Ανισότητα: Η μεγάλη πρόκληση

Τα δύο πρόσωπα της ανισότητας και η απειλή για την κοινωνική σταθερότητα

Ανισότητα: Η μεγάλη πρόκληση

Το ζήτημα της ανισότητας παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Από τη μια, η ανισότητα μεταξύ χωρών μειώνεται σταθερά καθώς όλο και περισσότερες χώρες εντάσσονται στο διεθνές οικονομικό σύστημα και αποκομίζουν τα σχετικά οφέλη. Η ανάπτυξη της Κίνας από μόνη της έχει ανεβάσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει μειωθεί λοιπόν σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Η ανάπτυξη της Κίνας από μόνη της έχει ανεβάσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει μειωθεί λοιπόν σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Από την άλλη, παρατηρείται μια αύξηση της ανισότητας στο εσωτερικό των χωρών, τόσο ανεπτυγμένων όσο και αναπτυσσόμενων όπως η Κίνα. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα περισσότερα οφέλη από την ανάπτυξη της τελευταίας 40ετίας έχουν καταλήξει στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού ενώ για τη μάζα του πληθυσμού τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μείνει ουσιαστικά στάσιμα. Η τάση αυτή ήρθε να αντιστρέψει τη λεγόμενη Μεγάλη Συμπίεση που παρατηρήθηκε την περίοδο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν είχε παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση της ανισότητας.

Η Μεγάλη Συμπίεση ήταν ο κύριος λόγος που η κατανομή του εισοδήματος δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους οικονομολόγους για πολλές δεκαετίες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς η προσεκτική ανάλυση ιστορικών δεδομένων έχει αναδείξει φαινόμενα και τάσεις που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα επικρατούσες απόψεις. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που αναλογούσε στην εργασία παρέμενε σταθερό. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτή ήταν ίσως η φυσική έκβαση του συστήματος. Η πεποίθηση αυτή ανατρέπεται σήμερα καθώς τα στοιχεία καταγράφουν μια σημαντική μείωση του μεριδίου της εργασίας, η οποία παρατηρείται σε πολλές χώρες και πολλούς τομείς της οικονομίας.

Πέραν λοιπόν της αύξησης της ανισότητας υπέρ του κεφαλαίου, παρατηρείται και αυξημένη ανισότητα ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζομένους

Ένας άλλος χρήσιμος δείκτης είναι ο λόγος του αποθέματος κεφαλαίου ως προς το εισόδημα μιας χώρας. Όσο πιο μεγάλος είναι ο λόγος, τόσο μεγαλύτερη και πιο παγιωμένη η ανισότητα. Ο δείκτης παρουσίασε μια σημαντική μείωση την περίοδο του μεσοπολέμου, παρουσιάζει όμως μια αυξητική πορεία τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι πλείστες εξηγήσεις αυτών των αλλαγών περιστρέφονται γύρω από δύο εξελίξεις: την τεχνολογική πρόοδο και την παγκοσμιοποίηση. Η βελτίωση της τεχνολογίας, κυρίως στην πληροφορική, μείωσε τις τιμές των επενδυτικών αγαθών και ώθησε τις επιχειρήσεις να υποκαταστήσουν την εργασία με κεφάλαιο. Από την πλευρά της, η παγκοσμιοποίηση προσέφερε μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στο κεφάλαιο και πολλά οφέλη στους καλά καταρτισμένους εργαζόμενους, από την άλλη όμως ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις αναπτυσσόμενες χώρες συμπίεσε τα εισοδήματα μεγάλων τάξεων εργαζομένων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η παιδεία είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης και το μέσο που θα δώσει στους εργαζόμενους τα εφόδια και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ανταγωνιστική οικονομία του 21ου αιώνα

Πέραν λοιπόν της αύξησης της ανισότητας υπέρ του κεφαλαίου, παρατηρείται και αυξημένη ανισότητα ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζομένους. Η οικονομία των ανεπτυγμένων χωρών αμείβει σήμερα πλουσιοπάροχα τα σπάνια ταλέντα, τους «σούπερ σταρ» αθλητές, καλλιτέχνες και στελέχη επιχειρήσεων. Αμείβει επίσης πολύ καλά τους εργαζόμενους στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής, τομείς όπου οι χώρες αυτές υπερέχουν σημαντικά των αναπτυσσόμενων χωρών. Αντίθετα, εργαζόμενοι σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μένουν καθηλωμένα.

Η αυξημένη ανισότητα αποτελεί απειλή για την κοινωνική σταθερότητα. Ασφαλώς η λύση δεν μπορεί να είναι η αντιστροφή της τεχνολογικής προόδου και της παγκοσμιοποίησης. Η ανθρωπότητα έχει κερδίσει πολλά από αυτά τα δύο φαινόμενα. Πρέπει όμως να βρει τρόπους καλύτερης κατανομής των οφελών που προκύπτουν. Μια καλή αρχή θα ήταν να διασφαλιστεί ότι το κεφάλαιο συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία το μερίδιο που του αναλογεί με βάση τα κέρδη που αποκομίζει. Όμως το Α και το Ω οποιασδήποτε προσπάθειας πρέπει να είναι η παιδεία. Η παιδεία είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης και το μέσο που θα δώσει στους εργαζόμενους τα εφόδια και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ανταγωνιστική οικονομία του 21ου αιώνα.

  • Ο Σωφρόνης Κληρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΑΙΑΜΙ 28 Νοε 2021 | 11:50

Απίστευτο: 26χρονος μετανάστης επέζησε κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου στις ΗΠΑ [βίντεο]

Γουατεμαλτέκος επέζησε κρυμμένος στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που εκτέλεσε πτήση από την πατρίδα του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΩΝ 28 Νοε 2021 | 10:07

Κίνα: "Κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας εάν άνοιγε η οικονομία όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Μελέτη υποδεικνύει πως θα προκαλείτο "κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού εάν η χώρα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 26 Νοε 2021 | 22:56

ΗΠΑ: Έκκληση Μπάιντεν - "Δώστε εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, η πανδημία δεν τελειώνει έτσι"

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Νοε 2021 | 12:14

Μητσοτάκης σε Washington Post: Κορύφωση της πανδημίας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου - Τα πήγαμε καλύτερα από πολλές χώρες

"Στόχος μου είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης" επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Washington Post ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2021 | 08:16

Forbes: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 23 Νοε 2021 | 09:00

Υγειονομική βόμβα ο κορονοϊός στη Γερμανία: 309 νεκροί και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες - Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία. Μετρά 309 νεκρούς και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Νοε 2021 | 14:13

Μακελειό στο Ουισκόνσιν: Η στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση [σκληρές εικόνες]

Νέο βίντεο - σοκ από τη στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ - Πέντε νεκροί , 40 τραυματίες

"ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022" 22 Νοε 2021 | 13:02

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Αβεβαιότητες στον Κρατικό Προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας

Για αβεβαιότητες στον Κρατικό Προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού τής Βουλής.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 22 Νοε 2021 | 12:50

ΓΣΕΒΕΕ: Σε δύο κατηγορίες οι ελληνικές επιχειρήσεις τα μέτρα για την πανδημία

Η διακοπή οικονομικών δραστηριοτήτων κατ’ εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης επέφερε ένα νέο διαχωρισμό μεταξύ των επιχειρήσεων αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ 22 Νοε 2021 | 10:54

Ανακοίνωση και του κινεζικού ΥΠΕΞ για την τενίστρια - Συνεχίζεται η ανησυχία για την υγεία της

Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι παρευρέθη πρόσφατα σε δημόσιες δραστηριότητες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ 21 Νοε 2021 | 21:01

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με την Κινέζα τενίστρια - Επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ

Η Κινέζα τενίστρια είχε εξαφανιστεί μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί.

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Νοε 2021 | 11:11

Παράταση αγωνίας για την αγνοούμενη κινέζα τενίστρια - Αμφισβητούν τα νέα βίντεο που δημοσιεύτηκαν

Τα ίχνη της Κινέζας τενίστριας είχαν χαθεί από τότε που κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση.