Follow us

Αυτή είναι η Ελλάδα...

Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Αυτή είναι η Ελλάδα...
Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο.

Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.

Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο.

200 επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο.

Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.

Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα....".

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε χθες στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα την εξής ανακοίνωση.

Να εξηγούμαστε. Η κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το "χάος" που δημιούργησε η κακοκαιρία αλλά αν κάποιος δεν δικαιούται να ομιλεί είναι αυτός που φέρει την πολιτική ευθύνη για μια εκατόμβη νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι ή τους 24 νεκρούς από τις πλημύρες στη Μάνδρα...

Αμφισβητείς την επάρκεια κάποιου στη διαχείριση μιας κρίσης όταν προβάλεις την προσδοκία πως μπορείς να προσφέρεις μια καλύτερη εναλλακτική λύση στη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων. Όταν έχει δοκιμαστεί και αποδειχτεί χειρότερος των περισσότερων που προηγήθηκαν δεν αποτελείς εναλλακτική λύση.

Υπό την έννοια αυτή η παρουσία του κ. Τσίπρα αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί διατήρησης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη.

Τα αίτια της αποτυχίας...
Είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας και άρα της κυβέρνησης που την επέλεξε για τον αποκλεισμό χιλιάδων οδηγών στο λαμπρότερο πετράδι του ελληνικού εκσυγχρονισμού την "Αττική Οδό".

Ευθύνες υπάρχουν όμως και στην ιδιωτική επιχείρηση που την διαχειρίζεται και αν λειτουργούσε ορθά η δικαιοσύνη θα φρόντιζε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες.

Το λάθος της κυβέρνησης κυρίως έγκειται στο γεγονός πως διαχειρίζεται με όρους δημοσίων σχέσεων και πολιτικών εντυπώσεων ζητήματα που απαιτούν διαχείριση με κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τουτέστιν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποφεύγει την πεπατημένη των πολλών τελευταίων χρόνων να αποφεύγει να λαμβάνει αποφάσεις που "σπάνε αυγά"...

Η κυβέρνηση το Καλοκαίρι που πέρασε αντικατέστησε τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά που είχαν δείξει δείγματα αποτελεσματικότερης διαχείρισης από τους περισσότερους όσων προηγήθηκαν, προκειμένου να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.

Τόσο η αρχική επιλογή του κ. Αποστολάκη όσο και όσες επακολούθησαν με τους κ. Θεοδωρικάκο και Στυλιανίδη δεν φαίνεται πως έγιναν με κριτήρια επάρκειας στη διαχείριση κρίσεων αλλά με κριτήρια διαχείρισης της δημόσιας εικόνας και εσωκομματικών ισορροπιών.

Οι δηλώσεις π.χ. του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί μη επέμβασης σε κατάληψη Πανεπιστημιακής Σχολής γιατί αυτή είναι απόφαση Γενικής Συνέλευσης είναι τραγική υπόθαλψη παράνομης πράξης. Αν ζούσαμε σε κανονική χώρα θα έπρεπε να ζητηθεί η παραίτηση.


Εκ των υστέρων η παρέμβαση του πρωθυπουργού για αποζημίωση με 2.000 ευρώ όσων αποκλείστηκαν στην "Αττική Οδό" αποτελεί κίνητρο στην επόμενη κακοκαιρία να συνωστιστούν δεκάδες χιλιάδες σε ανάλογες συνθήκες.

Επιπλέον γιατί να αποζημιωθούν μόνο όσοι εγκλωβίστηκαν σε ιδιωτικούς δρόμους και όχι και αυτοί που αποκλείστηκαν σε δημόσιους. Μήπως με τους φόρους που έχουν καταβάλει δεν θεμελιώνουν ανάλογα δικαιώματα; Μήπως το κράτος δεν έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες...

Γιατί δεν υπάρχει ούτε μια ανάλογη απόφαση της δικαιοσύνης για καταβολή αποζημίωσης σε πολίτη είτε από δημόσια είτε ιδιωτική εταιρεία που απέτυχε να προσφέρει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τις υποχρεώσεις της;

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αντιδρά με νευρικότητα και τούτο αυξάνει τις πιθανότητες του ενός λάθους να ακολουθήσει κάποιο άλλο μεγαλύτερο.

Αυτή είναι η Ελλάδα όμως...

2) Σχόλια για το άρθρο "Τα δεινά του Ελλαδισταν"
Γεια σας κύριε Στούπα,

Διαβάζω με προσοχή τα άρθρα σας καθημερινά εδώ και χρόνια, σας ευχαριστώ πολύ για όσα κάνετε και για την καθημερινή, ορθολογική ενημέρωση που μας παρέχετε.

