Διακίνηση και Parking

Το κυρίαρχο θέμα για τους ενωσιακούς είναι το προσφυγικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διακίνηση και Parking

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, διεπίστωσα ότι το κυρίαρχο θέμα για τους ενωσιακούς, είναι το προσφυγικό.

Οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες με την χώρα προέλευσης του συνομιλητή μου: Οι Σκανδιναβοί το βλέπουν με συμπάθεια και κρυμμένη επιφυλακτικότητα. Πιστεύω, κάπως έτσι θα αντιμετώπιζαν και τους Αρειανούς που μια μέρα θα εμφανιζόντουσαν στα μέρη τους.

Μετανάστευση και προσφυγιά, είναι δύο καταστάσεις που εμείς οι Έλληνες τις έχουμε γνωρίσει σε μέγιστο βαθμό.

Οι Βρετανοί είναι κάθετα αρνητικοί για όποιου είδους θετική δράση – έχουν αρκετούς μετανάστες από την Κοινοπολιτεία, όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ και τα κέρδη από τις αποικίες δεν σταματούσαν.

Ενθουσιώδεις οι Γάλλοι για συμπαράσταση, χωρίς όμως σχέδιο και χρήματα. Γενικά και αόριστα, αλλά συμπάσχοντες!

Οι Κεντροευρωπαίοι, επιθετικότατα αρνητικοί, θέλουν να τους απωθήσουν στο λεγόμενο «μαλακό υπογάστριό τους», τα ένδοξα Βαλκάνια. Τελικά, την πιο κοντή μνήμη πρέπει να την έχουν οι κάτοικοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχουν ξεχάσει πως ξεχύθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ως οικονομικοί πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη 15 χρόνια πριν. Το καθεστώς από το οποίο προήλθαν, τους έμαθε να μεριμνούν μόνο για την επιβίωση τους, χωρίς ίχνος φιλευσπλαχνίας για τον κατατρεγμένο.

Οι της Ιβηρικής χερσονήσου δεν κάνουν τίποτε, ούτε που αναπνέουν, μην τυχόν και τους ανακαλύψουν οι desperados της Βόρειας Αφρικής.

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί, κοιτάνε να δουν τι λεφτά θα πάρουνε, γιατί ξέρουν ότι ο βαρύς κλήρος σ’ αυτούς θα πέσει.

Τούρκοι και Δυτικοβαλκάνιοι, βλέπουν την χρυσή ευκαιρία για διευκολύνσεις στην ευρωπαϊκή ενταξιακή τους διαδικασία.

Σύμφωνα με κοινωνιολογικές έρευνες, οι Σύριοι, μεταξύ των Δυτικών, συμπαθούν μόνον τους Γερμανούς. Οι ίδιες έρευνες, μας λένε ότι μόλις επέλθει ειρήνη στην Συρία, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες οικονομικούς πρόσφυγες, που εισχωρήσανε στην Ευρώπη από άλλες χώρες, μέσα στην αναμπουμπούλα.

Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, δεν υπάρχει. Σε μια Ευρώπη που πλήττεται από οικονομική κρίση, ανεργία και έλλειψη επενδύσεων, προστίθενται και τα θύματα της καταστροφικής πολιτικής των «Δυτικών». Η Δύση (με όσους περιλαμβάνονται σ’ αυτή την λέξη), δεν κατάλαβε ποτέ την Ανατολή.

Παρ’ όλα αυτά, με το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού λαών (που ποτέ δεν τους κατάλαβαν) κάνουνε καταστροφικές παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων, τους κάνουν να φρίττουν.

Μετανάστευση και προσφυγιά, είναι δύο καταστάσεις που εμείς οι Έλληνες τις έχουμε γνωρίσει σε μέγιστο βαθμό. Υπήρξαμε τολμηρός και ανήσυχος λαός, πολίτες του κόσμου. Κυνηγώντας την τύχη, μετοικήσαμε, προκόψαμε και μερικές φορές επικρατήσαμε σε οικονομίες άλλων χωρών. Μεταναστεύσαμε, προσφυγέψαμε. Γι’ αυτό είμαστε και οι μόνοι που επιδεικνύουν ειλικρινή αλληλεγγύη.

Στην πρόσφατη ιστορία μας, κληθήκαμε τελικά, να είμαστε χώρα υποδοχής. Και το πράξαμε και το πράττουμε, όπως και όσο μπορούμε.

Στις συναντήσεις κορυφής που έχουν γίνει και γίνονται για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε και έχει πολλά να πει, που δεν τα λέει.

