Ανεκτική κοινωνία;

Επειδή δεν ήταν όπως οι άλλοι αυτό δεν το δεχόμαστε. Τάχα ανεκτική η κοινωνία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανεκτική κοινωνία;

Επειδή δεν ήταν όπως οι άλλοι αυτό δεν το δεχόμαστε. Τάχα ανεκτική η κοινωνία. Ο 15χρονος που αυτοκτόνησε στην Αργυρούπολη εικάζω πως δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο θύμα του bullying, εάν επιβεβαιωθούν τελικά οι ενδείξεις που υπάρχουν και δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν και δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του περιστατικού, το σενάριο που εξετάζεται από τις Αρχές είναι πως ο ανήλικος υπήρξε θύμα bullying και όχι για πρώτη φορά. Και πέρα από τα παχιά και κούφια λόγια που ακούγονται κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα μία τέτοια υπόθεση, η αλήθεια είναι η εξής: Βιώνουμε μία μάστιγα την οποία σχεδόν ουδείς θέλει να κοιτάξει κατάματα. Μερικές γραμμές στο διαδίκτυο, ακόμα κάποιες στις εφημερίδες, λίγες κλισέ φράσεις στην τηλεόραση, άντε και μερικές δηλώσεις από κάποιους ειδικούς και "ειδικούς" και τελείωσε το θέμα. Άλλωστε πώς να αγγίξεις ένα τόσο ιδιαίτερο ζήτημα που άπτεται με το μόνιμο θέμα ταμπού στην Ελλάδα, τις οικογενειακές σχέσεις;

Πλέον έχουμε γεμίσει με κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους, πάσης φύσεως αναλυτές και ψυχιάτρους. Δεν λέω ότι είναι κακό ούτε πως δεν χρειάζονται, δεν μηδενίζω. Η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη, αλλά η πλήρης "επιστημονικοποίηση" και η πρόσπαθεια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων μέσα από κλινικούς όρους και μόνο, συγγνώμη, αλλά δεν πιστεύω πως λειτουργεί. Τι θα πει εκφοβισμός, ας πούμε; Τι θα πει στην τελική bullying; Πίσω από τις λέξεις, τι κρύβεται; Μία επίθεση, ένας πραγματικός βιασμός μίας προσωπικότητας σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η καταρράκωση ενός ανθρώπου!

Μάθαμε να ξεμπερδεύουμε με έναν τίτλο. Ωραία και μετά τι; Ε, μετά θα το αναλάβουν οι ειδικοί. Όλα λύνονται επειδή βάλαμε μία ταμπέλα στο πρόβλημα και συνεχίσαμε τον δρόμο μας αφού θα το επιλύσουν οι αρμόδιοι. Φεύγουμε μακριά από την πηγή του κακού κρυπτόμενοι μαζικά.

Ποιά είναι η πηγή του κακού; Αρνούμαι να θεωρήσω υπεύθυνη του εκφοβισμού, σχολικού και μη, μία άλλη ομάδα συνομηλίκων ενός παιδιού. Παιδιά όπως και το θύμα. Δεν είναι κάποια παιδιά που αρέσκονται στον βασανισμό συμμαθητών τους. Γιατί αυτές οι συμπεριφορές μαθαίνονται. Είναι αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης από την οικογένεια. Από την παιδεία (;) που έχουν λάβει. Καθρέφτης των γονιών είναι τα τέκνα και ανακυκλώνουν συμπεριφορές, όπως όμως και πεποιηθήσεις.

