Follow us

Wikifarmer: Το ελληνικό marketplace για αγρότες στο οποίο επένδυσε ο γιος του Mr. Ikea

Η Wikifarmer ξεκίνησε το 2017 ως ένας χώρος όπου οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις αγροτικές καλλιέργειες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
wikifarmer

Ξεκίνησε το 2017 σαν μια πλατφόρμα, όπου οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις αγροτικές καλλιέργειες, διαβλέποντας το κενό που υπήρχε στο συγκεκριμένο τομέα σε επίπεδο αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών σαν η Wikipedia των αγροτών, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες με περισσότερους από 12 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, οι ιδρυτές της Wikifarmer, ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος και ο πρώην εργαζόμενος της Google, Ηλίας Σούσης δεν περιορίστηκαν σε αυτό και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα, το οποίο περιλάμβανε την εξέλιξη της πλατφόρμας σε ένα marketplace χονδρικής με παγκόσμια απήχηση, στο οποίο οι αγρότες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες με στόχο να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές από τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων λιανικής, της εστίασης και του τουρισμού.

Η επέκταση στην Μεσόγειο

Με τη Wikifarmer, οι παραγωγοί ξεπερνούν τον σκόπελο του μεσάζοντα και παράλληλα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τις τιμές και τις ποσότητες ενώ οι αγοραστές μπορούν να προμηθευτούν τα αγροτικά προϊόντα σε καλή ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές καθώς, μεταξύ άλλων, μπορούν να ζητήσουν προσφορές για το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν.

Διαβάστε Επίσης

"Αυτή την στιγμή, είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα περίπου 9.000 παραγωγοί, εκ των οποίων περίπου οι 3.000 εντοπίζονται στην Ελλάδα καθώς και 15.000 αγοραστές", επισημαίνει στο capital.gr ο Ηλίας Σούσης, προσθέτοντας ότι μετά την μεγάλη επένδυση που έλαβε η εταιρεία πριν μερικούς μήνες, επεκτάθηκε σε επιπλέον τρεις αγορές, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία, δίνοντας την δυνατότητα σε παραγωγούς από τις συγκεκριμένες χώρες να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας.

"Σε πρώτη φάση είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά με Έλληνες παραγωγούς και αυτό σε δεύτερο χρόνο διευρύνθηκε και πλέον το 90% των παραγωγών προέρχονται από αυτές τις 4 χώρες", σημειώνει ο κ. Σάγκος με τον κ. Σούση να συμπληρώνει: "Θεωρούμε την Μεσόγειο σαν το μποστάνι ολόκληρης της Ευρώπης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε".

Προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών διεθνούς εμβέλειας

Η ιδέα του Wikifarmer εντυπωσίασε και τον Ματίας Κάμπραντ, τον μικρότερο γιο του ιδρυτή των Ikea, Ινγκβαρ Κάμπραντ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει το επενδυτικό του ενδιαφέρον και στην χώρα μας.

Ο 52χρονος Ματίας υπήρξε ένας εκ των επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία χρηματοδότηση που έλαβε η πλατφόρμα. Ο διάδοχος των Ikea δεν ήταν το μοναδικό όνομα με διεθνή απήχηση που επένδυσε στην εταιρεία καθώς ανάμεσα στους επενδυτές συγκαταλέγεται ο Γάλλος επιχειρηματίας Alexandre Vilgrain, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου SOMDIAA, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ζάχαρης από την Αφρική και o Patrick Odier, πρόεδρος της Lombard Odier, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ελβετίας καθώς και το ελληνικό venture capital Metavallon, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και άλλοι angel investors.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Wikifarmer, αν και τη δεδομένη στιγμή δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ωστόσο επιδιώκει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αναζητήσει νέα κεφάλαια, τα οποία στο μέλλον θα της επιτρέψουν να επεκτείνει γεωγραφικά το αποτύπωμά της καθώς απώτερος στόχος της είναι να καταστεί στον βασικό παγκόσμιο παίκτη του ηλεκτρονικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων σε ορίζοντα τετραετίας.

Επί του παρόντος κλείνουν τα αυτιά σε όποιες κρούσεις έχουν γίνει για εξαγορά καθώς τώρα κύριο μέλημα "είναι να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας εκτός συνόρων όπου οι προκλήσεις είναι δέκα φορές μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα", διευκρινίζει ο κ. Σάγκος.

"Σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε ένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης με τριπλασιασμό της εταιρείας σε βάθος τριετίας ενώ ιδανικά θα θέλαμε ο αριθμός των παραγωγών να αγγίξει τους 70.000 με 80.000 μέσα στα επόμενα 4 χρόνια", τονίζει με την δική του σειρά ο κ. Σούσης.

Στην πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί και σαν τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγροτικών προϊόντων, εμφανίζουν σταθερά υψηλή ζήτηση το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες και οι ντομάτες ενώ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες αναζητήσεις για ηλιέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία των τροφίμων.

Τέλος, η Wikifarmer, εκτός του ότι διασφαλίζει την αξιοπιστία των συναλλαγών, σε αρκετές περιπτώσεις διευκολύνει τους παραγωγούς και σε επίπεδο μεταφοράς και logistics, έναν τομέα στον οποίο επιδιώκει μελλοντικά να κατευθύνει μέρος των επενδύσεών της.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT 01 Ιουλ 2022 | 12:20

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο: Σκαρφάλωσε στο 12%

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12% - Στο 8,6% αναμένεται να φτάσει στην Ευρωζώνη.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.

ΑΦΟΡΑ 2.500 ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουν 2022 | 11:51

Power Pass: Νέα αίτηση θα κάνουν όσοι αλλάξουν στοιχεία κατοικίας- Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλατφόρμας

Εκ νέου αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν όσοι πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 30 Ιουν 2022 | 09:40

"Χουνέρι" του ΣτΕ στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά - Ψάχνουν πολιτική λύση

Η απόφαση του ΣτΕ που έβαλε "φρένο" στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για νέο γύρο αναδρομικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 30 Ιουν 2022 | 07:45

Βενζίνη - Μικρή υποχώρηση των τιμών: Πού κινούνται σε οκτώ νομούς

Μικρή υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης. Δείτε ενδεικτικά στις τιμές την τελευταία εβδομάδα σε οκτώ νομούς.