Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το καθεστώς Ερντογάν, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο επέδειξε το μέγιστο προφίλ συναίνεσης που επέτρεπαν οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Βέβαια και οι Δυτικοί Σύμμαχοι με επικεφαλής τις ΗΠΑ έπραξαν κάτι ανάλογο...

Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πάγια επιθυμία για απευθείας διάλογο χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, όπως επιθυμεί κάθε ισχυρός να συνδιαλέγεται με πιο αδυνάμους που προστρέχουν στην εμπλοκή τρίτων στο ισοζύγιο της μεταξύ τους ισχύος.

"Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος...

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ανέφερε ότι τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία.

"Μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα, πώς να υλοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε σε πολλά πεδία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο στο μέγιστο επίπεδο".

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση. "Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο. Δεν υπάρχουν θέματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που δεν μπορούμε να λύσουμε", τόνισε.

Τέλος, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι εχθρός του Ισλάμ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η Συρία και η Λιβύη...

Τουτέστιν, μακροπρόθεσμα μηδέν εις το πηλίκον αλλά βραχυπρόθεσμα όλοι φαίνεται πως εξασφάλισαν μια περίοδο "εκεχειρίας", ένα ήρεμο Καλοκαίρι να αφοσιωθούν στις μεταπανδημικές τους προκλήσεις.

Ούτε η Τουρκία, ούτε οι Δυτικοί φαίνεται πως έκαναν κάποιο βήμα πίσω αλλά ούτε κάποιο βήμα εμπρός...

Αν συμβαίνει αυτό όμως, το ΝΑΤΟ παραμένει "εγκεφαλικά νεκρό" όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος πριν έναν περίπου χρόνο. Τούτο φάνηκε ιδιαίτερα μετά τις ευχαριστίες της Λευκορωσίας προς την Τουρκία για την ήπια αντίδραση του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της αεροπειρατείας που διέπραξε πρόσφατα το καθεστώς Λουκασένκο...

Από πέρυσι που διατυπώθηκε η δήλωση πως το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό" λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Αν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή την τελευταία περίοδο μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν είναι η ιστορία του Τούρκου μαφιόζου που καθημερινά μέσω του διαδικτύου, από άγνωστη έδρα και άγνωστες τις δυνάμεις που το προστατεύουν (και ίσως καθοδηγούν) καθημερινά προβαίνει σε αποκαλύψεις οι οποίες φθείρουν το καθεστώς Ερντογάν.

Στην περίπτωση αυτή ισχυρή είναι η πεποίθηση πως οι αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας επιχειρούν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε το πραξικόπημα του 2016 χάρη στην ευρεία δημοφιλία που απολάμβανε τότε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος. Να φθείρουν τη φήμη του και μαζί την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας στο πρόσωπό του.

Στη Δύση υπάρχει ακόμη ισχυρή η πεποίθηση πως στην Τουρκία παρά τη στροφή της κοινωνίας προς ισλάμ υπάρχουν τα περιθώρια οι κοσμικοί κεμαλιστές να ανακτήσουν τον έλεγχο και να επαναφέρουν τη στρατηγικής γεωγραφικής και οικονομικής σημασίας χώρα σε φιλοδυτική τροχιά.

Πάρα ταύτα προς το παρόν καμιά πράξη δεν δείχνει πως εγκαταλείπεται η αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας ως διαδρόμου παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου μέσω Αλεξανδρούπολης ή ως ενεργειακού διαδρόμου της Ν.Α. Μεσογείου προς τις οικονομίες των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου ως διαδρόμου με τον οποίο η Δύση είναι σε επαφή με δημοκρατίες όπως του Ισραήλ αλλά και φιλοδυτικά καθεστώτα όπως της Αιγύπτου, της Σαουδική Αραβία και των ΗΑΕ.

Οι φιλοφρονήσεις και οι αβρότητες μεταξύ των δυτικών ηγετών και του Τούρκου Προέδρου ήταν αναμενόμενες και εντός των πλαισίων της διεθνούς διπλωματίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε επίπεδο πράξεων δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Η Τουρκία κρατά τους S-400, παραμένει εκτός του προγράμματος των F-35 και αν οι Πράσινοι συμμετάσχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει ελπίδα αναστολής της παράδοσης των "αόρατων" υποβρυχίων τα οποία προς το παρόν προσφέρουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, εκτός των διπλωματικών κινήσεων, οφείλει να συνεχίσει την ανανέωση των οπλικών συστημάτων και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων με γνώμονα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος με όσο το δυνατόν λογικότερο κόστος.

