Διερευνητικές επαφές

Την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η Άγκυρα ανακοίνωνε την πρόσκληση προς την Ελλάδα, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανόλης Καψής

Είναι φαινομενικά παράδοξο, αλλά την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η Άγκυρα ανακοίνωνε την πρόσκληση προς την Ελλάδα, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών, που έχουν παγώσει από το 2016. (Στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα, αλλά ας δεχθούμε το 2016).

Φαινομενικά παράδοξο, γιατί ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό που ανακοινώθηκε ως πρώτη "επέκταση της επικράτειας της χώρας από το 1947”, είναι στην ουσία και μια κίνηση καλής θέλησης προς τη γειτονική χώρα. Αφού η "μερική επέκταση” των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, υπονοεί (ή και αποδέχεται) τις "ειδικές περιστάσεις” που επικρατούν στο Αιγαίο. Αλλωστε, υπάρχει πάντα και το casus belli.

Τα φαινομενικά παράδοξα συνεχίζονται και στο περιεχόμενο του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, αφού ο μεν Τσαβούσογλου κάλεσε σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, για να του απαντήσει λίγη ώρα μετά ο πρωθυπουργός, ότι η χώρα μας προσέρχεται στον διάλογο "για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο". Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε καν στην ατζέντα της συζήτησης.

Ακόμα πιο παράδοξο φαίνεται εκ πρώτης όψεως και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, στη δεύτερη μόλις παράγραφο, διαμηνύεται, πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Με δυο λόγια, το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο παραμένει αναλλοίωτο και μπορεί να ασκηθεί ανά πάσα στιγμή. Το δήλωσε και ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Αυτό και αν είναι παράδοξο.

Γιατί αν δεν κάνω λάθος, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και στο Αιγαίο, η ελληνική κυριαρχία από το 43,68% που είναι σήμερα αυξάνεται στο 71,53% και περίπου τα 2/3 του Αιγαίου περιέρχονται στην Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες τι να συζητάμε για υφαλοκρηπίδα; Δεν μένει και πολλή έκταση για να αξίζει τις διαπραγματεύσεις.

Ολα αυτά είναι φυσικά γνωστά από το παρελθόν και ανήκουν στο παραδοσιακό "τελετουργικό” των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαπραγματεύσεων, χωρίς τα φαινομενικά παράδοξα να έχουν εμποδίσει και φάσεις καλής γειτονίας και θερμών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ή και φάσεις πραγματικής σύγκλισης απόψεων.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι επί εποχής Σημίτη, Ελλάδα και Τουρκία είχαν φθάσει πολύ κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο Αιγαίο, και για την αιγιαλίτιδα ζώνη και για την υφαλοκρηπίδα, που όμως η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τόλμησε να υιοθετήσει, από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Όπως σωστά το διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η σημερινή Τουρκία με την οποία διαπραγματευόμαστε, δεν είναι η Τουρκία που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Διαπραγματευόμαστε με μια διαφορετική χώρα. Εξ ου και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις προθέσεις της. Θέλει την εξεύρεση μιας λύσης ή προσέρχεται στον διάλογο προσχηματικά;

Νομίζω ότι το διατύπωσε ωραία χθες το πρωί σε μια συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα και στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης. "Συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η μη προβλεψιμότητα.”

Η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση λύσης, αλλά δείχνει περισσότερο πρόθυμη το θέμα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού σωστά εκτιμά ότι ένας έντιμος συμβιβασμός θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ούτως η άλλως, ενώ πολιτικά θα είναι κάτι περισσότερο από Γολγοθάς. Δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικές δυνάμεις σε ιδιαίτερο σθένος για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Ενώ η κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική και υποχρεωτική.

Το ερώτημα φυσικά παραμένει. Τι επιδιώκει η Τουρκία;

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία δεν εμπιστεύεται την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όχι γιατί δεν πιστεύει στην βασιμότητα των νομικών επιχειρημάτων της, αλλά γιατί πιστεύει ότι "ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο θα μεροληπτούσε σε βάρος των Τούρκων, γιατί υπάρχει έντονη προκατάληψη εναντίον τους, ενώ αντιθέτως οι Ελληνες παραμένουν, όπως και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το αγαπημένο παιδί της Ευρώπης και γενικά της διεθνούς κοινωνίας” (βλ. Αλέξης Ηρακλείδης, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, εκδόσεις Θεμέλιο).

Υπ αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήμουν και εξαιρετικά αισιόδοξος για τη εξέλιξη ή τουλάχιστον για την αποτελεσματικότητα και την κατάληξη των διερευνητικών επαφών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν με πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο Ερντογάν αντέδρασε θετικά στην επιστολή Μακρόν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 15 Ιαν 2021 | 13:58

Ερντογάν: Θετικός σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εκδίδει νέα Navtex ανοικτά της Λήμνου

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Ιαν 2021 | 20:44

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτική διαφορά Μητσοτάκη από Τσίπρα - Με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσουν οι Ελληνες

Τι πιστεύουν για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, για τον ρόλο της ΕΕ, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό και ποια είναι τα κριτήρια που θα ψηφίσουν

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 14 Ιαν 2021 | 18:37

Νέα πρόκληση στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό με επικίνδυνους ελιγμούς [Βίντεο]

Σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη του ελληνικού αλιευτικού η τουρκική ακταιωρός - Η οργισμένη αντίδραση των Ελλήνων ψαράδων

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ 14 Ιαν 2021 | 17:41

H Τουρκία διψάει: Οι Ιμάμηδες προσεύχονται για βροχή - Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να ξεμείνει από νερό σε 45 μέρες

Μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Τουρκία αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας τα τελευταία 10 χρόνια

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 14 Ιαν 2021 | 10:30

Ακάρ για S-400: Περιμένουμε και δεύτερη παραλαβή - Αν θέλουν οι ΗΠΑ, μπορούμε να βρούμε λύση

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι είναι πολύ προβληματικό" για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των S-400 και ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ.

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Ιαν 2021 | 09:12

Ροζάκης για διευρευνητικές με Τουρκία: Ειχα προτείνει αιγιαλίτιδα ζώνη 10 ν.μ. για τα νησιά του Αιγαίου

"Η Τουρκία αρχικά είχε αποδεχθεί τα 12ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές και μικρότερο εύρος από τις νησιωτικές, όμως σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων υπαναχώρησε ως προς το θέμα των 12 ν.μ.", δήλωσε ο κ. Ροζάκης.

"ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ" 13 Ιαν 2021 | 22:52

Νίκος Δένδιας: Διερευνητικές με την Τουρκία μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Μήνυμα Δένδια λίγο πριν αρχίσει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 13 Ιαν 2021 | 15:51

Ανάλυση FT: Γιατί ρίχνει "γέφυρες" σε ΕΕ και ΗΠΑ ο Ερντογάν - Τι λένε και τι περιμένουν ξένοι διπλωμάτες

Είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Τι γράφουν οι Financial Times

13 Ιαν 2021 | 10:14

Μόνο οι νεκροί δεν έχουν τίποτα να χάσουν...

Η Ελλάδα πάει σε διερευνητικές επαφές για διμερή διάλογο με στόχο αν αυτός δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, οι συγκεκριμένες διαφορές να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ 13 Ιαν 2021 | 07:32

Ελληνοτουρκικά: Δυναμιτίζουν τον διάλογο οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Ένα είναι το θέμα συζήτησης, απαντά η Αθήνα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.