για ενεργειακά, ακρίβεια και κακοκαιρία στην Ηπειρο

"Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία έμπρακτα ενώ άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα λιτότητας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 23 Νοε 2025 | 19:16

Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε στα Κάτω Πετράλωνα μαζί με τον γιο του - "Γέμισαν οι κάλπες"

Ικανοποιημένος από την προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 23 Νοε 2025 | 10:54

Μητσοτάκης: Από αύριο η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - Nωρίτερα του προγραμματισμένου

Aπό αύριο θα καταβάλλεται η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ανάρτησή του

ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ 23 Νοε 2025 | 10:04

Ανοιξαν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ - Πού θα ψηφίσει ο πρωθυπουργός

Περισσότερες από 1.200 κάλπες έχουν στηθεί σε 233 σημεία της χώρας

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 21 Νοε 2025 | 19:30

Δίκη Novartis: "Ήταν μια στημένη σκευωρία, από τις χυδαιότερες που έχουν υπάρξει" κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας, μηνυτής στην υπόθεση, κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ότι οι κατηγορούμενοι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη είπαν ψέματα, εκβιαζόμενοι από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 21 Νοε 2025 | 10:10

Μητσοτάκης για Ένοπλες Δυνάμεις: Τιμούμε το θάρρος όλων εκείνων που αγρυπνούν για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας

"Σε μια διεθνή συγκυρία απειλών, η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 21 Νοε 2025 | 06:35

Μητσοτάκης στο Bloomberg Forum: H κρίση ανήκει στο παρελθόν - Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και γέφυρα με την Ασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασιών του Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη.