Από τη Νίκη στην Ήττα μια Ελλάδα δρόμος...

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε. μετά το Brexit ενώ η γερμανική οικονομία λογίζεται σαν η "ατμομηχανή" της Ευρώπης...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Από τη Νίκη στην Ήττα μια Ελλάδα δρόμος...

Θυμάστε τη φράση "και τα μισά να κάνουν από αυτά που λένε, η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα...". Την επαναλάμβαναν κατά κόρον τα παπαγαλάκια του αντιμνημονιακού "εθνολαϊκισμού" πριν την "κωλοτούμπα" του θέρους του 2015 με την οποία η ηγεσία του ΟΧΙ τους έστειλε για "βρούβες"...

Το νόημα της έκφρασης "τους έστειλες για βρούβες" δεν αφορά τη συγκομιδή του ποώδους συμπαθούς φυτού, αλλά ενέχει την έννοια πως τους ταπείνωσε και τους εξευτέλισε...

Αν η φράση "και τα μισά να κάνουν θα είναι επανάσταση…" αποκτά κάποια βάση σε σχέση με τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας της κ. Ν. Κεραμέως…

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Δημόσια Παιδεία είναι ένας από τους μεγάλους ασθενείς της ελληνικής μεταπολίτευσης και ένας από τους βασικούς συντελεστές (και επακόλουθο) της ελληνικής παρακμής.

Τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς δεν υπάρχει χώρος που ελέγχεται ασφυκτικά ιδεολογικά από την ελληνική αριστερά και δεν τελεί σε προχωρημένη "σήψη" και παρακμή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ελέω ασύλου οι πανεπιστημιακοί χώροι στη μεταπολίτευση τελούσαν εκτός της δικαιοδοσίας της εθνικής κυριαρχίας της ελληνικής δημοκρατίας και εξουσία ασκούσαν οι "μπαχαλάκηδες" σε συνεργασία με διάφορους λαθρεμπόρους και μικροεγκληματίες.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της Δημόσιας Ελληνικής Παιδείας είναι τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται συχνά στον αριστερό τύπο και αφορούν πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων που εργάζονται ως ντελιβεράδες, λαντζέρηδες ή σε άλλες εργασίες χαμηλής ειδίκευσης.

Οι λαϊκιστές προβάλλουν αυτές τις περιπτώσεις ως αποτυχία του κράτους να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας ανάλογες των προσόντων, ενώ επί της ουσίας συνήθως πρόκειται για πτυχιούχους χωρίς επάρκεια επί της ειδίκευσης του πτυχίου τους και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς επάρκεια καν γενικής μέσης παιδείας.

Η επαναφορά της "βάσης" για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από την κ. Κεραμέως ενώ είναι το αυτονόητο, αποτελεί επανάσταση για τα δεδομένα της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική παιδεία. Χωρίς να πιάνουν τη "βάση" μαθητές σχεδόν αναλφάβητοι με 2-3.000 μόρια εισήρχοντο σε ΑΕΙ και κάποιοι από αυτούς κατάφερναν να εξέλθουν κιόλας...

Στις χώρες του ΟΟΣΑ στα ΑΕΙ κατά μέσο όρο εισέρχεται το 33% των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα εισάγεται το 75% και αυτό όχι γιατί είμαστε εξυπνότεροι ή εργατικότεροι...

Το πελατειακό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες έχει φροντίσει σε κάθε κωμόπολη της ελληνικής επαρχίας να υπάρχουν ένα - δυο ΑΕΙ όπου συνήθως φοιτούν κάμποσες χιλιάδες φοιτητές, απασχολούνται κάμποσες εκατοντάδες σαν διδακτικό προσωπικό και άλλοι τόσοι σαν διοικητικό προσωπικό.

Όλα αυτά σημαίνουν μερικές χιλιάδες ενοικιαστές, ή πελάτες σε εστιατόρια και καφετέριες οι οποίοι αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για τις τοπικές οικονομίες.

Το πελατειακό σύστημα με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να έχει ευτυχισμένους ντόπιους λόγω οικονομικών απολαβών, ευτυχισμένους εκπαιδευτικούς λόγω απασχόλησης, ευτυχισμένους φοιτητές λόγω χαλαρής ζωής μακριά από το σπίτι και ευτυχισμένους γονείς επειδή πιστεύουν πως κατάφεραν να σπουδάσουν τα παιδιά τους για τη δημόσια εκπαίδευση των οποίων χρυσοπλήρωσαν.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά συμπτώματα μιας κοινωνίας που τρώει τις σάρκες της. Μιας κοινωνίας που σαπίζει και τελεί υπό κατάρρευση...

Με την επαναφορά της "Βάσης" θα λυθούν τα προβλήματα και η χώρα θα ανακάμψει μπορεί να ρωτήσει κάποιος;

Όχι, άλλα είναι μια αρχή ή έστω μια προσπάθεια...

Τα συμφέροντα...

Με την επαναφορά της βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες που επωφελούνται της μετριοκρατίας και του αναλφαβητισμού θα ζημιωθούν και άρα αναμένεται να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" της Κυριακής 24/01/2021 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας π.χ. το 2020 εισήχθησαν 3.515 φοιτητές. Με την ύπαρξη "βάσης" θα εισήρχοντο 1.474 φοιτητές και τα 6 από τα 9 τμήματα του πανεπιστημίου των Γρεβενών θα έβαζαν λουκέτο.

Οι αριστεροί και δεξιοί και λαϊκιστές που έχουν καταστρέψει τη χώρα θα αντιδράσουν στη μεταρρύθμιση της κας Κεραμέως όπως αντιδρά η πλειοψηφία τους στην αστυνόμευση των σχολών που αρκετές έχουν καταστεί άνδρα παρανομιών.

Οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας είναι αρκετές και έχουν ήπιο χαρακτήρα για να προλάβουν ακριβώς τις αντιδράσεις του παρασιτικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Δημόσια Παιδεία.

Ακόμη και τα μισά να πετύχει απ’ όσα έχει εξαγγείλει η Δημόσια Παιδεία θα αλλάξει ταχύτητα...

Φοβάμαι όμως πως και αυτή η μεταρρύθμιση θα έχει την τύχη των προηγούμενων του κου Σουφλιά, της κας Γιαννάκου και της κας Διαμαντοπούλου.

Το παρασιτικό παρακράτος στη χώρα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό. Στη χώρα που οδεύει προς την καταστροφή και τον αφανισμό φτουράνε μόνο "μεταρρυθμίσεις" σαν του κ. Μπαλτά, του κ. Φίλη και του κ. Γαβρόγλου, δηλαδή της μετατροπής των ΤΕΙ σε ΑΕΙ σε μια νύχτα...

Μακάρι να κάνουμε λάθος...

2) "Φορτωμένος" ο Γερμανός...

Οι 30 εταιρείες που απαρτίζουν τον ισχυρότερο χρηματιστηριακό δείκτη της Γερμανίας και ίσως και της Ευρώπης είναι και από τις περισσότερο υπερχρεωμένες στην Ευρώπη. Αυτό καταδεικνύει μια πρόσφατα έρευνα της Goldman Sachs… Ο δείκτης χρέους προς αξία εταιρείας είναι περί 1,15 για τις μετοχές του DAX όταν για τις μετοχές του γαλλικού CAC υπερβαίνουν το 0,52…

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε. μετά το Brexit ενώ η γερμανική οικονομία λογίζεται σαν η "ατμομηχανή" της Ευρώπης...

Η υψηλότερη δανεικά επιβάρυνση θα επιδεινώσει την κερδοφορία στην περίπτωση που η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες χρειαστεί να ανεβάσουν τα επιτόκια.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΝΕΑ ΩΡΩΝ 04 Μαρ 2021 | 08:31

Μήνυμα ελπίδας από Μέρκελ: Η άνοιξη του 2021 θα είναι διαφορετική - Πώς χαλαρώνει το lockdown η Γερμανία από 8 Μαρτίου

Παράταση του lockdown ως την 28η Μαρτίου αλλά σταδιακή άρση των περιορισμών από τη Δευτέρα ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υποσχόμενη μια "άνοιξη διαφορετική από την προηγούμενη".

03 Μαρ 2021 | 10:01

Ρωτήστε τον Δράμαλη...

Η ιστορία διδάσκει πως με βεβαιότητα χαμένοι είναι μόνο όσοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ 03 Μαρ 2021 | 06:51

Πρώτη ήττα για τον Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Απορρίφθηκε η υποψήφια υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε χθες να αποσύρει την υποψηφιότητα αυτής που ήθελε να αναλάβει την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο.

02 Μαρ 2021 | 12:04

Focus: Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου

Το ισχύον μέχρι τις 8 Μαρτίου lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη του μήνα.

02 Μαρ 2021 | 11:11

Λιγνάδης και Κουφοντίνας...

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ακόμη και οι εγκληματίες έχουν δικαιώματα. Τούτο σημαίνει πως μέχρι να προκύψουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ» 01 Μαρ 2021 | 16:28

"Business Insider": Προς παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου το lockdown στη Γερμανία

Το ισχύον μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας lockdown στη Γερμανία φαίνεται ότι θα παραταθεί καταρχάς έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Π΄ΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 01 Μαρ 2021 | 15:58

Σε άλλη γραμμή ο Μάας από Μέρκελ: Υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

"Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού", δηλώνει ο κ. Μάας

01 Μαρ 2021 | 08:45

Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ...

Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως περί τα τέλη του Καλοκαιριού το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί θα είναι πάνω από το 50% και θα προσεγγίζει ίσως και το 70% που συνιστά και μέγεθος που εγγυάται ένα ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Φεβ 2021 | 16:00

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Φεβ 2021 | 13:56

Γερμανικό "ναι" στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι

Υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε ο υπ. Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ 24 Φεβ 2021 | 14:09

Μυτιλήνη: Δεύτερη πτήση με 122 πρόσφυγες από τη Λήμνο στο Αννόβερο της Γερμανίας

Συνολικά θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία 1.553 πρόσφυγες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 12:52

Ιστορική καταδίκη στη Γερμανία ενός πρώην πράκτορα του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ενας πρώην πράκτορας του καθεστώτος Άσαντ είναι ο πρώτος που καταδικάζεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γερμανία.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.