Follow us

Διαφάνεια, έλεγχος και Δημοκρατία!

Οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας υπάρχουν για να εξασφαλίζουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για πιθανές εχθρικές κινήσεις, στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλοτε το καταφέρνουν και άλλοτε όχι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας υπάρχουν για να εξασφαλίζουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για πιθανές εχθρικές κινήσεις, στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλοτε το καταφέρνουν και άλλοτε όχι. Η θέση και η αποστολή τους στις δομές μιας δημοκρατικής, ευνομούμενης Πολιτεία όμως, είναι αυτή και σε αυτό το έργο οφείλουν να παραμένουν εστιασμένες.

Η αποτελεσματική λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και του πλεονεκτήματος που παρέχει στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, έγιναν απόλυτα αντιληπτά στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2020. Όταν είχαμε την τουρκική προσπάθεια ασύμμετρης επίθεσης στον Έβρο, μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών. Δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά (καλώς) αλλά είναι γεγονός πως οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν και αντέδρασαν εξαιρετικά ψύχραιμα. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι τα πράγματα δυτικά του Έβρου θα ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα, εάν δεν υπήρχε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας...

Κατά καιρούς, διάφοροι ιδεοληπτικοί τύποι με απόλυτη άγνοια ή εσκεμμένη αδιαφορία, για τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην ασφάλεια της χώρας και τη σημασία της για την ύπαρξη και λειτουργία της Δημοκρατίας, ζητούν "διαφάνεια". Ανάλογα την εποχή και το πολιτικό κλίμα, ποικίλλει και η αφορμή από την οποία εκκινούν τα αιτήματα. Πάντα όμως γίνονται σε εφαρμογή αυτού που αποκαλούμε ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και της τελείως αδικαιολόγητης, ενοχικής συμπεριφοράς της Κεντροδεξιάς.

Εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η παρούσα συγκυρία, με την ηλεκτρονική παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Με το ξεκίνημά της σχεδόν, άρχισαν οι διάφοροι καλοθελητές να ζητούν "διαφάνεια στην ΕΥΠ", "πείτε μας πώς μπορεί να έγινε η παρακολούθηση", "να ανακοινωθούν οι λόγοι που έγινε η παρακολούθηση" κι άλλα όμορφα και γραφικά, τα οποία όμως απαγορεύονται από τον νόμο. Όλως τυχαίως από τους ίδιους τύπους που θεωρούν πως "η θάλασσα δεν έχει σύνορα", πως "τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά" και οι οποίοι, πάντα όλως τυχαίως, εκφράζουν και προωθούν θέσεις που συμφωνούν απόλυτα με τα Τουρκικά συμφέροντα. Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για σύμπτωση, αλλά μοιάζει αδύνατον να μην παρατηρηθεί η συνοδοιπορία. Τόσο εξόφθαλμη είναι η ομοιότητα...

Με απλά λόγια, διαφάνεια και αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Πρόκειται για την απόλυτη αντίφαση. Για όνομα του Θεού, ονομάζονται "μυστικές", για κάποιους λόγους. Προφανείς λόγους! Όποιος ισχυρίζεται πως πρέπει η υπηρεσία πληροφοριών ενός κράτους, να λειτουργεί υπό άπλετο φως, είτε δεν έχει ιδέα για τις πραγματικότητες της ζωής, είτε είναι συνειδητός εχθρός της Δημοκρατίας! Διότι Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό είναι δεδομένο.

Στον ίδιο βαθμό, αν όχι μεγαλύτερο όμως, η μη ύπαρξη διαφάνειας στις ενέργειες των υπηρεσιών πληροφοριών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονη ανυπαρξία ελέγχου τους. Απλά ο έλεγχος δεν είναι δυνατόν να ασκείται με την δημοσιοποίηση των ενεργειών και των τακτικών που εφαρμόζονται από την υπηρεσία. Διότι αυτό θα σήμαινε την ενημέρωση των εχθρών για τον τρόπο λειτουργίας της. Μερικά ή ολικά, λίγη σημασία έχει. Δεν πρέπει να ενημερώνεται κανείς πλην των αρμοδίων, για τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας. Τόσο απλό είναι.

