Ιστορίες τρέλας με τα "ραβασάκια" για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Ιστορίες καθημερινής τρέλας από την περασμένη Παρασκευή οπότε και αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα 1,15 εκατ. ειδοποιητήρια προς τους οδηγούς με ανασφάλιστα οχήματα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ιστορίες τρέλας με τα "ραβασάκια" για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Ιστορίες καθημερινής τρέλας έρχονται στην επιφάνεια από την περασμένη Παρασκευή οπότε και αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα 1,15 εκατομμύρια ειδοποιητήρια προς τους οδηγούς με ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Όλες οι παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και τα αποτελέσματα της… εφευρετικότητας των Ελλήνων για να ξεγλιστρήσουν από το «σύστημα» βγήκαν στην επιφάνεια μέσα σε ένα 24ωρο: η πληροφορία για την καταστροφή αυτοκινήτων δεν έχει διακινηθεί από το ένα υπουργείο (μεταφορών) στο άλλο (Οικονομικών) με αποτέλεσμα ο οδηγός να καλείται τώρα να αποδείξει ότι δεν είναι... ελέφαντας. ΙΧ έχει πουληθεί αλλά οι κρατικές βάσεις δεδομένων δεν έχουν καν ενημερωθεί για την αλλαγή ιδιοκτησίας, πότε με ευθύνη του δημοσίου και πότε με ευθύνη του οδηγού. ΙΧ εμφανίζονται δηλωμένα στο όνομα πεθαμένου ο οποίος είναι… ανασφάλιστος αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται να έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Μέχρι και οδηγοί με την άποψη ότι πρέπει να απαλλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης είτε επειδή έχουν κλειδώσει το αυτοκίνητο στο γκαράζ τους είτε γιατί το χρησιμοποιούν μόνο για τις μετακινήσεις στο… χωριό εμφανίστηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η υπόθεση με τα ανασφάλιστα ΙΧ αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα χρόνιας κακής λειτουργίας των κρατικών υποδομών. Προβλήματα δεκαετιών και «τρύπες» του συστήματος, που παρέμεναν ανοικτές για χρόνια ολόκληρα –πχ καταστρέφονταν οχήματα και η ηλεκτρονική πληροφορία δεν έφτανε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών- θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε δύο μήνες με την ευθύνη να μετατοπίζεται για μια ακόμη φορά στον πολίτη.

Προς το παρόν, η αρμόδια ΑΑΔΕ έχει δώσει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι μπορεί και να αδικούνται:

· Αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία έχει ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες

· Αν το όχημα για το οποίο έχει σταλεί ειδοποιητήριο ασφάλισης δεν ανήκε ανήκε ποτέ στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ή αν έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή αν έχει διαγραφεί ή αν ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)

· Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

· Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης

· Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι αν μπορεί να υπάρξει ένα κέρδος από όλη αυτή την ταλαιπωρία που θα στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις Δ.Ο.Υ και μάλιστα εν μέσω διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, είναι το ξεκαθάρισμα της βάσης δεδομένων με τα αυτοκίνητα του υπουργείου Οικονομικών. Κι όμως στην Ελλάδα του 2017, οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ούτε στο μητρώο με τα ΙΧ στο οποίο όλοι θεωρούν δεδομένο ότι εμφανίζονται οχήματα τα οποία δεν υπάρχουν πλέον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΓ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 10 Οκτ 2020 | 14:05

Ηλεκτρονικά διόδια: Με ένα e-pass οι οδηγοί από 4 Νοεμβρίου - Ενιαίος πομποδέκτης σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους

Οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και τα διόδια.

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 13:07

"Μποτιλιάρισμα" στο Taxis λόγω ΕΝΦΙΑ - Γιατί πέφτει η πλατφόρμα

Γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκουν ακόμη τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω "κουρέματος ενοικίων".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ 26 Οκτ 2020 | 11:05

Σοκ στη Γερμανία: Κατέρρευσε και πέθανε μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο ο Αντιπρόεδρος της Bundestag

Σοκ προκαλεί στη Γερμανία η είδηση ότι η αντιπρόεδρος της Bundestag πέθανε ξαφνικά, ενώ βρισκόταν σε στούντιο

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα