Αριστερές παρ-α-φωνίες

«Αλήθεια τί το ήθελες κι εσύ Οδυσσέα αυτό το ταξίδι; Δεν βλέπεις τους σημερινούς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αριστερές παρ-α-φωνίες

«Αλήθεια τί το ήθελες κι εσύ Οδυσσέα αυτό το ταξίδι; Δεν βλέπεις τους σημερινούς; Όλοι Οδυσσείς μα καμία Ιθάκη» Ελ.Λιντζαροπούλου, Ραψωδία 51η

Το βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο του δημοκράτη αριστερού ηγέτη σε σχέση με τον συντηρητικό αυταρχικό είναι ότι ο πρώτος συμμορφώνεται πλήρως με τις ισχύουσες επιταγές του Δικαίου[στη διακυβέρνηση αλλά και στο βίο του]ενώ ο δεύτερος περιβάλλει ‘’με δικό του νόμο’’τις αυθαιρεσίες του.

Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι όποιος ψηφίζεται από το λαό[ακόμα και οριακά] αποκτά αυτοδικαίως την εξουσία να παρα-βιάζει την προηγούμενη νομιμότητα χωρίς να έχει νομοθετηθεί μία άλλη σύμφωνα με τους όρους του Συντάγματος.Η λα’ι’κή όμως εντολή ούτε μπορεί να κινηθεί έξω από το Σύνταγμα ούτε εξουσιοδοτεί τους άρχοντες να άρχουν όπως ‘γουστάρουν’.Επειδή κακοί νομικοί[;] σύμβουλοι συχνά παρασύρουν τον εκάστοτε Πρωθυπουργό σε δηλώσεις’ εκτός πλαισίου’[του συνταγματολόγου Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένοντος άφωνου]θα ήθελα-για να προστατεύσω τους θεσμούς κι όχι για να καταγγείλω κάποιον-να επισημάνω τα εξής.

Η πολιτική δεν είναι ‘’ο αδιάκοπος αγώνας για την ικανοποίηση του Εγώ’’[Δ.Βασταρούχας,Λυγερός],ούτε η επιλεκτική ‘αποκάλυψη του παρελθόντος’,ούτε το προσκλητήριο ορισμένων μόνο νεκρών.

Η πολιτική δεν ασκείται με κρότους και κλαυθμούς,μ’ενοχές και συνενοχές,με αναφορά σε μισέλληνες,ανθέλληνες και φιλέλληνες[λες και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους έλληνες].Η πολιτική θέλει συνετό μυαλό κι όχι βάρβαρα χέρια ή ανεξέλεγκτη γλώσα.

Δύο λοιπόν ερωτήματα για τους συμβούλους των πολιτικών ύβρεων και της θεσμικής Ύβρεως.

1.Η εκτελεστική εξουσία κατα-κρίνει τη δικαστική για αποφάσεις που,κατά τη γνώμη της,λαμβάνονται με εξω-δικαιικά κριτήρια.Αν έτσι έχουν τα πράγματα γιατί οι κυβερνώντες δεν πείθουν τη νομοθετική εξουσία ν’αλλάξει τον ισχύοντα νόμο και να ψηφιστεί ένας βολικός νόμος;Και κάτι ακόμα:γιατί κάθε φορά που η εκτελεστική εξουσία (εννοώ κάποιο στέλεχος)βρίσκεται στο εδώλιο του ποινικά κατηγορούμενου,συνήθως επικαλείται εξω-δικαιικά κριτήρια[το συμφέρον του κόμματος κλπ]για να κριθεί επιεικώς; Δύο βάρκες κατά το δοκούν;Είναι επίσης υποκριτικό από τη μιά η Κυβέρνηση,και μάλιστα της Αριστεράς,να διορίζει[φαντάζομαι με αξιο-κρατικά κριτήρια] τους Προέδρους των Ανωτάτων δικαστηρίων κι από την άλλη να καταγγέλει υπονόμευση του έργου της από τις δικαστικές αποφάσεις.Σε κάθε περίπτωση καμία από τις τρείς εξουσίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργεί την άλλη,ούτε να ‘’συγχωνεύει’’την άλλη.Η καθεμιά ν’ασκεί τις συνταγματικές της αρμοδιότητες κι όλες μαζί να περιφρουρούν το δημοκρατικό Πολίτευμα.

2.Υπάρχει και αναγνωρίζεται από την έννομη τάξη ‘’εθιμικό δίκαιο’’πυροβολισμών στον αέρα από μάγκες;Κι άν κάποιος ασυνάρτητος το ισχυριστεί θα μπορούσε ίσως να μας εξηγήσει αν αυτό το ‘δίκαιο’επεκτείνεται και νομιμοποιεί και άλλους ‘ανδρισμούς’,όπως π.χ τη βεντέτα ή τις απαγωγές ή τις ζωοκλοπές;

Δεν έχω καμία αρμοδιότητα να δώσω συμβουλές στον Πρωθυπουργό.Να προσέξει όμως.

Χάδια μαχαιριών κι αντρίκιες σφαίρες δεν νοούνται στην πολιτική μιάς ευρωπα’ι’κής χώρας τον 21ο αιώνα.Εκτός αν η Κυβερνώσα έχει υιοθετήσει άλλο ημερολόγιο και χρονολόγιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:24

Η Ελλάδα στην ΟΝΕ μια ξεχασμένη... εθνική επιτυχία

Ως εκ τούτου η ΟΝΕ δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχείρημα. Μάλιστα δεν είναι καθόλου στατικό.

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

10 Ιαν 2022 | 07:14

Χρονικό μεγάλης τραγωδίας

Πολλά έχουμε να κουβεντιάσουμε το 2022 με αφορμή το 1922. Πολλά να διδαχθούμε ακόμα.

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;