Ανάπτυξη ή "δώσε κι εμένα, μπάρμπα";

Η επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την έξοδο της χώρας από τη δίνη της χρεοκοπίας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Η χώρα έστω μετά τη χρεοκοπία (βέβαια καλύτερα να είχε γίνει πριν προκειμένου να την αποφύγουμε) χρειαζόταν ένα σχέδιο ανάδειξης προτεραιοτήτων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Δεν γνωρίζω αν ήταν η ολιγωρία των κυβερνήσεων της περασμένης δεκαετίας ή το σοκ του αιφνιδιασμού που υπέστη το πολιτικό προσωπικό με τη χρεοκοπία του 2010 που ευθύνεται για την ανυπαρξία ενός σχεδίου οικονομικών πολιτικών με ορίζοντα δεκαετιών.

Η επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση η οποία θα έχει σαν στόχο την εκπόνηση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής εξόδου της χώρας από τη δίνη της χρεοκοπίας.

Τούτο γιατί τα περισσότερα από τα μέλη που την απαρτίζουν με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις έχουν αποδείξει πως γνωρίζουν τις παθογένειες που κρατούν τη χώρα στην υπανάπτυξη. Μια κατάσταση υπανάπτυξης η οποία ευθύνεται για τους χαμηλούς μισθούς με τους οποίους αμείβονται οι Έλληνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δυτικοευρωπαίους αλλά και την φυγή των υψηλής ειδίκευσης Ελλήνων στο εξωτερικό...

"H Επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής" ανέφερε προχθές με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού...

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Το στίγμα των απόψεων του κ. Πισσαρίδη το αποτυπώνουν ευθαρσώς οι παρακάτω προτάσεις από κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα στη Wall Street Journal:

"Οι πιστωτές δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά δεν έκαναν πολλά και για να φτιάξουν την οικονομία της. Διόρθωσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα με έναν τρόπο που δεν θα επηρέαζε πολύ τις οικονομίες και το τραπεζικό σύστημά τους και είπαν πως πέρα από εκεί τα υπόλοιπα είναι ευθύνη της Ελλάδας".

Τόσο ο κ. Πισσαρίδης όσο και οι άλλοι διακεκριμένοι οικονομολόγοι για όσους παρακολουθούν τον δημόσιο διάλογο είναι βέβαιο πως γνωρίζουν τα προβλήματα και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια οι προτάσεις που θα συνθέτουν το σχέδιο αναμένονται με ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον που το σχέδιο αναμένεται το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν έχει δρομολογηθεί και ο πακτωλός των δεκάδων δισ. που προβλέπει να πάρει η χώρα από το πακέτο της Ε.Ε. για την ανάσχεση των συνεπειών της επιδημίας.

Τόσο η πρωτοβουλία όσο και η συγκυρία λοιπόν φαίνονται ιδανικές.

Τούτο όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθόλου...

Στην Ελλάδα οι δομές της εξουσίας και της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως οι συντεχνίες και τα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν μυριστεί το "ψητό" και ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια.

Είναι βέβαιο λοιπόν πως τους επόμενους μήνες θα δούμε καμιά δεκαριά εφημερίδες και κανάλια να δημιουργούνται ή να εξαγοράζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ανάλογες πιέσεις στο πολιτικό προσωπικό που θα έχει λόγο στην κατανομή της πίτας...

Με τον τρόπο αυτό παίζεται το παιγνίδι σε οικονομικές "μπανανίες" όπως η Ελλάδα.

Ο κίνδυνος είναι μήπως η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει την τύχη της επιτροπής Σπράου. Η έκθεση και οι προτάσεις της επιτροπής Σπράου-Γιαννίτση είχαν εντοπίσει ακριβώς το συνταξιοδοτικό αδιέξοδο της χώρας και είχαν προτείνει μέτρα τα οποία αν είχαν εφαρμοστεί θα είχαμε αποφύγει τη χρεοκοπία του 2010 και σήμερα θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είμαστε.

Η επιτροπή σοφών θα κάνει τις προτάσεις που πρέπει να κάνει και πάνω κάτω οι περισσότεροι από αυτούς που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα γνωρίζουν ποιες πρέπει να είναι.

Το πολιτικό προσωπικό (της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης) είναι σε θέση να υποστηρίξει αυτές τις προτάσεις και να τις εφαρμόσει; Η Κοινωνία είναι έτοιμη να τις αποδεχτεί;

Θα πάμε σε έναν κύκλο ανάπτυξης ή θα κυλήσουμε πάλι στη λογική του "δώσε κι εμένα, μπάρμπα";…

*Η Επιτροπή

Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας:

Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC)

Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)

Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)

Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)

Svetoslav Danchev (IOBE)

Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)

Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton)

Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)

Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

07 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.

05 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα χειρότερα είναι πίσω...

Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι μονάδες "Εστίασης και Ψυχαγωγίας" αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της "παρασιτικής" οικονομίας μας και κατά συνέπεια και της απασχόλησης.

29 Απρ 2021 | 06:46

Μετά τη "φούσκα"...

"Δεν νομίζω ότι το bitcoin θα γίνει ένα μέσο συναλλαγών για τον κόσμο. Είναι πολύ ασταθές για να χρησιμεύσει ως μέσο συναλλαγών".

28 Απρ 2021 | 06:55

Η επέλαση της "αριστεράς"...

Η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κόμματος των "Πρασίνων" στη Γερμανία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές ανατροπές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και κατά συνέπεια τον κόσμο ολόκληρο.

27 Απρ 2021 | 06:57

Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.

26 Απρ 2021 | 06:21

Τι σημαίνει το "αρμένικο" χαστούκι στον Ερντογάν...

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως "Γενοκτονία"...

23 Απρ 2021 | 08:17

Το εμβόλιο θα αργήσει...

Οι "ανόητοι" δεν εμβολιάζονται αυξάνοντας το ρίσκο να πάνε σαν "το σκυλί στο αμπέλι" αν νοσήσουν πριν τα εμβόλια ή ο φυσικός κύκλος της πανδημίας καταφέρει να δημιουργήσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

22 Απρ 2021 | 07:35

Η απειλή του "ραγιαδοκρατικισμού"...

Θα ήταν αφύσικο 400 χρόνια τουρκοκρατίας να μην έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη συνείδησή μας ως έθνος.

21 Απρ 2021 | 07:48

Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

19 Απρ 2021 | 08:35

O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση.

ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; 16 Απρ 2021 | 09:44

Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...

Πώς θα καταλήξει αυτή η φρενήρης ευρωστία με δανεικά που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία; Αν το και "Πώς" μοιάζει βέβαιο το ζητούμενο είναι το "Πότε".