Ασύμμετρη ελαφρότητα

Σε μια κρίση αποκαλύπτεται όχι μόνο η ικανότητα αλλά και η ποιότητα της ηγεσίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ασύμμετρη ελαφρότητα

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί τις προφανείς ευθύνες που κόστισαν τόσες ζωές. Το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν οι πάντες είναι ότι στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς προέχει η προστασία των ανθρώπων. Κι αυτό κρίνεται σε πολύ λίγο χρόνο. Ποιός προσπάθησε να τους προστατεύσει και με ποιόν τρόπο στη διάρκεια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς;

Το ερώτημα θα τεθεί με έντονο τρόπο τις επόμενες μέρες και οι ένοχοι θα αναζητηθούν. (Σημειωτέον ότι στη Σουηδία μαίνονται φωτιές επι εβδομάδες σε 27 μέτωπα και γίνονται διαρκείς εκκενώσεις χωριών δίχως να υπάρχουν νεκροί). Αυτό που προκαλεί από την πρώτη στιγμή είναι η ελαφρότητα, η εμπάθεια, η επιπολαιότητα με τον οποίο επεχείρησε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη συμφορά. Από την αρχή κατέφυγε στις προσφιλείς της συνομωσιολογικές θεωρίες. «Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και στόχος μας είναι να περιορίσουμε την καταστροφική συνέπεια ενός ασύμμετρου φαινομένου» δήλωσε ο Α. Τσίπρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, “το τερμάτισε” γι' άλλη μια φορά μιλώντας για “οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας” δίχως καν να περιμένει να δεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Παντού εχθροί που πολεμούν την κυβέρνηση. Για τον κ.Τόσκα αυτός που φταίει είναι η κλιματική αλλαγή. Κι επειδή προφανώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κυρίως δικό μας θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το έχουμε ξαναδεί βεβαίως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. “Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής.

Η διασπορά των πυρκαγιών, ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή» δήλωνε τότε ο ανεκδιήγητος Β.Πολύδωρας. Οι θεωρίες βέβαια, έμειναν θεωρίες και το μόνο που αποκαλύφθηκε ήταν η ανικανότητα της τότε κυβέρνησης. Όπως και της σημερινής. Αντι να αναζητηθούν οι ευθύνες στην αδυναμία στοιχειώδους συντονισμού όπως και σε κάθε κρίση τα τελευταία χρόνια (από τη Μάντρα, ως το μαζούτ στο Σαρωνικό) επιχειρείται να ενοχοποιηθούν, πράκτορες, πολιτικοί αντίπαλοι, κρατικοί γραφειοκράτες... Σε μια κρίση αποκαλύπτεται όχι μόνο η ικανότητα αλλά και η ποιότητα της ηγεσίας.

Το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση κράτησε ψύχραιμη στάση, επιφυλασσόμενη να προχωρήσει σε κριτική αφού λήξει η διαδικασία καταμέτρησης των νεκρών και αφού παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες και τους πληγέντες, έκανε να φαίνεται ακόμη πιο κραυγαλέα η κυβερνητική ανεπάρκεια σε κάθε επίπεδο. Κι όχι μόνο αυτό. Φάνηκε ότι τις τύχες της χώρας διαχειρίζονται άνθρωποι που ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, αντί να αναλάβουν ευθύνες, προκαλούν και διχάζουν.

«Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Η παραπάνω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές του 2007, ταιριάζει απολύτως στον τρόπο που διαχειρίζεται την τραγωδία η δική του κυβέρνηση. Πού δανείστηκε ακόμη και τον όρο “ασύμμετρες απειλές” για να καλύψει την ανεπάρκειά της.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.