Καθώς οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες και ακολουθούν κυρίως τα συμφέροντα των εμπλεκομένων, τα οποία ενίοτε είναι και συγκυριακά, η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να στηρίζεται στη δική της δύναμη αποτροπής και δευτερευόντως στην αλληλεγγύη ή προστασία τρίτων.

Άρα οι επιλογές των οπλικών συστημάτων οφείλουν να γίνονται με αυτό το κριτήριο.

Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν, προς το παρόν προέχουν τα μπάνια του λαού.

2) Ανάπτυξις άλλα Ελληνικά!

Ο τίτλος (hand lines) στην εφημερίδα "Νέα της Μεγαλοπόλεως" (Απρίλιος - Μάϊος ) είναι ...

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΑΠ (Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου) του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Και συνεχίζει αναλυτικά ένα-ένα τα αναπτυξιακά έργα όπως τα αποκαλεί...

1ον Σύνταξη μελετών και έκδοση άδειας δόμησης για την κατασκευή εγκαταστάσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Μεγ/λης 74.000

2ον Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων του εν λόγω καταφυγίου 108.000

Ωραία ιδέα... Αλλά υπάρχουν αδέσποτα ζώα στον Δήμο Μεγαλόπολης;


Εγώ τα νέα για τον Δήμο και την επαρχία Μεγαλοπόλεως τα διαβάζω στην ίδια εφημερίδα (Νέα της Μεγαλοπόλεως) και απ’ ό,τι αναφέρει τα μόνα αδέσποτα ζώα στην περιφέρεια είναι τα αγριογούρουνα...

3ον Παρεμβάσεις στα πρώην Δημοτικά Σχολεία των κοινοτήτων Χιράδων και Χράνων 100.000

Παρεμβάσεις- διορθώσεις. Καλή ιδέα μιας και υπάρχουν. Αλλά με 100.000 ευρώ χτίζεις πολυκατοικία...

5ον Κατασκευή παιδικών χαρών σε Δυράχι - Άκοβο - Τουρκολέκα - Καμάρα - Σκορτσινού 250.000

Παιδικές χαρές στα χωριά του πρώην Δήμου Φαλαισίας...

Τα τελευταία 20 χρόνια που επισκέπτομαι τη γενέτειρα και συγκεκριμένα τον Χειμώνα του 2008 πήρα ταξί από τη Μεγαλόπολη για το χωριό ...

Ο Ταξιτζής ένας νέος από τα Τουρκολέκα και όπως πάντα πιάσαμε την κουβέντα και τον ρώτησα πώς πάνε οι δουλειές τώρα τον Χειμώνα, Δημητράκη; Είναι λίγο δύσκολα, Θείο, ο Χειμώνας αλλά έχω και τέσσερα (4) παιδάκια που τα πηγαινοφέρνω στο Σχολείο.

22 Χωριά 4 Παιδιά. (ο Δήμος Φαλαισίας έχει 22 Χωριά) τη δική μου εποχή το 1950 - 1960 η Φαλαισία είχε περίπου 2.000 Παιδιά.

Και μέσα στα 22 χωριά είναι και τα 5 που αναφέρονται Δυράχι-Ακοβος Τουρκολέκα-Καμάρα-Σκορτσινού για τα αναπτυξιακά έργα όπως οι Παιδικές χαρές...

Καλές οι Παιδικές Χαρές αλλά πού θα βρεθούν τα Παιδιά;

Να ρωτήσω τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο όταν με το καλό τελειώσουν αυτά τα αναπτυξιακά έργα, θα κάνετε εγκαίνια, θα ψήσετε αρνιά, θα το γιορτάσετε;

Τέτοια αναπτυξιακά έργα δεν πρέπει να περνάνε στα κούφια, χρειάζονται Νταούλια και Ζουρνάδες...

Ανάμεσα σε Δυράχι και Ακοβο είναι και το χωριό Λεπτίνι στην κορυφή του Ταϊγέτου.

Το Λεπτίνι (απ’ ό,τι εγώ ξέρω) δεν κατοικήθηκε ποτέ με πάνω από 10-12 οικογένειες και την τελευταία φορά που γεννήθηκε κάποιος ήταν με τον συμμοριτοπόλεμο. Την τελευταία φορά που πέρασα από το Λεπτίνι, πάνε περίπου 10 χρόνια, και οι μόνοι κάτοικοι ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι...

