Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

Είναι προφανές πως οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές κινούνται με γνώμονα αυτό το σενάριο και "βλέπουν" τις επόμενες πρόωρες εκλογές κάπου μεταξύ Άνοιξης και Φθινοπώρου του ’22.

Το ρεαλιστικότερο όμως σενάριο, καθώς ο επικείμενος Χειμώνας προβλέπεται δύσκολος σε σχέση με τις ήδη υφέρπουσες πληθωριστικές πιέσεις, μάλλον θα επιβάλει τη λήψη ποικίλων και ενδεχομένως αντιφατικών μέτρων ταχύτερα...

Καθώς οι χώρες του Βορρά και οι χώρες του νότου της Ε.Ε. θα ζητάνε μέτρα που θα είναι αντίθετα μεταξύ τους, είναι δύσκολο να υπάρξει η σαφής και πειθαρχημένη απάντηση που θα απαιτούν οι αγορές...

Υπό το πρίσμα αυτό μάλλον μοιάζει δύσκολο να προβλέψει κάποιος τις οικονομικές και κατά συνέπεια και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν την επόμενη Άνοιξη στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα που μας αφορά άμεσα...

Νομίζω πως άπαντες υποτιμούν τις συνέπειες της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών και πιστεύουν πως με κονδύλια ύψους 200 και 300 εκατ. θα επιδοτήσουν τα ασθενέστερα νοικοκυριά και θα εκτονώσουν την οικονομική "ασφυξία" που θα προκαλέσει ο πολλαπλασιασμός των 10-15 δισ. ευρώ που καταβάλουμε κάθε χρόνο για την εισαγωγή υδρογονανθράκων.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα μετακυληθεί αμέσως στις τιμές των τροφίμων και των μεταφορών και θα δημιουργήσει ένα γενικότερο πλαίσιο "ασφυξίας" και άρα ανάλογων κοινωνικών και πολιτικών αντανακλαστικών και συμπεριφορών.

Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι πρόσφατα για τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές που δεν "οσμίζονται" τις παρενέργειες των πληθωριστικών πιέσεων, "διαβάζει" τις πολιτικές εξελίξεις με βάση τη μεταπανδημική ορμή του πιεσμένου ελατηρίου με την οποία θα αντιδρούσε η οικονομία μετά τα απανωτά "λοκντάουν"...

Με βάση αυτή τη θεώρηση η περίοδος της επερχόμενης Άνοιξης ή και του ερχόμενου Φθινοπώρου για μια τουριστική οικονομία όπως της Ελλάδας, θα είναι ιδανικές για εκλογικές αναμετρήσεις από τη σκοπιά των συστημικών δυνάμεων που δεν θέλουν ανατροπές.

Οι εικόνες των άδειων ραφιών στα σούπερ-μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των "στεγνών" πρατηρίων καυσίμων με τις τεράστιες ουρές αυτοκινήτων οφείλεται μεν κατά ένα μέρος στο "Brexit" αλλά οφείλεται και στη διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, τη βιαστική και "άτσαλη" ενεργειακή μετάβαση και κυρίως την απροσχημάτιστη εκτύπωση "φρέσκου" χρήματος που έλαβε χώρα σε όλο τον κόσμο και διατήρησε τη ζήτηση σταθερή.

Όταν η ζήτηση παραμένει σταθερή και η προσφορά διαταράσσεται για πολλούς και ποικίλους λόγους ορισμένοι από τους οποίους θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα όπως π.χ. η μείωση προσφοράς εργασίας για δημογραφικούς λόγους, αυτά που βλέπουμε στη Βρετανία ίσως πρέπει να περιμένουμε να τα δούμε σύντομα και αλλού για καιρό με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Αν π.χ. στην αρχή αυτής της επιδημίας είδαμε να κατάσχονται φορτία με μάσκες και αναπνευστήρες γιατί θα μας παραξενέψει να δούμε να κατάσχονται φορτία με LNG σε διάφορα λιμάνια ή στα ανοιχτά θαλασσίων διαύλων...

Εδώ και αρκετό καιρό διεθνούς κύρους οικονομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πως τα πλέον ευαίσθητα καναρίνια στο ορυχείο της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Τουρκία και η Αργεντινή. Δύσκολα θα προκύψει παγκόσμια οικονομική κρίση χωρίς να "σπάσουν" πρώτα αυτοί οι αδύναμοι κρίκοι. Τούτο αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα σε σχέση με μια πιθανή κλιμάκωση επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία.

Υπό τη σκιά των παραπάνω χειμερινών σεναρίων ποιος είναι σε θέση να εκτιμήσει την εικόνα που θα παρουσιάζει η οικονομία και κατ’ επέκταση το εκλογικό σώμα περί τα τέλη του ερχόμενου Χειμώνα;

Όλες οι αναλύσεις και προβλέψεις αυτή την περίοδο γίνονται με βάση το σενάριο πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα αθροίσουν περί το 71% που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές του 2019. Κανένας δεν εξετάζει το σενάριο π.χ. τα δύο μεγάλα κόμματα να αθροίσουν κάποιο ποσοστό που θα μοιάζει με το 35% που άθροισαν τον Μάϊο του 2012.

Το γεγονός πως οι πρώτες επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική ενισχύει ούτως ή άλλως τις φυγόκεντρες δυνάμεις...

Μάλλον κάποιοι λογαριάζουν εκλογές χωρίς τον "νοικοκύρη" που είναι ο πληθωρισμός (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) αλλά και η απλή αναλογική... και αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Δεκ 2021 | 06:57

Ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ...

Η Ελλάδα μπορεί να έχει με 200% επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο χρέος αλλά αυτό ονομαστικά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 300 δισ. και ως εκ τούτου ήταν εύκολα διαχειρίσιμο από τους "θεσμούς".

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.