Follow us

To νόμιμο κόλπο για να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας φέτος κατά… 25%

Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο τέλος του μήνα τελειώνει ο χρόνος και για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΡΟΜΟΣ

Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο τέλος του μήνα τελειώνει ο χρόνος και για τη θέση του οχήματος σε ακινησία. Μια διαδικασία η οποία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν από το όχημα οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Ποιοι καταθέτουν πινακίδες; Πολλοί ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες με εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων οι οποίοι παροπλίζουν τα οχήματα τον χειμώνα που δεν υπάρχει ζήτηση για να τα επαναφέρουν σε κυκλοφορία από το Πάσχα και μετά με το "άνοιγμα" της σεζόν.

Φέτος, η χρονιά έχει μια ιδιαιτερότητα η οποία προσφέρεται για… εξοικονόμηση χρημάτων από τα τέλη κυκλοφορίας. Λόγω της παράτασης, λόγω του ότι θα προκηρυχθούν εκλογές πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο, λόγω του ενδεχόμενου να έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση αλλά και λόγω του ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς, δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για όσους δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας: να καταθέσουν τις πινακίδες στο τέλος Φεβρουαρίου και να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο και μετά.

Τι θα έχουν κερδίσει έτσι; Θα έχουν κυκλοφορήσει το όχημά τους για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου χωρίς να πληρώσουν τέλη θα το έχουν στερηθεί για έναν μήνα (τον Μάρτιο) και από τον Απρίλιο θα μπορούν και πάλι να το θέσουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα 9/12 του ετήσιου ποσού και όχι ολόκληρο το ποσό.

Για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την επαναφορά των οχημάτων σε κυκλοφορία να κατατεθεί το νωρίτερο δυνατόν. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να διευκολύνει τους οδηγούς και ενόψει εκλογών και ενόψει Πάσχα.

Άρα, ο ιδιοκτήτης οχήματος 2000 κυβικών του 2009 που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει 690 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, μπορεί να θέσει το όχημα σε ακινησία χωρίς να πληρώσει στο τέλος Φεβρουαρίου και να το ξαναθέσει σε κυκλοφορία τον Απρίλιο καταβάλλοντας τέλη για 9 μήνες δηλαδή 517,5 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, γλιτώνει 25% του ποσού ή κάτι περισσότερο από 170 ευρώ. Είναι προφανές ότι αυτή η πρακτική συμφέρει περισσότερο στα παλαιά μεγάλου κυβισμού οχήματα που τα τέλη κυκλοφορίας είναι τσουχτερά.

Επίσης χρειάζεται προσοχή για το όποιο διάστημα -αυτές τις λίγες εβδομάδες- παραμείνει επίσημα το όχημα σε ακινησία, να μην χρησιμοποιηθεί γιατί το πρόστιμο μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ φτάνοντας να είναι μεγαλύτερο και από την αξία του ίδιου του οχήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 16 Μαρ 2023 | 13:13

Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, μέτρο που θα ισχύει από τις 3 Απριλίου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Μαρ 2023 | 10:39

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο σε 72 και 120 δόσεις

Mε το νομοσχέδιο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση αποπληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στo Δημόσιο και η αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 11 Μαρ 2023 | 10:49

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και αναβιώνουν οι ρυθμίσεις για 72 και 120 δόσεις στην εφορία

Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με την μήνα και την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

28 Φεβ 2023 | 07:28

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Τι ισχύει για την ακινησία ΙΧ

Οι φορολογούμενοι καλούνται μέχρι τα μεσάνυχτα να καταβάλουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος του 2022.

ΟΙ 3 ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 27 Φεβ 2023 | 13:55

Τέλος χρόνου για τα τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η παράταση για την πληρωμή - Τσουχτερά πρόστιμα

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και για την υποβολή δήλωσης ακινησίας των οχημάτων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 07:51

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ 14 Μαρ 2023 | 08:34

Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και χάθηκαν 465 δισ. δολάρια - Γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Χάθηκαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των τραπεζικών μετοχών – Τα σενάρια για "πάγωμα" επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Μαρ 2023 | 07:29

Κλείδωσε στα 760-770 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - "Σεμνά και ταπεινά" οι ανακοινώσεις λόγω Τεμπών

Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου με τον νέο κατώτατο μισθό θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.