Αλλά το Λεπτίνι έχει κάτι το ξεχωριστό. Κάτι πολύ αξιοθέατο.!!! Έχει το καλύτερο αναπτυξιακό έργο στον Δήμο Φαλαισίας. Μπορεί και της Ελλάδας. (Όχι επινόηση της τωρινής διοίκησης αλλά παλαιότερης)

Έχει γήπεδο ποδοσφαίρου και με φωτισμό!

Καλό καλοκαίρι σε Όλους...

Peter Triantafyllos Toronto

Υ Γ. Για ‘όσους δεν είναι από την περιοχή.

Η Φαλαισία είναι ένα από τα Ιστορικότερα κομμάτια της Αρκαδίας. Ξεχασμένη και σιωπηλή περιμένει καρτερικά από όλους μας στη γωνία της Αρκαδίας Μεσσηνίας Λακωνίας την αναγνώριση. Από την Φαλαισία έχουν καταγωγή οι Κολοκοτρωναίο . Στην αιματοβαμμένη γη της έζησαν - γεννήθηκαν - ανατράφηκαν και μεγαλούργησαν αντριωμένοι αγωνιστές του '21.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Νικήτας Σταματελόπουλος ( Νικιταράς ) Γρηγόριος Δικαίος ( Παπαφλέσσας ) Παναγιώτης Κεφάλας - Αναγνωσταράς κ.α.

3) Κυβερνοεπιθέσεις...

Το παρακείμενο διάγραμμα στηρίζεται σε μια μέθοδο για τον υπολογισμό του κινδύνου παγκόσμιας σύγκρουσης στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα φέρεται να εμπλέκεται στα τρία από τα πέντε πιο θερμά μέτωπα αυτής της περιόδου.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟ 01 Αυγ 2021 | 14:42

Τουρκία: Ο Ερντογάν... πέταξε τσάι στους πυρόπληκτους - Οργή και δυσαρέσκεια από τους πολίτες [βίντεο]

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν βρέθηκε στις περιοχες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 01 Αυγ 2021 | 13:08

Εβρος: Nεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ - Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά - Ολα έγιναν στην τουρκική πλευρά και αφορά λαθροδιακινητές αναφέρουν ελληνικές πηγές

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 01 Αυγ 2021 | 09:35
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 31 Ιουλ 2021 | 19:34

Φωτιά στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί- Εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ

Στους έξι οι νεκροί από τις δασικές φωτιές στην Τουρκία. Εκκενώθηκαν σπίτια και ξεοδοχεία στο Μπόντρουμ.

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ 30 Ιουλ 2021 | 10:21

Φωτιές στην Αττάλεια: Επίθεση οργισμένων κατοίκων στον Τσαβούσογλου - Τέσσερις νεκροί, τεράστιες καταστροφές [βίντεο - εικόνες]

Απέναντι στους οργισμένους κατοίκους της Αττάλειας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Του πέταξαν νερά.

ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΤΤΑΛΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 22:17

Φωτιά στην Τουρκία - Δραματικές στιγμές στην Αττάλεια - Τρεις νεκροί, συλλυπητήρια από τον Δένδια

Σύμφωνα με την AFAD, 122 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί και 58 λαμβάνουν θεραπεία, εξαιτίας των πυρκαγιών στη Νότια Τουρκία

ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 29 Ιουλ 2021 | 21:48

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Σεβαστείτε τη θρησκευτική ελευθερία

Αφορμή για την τοποθέτηση των ΗΠΑ, η 50ή επέτειος από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 18:06

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια - Θεμελιώδης αρχή το Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας αν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 08:26

Τουρκική προκλητικότητα: Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τα Βαρώσια και τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στον απόηχο των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια, ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΟΒΑΤΑΙ 28 Ιουλ 2021 | 15:51

DW: Γιατί ο Ερντογάν φοβάται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και ελέγχει σχεδόν πλήρως τη δημοσιοποίηση πληροφοριών στην Τουρκία, φοβάται τα social media.

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ 28 Ιουλ 2021 | 06:17

Διπλωματικά χτυπήματα σε Ερντογάν και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Διεθνής απομόνωση μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα, σήμερα, με Ιορδανία και Κύπρο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 27 Ιουλ 2021 | 20:36

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας"

Δριμεία επίθεση Μητσοτάκη στην Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

27 Ιουλ 2021 | 19:37

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου