EUROBANK: Δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η EUROBANK θα συμβάλλει στη μόχλευση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eurobank

Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ήταν ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους μεταξύ των υπολοίπων χωρών. Το σύνολο των πόρων του Ταμείου και των λοιπών Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μαζί με τη μόχλευση από τραπεζικά δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια, θα υπερβούν τα 70 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία αλλά και μια ισχυρή πρόκληση που θα καθορίσει όμως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την δυναμική επίτευξης κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους μεσομακροπρόθεσμα.

Η EUROBANK, Τράπεζα της Ανάπτυξης, δηλώνει από την πρώτη στιγμή έτοιμη να συμβάλλει στη μόχλευση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση, παράλληλα με τους δημόσιους πόρους, των επενδυτικών σχεδίων που θα προκριθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου (RRF). Με την ταχύτητα που απαιτεί η συγκυρία, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προοπτική, τον νέο αναπτυξιακό κύκλο και τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό τους και ειδικά την ψηφιακή τους αναβάθμιση, στηρίζοντας όλους τους κομβικούς για την οικονομία κλάδους (Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια, Υποδομές και Real Estate).

Το Ταμείο είναι άλλωστε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης και παροχής ρευστότητας με κριτήρια που απηχούν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα συγκυρία: ψηφιακό μετασχηματισμό, πράσινη μετάβαση, εξωστρέφεια, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, κατάρτιση κι επανακατάρτιση, συγχωνεύσεις, συνεργασίες και εξαγορές με στόχο την αύξηση του μεγέθους – και των προοπτικών – των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στοχεύοντας σε εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, η Τράπεζα επιδιώκει να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για την εδραίωση μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα. Εμπλέκεται ενεργά σε όλα σχεδόν τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στη χώρα, όπως το Ελληνικό, ενώ συζητά από την πρώτη στιγμή με πελάτες για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων προκειμένου να αιτηθούν για ένταξη στο RRF. Παράλληλα, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021.

EUROBANK: Δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Eurobank, μεταξύ άλλων, ήδη:

  • Χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα και επενδύσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance). Πρόκειται για μια στρατηγική ευθυγραμμισμένη με τη λογική του RRF που στηρίζει την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας κατευθύνοντας μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων εκεί. Η Τράπεζα κινείται ούτως ή άλλως δυναμικά στην κατεύθυνση κεφαλαίων που διαχειρίζεται προς βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες που εντάσσουν στον σχεδιασμό και την απαραίτητη προσαρμογή στα κριτήρια ESG. Θα παρέχει βιώσιμα δάνεια για συγκεκριμένους σκοπούς ή για τη χρηματοδότηση εταιρειών με κύρια ροή εσόδων από βιώσιμες δραστηριότητες (Sustainability Linked Loans). Προωθεί σταθερά την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στηρίζει μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ αξιοποιώντας σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, με έμφαση στις δομημένες χρηματοδοτήσεις Project Finance. Εμβληματικό έργο είναι η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που θα εξοικονομήσει, μεταξύ άλλων, 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών σε όλη τη χώρα.
  • Συμμετέχει δυναμικά σε μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης με χαρακτηριστικό το Ελληνικό που θα δημιουργήσει 75.000 θέσεις εργασίας, ενώ μεταξύ άλλων, θα καλύπτει έκταση πρασίνου 2.000.000 τ.μ., με 33.000 δέντρα και 50 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
  • Ειδικά για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις, η Τράπεζα συμμετέχει σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και ενημερώνει τους πελάτες της για τα διαθέσιμα δάνεια. Βρίσκεται δίπλα τους για να διευκολύνει την διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων που διατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς Φορείς. (Ταμείο Εγγυοδοσίας CoVid 19 (Γ’ κύκλος), Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (Επενδυτικά δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Ταμείο Εγγυοδοσίας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – ΤΜΕΔΕ κ.α.). Ταυτόχρονα, αναπτύσσει συνεργασίες με στόχο να παρέχει στους πελάτες της απαραίτητες υπηρεσίες σε ιδιαίτερα προνομιακούς όρους ώστε να τους στηρίξει σε ό,τι απαιτείται ενισχύοντας την ικανότητα απορρόφησης κονδυλίων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση λύσεων της Microsoft, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Business Exchanges, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας επιχείρησης για ψηφιακή αναβάθμιση. Επιπλέον, σημαντικά είναι τα οφέλη για τους πελάτες από την συνεργασία με την Epsilon Net με ουσιαστική συμβολή στην ψηφιακή εναρμόνισή τους με φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα διατεθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών που αφορούν την τηλεργασία, το remote-collaboration, την κυβερνοασφάλεια και τις υπηρεσίες Cloud, όλες επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημειώνεται επίσης πως με την πρωτοβουλία του Digital Academy for Business της Eurobank, η Τράπεζα αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο αυτοαξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας μιας επιχείρησης, που θα οδηγεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμισή της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ELPEN 24 Δεκ 2021 | 07:29

Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN): Υλοποιούμε επενδυτικό πρόγραμμα 125 εκ. ευρώ, για την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί σειρά επενδύσεων με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 23 Δεκ 2021 | 09:47

Θάνος Πλεύρης: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να επιτρέψουν την ολική αναδόμηση του ΕΣΥ

Για το υπουργείο υγείας το σχεδόν 1,5 δις ευρώ που μας αναλογεί δημιουργεί προϋποθέσεις όχι μόνο για δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ολικής αναδόμησης του ΕΣΥ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Δεκ 2021 | 08:48

Νίκος Ταγαράς: Γιατί είναι εθνικό στοίχημα το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 21 Δεκ 2021 | 08:15

Ελληνικός Χρυσός: Επιμονή στις επενδύσεις, ο ασφαλέστερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Μακρόπνοες επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, έχουν τη δυναμική να αλλάξουν την χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Δεκ 2021 | 08:14

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η μακροοικονομική επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε υπολογίσει

Το σύνολο της κυβερνητικής δράσης έχει ως θεμελιώδη στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού, που σημαίνει τη δραστική μείωση της ανεργίας και τη θέση της οικονομίας σε τροχιά ταχείας και δυναμικής ανάπτυξης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ 19 Δεκ 2021 | 08:33

Λεωνίδας Στεργίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια

Η εμπειρία από την πλημμελή εφαρμογή των προηγούμενων κοινοτικών διαρθρωτικών πακέτων, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία αν δεν προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε

ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:52

Αναπτυξιακός νόμος: Βελτιωτικές αλλαγές για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τριών αστέρων

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων