Χάρτης ενοικίων: Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής νοικιάζετε σπίτι έως 550 ευρώ [πίνακας]

Σπάνιο γεγονός αποτελεί πλέον η εύρεση κατοικίας, κατάλληλης για οικογένεια, με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, στο σύνολο σχεδόν του νομού Αττικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΚΙΝΗΤΑ

Σπάνιο γεγονός αποτελεί πλέον η εύρεση κατοικίας, κατάλληλης για οικογένεια, με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, στο σύνολο σχεδόν του νομού Αττικής.

H ζήτηση αφορά κυρίως σε διαμερίσματα από 70 τμ. και άνω, με δύο τουλάχιστον υπνοδωμάτια και βρίσκονται υψηλότερα του πρώτου ορόφου.

"Όταν κάποιο ακίνητο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως όταν πρόκειται για ακίνητο μετά το 1995 δημοσιεύεται σε portal αγγελιών, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Μέσα στα πρώτα 5- 10 λεπτά της δημοσίευσης, τα τηλέφωνα που δεχόμαστε είναι πραγματικά εκατοντάδες", αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πλέον, όπως εξηγεί, είναι λίγες οι περιοχές στο νομό Αττικής που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχουν κατασκευαστεί μετά την περίοδο 1990-1995. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας, προσθέτει.

Στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές που διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση έναντι 550 ευρώ το μήνα και αφορούν σε διαμερίσματα από 70 τμ και άνω, με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, είναι κυρίως μη "δημοφιλείς", όπως τα Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αττικής, το Πεδίον του Άρεως, Κολοκυνθού, Μεταξουργείο και Κολωνός.

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα είναι κατοικίες με έτος κατασκευής από το 1965 έως το 1980, ενώ διαθέτουν επιφάνεια μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια του μομού Αττικής. Παράλληλα, σε μεγάλο ποσοστό, τα διαμερίσματα που διατίθενται προς μίσθωση, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Τα μερικώς ανακαινισμένα αφορούν σε ανακαίνιση του μπάνιου ή και της κουζίνας, ενώ ως πλήρως ανακαινισμένα χαρακτηρίζονται τα ακίνητα στα οποία έχει ανακαινιστεί η κουζίνα και το μπάνιο, διαθέτουν πόρτα ασφαλείας και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλαχθεί τα κουφώματα στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ διατίθεται το 40,6% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε portal αγγελιών, ενώ το 59,3% διατίθεται σε ποσά υψηλότερα.

Στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν έτος κατασκευής από το 1980 και επομένως πρόκειται για νεότερα ηλικιακά ακίνητα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, η επιφάνεια των διαθέσιμων ακινήτων κρίνεται ικανοποιητική, με το μέσο όρο να κυμαίνεται από 80τμ έως 90τμ, ενώ διαθέτουν τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια. Σε μεγάλο ποσοστό τα διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ διατίθεται το 51,25% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε portal αγγελιών, ενώ το 48,75% διατίθεται σε ποσά υψηλότερα.

Στα Κεντρικά και Νότια Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αφορούν σε κατοικίες με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, ενώ το 54,8% των διαμερισμάτων που διατίθενται για ενοικίαση είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα. Μόλις το 24,5% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων διατίθεται με μηνιαίο μίσθωμα 550 ευρώ, ενώ το 75,4% των ακινήτων που διατίθενται έχουν ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ.

Σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Βούλα, δεν διατίθενται ακίνητα με 2 υπνοδωμάτια, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου, με μίσθωμα έως 550 ευρώ. Στον αντίποδα, οι περιοχές που διατίθενται ακίνητα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έως 550 ευρώ είναι κυρίως περιοχές όπως Καλλιθέα, Ιλίσια, Ζωγράφου. Ελάχιστα ακίνητα υπάρχουν, παράλληλα, σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο και Δάφνη.

Στα Κεντρικά και Βόρεια Προάστια, τα διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση με δύο υπνοδωμάτια, από 70 τμ, άνω του 1ου ορόφου έως 550 ευρώ, είναι κυρίως κατασκευής 1970-1975 με μερική ή/και καμία ανακαίνιση. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ακινήτων δεν ξεπερνά το 3,6%, καθώς το 96,4% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά διατίθεται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα υψηλότερο των 550 ευρώ.

Στον Πειραιά, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα με έτος κατασκευής από το 1970 έως το 1980, επιφάνειας 70τμ , που σε μεγάλο ποσοστό, είναι είτε μερικώς, είτε ολικώς ανακαινισμένα . Το ποσοστό των άνωθεν ακινήτων αγγίζει το 76,4%. Το 23,5% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά, διατίθενται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα άνω των 550 ευρώ.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα είναι κυρίως επιφάνειας 70 τμ, έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000 και επομένως είναι νεότερα ακίνητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής. Το ποσοστό των συγκεκριμένων ακινήτων αγγίζει το 75,24%, ενώ το 24,75% των διαθέσιμων ακινήτων με ομοειδή χαρακτηριστικά διατίθεται με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα υψηλότερο των 550 ευρώ.

Δείτε πίνακα:

Χάρτης ενοικίων: Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής νοικιάζετε σπίτι έως 550 ευρώ [πίνακας]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα τα παλαιότερα ακίνητα

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς, η νέα τάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον τα περισσότερα ακίνητα παλαιάς κατασκευής είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα, είτε ολικώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για ακίνητα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η μικρή, ωστόσο, διαθεσιμότητα ακινήτων αφορά στο γεγονός ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, τα διαθέσιμα για ενοικίαση ακίνητα είναι κυρίως κατοικίες που είτε οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε το ακίνητο ξενοικιάστηκε και οι ιδιοκτήτες για να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα, προέβησαν σε ανακαίνιση.

Γνώστες της αγοράς παραδέχονται πως η ζήτηση για ενοικίαση ολοένα και αυξάνεται, με τους ενδιαφερόμενους να προβαίνουν σε εκτεταμένη αναζήτηση κατοικίας στοχεύοντας στις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς επηρέασε η πανδημία τα ενοίκια

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στη σκιά του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη, καταγράφηκε μια στιγμιαία αντίδραση από μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αυτοβούλως μείωσαν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης.

Η μείωση που καταγράφηκε δεν αφορούσε στο σύνολο της κτηματαγοράς αλλά σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ιδιοκτητών που χρειάζονταν άμεσα εισόδημα, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση, όπως για παράδειγμα τη δόση ενός δανείου.

Ορισμένοι, μάλιστα, ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν να μισθώσουν άμεσα το ακίνητό τους προτού έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις σε πιθανά σενάρια για οικονομικό "κραχ" τους επόμενους μήνες μετά το lockdown.

Πόσο έχουν αυξηθεί τα ενοίκια

Το 2018 το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά "έτρεξε" με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%. Μάλιστα, όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Πηγή: ΕΡΤ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ 18 Ιαν 2021 | 13:38

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας "Λέανδρος" - Πού συνεχίζεται η χιονόπτωση.

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 17 Ιαν 2021 | 19:19

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Συναγερμός σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο - Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Το νέο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα, από το βράδυ της Κυριακής έως τη Δευτέρα.

ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ 17 Ιαν 2021 | 18:16

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Σε ποιες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας θα είναι κλειστά την Δευτέρα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας "Λέανδρος".

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Ιαν 2021 | 18:06

Κορονοϊός: 94 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική - 31 μολύνσεις στην Θεσσαλονίκη.

Από τα συνολικά 237 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα 94 εντοπίστηκαν στην Αττική (ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια).

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΛΕΑΝΔΡΟΣ 17 Ιαν 2021 | 12:00

Χιόνια στην Αττική: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλειστοί δρόμοι σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΛΕΑΝΔΡΟΣ 17 Ιαν 2021 | 11:41

Πρόβλεψη Αρναούτογλου: Χιόνια και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής τη Δευτέρα

Ο "λευκός επισκέπτης" δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους κατοίκους της Αττικής, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Ιαν 2021 | 18:03

Κορονοϊός: Ο χάρτης των 510 κρουσμάτων - Σχεδόν τα μισά στην Αττική

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 510 και περίπου τα μισά εντοπίζονται στην Αττική.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 18:40

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα - Πρόγνωση ανά ώρα από τον Γιάννη Καλλιάνο

ΤΙ αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καιρό που θα κάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 15 Ιαν 2021 | 18:22

Κορονοϊός: Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα στην Αττική - 187 από τα 610 σήμερα, 77 στη Θεσσαλονίκη

Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα - 187 νέα κρούσματα στην Αττική και 77 στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 15 Ιαν 2021 | 06:54

Πυρκαγιά σε αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Πρόκειται για αποθήκη με ανταλλακτικά για φουγάρα και καμινάδες που καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Η ΠΡΟΓΩΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 14 Ιαν 2021 | 22:32

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Παγετός στη Β. Ελλάδα - Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αττικής - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Σε εξέλιξη από το βράδυ της Πέμπτης η κακοκαιρία - Σε ποιες περιοχές χιονίζει, πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής στην Πολιτική Προστασία

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 14 Ιαν 2021 | 19:18

"Grand Theft Auto": Σπείρα ρήμαζε ΙΧ στην Αττική - 232 κλεμμένα αυτοκίνητα και κέρδη 2.000.000 ευρώ

Συνελήφθησαν 11 άτομα. Στο "κόλπο" και επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών. Πώς δρούσαν τα μέλη της σπείρας.