Follow us

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...
Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...


Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία στο μέτωπο "Δεν Πληρώνω" αδυνατίζει τη στροφή στη σοβαρότητα που επιχειρεί η ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια...

Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από το ότι θυμίζει την εθνική μας ιλαροτραγωδία του Αρτέμη Σώρρα, προσπαθεί να επαναλάβει τα όσα έγιναν την περασμένη δεκαετία με τα διόδια και τα "κόκκινα δάνεια".

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν τέτοιες υποθέσεις τότε αποκόμισαν έσοδα, ενώ οι δανειολήπτες και οι "αντάρτες" των εθνικών οδών πλήρωσαν μετά από μερικά χρόνια πολλαπλάσια ποσά καθώς προστέθηκαν και επιβαρύνσεις.

Κέρδη αποκόμισαν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είδαν τα ποσοστά τους και τις κοινοβουλευτικές τους έδρες να πολλαπλασιάζονται, ενώ μεταξύ 2015 και 2019 καρπώθηκαν και τα οφέλη της διακυβέρνησης...

Το οξύμωρο της υπόθεσης ήταν πως οι περισσότερες υποθέσεις με τα διόδια έφτασαν στο ακροατήριο την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίοι έκαναν πως σφυρίζουν αδιάφορα...

Έτσι άνθρωποι που πίστεψαν τα "Δεν πληρώνω" για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ αναγκάστηκαν μετά από μερικά χρόνια να καταβάλουν μερικά χιλιάρικα.

Με τα τραπεζικά "κόκκινα" δάνεια η ιστορία μόλις τώρα έχει αρχίσει να μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς προχωρά η μεταφορά τους από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες που τα αγόρασαν.

Η καθυστέρηση της διευθέτησης των "κόκκινων" δανείων έχει στοιχίσει στη χώρα τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολλές μονάδες στο ΑΕΠ και αρκετά "δεκάευρα" στον βασικό μισθό.

H ρήτρα ως άλλο μνημόνιο...
Τι είναι λοιπόν αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής;...

Είναι η δυνατότητα των εταιρειών να αναπροσαρμόζουν τις τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις τιμές που αγοράζουν.

Πριν από ένα-ενάμισι χρόνο η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στοίχιζε λιγότερο από 50 ευρώ η ΜWh, σήμερα στοιχίζει περί τα 250 με 300 ευρώ γιατί αυξήθηκαν διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου κυρίως αλλά και των άλλων ορυκτών καυσίμων...

Μια εταιρεία αν πουλούσε στον καταναλωτή με 0,10 λεπτά την kWh θα πρέπει σχεδόν να υπερπενταπλασιάσει την τιμή. Αλλιώς θα πληρώσει η ίδια τη διαφορά και θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει...

Όσοι υπόσχονται εξάλειψη της αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού χωρίς να λένε ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, είναι κοινοί απατεώνες.

Η κυβέρνηση που σχεδιάζει μειώσεις των τιμολογίων φορτώνει το κόστος είτε στη ΔΕΗ είτε στους φορολογούμενους.

Προκειμένου να ξέρουμε περί τίνος ομιλούμε καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα εξής μεγέθη.

Η Ελλάδα το 2020 κατανάλωσε περί τις 50.000 GWh. Για την ακρίβεια κατανάλωσε 49.931 έναντι 52.191 GWh το 2019. Ας υποθέσουμε όμως για χάρη στρογγυλοποίησης πως ήταν 50.000 GWh.

Αν υπολογίσουμε πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάει από τα 50 ευρώ στα 250-300 ευρώ η MWh έχουμε ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 200-250 ευρώ η MWh. Αν κάνουμε τις πράξεις αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης 10 με 12,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αν η ΔΕΗ σαν ο μεγαλύτερος παίκτης φορτωθεί περί τα 800 εκατ. και η κυβέρνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με άλλα 4-5 δισ. ευρώ, μας μένουν άλλα 5-6 δισ. σε εκκρεμότητα...

Προκειμένου να καταλάβουμε το μέγεθος, περί τα 5 δισ. τον χρόνο είναι ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ. Αν συγκρίνουμε τα 12 επιπλέον δισ. με τον ΕΝΦΙΑ είναι σαν να πληρώνουμε 3-4 φορές ό,τι πληρώναμε μέχρι τώρα...

Φυσικά οι κυβερνώντες σχεδιάζουν διάφορα "μαγικά" τα οποία αφορούν την κατανομή της δαπάνης όχι με βάση την κατανάλωση αλλά με βάση το εισόδημα όπως αυτό ενδέχεται να προκύπτει από το ύψος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού.

Με βάση τα στοιχεία που ρώτησε και πληροφορήθηκε η στήλη ένα 75% των λογαριασμών είδε αυξήσεις διαχειρίσιμες. Ένα 25% υπέστη σημαντικές αυξήσεις και ένα 5% υπέστη ηλεκτροσόκ αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά και μεγάλες καταναλώσεις το οποίο συνεπάγεται και την ύπαρξη ανάλογων εισοδημάτων.

Επιπλέον η στήλη δεν δίνει σημασία σε δηλώσεις για κάποια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση που θα μειώσει το κόστος. Το κόστος θα μειωθεί μόνο αν πέσει η τιμή του φυσικού αερίου στα επίπεδα που ήταν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να μειωθεί η κατανάλωση είτε να αυξηθεί η προσφορά φυσικού αερίου.

Δεδομένης της γεωπολιτικής συγκυρίας και της συγκυρίας της ενεργειακής μετάβασης που έχει μειώσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, το πλέον εφικτό είναι η μείωση της κατανάλωσης. Αν αφήσουν την οικονομία να κάνει τη δουλειά της σε κάποιο βαθμό μπορεί να πετύχει.

Αν συνεχίσουν να επιδοτούν την κατανάλωση θα είναι σαν τη γάτα που ψήφησε προσπαθώντας να γλείψει το αίμα που έχανε γλείφοντας μια λίμα...

2) Σκοτεινιάζει στις αγορές…
Σε ένα σχόλιο της 8ης Μαρτίου όταν ο Nasdaq ήταν στις 12.800 μονάδες μετά από μια πτώση της τάξης του 17% περίπου, γράφαμε πως όλοι αναζητούσαν τον πυθμένα...

"Το επόμενο έργο που θα παιχτεί είναι το: "Αγόρασε στον πυθμένα". Λογικά η πτώση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια στιγμή θα προκαλέσει ανοδική αντίδραση λόγω υπερπωλημένων θέσεων.

Το παρελθόν μας δείχνει πως τέτοιες αντιδράσεις κρατάνε μερικούς μήνες και ενίοτε δίνουν και καλές αποδόσεις αλλά για όσους διαθέτουν εμπειρία και ευελιξία.

Μετά συνήθως ακολουθεί το σκότος..."

Βλέπε: Αναζητώντας τον "πυθμένα"...

Ο πυθμένας τότε βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 12.500 μονάδες περίπου και ακολούθησε αξιοπρεπής αν και βραχύβια ανοδική αντίδραση της τάξης του 15% η οποία ολοκληρώθηκε στις 29/3 στις 14.500 μονάδες...

Ένα μήνα αργότερα, την περασμένη Παρασκευή, ο NASDAQ σημείωσε νέα χαμηλά για το 2022...

Τούτο δεν συνιστά καλό μήνυμα...

Η τρέχουσα κυρίαρχη άποψη στις διεθνείς αγορές μιλά για τη βεβαιότητα πως η Fed ιδίως αλλά και οι άλλες κεντρικές τράπεζες είναι ικανές να προσγειώσουν ομαλά τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Το ονομάζουν δε τούτο "ομαλή προσγείωση".

Η τρέχουσα συναίνεση θυμίζει την προηγούμενη πριν μερικούς μήνες η οποία συνέκλινε πως ο πληθωρισμός ήταν παροδικός και πως θα είχε κορυφωθεί περί τα τέλη του περασμένου έτους και τις αρχές του τρέχοντος.

Η εκτίμηση της στήλης συγκλίνει: α) Με αυτή των αναλυτών της Deutsche Bank οι οποίοι αναφέρουν τα εξής:

"Το κεντρικό μας μήνυμα είναι ότι υπάρχουν καλοί λόγοι να περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εκπλήσσει προς τα πάνω και με το πείσμα του να παραμείνει πολύ πάνω από τους στόχους πολιτικής",

"Θεωρούμε, ως εκ τούτου, πολύ πιθανό ότι η Fed θα πρέπει να πατήσει τα φρένα ακόμα πιο σταθερά και θα χρειαστεί μια βαθύτερη ύφεση για να πέσει ο πληθωρισμός".

β) Με αυτή του αναλυτή της Moody's Ryan Sweet, ο οποίος σε μια άλλη έκθεση υποστηρίζει πως μια πτώση 10% του S&P 500 συν μια αύξηση 100 μονάδων βάσης στην απόδοση του 10ετούς μειώνει την αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Δεδομένων των σημερινών επιπέδων ΑΕΠ, αυτό από μόνο του σημαίνει ότι είναι πιθανή η αρνητική οικονομική ανάπτυξη.

γ) Με την άποψη που είχε εκφράσει πριν ένα χρόνο περίπου ο Jeremy Grantham ένας γηραιός πλέον "γκουρού" των αγορών ο οποίος μιλούσε πως βρισκόμαστε στην φάση μιας "επικής φούσκας".

Το Απρίλιο που πέρασε λοιπόν ο S&P 500 έχασε περίπου 8,8% που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά μετά εκείνη του Μαρτίου του ’20 λόγω Covid-19.

Ο Nasdaq στο ίδιο διάστημα έχασε 13,3%.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πλέον πως το ράλι "ανακούφισης" όπως το ονομάζουν έληξε επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση πως επρόκειτο για "παγίδα για ταύρους". Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν αντί για νέα χαμηλά για το 2022 είχαμε σημειώσει νέα υψηλά...

Για το ΧΑ ας μην ρωτάμε γιατί όπως έχουμε ξαναπεί είναι σαν κοιτάμε την ομπρέλα αντί τον ουρανό για το εάν θα βρέξει...

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 07:41

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος...

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος "Φιλανδοποίησης".

20 Ιουν 2022 | 08:02

Η επόμενη αναμέτρηση έχει ξεκινήσει...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι μειώσεις των ροών ξεκίνησαν παράλληλα με την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

15 Ιουν 2022 | 07:53

Η ώρα της αλήθειας έφτασε...

Οι πιθανότητες ενός χρηματιστηριακού κραχ λοιπόν αυξάνονται και τούτο είναι το νέο στοιχείο που θα πρέπει να προσθέσουμε στις εξελίξεις του β' εξαμήνου του ’22 εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, πληθωριστικών πιέσεων...

14 Ιουν 2022 | 08:22

Οι εκλογές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση αφού με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό περί το 37-38%.

08 Ιουν 2022 | 08:06

Ο άλλος πληθωρισμός...

Παλαιότερα οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αποτελούσαν "διαβατήριο" για την κοινωνική και οικονομική ανέλιξη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης πελατειακών παρασιτικών συμφερόντων.

07 Ιουν 2022 | 08:53

Οι Τούρκοι μας υποτιμούν...

Η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με Αίγυπτο και Ισραήλ και ΗΑΕ προκειμένου να χαλαρώσει τον βρόχο που έχει δημιουργηθεί γύρω της.

06 Ιουν 2022 | 07:15

Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο...

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ίσως έχουμε εισέλθει στο πιο "θερμό" καλοκαίρι των τελευταίων πολλών δεκαετιών καθώς οι εξελίξεις, στα ελληνοτουρκικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις μεταπανδημικές συμπεριφορές συνιστούν ένα πεδίο ραγδαίων αλλαγών και ανατροπών.

01 Ιουν 2022 | 07:47

Το "γράμμα" από τη Γερμανία...

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες σταθερά υψηλότερα των προβλέψεων ενισχύει τις πιθανότητες έλευσης του χειρότερου των πιθανών σεναρίων...

27 Ιουν 2022 | 07:58

To καλοκαίρι της τελευταίας ευκαιρίας...

Οι πλέον αισιόδοξοι προβλέπουν πως μπορεί οι εισπράξεις από τον τουρισμό να φτάσουν και τα επίπεδα του 2019 όταν είχαν επισκεφτεί τη χώρα περί τα 30 εκατ. τουρίστες και είχαν αφήσει στην οικονομία περί τα 18 δισ. ευρώ.

23 Ιουν 2022 | 07:52

Στο έλεος Ρώσων, Τούρκων και Κινέζων...

Δεν είναι όμως μόνο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων που έχει φέρει τη Γερμανία και την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 07:41

Η Τουρκία θα φτάσει μέχρι τέλος...

Η στρατηγική της Τουρκίας για το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις ως περιφερειακής δύναμης που συναλλάσσεται επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι μακροχρόνια και μεταξύ άλλων περνάει και από τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και την επιβολή στην Ελλάδα ενός καθεστώτος "Φιλανδοποίησης".

20 Ιουν 2022 | 08:02

Η επόμενη αναμέτρηση έχει ξεκινήσει...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι μειώσεις των ροών ξεκίνησαν παράλληλα με την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

15 Ιουν 2022 | 07:53

Η ώρα της αλήθειας έφτασε...

Οι πιθανότητες ενός χρηματιστηριακού κραχ λοιπόν αυξάνονται και τούτο είναι το νέο στοιχείο που θα πρέπει να προσθέσουμε στις εξελίξεις του β' εξαμήνου του ’22 εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, πληθωριστικών πιέσεων...