Follow us

Appodixi: Χρηματική αμοιβή- μπόνους έως και 3 χιλιάδες ευρώ στους πολίτες που καταγγέλουν φοροδιαφυγή

Μπόνους για όσους βοηθούν το έργο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους μπορεί να φθάνει και τα 3 χιλιάδες ευρώ, αλλά περισσότερα θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη τύπου.

Το μπόνους για όσους βοηθούν το έργο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προανήγγειλε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατα την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ.

Οι λεπτομέρειες του μπόνους θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε Επίσης

Οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι σήμερα οι καταγγελίες στην εφαρμογή Appodixi ήταν 135.000, οι περισσότερες από αυτές ανώνυμες.

Πώς θα δηλώνουν περισσότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφαρμογή Appodixi θα είναι η μία από τις εκπλήξεις που αναμένονται με το φορολογικό νομοσχέδιο. Η βασική ρύθμιση που αναμένεται θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών, καθώς όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δυνατόν οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις δύο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό, θα ανακοινωθεί αύριο στη συνέντευξη τύπου. Όπως σημείωνε νωρίτερα ο Αρης Παπαθανασίου και το TheTOC, για το πώς θα επιτευχθεί αυτό σε τεχνικό επίπεδο, προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος.

Το ζητούμενο της νέας πολιτικής θα είναι τα ηλεκτρονικά δεδομένα που πλέον συγκεντρώνονται από πολλές πηγές στο υπουργείο Οικονομικών να λειτουργήσουν ως "φόβητρο" για τους αυτοαπασχολούμενους και να ξεκινήσουν οι ίδιοι να δηλώνουν περισσότερα κέρδη για να μην μπλέξουν με εξονυχιστικούς ελέγχους.

Με το νέο σύστημα, για κάθε 1000 ευρώ που θα προσθέτει στο δηλωθέν εισόδημά του ο επαγγελματίας, θα επιβαρύνεται με 90 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν το δηλωθέν εισόδημα ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ, η προσαύξηση ανά 1.000 ευρώ θα είναι της τάξεως των 220 ευρώ. Η βασική "στόχευση" της νέας πολιτικής θα είναι να περιοριστεί αισθητά ο αριθμός αυτών που θα δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω από 3.000-4.000 ευρώ τον χρόνο. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να συγκεντρωθεί μόνο περισσότερος φόρος εισοδήματος, αλλά και περισσότερος ΦΠΑ.

Το πιθανότερο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αφορά στα εισοδήματα του 2024, ώστε να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, την επέκταση των POS και σε άλλα επαγγέλματα κλπ. Έτσι, θα υπάρχει ακόμη περισσότερη ηλεκτρονική πληροφορία στην ΑΑΔΕ και ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Στη διαθεσιμότητα των φορολογικών αρχών, θα είναι πλέον και η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 07 Απρ 2024 | 18:31

Όλες οι αλλαγές σε φορο-ελέγχους και ρυθμίσεις

Η ώρα των εκκαθαριστικών έφτασε - Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων υπό προϋποθέσεις.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 26 Μαρ 2024 | 08:13

Έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής κατά της φοροδιαφυγής - Πώς θα είναι και ποιους αφορά

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει την παραγγελία και τον προορισμό της.

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2024 21 Μαρ 2024 | 07:25

Η ΑΑΔΕ περνάει από κόσκινο χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και αγοραπωλησίας ακινήτων

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει για φέτος τουλάχιστον 72.885 φορολογικούς ελέγχους, με το βάρος να πέφτει στις "φρέσκες" υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

BANCAPP 15 Μαρ 2024 | 09:21

Πώς η εφορία θα "μπαίνει" σε λογαριασμούς και θυρίδες - Το νέο ηλεκτρονικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής

Το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP) ενεργοποιεί το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ.

ΡΑΛΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ 14 Απρ 2024 | 18:45

Φόβοι ότι το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια

"Μαύρα σύννεφα" πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 14 Απρ 2024 | 09:03

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Απρ 2024 | 17:02

Κώστας Σκρέκας: Δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

"Συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αναχαίτιση του brain drain", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 12 Απρ 2024 | 16:48

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

"Η χώρα θα πρέπει εφεξής να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 12:02

Γεωργιάδης στο Φόρουμ Δελφών: "Είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει η ΕΕ"

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το Φόρουμ των Δελφών, "στόχος του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών".

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 12 Απρ 2024 | 09:26

Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας με νέους "Ράμπο" - Στόχος να φτάσουν τα έσοδα στα 65 δισ. ευρώ

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 170.385 έλεγχοι το 2024 καθώς και 74.650 επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT 12 Απρ 2024 | 08:40

Αθανασίου (Lamda Development): Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής και προσκαλούμε όλους να ζήσουν μέρος του

Μιλώντας για την αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι δημιουργείται μια από τις πρώτες έξυπνες πόλεις στον κόσμο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 12 Απρ 2024 | 08:03

Αναδρομικά από 400 ευρώ ως 1.500 ευρώ για επιδόματα γέννας - Πότε πληρώνονται

Η αύξηση ισχύει και για τις μητέρες που απέκτησαν παιδί το 2023.