
Στη δίνη ασφυκτικών πιέσεων βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, όχι τόσο για την απόδοση της δουλειάς του -την πορεία των δημοσίων εσόδων, δηλαδή- όσο για τις αλλαγές που επιχείρησε στον χώρο των εφοριών, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ.
Οι πιέσεις ασκούνταν πρωτίστως από το Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαιτέρως από τον διεθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Μπούρα και αφορούσαν τόσο τη διαδικασία όσο και τα πρόσωπα που επελέγησαν για θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων στις εφορίες και στα τελωνεία.
Οι πιέσεις ασκούνταν πρωτίστως από το Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαιτέρως από τον διεθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Κ.Μπούρα
Σημείο τριβής ήταν επίσης η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, καθώς τους τελευταίους μήνες δόθηκε στο παρασκήνιο μεγάλη μάχη ώστε να παραμείνει η ευθύνη στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και να μην περάσει στη δικαιοδοσία του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη - όπως ήταν φυσικό και όπως ζητούσε και η Τρόικα.
Η «χρυσή τομή» βρέθηκε με το «σπάσιμο» του ΣΔΟΕ στα δύο έτσι ώστε να κρατήσει ο κ. Μαυραγάνης το θέμα του ανοίγματος λογαριασμών επιχειρήσεων και φορολογουμένων και τη διερεύνηση όλων των φορολογικών στοιχείων από το... γραφείο και να δημιουργηθεί μια καινούργια υπηρεσία υπό τον Χάρη Θεοχάρη η οποία θα κάνει τους προληπτικούς ελέγχους στον δρόμο, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις, αυτό δηλαδή που είχαμε συνηθίσει να κάνει το ΣΔΟΕ.
Αποτέλεσμα όλου αυτού του αλαλούμ και μέχρι να λειτουργήσει η νέα υπηρεσία (αν δεν ματαιωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα λειτουργήσει έως τα μέσα του μήνα) ήταν η έλλειψη σχεδόν παντελούς ελέγχου σε καθημερινή βάση στις επιχειρήσεις, στα καταστήματα, στους γιατρούς κ.λπ.
Περίοδος που σε φορολογικούς κύκλους σχολιάζονταν ως «η χαρά του φοροφυγά».
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία ανάμεσα στην προηγούμενη κατάσταση που ήλεγχε το ΣΔΟΕ και στη γενική γραμματεία Εσόδων, ούτε καν για να βρεθεί χωροταξική λύση στα παλιά γραφεία του ΣΔΟΕ σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους της νέας υπηρεσίας αλλά και τον στόλο των αυτοκινήτων και των σκαφών με τον οποίο ήταν εξοπλισμένο το ΣΔΟΕ και τώρα θα έπρεπε να μοιραστεί με τη νέα υπηρεσία.
Το «ανάθεμα» στον κ. Θεοχάρη έχει πέσει πολλαπλώς τελευταία, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και αμέσως μετά τις εκλογές
Το «ανάθεμα» στον κ. Θεοχάρη έχει πέσει πολλαπλώς τελευταία, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα για την κακή πορεία του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.
Στον κ. Θεοχάρη, χρεώνουν πολλές από τις αποφάσεις-φωτιά για τους φορολογούμενους, παρότι αυτές έρχονταν σε υλοποίηση νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή ή κατόπιν εντολών της υψηλής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της εγκυκλίου για τη φορολόγηση των ομολόγων που βγήκε λίγο πριν από τις εκλογές και είχε ως συνέπεια τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου αλλά και τον αναβρασμό στην αγορά.
Μια εγκύκλιος που του ζητήθηκε -σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες- από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προφορικώς όμως και όχι γραπτώς, όπως άλλωστε είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις μεταξύ των προσώπων που ηγούνται ενός υπουργείου.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι το αίτημα για παραίτηση του κ. Θεοχάρη υποβλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα λίγες ώρες πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο μέσω του ανασχηματισμού, ώστε να χρεωθεί αυτός και τη δυσφορία που εκδηλώνεται από την Τρόικα.
Φωτογραφία:Fosphotos / Παναγιώτης Τζάμαρος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr