Follow us

"Ξεπαγώνουν" οι αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους- Ποιους και πόσους αφορά το νομοσχέδιο Βορίδη

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μπλόκο στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ΑΔΕΔΥ και προϊσταμένους

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Με διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε δημόσια διαβούλευση, στις 10 Μαΐου ("σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης”), προβλέπεται ότι μπαίνει σε 2ετή αναστολή προηγούμενη διάταξη, του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η προσωπική διαφορά στις αμοιβές στο δημόσιο (η οποία ισχύει από το 2012) θα συμψηφίζεται με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων.

Η αναστολή της διάταξης του 2015, σύμφωνα με τη διάταξη Βορίδη, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαΐου 2024, δηλαδή για 2 χρόνια.

Διαβάστε Επίσης

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για "αναπροσαρμογή" της καταληκτικής ημερομηνίας αναστολής, γεγονός που - σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr - θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση του χρόνου της αναστολής της διάταξης Βορίδη, για παράδειγμα έως τον Μάιο του 2025.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η αναστολή αυτή οδηγεί σε αύξηση των αποδοχών με βάση την εξέλιξη των κλιμακίων των δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι, για τους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προβλέπεται αύξηση κλιμακίων ανά 2 έτη, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά 3 έτη. Με την αναστολή της διάταξης του 2015, πρώτα-πρώτα οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα μπορούν να λάβουν αύξηση, ανεβαίνοντας κλιμάκιο, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση στις αποδοχές και για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κύκλοι στο Δημόσιο με καλή γνώση των τεκταινόμενων στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, αναφέρουν πως οι δικαιούχοι των αυξήσεων μέσω του παγώματος της διάταξης του 2015, ανέρχονται πάνω-κάτω στους 50.000 επί συνόλου 350.000 διοικητικών υπαλλήλων στο Δημόσιο, δηλαδή οι αυξήσεις θα αφορούν 1 στους 7 διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως το 2011, με μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, θεσπίστηκε ενιαίο μισθολόγιο για όλο το δημόσιο (σε ισχύ από το 2012), το οποίο οδηγούσε σε ενιαίους μισθούς σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο και τον φορέα στον οποίο ανήκουν.

Το ενιαίο μισθολόγιο οδήγησε σε προσωπική διαφορά μεταξύ των (σχετικά υψηλότερων) μισθών που είχαν πολλοί υπάλληλοι προ του ενιαίου μισθολογίου και των (χαμηλότερων) μισθών μετά την έναρξη ισχύος του ενιαίου μισθολογίου.

Προκειμένου να υπάρξει απότομη μείωση των μισθών αυτών, προβλέφθηκε συμψηφισμός των προσωπικών διαφορών αρχικά μέσω της κατάργησης των εναπομείναντων δώρων και έπειτα η σταδιακή κατάργηση τους σε 4 "δόσεις".

Μετά την 1η δόση, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε "πάγος" στην παραπέρα κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς προβλέφθηκε συμψηφισμός της διαφοράς αυτής με την παραπέρα μισθολογική εξέλιξη. Έτσι η προσωπική διαφορά θα συμψηφιζόταν (ή θα αποσβενόταν) με τις αυξήσεις τις οποίες θα έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς ανέβαιναν κλιμάκιο. Με άλλα λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπαιρναν αύξηση μαζί με την εκάστοτε άνοδο του κλιμακίου τους ή αλλιώς, αν και ανέβαιναν κλιμάκιο, δεν έπαιρναν την αναλογούσα αύξηση. Και αυτό μέχρι να αποσβεσθεί η προσωπική διαφορά.

Το "καθεστώς" αυτό ισχύει από το 2015 έως και σήμερα.

Με τη διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο Βορίδη για την αξιολόγηση στο δημόσιο η οποία φέρνει αναστολή της διάταξης του 2015, αναστέλλεται, δηλαδή "παγώνει" για 2 χρόνια ο συμψηφισμός αυτός.

Έτσι, από τον Ιούνιο του 2022 ως και τον Μάιο του 2024, όποιος υπάλληλος έχει προσωπική διαφορά και ανέβει κλιμάκιο, θα λάβει την αναλογούσα αύξηση στις αποδοχές του.

Δεδομένων των περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο από το 2010, με τις μειώσεις-καταργήσεις των Δώρων και έπειτα τις μειώσεις μέσω του ενιαίου μισθολογίου, είναι η πρώτη φορά έκτοτε που θα δοθούν αυξήσεις στο Δημόσιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 17 Ιουν 2022 | 09:30

Αυξήσεις φωτιά στα ταξί: Ελάχιστη αποζημίωση στα 4 ευρώ - Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος του ΣΑΤΑ

Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί φέρνουν οι εκρηκτικές τιμές στα καύσιμα αφού, όπως δηλώνουν οι αυτοκινητιστές, ο κλάδος έχει οδηγηθεί σε "ασφυξία".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΤΑ ΜΕ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 16 Ιουν 2022 | 18:59

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα κόμιστρα των ταξί: Πού θα φτάσει η ταρίφα - Το νέο τιμολόγιο

Η πτώση της σημαίας θα αυξηθεί στο 1,80 από 1,19 ευρώ, η ελάχιστη αποζημίωση ορίζεται στα 4 ευρώ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 07 Ιουν 2022 | 09:56

Βορίδης: Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο αλλά οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

Όσον αφορά το μείζον θέμα της ακρίβειας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΔΕΣ 02 Ιουν 2022 | 18:12

Θέμα στο Reuters το "τσουχτερό" σουβλάκι: Πιο ακριβό κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι

Το σουβλάκι και η απότομη αύξηση στην τιμή του, απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ καθώς είναι αγαπημένο πρόχειρο φαγητό και για τους τουρίστες.

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROCLEAR 27 Ιουν 2022 | 13:10

Αθέτηση πληρωμής χρέους από τη Ρωσία: Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι δεν πλήρωσε αλλά κατηγορεί τη Δύση

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αθέτησε την πληρωμή χρέους και επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

80% ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 27 Ιουν 2022 | 12:02

ΕΕ: Το Συμβούλιο υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου - Απάντηση στους ρωσικούς εκβιασμούς

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023.

27 Ιουν 2022 | 11:38

Sustainability Hackathon: Ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Συνεχίζεται με 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για τις ομάδες και τις εφαρμογές που διακρίθηκαν και εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας.

ΚΑΝΤΡΙ ΣΙΜΣΟΝ 27 Ιουν 2022 | 11:15

Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και ότι η ΕΕ πρέπει είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

ΑΘΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 27 Ιουν 2022 | 10:46

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους για πρώτη φορά από το 1918 - Σφυροκοπούν τη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις

Η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε έναντι των ξένων πιστωτών της ήταν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, επί Λένιν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Ιουν 2022 | 09:54

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα στοχεύουν σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα - Στα 3,1 εκατ. από 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ

Σύμφωνα με τον υπουργό, μια μείωση του ΕΦΚ κατά 0,20 ευρώ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ. "'Αρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες", πρόσθεσε.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 27 Ιουν 2022 | 07:16
ΑΝΤΙ-ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 26 Ιουν 2022 | 20:11

G7: ΗΠΑ και Γερμανία ρίχνουν στο τραπέζι 600 δισ. δολάρια για να σταματήσουν την επέλαση της Κίνας

Οι επενδύσεις σε κλίμα, ενέργεια και υγεία θα έχουν στόχο να πλήξουν τη ραγδαία ανάπτυξη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας