Άλφα, Δέλτα, Όμικρον...

Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει οι 9 στους 10 που χρήζουν νοσηλείας να είναι ανεμβολίαστοι σε έναν πληθυσμό με πάνω από 65% εμβολιασμένους.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Άλφα, Δέλτα, Όμικρον...

Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία που ξεκίνησε το 2020 και για την οποία ενδεχομένως τα χειρότερα, είναι πίσω είναι το πόσο ευάλωτοι παραμένουμε σε δύο βασικά πεδία ως άνθρωποι και ως τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμός.

Με τον όρο άνθρωποι δεν εννοώ τη βιολογική μας υπόσταση αλλά την έλλογη κατάσταση που χαρακτηρίζει το είδος μας και η οποία μας χαρίζει την ικανότητα να συνθέτουμε πολύπλοκες κοινωνικές και οικονομικές δομές οι οποίες μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε όρους ασφαλούς διαβίωσης και ευημερίας.

Ενώ κάποιοι από το ανθρώπινο είδος είναι ικανοί να βγάζουν παραγωγικά και χρήσιμα συμπεράσματα από πολύπλοκες συναρτήσεις καταστάσεων κάποιοι παραμένουν σε μια κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει οι 9 στους 10 που χρήζουν νοσηλείας να είναι ανεμβολίαστοι σε έναν πληθυσμό που πάνω από 65% είναι εμβολιασμένοι...

Με τον όρο τεχνολογικός πολιτισμός εννοώ το επίπεδο εξέλιξης όπου ενώ είμαστε σε θέση να προσγειώνουμε διαστημόπλοια σε άλλους πλανήτες, να διασπούμε την ύλη παράγοντας ενέργεια, να μπορούμε να εξαφανίσουμε σε μερικές ώρες τη βιόσφαιρα ενός πλανήτη ή να συνθέτουμε έργα και αλληγορίες όπως η Συμφωνία της Χαράς, Ιππείς, Οιδίπους Τύραννος, Έγκλημα και Τιμωρία, δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ή να εξολοθρεύσουμε έναν πρωτόγονο ημιοργανισμό όπως είναι ένας ιός.

Από τις δυο παραπάνω αδυναμίες εκτιμώ πως η πιο επικίνδυνη είναι η πρώτη, δηλαδή η ευκολία με την οποία ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μιας προηγμένης κοινωνίας μπορεί να ασπαστεί πλάνες οι οποίες μέσα σε λίγες μέρες θα μπορούσαν να διαλύσουν πολύπλοκα συστήματα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Υπό την έννοια αυτή ας υποθέσουμε πως μετά τη μετάλλαξη "Όμικρον" ακολουθούν κάποιες ακόμη με τελευταία τη μετάλλαξη "Ψ" της οποίας το ένα χαρακτηριστικό είναι πως μεταδίδεται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με την "Όμικρον". Το δεύτερο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης θα είναι π.χ. μια μακρά περίοδος 2-3 μηνών ασυμπτωματικής λοίμωξης η οποία θα καταλήγει όμως σε βαριά νόσηση για την πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει προσβληθεί.

Τούτο όμως προς το παρόν παραμένει εφιαλτικό σενάριο δυστοπικής φαντασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να φροντίσουμε να τελειώσει σύντομα αυτή η περίοδος όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού των 7,5 δισ. του πλανήτη παραμένει ανεμβολίαστη και ως εκ τούτου λειτουργεί ως μήτρα επώασης μεταλλάξεων.

Τα πράγματα όμως προς το παρόν δεν είναι τόσο άσχημα...

Οι εκτιμήσεις των ειδικών που υπάρχουν συγκλίνουν πως η μετάλλαξη "Ομικρον" μεταδίδεται ταχύτερα από τις προηγούμενες και άρα είναι θέμα χρόνου να είναι αυτή που θα επικρατήσει.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με τη μετάλλαξη "Δέλτα" και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη "Όμικρον" θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, ανέφερε πρόσφατα η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία προσέθεσε: "ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός".

"Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη "Δέλτα".

"Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους "ασθενείς" να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους"...

2) Ανεβάζουν ταχύτητα…

Τον τελευταίο καιρό οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Τα δε επιτόκια της τάξης του 2-3% θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικά.

Αν υπολογίσει κάποιος και τον πληθωρισμό ο οποίος είναι πάνω από 4% τότε σημαίνει πως ο δανεισμός γίνεται με αρνητικά επιτόκια.

Τούτο συμβαίνει όμως σε όλον τον κόσμο πλέον...

Σε φυσιολογικές συνθήκες το επιτόκια δανεισμού μιας χώρας ή μιας επιχειρήσεις ορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση με βάση το αξιόχρεο του δανειζόμενου.

Οι δανειζόμενοι με προφίλ υψηλότερου ρίσκου συνηθίζεται να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια.

Όταν οι υψηλού ρίσκου δανειζόμενοι πληρώνουν αρνητικά επιτόκια υπάρχει δυσλειτουργία του συστήματος.

Μια μηχανή αυτοκινήτου όταν ανεβάζει στροφές χωρίς να πατάμε το γκάζι δεν σημαίνει πως το μοντέλο που οδηγούμε άλλαξε κατηγορία σκαρφαλώνοντας σε υψηλότερη. Τι πιθανότερο που συμβαίνει είναι πως σύντομα ετοιμάζεται να μας αφήσει στη μέση του δρόμου...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2022 | 18:24

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ χαλαρώνει τα μέτρα παρά τα 400.000 χθεσινά κρούσματα κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσουν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

ΤΟΥ BERTELSMANN STIFTUNG 20 Ιαν 2022 | 15:00

Έρευνα για την ετοιμότητα αντιμετώπισης της πανδημίας στην εκπαίδευση: Από την 22η στην 6η θέση η Ελλάδα

Έρευνα που δείχνει την ετοιμότητα των χωρών του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της επίπτωσης της πανδημίας στην εκπαίδευση ανήρτησε η Νίκη Κεραμέως

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ 20 Ιαν 2022 | 12:03

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Πάτρα ζητούν και τα ρέστα: Αποδοκίμασαν την Γκάγκα και της ζήτησαν να... παραιτηθεί [βίντεο]

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέπτεται το γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα όπου αποδοκιμκάστηκε με συνθήματα.

ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 20 Ιαν 2022 | 11:04

Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό - Δεν υπάρχει ανοσία της αγέλης

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως όσοι νόσησαν από κορονοϊό μπορούν να αρρωστήσουν ξανά σε τρεις μήνες.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ 20 Ιαν 2022 | 11:03

Κορονοϊός: Ανοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου

Η 4η δόση θα χορηγείται 3 μήνες μετά την αναμνηστική δόση (3η δόση) και θα γίνεται με τα εμβόλιο mRNA. Αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΟ Η ΦΑΡΜΑΚΟ 18 Ιαν 2022 | 10:54

Πρασσάς: Σε καμία περίπτωση δεν τελειώσαμε με την πανδημία - Είμαστε σε εκρηκτική φάση

"Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές", σημειώνει ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.