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, επήλθαν τεράστιες ανακατατάξεις στα Ευρωπαϊκά κράτη και τους πολίτες τους.

Απειλήθηκε η σταθερότητα στα Βαλκάνια και ίσως στην Ευρώπη. Τότε, ο ρόλος της Ελλάδας ήταν καταλυτικός Δεχτήκαμε ως οικονομικούς πρόσφυγες εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς και Βούλγαρους, δεκάδες χιλιάδες Σέρβους, Ρουμάνους και Πολωνούς. Αυτές οι χώρες προέλευσης, εκτονώνοντας αυτόν τον τεράστιο αριθμό εργατικού δυναμικού, μπόρεσαν και ορθοποδήσανε. Η Ρουμανία και κυρίως η Βουλγαρία, χρωστάνε την ένταξή τους στην Ευρώπη, στην Ελλάδα. Εξάγοντας εργατικό δυναμικό σε εμάς, ενισχυόμενες και από τα εμβάσματα των εδώ Βουλγάρων και Ρουμάνων, αντιμετώπισαν τις προϋποθέσεις ένταξης πολύ ευκολότερα. Η Αλβανία, ωφελήθηκε περισσότερο από όλους, με εκατομμύρια Αλβανών να δουλεύουν, να προκόβουν και να στέλνουν εμβάσματα στήριξης στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα λοιπόν, διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ελεύθερη οικονομία, και συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτική σταθερότητα της Ν.Α. Ευρώπης.

Η Ελλάδα διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ελεύθερη οικονομία

Στην Σύσκεψη Βαλκανικών χωρών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να τα αναφέρει και να τα υπενθυμίσει αυτά, ως παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έμπρακτης απόδειξης της ελληνικής συνεισφοράς. Θα «ανέβαζε» την χώρα μας, σε αντίθεση με τα φραστικά ευχολόγια περί αλληλεγγύης.

Θα έπρεπε επίσης, ο Πρωθυπουργός, να εισηγηθεί την έμπρακτη συμμετοχή των ομόθρησκων και με κοινή γλώσσα με τους Σύριους, Αραβικών χωρών. Τα μαθήματα περί αλληλεγγύης, πρωτίστως θα έπρεπε να γίνουν προς αυτούς, και μετά προς εμάς.

Την δεκαετία του «1980» με τα γεγονότα στον Λίβανο, μεγάλος αριθμός Λιβανέζων, εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας. Από τότε έχουν γίνει πια σχεδόν Έλληνες. Οι τότε πολιτικοί μας, με κατάλληλα νομοθετήματα, μπόρεσαν και τους βοηθήσανε να εγκατασταθούν και να αναπτύξουν από εδώ οικονομικές δραστηριότητες. Ας δει αυτή τη νομολογία ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος. Μπορεί να του δώσει ιδέες για την πρέπουσα ευρωπαϊκή πολιτική με την συνδρομή δωρητών από τα Αραβικά κράτη.

Είμαι από αυτούς που εκτιμούν πολύ την προσφορά των μεταναστών στην οικοδόμηση της ανάπτυξης μιας χώρας. Δημόσια, όμως, μεταφέρω την ανησυχία μου, ότι οδεύουμε στη μετατροπή των Δυτικών Βαλκανίων της Ελλάδος και της Τουρκίας, σε χώρες όπου μόνιμα θα «παρκάρονται» οι πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Αυτές οι χώρες που απεγνωσμένα χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρόνια τώρα, θα το δεχτούν ασμένως, με οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Η Ελλάδα όμως, δεν το αντέχει. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Γιατί Τουρκία και Αλβανία, θα διεκδικήσουν παραχωρήσεις από την Ελλάδα. Γι’ αυτό, πρέπει εμείς, η Ελληνική Κυβέρνηση, να καθορίσει το περιεχόμενο της συμφωνίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Σ’ αυτόν τον τομέα, οφείλουμε και δικαιούμαστε, να πρωτοστατήσουμε.

Την συμβολή μας σ’ αυτό το θέμα την κάναμε και την κάνουμε. Αν η κα. Μέρκελ –ορθώς – ανησυχεί για εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια, ας τους υπενθυμίσουμε πόσο έχουμε συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη της περιοχής. Και να επιτύχουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στο όποιο Ευρωπαϊκό σχέδιο εκπονηθεί.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2021 | 07:30

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς

Τι τους παθιάζει; Ζητήματα που εσένα σού φαίνονται ακατανόητα. Αδιανόητα. Ανόητα ή -στην καλύτερη περίπτωση- αυτονόητα.

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.