Αλαβάνος ο Πρώτος

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε σαν πατροκτόνος για να κυβερνήσει σαν παιδοκτόνος

Αλαβάνος ο Πρώτος

Ακόμα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στα social media και σε παραδοσιακά φιλοκυβερνητικά έντυπα και ραδιόφωνα το προστατευόμενο (όχι για λόγους περιορισμένου πλήθους, αλλά για λόγους περιορισμένης πραγματικότητας) είδος των αδικημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτών που χωρίς να γελάσουν ούτε για δευτερόλεπτο υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βασανίζεται από θεσμικά κέντρα του εξωτερικού, τα οποία στοχεύουν να ζημιώσουν την κυβέρνηση της αριστεράς, ή -αν είναι ακόμα πιο παθιασμένοι- της πρώτης φοράς αριστερά.

Άτυχοι άνθρωποι, μάλλον σοβαροί, βέβαιοι πως επειδή παρήγγειλαν αριστερά θα τους τη σέρβιραν κιόλας, είναι στην πραγματικότητα τα πλέον πρόσφατα θύματα του Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου που ξεκίνησε σαν πατροκτόνος με τον Αλέκο Αλαβάνο, συνέχισε σαν αδελφοκτόνος με την Κωνσταντοπούλου, τον Βαρουφάκη και την παρέα του Λαφαζάνη, και προχωράει ακάθεκτος σαν παιδοκτόνος, με όσους τον διάλεξαν και τον εγκατέστησαν ως ιδεολογικό και πολιτικό πατέρα της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει γύρω του μια ομάδα από κακόμοιρους, γραφικούς και φιλοσοφικά εξαντλημένους πρώην συμμάχους, για να ανανεώνει στην πηγή της διαβολής τους την δική του καλοσχεδιασμένη, αλλά κακομαθημένη και γερασμένη από νωρίς ηγεσία.

Αυτή, όμως, είναι η τακτική του πρωθυπουργού. Διαλέγει κάποιον που βρίσκεται στη θέση του οδηγού, τον πείθει ότι είναι συνοδοιπόρος του, του αρπάζει το τιμόνι από τα χέρια, και μετά τον γελοιοποιεί για να τον πετάξει από το λεωφορείο ή το τρενάκι του Πάνου Καμμένου (αυτός θα έχει χειρότερο τέλος και από τον Αλαβάνο, από ό,τι φαίνεται) χωρίς να προβάλλουν αντιρρήσεις οι υπόλοιποι επιβάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον όποιον πρώην ηγέτη τους σαν τον τρελό του χωριού. Ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει γύρω του μια ομάδα από κακόμοιρους, γραφικούς και φιλοσοφικά εξαντλημένους πρώην συμμάχους, για να ανανεώνει στην πηγή της διαβολής τους την δική του καλοσχεδιασμένη, αλλά κακομαθημένη και γερασμένη από νωρίς ηγεσία. Διότι, ευτελίζοντας τις ιδεολογίες τους και τη συνέπειά τους σε αυτές, ο Μακιαβέλι απ’ την Κυψέλη βρίσκει την ελευθερία να χωρίζει από την όποια ιδεολογία τον αναδεικνύει παροδικά, μόλις οι απαιτήσεις της γίνουν φορτικές για τις περιορισμένες δυνατότητές του.

Στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός έκανε το ίδιο ακριβώς, καθώς οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» διαψευστήκαμε από τα ποσοστά, αλλά και οι υποστηρικτές του «ΟΧΙ» διαψεύστηκαν από την κυβερνητική πραγματικότητα. Απογοητευμένοι όλοι, λοιπόν –κάθε ιδεολογία ευτελισμένη. Και το μόνο που παρέμεινε όρθιο και ορατό στην ομίχλη της διάψευσης και της απογοήτευσης ήταν η εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με την κοινοβουλευτική συμμαχία του με την αντιπολίτευση σχημάτισε στην πράξη την μεγάλη κεντρώα παράταξη (αν όχι την κεντροδεξιά, αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα για άλλη φορά) του «Πρώτη Φορά Απολιτίκ».

Το διασκεδαστικό είναι πως ο Γιάνης, για παράδειγμα, διώκεται για κάτι που ταιριάζει εξαιρετικά στην συμπεριφορά και τους στόχους της κυβέρνησης, όπως τους υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Και μετά το δημοψήφισμα ξεκίνησαν τα όργανα για τη Ζωή, τον Γιάνη με το ένα νι και τις πολλές απόψεις, αλλά και την Αριστερή Πλατφόρμα ολόκληρη. Το διασκεδαστικό είναι πως ο Γιάνης, για παράδειγμα, διώκεται για κάτι που ταιριάζει εξαιρετικά στην συμπεριφορά και τους στόχους της κυβέρνησης, όπως τους υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Διότι εναλλακτικό σχέδιο χρειάζεται κάθε κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Και αυτό το εναλλακτικό σχέδιο μπορεί να είναι δική της πρόταση, ή η αντίδρασή της σε όσα κινδυνεύει να της επιβληθούν. Καλά έκανε ο Βαρουφάκης και έφτιαξε ό,τι εναλλακτικό σχέδιο ήθελε και συνεννοήθηκε με τον Τσίπρα. Το σχέδιό του ήταν μακριά από τα όρια της λογικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως βρισκόταν μακριά και από τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής. Διότι είναι μάλλον αδύνατο να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τι κάνει ο υπουργός του, ο γείτονάς του στην Αίγινα, ο άνθρωπος που συναντούσε στα υπουργικά συμβούλια και σε τόσες συναντήσεις τους. Αλλά και αν δεν μιλούσαν, μπορούσε να τον ακούσει να διαλαλεί τις απόψεις του σε χίλιες συνεντεύξεις το δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι άλλο. Το πρόβλημα είναι πως το εναλλακτικό τους σχέδιο ήταν μη σχέδιο. Το πρόβλημα είναι πως το εναλλακτικό τους σχέδιο ήταν μη σχέδιο για λόγους συμμετρίας, επειδή δεν είχαν ούτε αρχικό σχέδιο. Και το πρόβλημα είναι πως όλο αυτό χρησιμοποιείται για να διασυρθεί ο πρώην υπουργός, σαν να ζούσε στην ερημιά της προσωπικής του ευθύνης, μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα και την πτυσσόμενη πολιτική του συνείδηση.

Ο πρώην υπουργός δεν είναι «η Βουγιουκλάκη της πολιτικής», όπως τον χαρακτήρισε συνάδελφός του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς, δεν υπερασπίζομαι τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτόν τον Λούκι Λουκ των media, ο οποίος απαντάει στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις πριν ακόμα συναντήσει δημοσιογράφο. Αλλά ο πρώην υπουργός δεν είναι «η Βουγιουκλάκη της πολιτικής», όπως τον χαρακτήρισε συνάδελφός του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν χρειάζεται να τον αναζητήσουμε στον χώρο της τέχνης, δεν μοιάζει περισσότερο με την ημίτρελη Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο πόθος», η οποία γνωρίζει τον Στάνλεϊ -Τσίπρα- Κοβάλσκι και με την δική του βοήθεια αποτρελαίνεται για να βρει παρηγοριά στην καλοσύνη των ξένων, δηλαδή όσων κοιτάζει αυτάρεσκα και ναρκισσιστικά πίσω από την αντανάκλασή του στον φακό κάποιας κάμερας;

Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, τον Γιάνη Βαρουφάκη να συναντήσει αδιάφορος τον Αλέκο Αλαβάνο, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Αριστερή Πλατφόρμα και τους ιδεολόγους ψηφοφόρους του πρωθυπουργού στην εξορία της γελοιοποίησης. Ας μην τον αφήσουμε (όχι πως αν μείνει μόνος του θα κάτσει και τελείως ήσυχος να ταλαιπωρείται σιωπηλά) να συμβάλλει στην ομογενοποίηση των απαξιωμένων πρώην συμμάχων του πρωθυπουργού σε μια άμορφη μάζα παρελθόντος, στα σκουπίδια του Μεγάρου Μαξίμου. Κάθε σύμμαχος και κάθε οπαδός που δήθεν ξεπέρασε με τη «διορατικότητα» και την «ωριμότητά» του ο πρωθυπουργός είναι ένα δείγμα του καιροσκοπισμού του. Και μπορεί η πολιτική του επιβίωση να είναι σημάδι ευφυΐας, δεν είναι όμως και σημάδι ηθικής. Και χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμος κάποιος που μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν έχει και κανένα δισταγμό να κάνει τα πάντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 23 Ιουλ 2020 | 15:13

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να επιχειρήσει εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:50

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα: Όλος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες[Βίντεο]

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα μετά από 6 μήνες. Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και οικονομία.