Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: "Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..".

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: "Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..".

Πριν λίγες μέρες ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., παρά τις προειδοποιήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της Ένωσης πλέον (όπως η Πολωνία κλπ) επισκέφθηκε τη Μόσχα προκειμένου η Ε.Ε. να υποστεί τον μεγαλύτερο δημόσιο εξευτελισμό που έχει υποστεί χώρα μέχρι σήμερα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσία του κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την Ε.Ε. "αναξιόπιστο εταίρο" και έκανε αναφορές σε περιστατικά βίας σε δημοκρατικές χώρες της Ε.Ε. εξομοιώνοντάς τα με αυτά που συμβαίνουν στην Ρωσία με τους υποστηρικτές του Α. Ναβάλνι…

Ο Αλεξέι Ναβάλνι που θεωρείται επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία προ μηνών νοσηλεύτηκε σε γερμανικό νοσοκομείο μετά από επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, να τον δηλητηριάσουν.

Ο κ. Μπορέλ την ώρα που γίνονταν αυτές οι ασυνήθιστες για διπλωματική συνάντηση δηλώσεις παρουσία του, δεν έδειξε τα αναγκαία αντανακλαστικά και συνέχισε να επαινεί τη Ρωσία για το εμβόλιο που ανάπτυξε εναντίον του "κορονοϊού", παροτρύνοντας άκομψα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να το εγκρίνει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μάλιστα αν και ενημερώθηκε για την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει Ευρωπαίους διπλωμάτες (από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία...) συνέχισε κανονικά την επίσημη επίσκεψη.

Ο δημόσιος εξευτελισμός της Ε.Ε. καταδεικνύει την ανεπάρκεια του μοντέλου λειτουργίας της όπου κάθε εξάμηνο κάποιος ενίοτε ανεπαρκής και τυχαίος από κάποια μικρή χώρα αναλαμβάνει να χειριστεί υποθέσεις με παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σημασία.

Τούτο, είναι απότοκο της διστακτικότητας των μεγάλων κυρίως χωρών που έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις να επιταχύνουν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της Ρωσίας όπως άλλωστε και της Τουρκίας εξελίσσονται σε πιεστικά προβλήματα που είναι πιθανό σύντομα να "δοκιμάσουν" τη συνοχή της Ένωσης.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ένωσης έχει και διαφορετική προσέγγιση σε κάθε ένα από τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως εύστοχα επισήμανε ο Economist: "Η Ρωσία μπορεί να είναι ένας πιθανός ή ακόμα και απαραίτητος σύμμαχος, μια επιχειρηματική ευκαιρία ή μια υπαρξιακή απειλή, ανάλογα με το αν βρίσκεστε στο Παρίσι, το Βερολίνο ή τη Βαρσοβία…"

H Ρωσία από άποψη οικονομικού μεγέθους με επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στο 1,4 τρισ. δολ. βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα και από την Ιταλία που έχει ΑΕΠ περί το 1,8 τρισ. και προφανώς τη Γαλλία και τη Γερμανία με 2,5 και 3,7 τρισ. δολ.

Συνολικά το ΑΕΠ της Ε.Ε. ξεπερνά τα 18 τρισ. δολ. και η διαφορά αυτή είναι αρκετή για να προκαλέσει στη Ρωσία οικονομικές συνέπειες και να επιβάλει όρους και πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ε.Ε. συνολικά ξεπερνούν τα 160 δισ. δολάρια και είναι τριπλάσιες αυτών της Ρωσίας. Οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας μόνο το 2019 ξεπέρασαν τα 52 δισ. δολ. και πλησίασαν αυτές της Ρωσίας στα 62 δισ. δολ. Κατά τους ειδικούς η τεχνολογία της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς θεωρείται περισσότερο προηγμένη και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά αυτής των ΗΠΑ.

Η διαφορά ισχύος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας είναι τεράστια αλλά οι "χαλαροί" πολιτικοί δεσμοί της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης επιτρέπουν στο "κλεπτοκρατικό" καθεστώς της Ρωσίας να συμπεριφέρεται αλαζονικά.

Σημαντική μερίδα ευθύνης γι' αυτό φέρει η Γερμανία η οποία έχει παραμείνει στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα όταν η οικονομική παγκοσμιοποίηση είχε επικρατήσει πλήρως της γεωπολιτικής. Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού "αερίου" από τη Ρωσία στη Γερμανία, Nord Stream 2, υπονομεύει την αναγκαία ευρωπαϊκή στρατηγική να εξαρτάται λιγότερο ενεργειακά από τη Ρωσία, προκειμένου να της επιτρέπεται μεγαλύτερη πολιτική ανεξαρτησία.

Στο σημείο αυτό θα έχει ενδιαφέρον η θέση που θα πάρει η Προεδρία Μπάιντεν απέναντι στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και η αντίδραση της Γερμανίας και της Ε.Ε. απέναντι σε κάποια αντιπρόταση από Ρωσία και Κίνα.


Το πιθανότερο είναι πως η Ε.Ε. και η Γερμανία θα επιλέξουν το μέτωπο των δημοκρατιών που θα προτείνουν οι ΗΠΑ, με στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους και αμυντική ασπίδα το ΝΑΤΟ το οποίο θα εξελιχθεί σε παγκόσμια συμμαχία, συμπεριλαμβάνοντας και χώρες όπως η Αυστραλία, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία κλπ.

Προς το παρόν όμως θα πρέπει να μείνουμε στην παρέμβαση της Βελγίδας βουλευτού Assita Kanko η οποία μετά τον εξευτελισμό της Ε.Ε. από τον Λαβρόφ ρώτησε τον κ. Μπορέλ στη γλώσσα του "Dónde están los cojones de la ue;"

2) Μεγάλη ευκαιρία Γ Ι Α μία ἀπὸ τὰ ἴδια ...

.. εἶναι ὁ πραγματικὸς τίτλος γιὰ τὸ σημερινό σας ἄρθρο.

Θυμίζω μερικὲς παλαιότερες "μεγάλες εὐκαιρίες" :

Τὰ Δάνεια τῆς Ἀνεξαρτησίας 1824-1825

Τὸ Συμμαχικὸν Δὰνειον 1833

Τὰ δάνεια τοῦ Χαριλάου Τρικούπη 1879-1885

Τὸ Οίκονομικὸν δάνειον 1898

Τὰ Προσφυγικὰ δάνεια 1926

Τὸ δάνειον τῆς Ἀποκαταστὰσεως 1928

Ἡ Ἀγγλικὴ καὶ Ἀμερικανικὴ βοήθεια 1945-1950

Τὰ μεσογειακὰ Ὁλοκληρωμένα Προγράμματα

Τὰ πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ καὶ Γιουνκέρ.

Τὰ θηριώδη ὁμολογιακὰ δάνεια τῆς περιόδου τῆς δανεικῆς εὐημερίας 2002-2008, μετὰ τὴν εἰσδοχὴ στὴν Εὐρωζώνη.

Νομίζω, ἡ ἀποστολὴ ὅσων ἔχουν δημόσιο βῆμα εἶναι νὰ τονίζουν συνεχῶς ὅτι, χωρὶς δραστική περικοπὴ τῶν δημοσίων πελατειακῶν σπαταλῶν, ἡ ὅποια χρηματοδότηση, ὄχι μόνον δὲν ὠφελεῖ, ἀλλὰ εἶναι καταστρεπτική.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

09 Απρ 2021 | 07:54

Ευκαιρία ή απειλή;...

Οι λάτρεις της ιστορίας αναζητούν ομοιότητες της κινεζικής αναβάθμισης της ισχύος με την άνοδο των αναθεωρητικών δυνάμεων πριν τον Β’Π.Π. που συγκρότησαν τον Άξονα και ξεκινήσαν τον πόλεμο...

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 08 Απρ 2021 | 15:48

Ανάλυση: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο και πώς ερμηνεύεται η απρέπεια Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε κενά και ασάφειες του πρωτόκολλο και προχώρησε στην απρεπή συμπεριφορά εις βάρος της Φον Ντερ Λάειν, γράφει ο Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 07 Απρ 2021 | 21:41

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. συμμετείχε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 07 Απρ 2021 | 15:09

Έξαλλη η Ευρώπη με την αγένεια Ερντογάν που άφησε όρθια την Φον ντερ Λάιεν: Αυτό δεν θα επαναληφθεί

Ενοχλημένη η Ευρώπη από την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν

ΣΤΙΣ 5 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΑ 07 Απρ 2021 | 14:42

Σήμερα κρίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca: Ανακοινώσεις του ΕΜΑ και αμέσως μετά συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

07 Απρ 2021 | 07:17

Μετά το δωρεάν δείπνο η "λάντζα"…

Με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ αλλά και διεθνών οίκων οικονομικής αξιολόγησης περίπου το 25-30% των επιχειρήσεων πριν την επιδημία αξιολογούνταν σαν "ζόμπι" δηλ. εταιρείες που είναι "νεκροζώντανες".

ΛΑΧΤΑΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 06 Απρ 2021 | 15:29

Κορονοϊός: Στην Ευρώπη η πρώτη "Covid Free" χώρα - Τέλος οι μάσκες, ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια

Το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό στην Ευρώπη. Η πρώτη περιοχή με ανοσία καθώς όλοι οι πολίτες έχουν σχεδόν εμβολιαστεί.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 55% 06 Απρ 2021 | 15:28

Bloomberg: Φουλάρει τις μηχανές η ΕΕ - Θα εμβολιαστεί η πλειονότητα των πολιτών ως το τέλος Ιουνίου με 360 εκατ. δόσεις

Σύμφωνα με το Bloomberg οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους για τον κορονοϊό ως τον Ιούνιο.

"ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ" 06 Απρ 2021 | 13:53

Βέμπερ: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μία ψευδαίσθηση

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 05 Απρ 2021 | 12:14

Στην Αγκυρα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ: Μικρό καλάθι για την συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνουν στην Άγκυρα εφοδιασμένοι με "οδικό χάρτη". Κρίσιμες επαφές με την Τουρκία.

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 05 Απρ 2021 | 10:11

Κορονοϊός: Ο ανοιξιάτικος Γολγοθάς της Ευρώπης - Χιλιάδες κρούσματα, θάνατοι και γεμάτες ΜΕΘ - Τι συμβαίνει ανά χώρα

Η Ευρώπη βιώνει μία πολύ δύσκολη άνοιξη, με τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

05 Απρ 2021 | 08:17

Χορέψτε όσο κρατάει το πάρτι…

Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει το "πάρτι" πριν έρθει ο λογαριασμός της επιδημίας με τις συνέπειες των ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους.

02 Απρ 2021 | 08:07

Στο ίδιο έργο θεατές...

Aν το κλίμα αυτό κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου πολλές χρηματιστηριακές θα βγάλουν κάποια από τα "σπασμένα" των τελευταίων πολλών καταστροφικών ετών.