Όχι, κάθετο και υπογραμμισμένο! Δεν ξεφύτρωσαν κάποια πιτσιρίκια και έγιναν οι "μάγκες" της γειτονιάς. Δεν αντιλήφθηκαν πόσο χειροδύναμα είναι και είπαν να σακατέψουν ή να σπείρουν τον πανικό. Το κάνουν διότι αφενός κάποιοι στο σπίτι δεν τους έβαλαν όρια και δεν τους δίδαξαν κώδικες στοιχειώδους συμπεριφοράς. Αφετέρου, διότι κάποιοι γονείς καμαρώνουν για το "νταηλίκι" των παιδιών τους. Χαίρονται και ευχαριστιούνται που είναι "άντρας" ο γιόκας τους και όχι κανά "μαμόθρεφτο". Άλλωστε, "έτσι κάνουν οι άντρες σωστά";

Έχουμε σκεφτεί ποτέ πώς συμπεριφερόμαστε όταν ο γιος - η κόρη μας λέει συνομήλικό του "χοντρομπαλά"; Όταν τον αποκαλεί "κότα" ή "ζουμπά" ή "κοριτσάκι"; Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα και ωμά, κυνικά, για μία φορά. Πόσοι εξ ημών το περνάμε χαλαρά; Πόσοι χασκογελάμε; Σοβαρότερο όλων, πόσοι από εμάς δεχόμαστε άνετα να απομονώνουν τα παιδιά μας άλλα παιδιά όχι γιατί δεν ταιριάζουν αλλά γιατί "παίζουν με κούκλες" ή ζωγραφίζουν αντί να κάνουν πόλεμο και να κλωτσάνε ένα τόπι; Πόσες φορές μαμάδες έχουν πει σε φίλες τους να μην αφήνει να κάνει παρέα με το τάδε παιδάκι γιατί "δεν είναι και πολύ έξυπνο" ή "δεν είναι σαν και εμάς";

Νομίζουμε πως αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται τα παιδιά; Πιστεύουμε πως δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν ακούνε; Τα παιδιά είναι σφουγγάρια! Αντιλαμβάνονται τα πάντα και δη χωρίς τις "φιοριτούρες" των μεγάλων. Εισπράττουν την εικόνα όπως είναι, στην πιο απλοϊκή της μορφή. Στη συνέχεια, επεδιή υπάρχει το πρότυπο, σπεύδουν να αναπαράγουν, να μοιάσουν σε αυτό.

Για να προλάβω αντιδράσεις, μην πούμε το γνωστό και τετριμμένο, "και παλιά γινόταν και χειρότερα". Εν πάσει περιπτώσει, επειδή γινόταν και παλιά πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει; Ή μήπως αυτό που εννοούν όσοι το ξεστομίζουν είναι στην πραγματικότητα πως αναγκάζονταν μερικοί να σκληρήνουν, να γίνουν δυνατοί; Οι υπόλοιποι όμως; Αυτοί που δεν τα κατάφερναν; Δεν μας ενδιαφέρει έτσι; Δεν τους ξέρουμε, δεν μας νοιάζει. Ναι, μόνο που η κοινωνία σήμερα δεν μπορεί να είναι όπως το 1950, το 60, ακόμα και το 80. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους πιο αδύναμους. Να προστατεύουμε τους πιο ευαίσθητους. Αυτούς που φοβούνται να σηκώσουν το χέρι τους και να χτυπήσουν τον "νταή" του σχολείου ή της γειτονιάς. Εκείνους που τρέμουν κάθε φορά που βλέπουν ένα συγκεκριμένο συμμαθητή τους και κρύβονται στις γωνίες. Εάν είμαστε άνθρωποι, αλλιώς ας το αφήσουμε να σέρνεται. Μία ολάκερη κοινωνία ας μεταφέρει το πρόβλημα στους ειδικούς.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ 19 Οκτ 2021 | 10:21

Παρουσιαστής της ΕΡΤ καταγγέλλει την αστυνομία για bullying - Τι συνέβη στο δρόμο

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ προχώρησε μέσω social media σε ηχηρή καταγγελία για bullying από αστυνομικούς.

ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑ 17 Οκτ 2021 | 15:23

Σοκ στην Κέρκυρα: 34χρονος Βρετανός βρέθηκε κρεμασμένος στο μπαλκόνι του

Ένας 34χρονος Βρετανός βρέθηκε κρεμασμένος στο μπαλκόνι του στον Ύψο Κέρκυρας - Έμενε στην περιοχή τους τελευταίους μήνες

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΟΝΙΟΣ 16 Οκτ 2021 | 16:32

Βόλος: Αρνητής γονιός μήνυσε δάσκαλο γιατί έκανε rapid test στην κόρη του

Ο γονιός της 12χρονης μαθήτριας απειλούσε ότι θα φέρει τα κανάλια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 15 Οκτ 2021 | 13:57

Νέοι υπολογιστές στο σχολείο του ακριτικού χωριού της Διποταμίας Νεστορίου - Με παρέμβαση Μαξίμου και Δημητριάδη

"Η έναρξη του νέου σχολικού έτους βρίσκει το Δημοτικό Σχολείο Διποταμίας με καινούριους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ικανοποιώντας ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων".

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΑ 14 Οκτ 2021 | 14:05

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Μαθητές βγήκαν από το σχολείο πάνω σε "γέφυρα" από θρανία [Βίντεο]

Αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε μια γέφυρα από θρανία για να σώσουμε τα παιδιά, είπε μιλώντας στο The Toc, ο διευθυντής του σχολείου.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ 12 Οκτ 2021 | 21:21

Νέο περιστατικό bullying στην Τροιζηνία: Συνελήφθη μαθητής γυμνασίου που έσβησε τσιγάρο στο μπράτσο παιδιού

Εκτός από τον μαθητή που έκανε bullying συνελήφθησαν και οι γονείς του στην Τροιζηνία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 12 Οκτ 2021 | 09:30

Τροιζηνία: Στο νοσοκομείο 13χρονος μετά από bullying - Συγκλονίζει η μητέρα του: "Τα χέρια του έτρεμαν"

Ομάδα εξωσχολικών ενηλίκων στην Τροιζηνία επί τρεις μήνες, φέρεται να έκανε συστηματικά bullying και να εκβίαζε 13χρονο μαθητή.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ 11 Οκτ 2021 | 20:42

Αυτοκτόνησε κρατούμενος στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα - Είχε συλληφθεί για ξυλοδαρμό της συντρόφου του [Βίντεο]

Ο 32χρονος Δανός αυτοκτόνησε με αυτοσχέδια θηλιά στο ΑΤ Αγία Παντελεήμονα, μετά από καταγγελία ότι ξυλοκόπησε τη σύντροφό του

ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ 11 Οκτ 2021 | 19:52

Άγριο bullying στην Τροιζηνία: Ανάγκασαν 13χρονο να πηδήξει από κοντέινερ - Οι απειλές και τα χρήματα που του έπαιρναν

Έσπασε το πόδι του ο 13χρονος από την Τροιζηνία - Το ευχαριστώ της μητέρας του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεση bullying η αστυνομία.

11 Οκτ 2021 | 14:59

Μαρία Πολύζου: Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω δυο φορές όταν ήμουν 11 ετών- Ο πατέρας μου με βίαζε [βίντεο]

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του μαραθωνίου αναφέρει στην αυτοβιογραφία της πως εξαιτίας των όσων βίωνε, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές ενώ ήταν παιδί.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 10 Οκτ 2021 | 21:23

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Απόφαση - βόμβα από την αλβανική εισαγγελία - Αυτοκτονία ο θάνατός του

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου αποφάσισε να κλείσει την έρευνα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από 3 χρόνια στο Βουλιαράτι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Οκτ 2021 | 18:44

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί με 4 τραυματίες σε σχολείο στο Τέξας - 18χρονος μαθητής o "πιστολέρο" [Βίντεο]

Τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς σε Λύκειο στο Τέξας - Όλα ξεκίνησαν από έναν καβγά ανάμεσα σε μαθητές - Ανθρωποκυνηγητό για τον 18χρονο Timothy George Simpkins

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 05 Οκτ 2021 | 12:12

Αυτοκτονία "δείχνει" ο θάνατος του ποδοσφαιριστή Νίκου Τσουμάνη: Τα χρέη, το αδιέξοδο και οι μαρτυρίες των φίλων του

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 31χρονος ποδοσφαιριστής Νίκος Τσουμάνης είχε εκμυστηρευτεί πως αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ότι ήθελε να δώσει τέλος στην ζωή του.