Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Δρομολογούνται ανατροπές
H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για "το Βήμα" της περασμένης Κυριακής 14/11 η Ν.Δ. συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ περί το 18,3%. Είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. συγκεντρώνει κάτω από 30% και η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δεν είναι διψήφια...

Σε παλαιότερες έρευνες της ίδιας εταιρείας για το MEGA, η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του ’21 συγκέντρωνε το 30,8% της πρόθεσης ψήφου έναντι 33,9% τον περασμένο Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, περίπου το Νοέμβριο του 2020, η Ν.Δ. βρισκόταν στο 35,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19%.

Η πορεία αυτών των μετρήσεων δείχνει πως σε ένα χρόνο περίπου η Ν.Δ. έχασε 7,1% χωρίς να επωφεληθεί το δεύτερο κόμμα αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο παρουσιάζει μείωση κατά 0,70% περίπου.

Στο ίδιο διάστημα (12μηνου) το ΚΙΝΑΛ από 6,1% έχει σκαρφαλώσει στο 9,8% παρουσιάζοντας αύξηση 3,7 μονάδων ή κατά 60% περίπου.

Ενδιαφέρον έχει πως και τα ακροδεξιά κόμματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις της ίδιας περιόδου έχουν αυξήσει αθροιστικά τη δύναμή τους από 4,2% σε 6,9%...

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ διαμορφώνεται στο 34% από 34,8% και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,5% από 22%. Στην ίδια έρευνα το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να σκαρφαλώνει από το 6,3% στο 8,2%.

Οι αριθμοί του τελευταίου 12μήνου δείχνουν πως η Ν.Δ. καταγράφει απώλειες και προς τα δεξιά της αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ του οποίου οι διαδικασίες ανάδειξης αρχηγού έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα.

Με βάση τις παραπάνω έρευνες το εκλογικό σώμα παρουσιάζει πλέον ευδιάκριτες μετατοπίσεις και αυτές δεν αφορούν τον αντίκτυπο της περιόδου των πυρκαγιών αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχουν να κάνουν με τις συνέπειες της πανδημίας.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και της πίεσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών των ανεμβολίαστων φαίνεται πως προκαλούν ανάλογες αντιδράσεις στις πολιτικές συμπεριφορές.


Τούτο είναι φανερό και από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει να λάβει ανάλογα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες. Κάτι που τελικά έπραξε η ίδια η ηγεσία της...

Από τις μετρήσεις είναι φανερό πως ένα κομμάτι φεύγει προς τα ακροδεξιά μορφώματα που έχουν πάρει αποστάσεις από τους εμβολιασμούς ακολουθώντας ενίοτε και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας...

Ένα άλλο κομμάτι φαίνεται να μαγνητίζεται από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ διατηρώντας τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά που διαμορφώθηκαν την περασμένη δεκαετία και ιδίως τα χρόνια της "κωλοτούμπας"...

Αυτό που έχει τώρα ενδιαφέρον είναι πώς θα μορφοποιηθούν αυτές οι τάσεις ανάλογα με ποιο πρόσωπο θα επικρατήσει στο ΚΙΝΑΛ.

Φαίνεται πως μια πιθανή επικράτηση Λοβέρδου θα διατηρήσει ή και θα διευρύνει το άνοιγμα προς τους κεντρώους και κεντροαριστερούς που είχαν βρει καταφύγιο στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά το αντίθετο ισχύει σε πιθανή επικράτηση του Γ. Παπανδρέου που θα μπορούσε να αυξήσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Μοιρασμένες είναι οι μετακινήσεις αν επικρατήσει κάποιος από τους άλλους υποψήφιους.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της πολιτικής κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, πόσο μάλλον που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και δεν θα αναδείξουν κυβέρνηση, γεγονός που θα αυξήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις από πολυσυλλεκτικά μεγάλα κόμματα.

2) Ο δείκτης της μιζέριας...
Η δείκτης της μιζέριας στη μεγαλύτερη οικονομία της Δύσης παράγεται από ένα συνδυασμό της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού και του ύψους της ανεργίας. Παρά το γεγονός πως αυξήθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο απέχει από το υψηλό του περασμένου Απριλίου και πολύ περισσότερο από τα επίπεδα των δεκαετιών ’70-80 όταν ο στασιμοπληθωρισμός σήμανε το τέλος του μεταπολεμικού Κευνσιανισμού...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

04 Ιαν 2022 | 07:02

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Κυριάκο...

Οι προεκλογικές περίοδοι όμως στο... Νότο και ακόμη περισσότερο στην Ανατολή της Ευρώπης "παραλύουν" τον κρατικό μηχανισμό και "μουδιάζουν" την οικονομική δραστηριότητα.

03 Ιαν 2022 | 06:19

Τα κεφάλια μέσα ξανά…

Μετά την ανάσα της περιόδου των εορτών, τα "κεφάλια" ξανά "…μέσα λοιπόν!".