Follow us

Χωρίς σύνταξη-περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕE

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Χωρίς σύνταξη-περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕE

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος και ο πρωθυπουργός ακόμη κρατά στο συρτάρι την δέσμευση που είχε αναλάβει μιλώντας στη ΔΕΘ για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον για όσους καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές. Πρόκειται για μια κίνηση «ανάσα» καθώς οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες –ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ- δεν μπορούν ούτε να πάρουν σύνταξη ούτε να έχουν υγειονομική περίθαλψη αν δεν είναι ασφαλιστικά «ενήμεροι». Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της –η οποία προφανώς έγινε χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των θεσμών- τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος να μην αποδώσει εισπρακτικά η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Στην πράξη θα αποδειχθεί ότι ακόμη και αν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους ασφαλιστική ενημερότητα . Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

1. Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα δεν έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (εκτός και αν προχωρήσεις σε διακοπή εργασιών ώστε να καλυφθείς με βάση το μεταβατικό σύστημα για τους ανασφάλιστους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορείς να τιμολογήσεις για να εισπράξεις έσοδα.

2. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπραχθούν έσοδα από το δημόσιο ενώ

3. Δεν εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.

Μόνο στον ΟΑΕΕ, ο αριθμός των οφειλετών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300.000 άτομα ενώ μαζί με τους οφειλέτες του ΕΤΑΑ, ο αριθμός ξεπερνά τις 350.000. Σε όλους αυτούς ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι από 1/1/2017 που θα συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, θα θεωρούνται ενήμεροι όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας έχει στηρίξει την επιτυχία του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ότι γίνονται μειώσεις για τους 3 στους τέσσερις προκειμένου αυτοί να προσέλθουν και να πληρώσουν. Πώς όμως θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα όταν ο οφειλέτης γνωρίζει ότι ακόμη και αν πληρώνει τα τρέχοντα πρακτικά δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα πέρα από το να μην συσσωρεύονται ακόμη περισσότερα χρέη; Από το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία παραμένει στο τραπέζι αλλά για να υλοποιηθεί θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για αρκετό καιρό ακόμη με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 01 Δεκ 2022 | 16:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 01 Δεκ 2022 | 12:10

Νέο κοινωφελές ίδρυμα από την Anastassiadis Group

Εγκρίθηκε η ίδρυση του κοινωφελούς ιδρύματος "Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2022 | 10:24

Προσοχή με τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: Γιατί εκτοξεύουν το κόστος της θέρμανσης

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ MY MARKET ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ 01 Δεκ 2022 | 10:19

Γεωργιάδης για καλάθι του νοικοκυριού: Πτώση τιμών για 5η εβδομάδα σε πολλά προϊόντα - Συγκράτηση τιμών και εκτός καλαθιού

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πτώση του πληθωρισμού ενώ τόνισε ότι για πέμπτη εβδομάδα σε πάρα πολλά προϊόντα οι τιμές πέφτουν, και κάθε εβδομάδα το σύνολο της αξίας του καλαθιού μειώνεται.

ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 01 Δεκ 2022 | 10:11

373,5 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς της εν λόγω περιόδου ανέρχεται σε 373.545.221,73 ευρώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 30 Νοε 2022 | 20:13

"ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ": Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Η παράταση αυτή παρέχεται προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος σε όσες εταιρείες δεν απογράφηκαν και στους λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ 30 Νοε 2022 | 19:11

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις- Πωλείται ακόμα και στο 1,15 το λίτρο στην Αττική

Πάνω από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Αυτήν τη στιγμή η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 1,18 ευρώ, ενώ στην Αττική το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται κάτω από τα 1,15 ευρώ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Νοε 2022 | 15:22

Ανάρτηση Γεωργιάδη: Στο 9%, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του καλαθιού του νοικοκυριού

Ικανοποιημένος ο Άδωνις Γεωργιάδης με την πτώση του πληθωρισμού και το καλάθι του νοικοκυριού.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ 30 Νοε 2022 | 15:21

"Καλάθι του νοικοκυριού": Μειώθηκαν ή έμειναν σταθερές οι τιμές στο 94,7% των προϊόντων

Σε ποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στο "καλάθι του νοικοκυριού".

EUROSTAT 30 Νοε 2022 | 12:28

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Μείωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο, καθώς έπεσε στο 9%.

30 Νοε 2022 | 11:52

ΖeniΘ: Λύσεις κόντρα στην κρίση από τον νο1 πάροχο ολοκληρωμένης ενέργειας

Στην τρέχουσα συγκυρία, η ΖeniΘ, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές, μέσα από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Νοε 2022 | 11:27

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο

Η απότομη άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 24ωρα στο χρηματιστήριο ενέργειας, μας θύμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 30 Νοε 2022 | 09:08

Everest: Το πρώην "ξενυχτάδικο" της οδού Τσακάλωφ αλλάζει σελίδα - Η μακρά ιστορία του

Η εποχή που το πρώτο κατάστημα Everest συγκέντρωνε στο Κολωνάκι κάθε λογής ξενύχτηδες, διερχόμενους αλλά και θαμώνες έχει περάσει ανεπιστρεπτί.