Έλεγχος πρέπει και είναι απαραίτητο να ασκείται! Υπάρχουν τρόποι! Πολλοί τρόποι! Χωρίς όμως να γνωστοποιούνται οι μέθοδοι λειτουργίας, κάτι που θα την καθιστούσε ευάλωτη και αναποτελεσματική!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι εφικτό να ασκείται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε άλλες δυτικές δημοκρατίες, δηλαδή μέσω των (αυτονόητων) κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εκεί βλέπετε, δεν έχουν κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο να παραβιάζει το Σύνταγμα καταστατικά, να έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά της άμυνας της χώρας και να επιδιώκει την ανατροπή του πολιτεύματος. Επίσης εκεί, δεν υπάρχουν ούτε ως ιδέα, οι διαρροές που συμβαίνουν στις κλειστές συνεδριάσεις όλων των επιτροπών του Ελληνικού κοινοβουλίου. Διότι εκεί, οι διαρροές επιφέρουν βαρύτατες ποινές οι οποίες και επιβάλλονται και εκτελούνται! Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Π.χ. με ανάθεση της αρμοδιότητας ελέγχου σε μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Χρειάζεται έλεγχος και πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα.

Χωρίς όμως να κυκλοφορούν οι λεπτομέρειες εκτός των γραφείων που τον ασκούν και οπωσδήποτε όχι για να μην παρακολουθείται ο άλφα ή ο βήτα πολιτικός. Αυτό, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, δεν υπάρχει κανείς λόγος και δεν πρέπει ν’ αλλάξει. Εάν ο αρμόδιος εισαγγελέας κρίνει πως πρέπει κάποιος πολιτικός να τεθεί υπό παρακολούθηση, γιατί να μην τεθεί; Τι παραπάνω έχει π.χ. ο κύριος Ανδρουλάκης από εσάς ή από εμένα; Έχει πιστοποιηθεί ως άγιος και με αδυναμία να παρανομήσει από κάποιο ειδικό όργανο της πολιτείας και δεν το ξέρουμε; Ή μήπως διαθέτει κάποιο προϊόν ή προσόν που δεν διαθέτουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της χώρας;

Εάν είναι αλήθεια ότι παρακολουθείτο το 2018 ο νυν πρωθυπουργός και αυτό είχε συμβεί μέσω της νόμιμης διαδικασίας και με την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα, γιατί να μην είχε πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση; Γιατί θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να φέρεται περισσότερο δημοκρατικά σε κάποιους απ’ όσο σε κάποιους άλλους;

Αυτός ακριβώς πρέπει να είναι ο στόχος του ελέγχου. Χωρίς αποκάλυψη μεθόδων και απορρήτων της υπηρεσίας, να επιβεβαιώνει την εφαρμογή ισονομίας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της θέσης τους και με βάση τον νόμο και μόνο.

Χωρίς ισονομία, ισοπολιτεία και ασφάλεια, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρξει χώρα. Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, ας πάει να κάνει διακοπές για μερικούς μήνες στην Βόρειο Κορέα! Ή την Τουρκία. Εκεί είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσει την διαφορά μεταξύ Δημοκρατίας και ασυδοσίας. Με τον δύσκολο τρόπο βέβαια, αλλά είναι σίγουρο ότι θα το κατανοήσει πλήρως…

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Σεπ 2022 | 07:19

Μια νέα πραγματικότητα

Αυτή η νέα πραγματικότητα, η οποία σχηματίζεται πλέον στην περίπτωση της (εξαιρετικά πιθανής) νίκης του ακροδεξιού συνασπισμού, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την συνοχή και πρόοδο της Ενωμένης Ευρώπης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΒΟΥΛΗ 21 Σεπ 2022 | 10:06

Εξεταστική Επιτροπή για υποκλοπές: Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεσή του προέδρου της ΑΔΑΕ

Η κεκλεισμένων των θυρών και σε εφαρμογή των κανόνων της πλήρους μυστικότητας κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ξεκίνησε χθες το απόγευμα, διεκόπη και συνεχίζεται σήμερα στις 10:00 πμ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 20 Σεπ 2022 | 18:11

Δεμίρης: Στην Εξεταστική ο διοικητής της ΕΥΠ - Τι είπε για τον φάκελο παρακολούθησης Ανδρουλάκη και την άρση απορρήτου

Πληροφορίες ότι ο Δεμίρης υποστήριξε ότι έχει καταστραφεί το ηλεκτρονικό αρχείο και όχι το "έγχαρτο" του φακέλου Ανδρουλάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 20 Σεπ 2022 | 18:06

Επιμένει ο Ρουμπάτης για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ: "Ήταν απολύτως νόμιμες, ήρεμη η συνείδησή μας"

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Ρουμπάτης, οι όποιες ενέργειες έγιναν στη διάρκεια της θητείας του ήταν απολύτως νόμιμες, και όταν προέκυπταν στοιχεία, αυτά κατατίθεντο στη δικαιοσύνη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΕΥΠ 19 Σεπ 2022 | 16:14

Πιτσιόρλας: Κατέθεσε τη μήνυση κατά του Ρουμπάτη για τις υποκλοπές της ΕΥΠ - "Για όσα είπε και έπραξε εναντίον μου"

Μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη κατέθεσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

19 Σεπ 2022 | 06:48

Λεφτά υπάρχουν! Μια ζωή!

Όλοι όσοι έχουν μια κάποια εξοικείωση με την ελληνική πολιτική σκηνή, ανέμεναν πως στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερθεμάτιζε των ανακοινώσεων Μητσοτάκη και θα παρουσίαζε κάποια παραλλαγή, του γνωστού "Προγράμματος Θεσσαλονίκης".

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» 17 Σεπ 2022 | 16:04

Τα Νέα αποκαλύπτουν: Παρακολουθήσεις στην Ελλάδα με το λογισμικό Pegasus επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευμα αποκαλύπτει την έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ 15 Σεπ 2022 | 19:42

Εξεταστική Επιτροπή: Διεκόπη για την Τρίτη η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη

​​​​​​​Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ ξεκίνησε λίγο μετά τις τέσσερις και μισή και διεκόπη μετά από δύο ώρες.

ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΠ 15 Σεπ 2022 | 18:23

Κοντολέων σε Εξεταστική για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε για καμία ατελέσφορη επισύνδεση, ούτε για Ανδρουλάκη

Με την κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ συνεχίζεται η Εξεταστική Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή Παναγιώτη Κοντολέοντα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 15 Σεπ 2022 | 14:10

Υπάρχει πλαστογραφημένο έγγραφο στον φάκελο Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ;- Τι αποκαλύπτει η Καθημερινή

Ελέγχεται ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ το οποίο σχετίζεται με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΘ 15 Σεπ 2022 | 13:51

Ανδρουλάκης στο TheTOC για τις υποκλοπές: Δεν καλώ τους βουλευτές της ΝΔ σε αποστασία κατά του Μητσοτάκη

Απαντώντας σε ερώτηση του TheTOC, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε τους λόγους που δεν ζητάει την παραίτηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ 15 Σεπ 2022 | 10:39

Εξεταστική Επιτροπή: Συνεχίζει την κατάθεσή του ο τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την κατάθεσή του.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ 15 Σεπ 2022 | 08:51

Πιτσιόρλας: Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρξε εντολή παρακολούθησής μου από τον Τσίπρα

"Δεν θέλω να το πιστέψω, και δεν το πιστεύω, ότι υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου" δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.