"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
everest

Με όραμα έναν κόσμο χωρίς απόβλητα, χωρίς τίποτα περιττό όπου τα πάντα ανακυκλώνονται και αποκτούν δεύτερη ζωή, τα everest και η Polygreen ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το "Just Go Zerο Coffee", ένα πρόγραμμα που θα μας κάνει να δούμε με διαφορετικό μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

Το "Just Go Zerο Coffee", είναι ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που ανακυκλώνει τα υπολείμματα καφέ από τα καταστήματα everest σε όλη την Ελλάδα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αλυσίδας, ένα βήμα που όλες οι αλυσίδες του κλάδου πρέπει να ακολουθήσουν.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα "Just Go Zerο"

Αρχικά η Polygreen συλλέγει τα υπολείμματα καφέ που δημιουργούνται σε καταστήματα everest και στη συνέχεια τα μεταφέρει στις μονάδες επεξεργασίας της όπου είτε κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, το οποίο προσφέρεται σε παραγωγούς της περιοχής, είτε μετατρέπονται σε πρώτη ύλη, από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest από την εταιρία Phee.

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Μέσα από αυτή την κυκλική διαδικασία του Just Go Zero Coffee, τα υπολείμματα αποκτούν ξανά ζωή χωρίς να καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Αν αναλογιστούμε ότι κάθε τόνος υπολείμματος καφέ που απορρίπτεται στο περιβάλλον απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία αυτής της "συμμαχίας” για το καλό του πλανήτη.

everest

Τα everest δείχνουν τον δρόμο

Μέσα από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, τα everest δείχνουν τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους μηδενίζοντας τα απόβλητα του καφέ.

Σε δηλώσεις της η κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου, Chief Operating Officer του Ομίλου Εστίασης της Vivartia έδωσε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την πρωτοβουλία:

"Η δημιουργία ενός δικτύου αποκομιδής των υπολειμμάτων του καφέ ήταν μια ιδέα που διερευνούσαμε στα everest πριν από την έλευση της πανδημίας. Καταφέραμε να τη σχεδιάσουμε σε συνεργασία με την Polygreen και να την εισάγουμε δοκιμαστικά στα καταστήματά μας, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των lockdowns. Από την αρχή είχαμε ως στόχο να διευκολύνουμε τη διαδικασία ένταξης και άλλων σημείων εστίασης σε αυτό το δίκτυο, ξεκινώντας από την Αθήνα με την ελπίδα επέκτασης σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, είναι σταθερή πεποίθησή μας ότι έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιούμε το μέγεθος και την τεχνογνωσία μας ώστε να συνεισφέρουμε στο γενικό καλό. Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους τους επαγγελματίες της εστίασης να ενημερωθούν και να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι στην προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποδεικνύουν έμπρακτα αυτή μας τη δέσμευση”.

Οι διαχρονικές πρωτοβουλίες των everest για το περιβάλλον

Τα everest ήταν η πρώτη αλυσίδα η οποία κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι, αντικαθιστώντας το με βιοδιασπώμενο καλαμάκι το οποίο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον από το 2019, ενώ το 2021 υιοθέτησαν το χάρτινο καλαμάκι το οποίο έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική.

everest

Παράλληλα, επιβραβεύει τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες των πελατών που συμβάλουν στη μείωση των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, πάγια έκπτωση 0,10€ για κάθε φορά που χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για το ρόφημά τους, ενώ κατά διαστήματα η έκπτωση μπορεί να φτάνει και το 50%.

everest

Επιπλέον, με κάθε αγορά επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού από τη συλλογή τους, τα everest προσφέρουν δωρεάν τον επόμενο καφέ.

Είναι ενεργό μέλος της "Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων" ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης, αλλά και διάφορους φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, δημόσιες αρχές και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα κρίσιμου ζητήματος.

Φυσικά, σε όλα τα σημεία πώλησης everest, προωθείται η ανακύκλωση, ενώ η αλυσίδα είναι συμβεβλημένη με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης "Ανταποδοτική Ανακύκλωση", μέσω του οποίου συνεισφέρουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης, ενώ συμμετέχουν και στο πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης THE GREEN CITY που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ.

Την ίδια ώρα παρακολουθούν και εξορθολογίζουν διαρκώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στα καταστήματά τους, υλοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η χρήση λαμπτήρων led, αλλά και η συνεπής συντήρηση όλου του εξοπλισμού ώστε να αποφεύγονται απώλειες.

everest

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας έχουν τη δύναμη να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτόν τον κοινό σκοπό για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειές μας, όπως να αποφύγουμε να πάρουμε έναν αναδευτήρα ή ένα καλαμάκι τα οποία δεν χρειαζόμαστε πολλές φορές, μπορούμε να κάνουμε τεράστιο καλό στο περιβάλλον.

Τα everest ενημερώνουν και προτρέπουν διαρκώς τους πελάτες τους να υιοθετούν νέες καθημερινές συνήθειες, για έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/1/2022 01 Ιαν 2022 | 11:22

Πιο ακριβός από σήμερα ο καφές στο χέρι: Έως και 25% αύξηση στην τιμή

Έως και 150 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση στον take away καφέ

Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ 30 Δεκ 2021 | 08:12

Γιατί έρχονται αυξήσεις έως και 25% στον καφέ - Τι συμβαίνει με τα take away

Αρχικά ο καφές θα αυξηθεί κατά 5%-7% στην υφιστάμενη τιμή, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση με επιπλέον 0,10 ευρώ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 29 Δεκ 2021 | 10:13

Ακριβαίνουν καφές και φαγητά take away από την Πρωτοχρονιά: "Πράσινο" τέλος 0,10 ευρώ για πλαστικές συσκευασίες

Χρονικό περιθώριο έως τέλος Ιανουαρίου έχουν το σύνολο των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης -καφετέριες, εστιατόρια κλπ- προκειμένου να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 11:59

Deutsche Welle: "Ευλογία" για τους κροίσους η πανδημία - Οι δέκα πλουσιότεροι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία οι δέκα πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν υπερδιπλασιάσει την προσωπική περιουσία τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιαν 2022 | 11:56

Προαναγγελία Σταϊκούρα: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει και τον Φεβρουάριο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2022 | 09:01

Σκρέκας: Λιγότερα από 1.000 τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ακόμη - Πιθανή η αποζημίωση στους πληγέντες

"Τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται. Ο συντονισμός ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων ήταν καλός, γι' αυτό και μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών", είπε.

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 27 Ιαν 2022 | 08:37

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb - Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2022 | 08:21

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση για τον Φεβρουάριο

Μπαράζ μέτρων άμεσης διευκόλυνσης αποφάσισε η κυβέρνηση, για να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον χιονιά, αλλά και εκείνες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ 26 Ιαν 2022 | 23:53

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι εφορίες στην Αττική

Η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγον λόγος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 20:55

Ένωση Τραπεζών: Θα υπολειτουργούν την Πέμπτη πολλά υποκαταστήματα - Να τηλεφωνείτε πριν μεταβείτε

Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

67 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 36 ΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:34

Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά λειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδοχή καταγγελιών από εργαζομένους

Κανονικά λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, για υποδοχή καταγγελίων από εργαζομένους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.