Σας γράφω με αφορμή το άρθρο σας με τίτλο " Τα δεινά του Ελλαδιστάν".

Νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιμείνετε και να γράψετε ξανά γι’ αυτό. Είναι σημαντικό το θέμα να μείνει στην επικαιρότητα γιατί χωρίς Παιδεία, καμμιά χώρα δεν προοδεύει. Και δεν μπορεί να υπάρξει Παιδεία με ΑΕΙ η σχολεία στο έλεος τραμπούκων η ψυχοπαθών με ρόπαλα. Στο φινάλε είναι πολύ σημαντικό στη δημιουργία ώριμων πολιτών η κατανόηση από μικρή ηλικία ότι για όλα υπάρχουν όρια, ελευθερία δεν σημαίνει κάνω ό,τι θέλω κοκ

Προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν φαινόμενα όπως αυτά των καταλήψεων και βανδαλισμών. Πώς μπορεί αυτό να θεωρείται κανονικότητα. Ζω δεκαετίες στο εξωτερικό, οπότε βλέπω με άλλο μάτι όλα αυτά.

Και εδώ τίθενται 2 ζητήματα

1) από πλευράς πολιτείας, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις δεν συλλαμβάνουν αυτές τις λίγες εκατοντάδες βανδάλων. (Στο Λονδίνο πχ, μια φορά έγινε αντάρτικο στην πόλη με πλιάτσικο, πριν κάποια λίγα χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά δεν επαναλήφθηκε ποτέ ξανά. Σύλληψη και ποινή, ό,τι λέει ο νόμος.) Από τη μια εξοπλιζόμαστε με υπερσύγχρονα όπλα (και ορθώς) για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, και από την άλλη υποχωρούμε μπροστά σε 100 άντε 200 περιθωριακά στοιχεία. Καμμιά μα καμμιά κυβέρνηση δεν τους αγγίζει. Κάνεις μα κανείς δεν φυλακίζεται. Ποιοι είναι; Ποιος τους προστατεύει; Αναφέρομαι στους βανδάλους που καίγανε την Αθήνα την προηγουμένη δεκαετία, κάψανε κόσμο στη Μαρφίν, έχουν μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας και τα ΑΕΙ σαν τα μούτρα τους και θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να μην έχει φυλακιστεί κανείς. Αδυνατώ πλέον να πιστέψω ότι δεν τους προστατεύει κάποιος ή κάποιοι.

2) Η ραγιάδικη παθητικότητα του ελληνικού πληθυσμού είναι παροιμιώδης. Έχω και εγώ παιδί που πάει σχολείο. Δεν υπάρχουν καταλήψεις εδώ ούτε ως ανέκδοτο. Αλλά εάν γινόταν έστω και μια, οι γονείς και κηδεμόνες θα λαμβάναμε δράση και δεν θα το επιτρέπαμε. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολίτες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, έχουν διαπαιδαγωγηθεί σε μια παραλογή αριστερόστροφη κουλτούρα που θεωρεί φυσιολογικό 15χρονα να διακόψουν τα μαθήματα και να βανδαλίσουν το σχολείο τους. Ούτε πονάνε το σχολείο, τα λεφτά του κράτους τα φέρνει ο πελαργός εξάλλου.

Όντως σημάδια παρακμής αλλά ίσως και να αντιστρέφεται η κατάσταση. Για αυτό δημοσιογράφοι όπως εσείς, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επιμείνουν στο θέμα: ποιοι οι λόγοι που έφτασαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση και ποιοι οι λόγοι που εμποδίζουν την επιβολή της κανονικότητας δυτικού τύπου.

Ευχαριστώ πολύ

( σε περίπτωση δημοσίευσης μόνο τα, αρχικά παρακαλώ)

Μ.Δ.

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Το δόγμα Πούτιν, Ερντογάν…

Οι "αναθεωρητές" του status quo προετοιμάζουν επί μακρόν την κοινή γνώμη των κοινωνιών τους πάνω κάτω με τους ίδιους τρόπους.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

11 Μαϊ 2022 | 08:18

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

26 Μαϊ 2022 | 07:59

Το Ρωσικό παράδοξο

Πώς όμως έχει δημιουργηθεί αυτό το παράδοξο; Ποιο είναι το κόλπο; Βρήκαν μήπως οι Ρώσοι τον τρόπο να κινούν την οικονομία κατά τις επιθυμίες τους;