Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα λάθος

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Χάρης Ιωάννου

Στη φετινή 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το πολιτικό σύστημα έπρεπε να φροντίσει για δύο πράγματα και απέτυχε και στα δύο.

Πρώτον, να εορταστεί η επέτειος με μια λιτή εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών κομμάτων και φορέων, αυτονόητα χωρίς πορείες εν μέσω μιας φονικής πανδημίας.

Δεύτερον, να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση με ανόητες απαγορεύσεις απολυταρχικού χαρακτήρα, απειλές και τσαμπουκάδες και κυρίως να μην μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης, εν μέσω πανδημίας.

Όσα συνέβησαν την Τρίτη, αποδεικνύουν ότι οι μεν αποφάσισαν να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου φροντίζοντας να προστεθούν μερικοί ακόμη από τον κορονοϊό κάνοντας μαζική πορεία, οι δε αποφάσισαν να απαντήσουν με το γνωστό δόγμα "ό,τι δεν λύνεται, δέρνεται".

Τα 13 λάθη (τουλάχιστον)

Ο αστυνομικός και υγειονομικός τραγέλαφος με 6.000 αστυνομικούς να φροντίζουν να μην υπάρχει… συνωστισμός άνω των 4 ατόμων ήταν η κατάληξη μιας σειράς λαθών από την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάθος πρώτο: Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνει μονομερώς, χωρίς καμία συνεννόηση με τα κόμματα, ότι δεν θα γίνει φέτος πορεία για το Πολυτεχνείο.

Λάθος δεύτερο: Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου η ΚΝΕ ανακοινώνει ότι θα κάνει πορεία, παρά το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ανακοινώνει και διαδικτυακή συναυλία για το Πολυτεχνείο λόγω πανδημίας.

Λάθος τρίτο: Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός στη Βουλή "απειλεί" τους Δ. Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Γ. Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) ότι θα τους… συλλάβει αν κάνουν πορεία. Η επιλογή αυτή πετυχαίνει τους δύο στόχους, δηλαδή την αλλαγή ατζέντας από τα διαχειριστικά λάθη στην πανδημία και την ικανοποίηση του σκληρού δεξιού ακροατηρίου, αλλά τροφοδοτεί απότομα την πολιτική σύγκρουση.

Λάθος τέταρτο: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοινώνει εκ νέου την απαγόρευση της πορείας, αλλά την επόμενη, κατόπιν εορτής, αποφασίζει να επικοινωνήσει ο ίδιος –και όχι ο πρωθυπουργός- με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα.

Λάθος πέμπτο: Το Σάββατο δημοσιεύεται μια υπερβολική και αμφιλεγόμενη απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, βασισμένη σε μια διάταξη ΠΝΠ της περασμένης άνοιξης, που λόγω Πολυτεχνείου απαγορεύει για τέσσερις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων. Η συνταγματικότητα διχάζει τους νομικούς και παρά την έγκριση του ΣτΕ τα ερωτήματα σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο παραμένουν.

Λάθος έκτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρασύρεται από την παλιά "ψυχή του 4%" και συνυπογράφει με το ΜέΡΑ25 το κείμενο του ΚΚΕ που καταγγέλλει την απαγόρευση της πορείας, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία λόγω της πανδημίας. Ταυτίζεται με υπερβολές δύο κομμάτων διαμαρτυρίας και χαρίζει στην κυβέρνηση το ρόλο της "υπεύθυνης".

Λάθος έβδομο: Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να αλλάζει στάση δημοσίως, σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη, ρίχνει τους τόνους και ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε μαζί στο Πολυτεχνείο, χωρίς καν να επικοινωνήσει μαζί τους. Δεν πείθεται ούτε το ΚΙΝΑΛ που τον κατηγορεί για υποκρισία.

Λάθος όγδοο: Η αστυνομία προετοιμάζεται για "πόλεμο" με Αίαντες νερού, 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους (σ.σ. με 700 θετικά κρούσματα κορονοϊού στην ΕΛ.ΑΣ.), δακρυγόνα, κρότου λάμψης κλπ.

Λάθος ένατο: Το συνήθως θεσμικό ΚΚΕ αποφασίζει να κάνει επαναστατική γυμναστική "τρίτου γύρου" εν μέσω πανδημίας, διεκδικώντας το δικαίωμα να μην υπακούει σε κανέναν κανόνα. Δεν αρκείται στον αιφνιδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. με τη διαδήλωση μερικών λεπτών μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά επιδιώκει προκλητικά να κάνει διαδήλωση 1.500 ατόμων στην Πανεπιστημίου.

Λάθος δέκατο: Η αστυνομία για άλλη μια φορά δεν καταφέρνει να συγκρατηθεί, μπαίνει σε διαμάχη με στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, κάνει προσαγωγές επίδειξης δύναμης, Αίαντες "πυροβολούν" με νερό, δακρυγόνα και χημικά πνίγουν το κέντρο.

Λάθος ενδέκατο: Το σόου Βαρουφάκη να κάνει "πορεία" με άλλους έξι βουλευτές αντιμετωπίζεται λάθος από την αστυνομία, η οποία αντί να τους αφήσει να πάνε παρέα από το πεζοδρόμιο όπου νομίζουν, τους εμποδίζει να προσεγγίσουν την πρεσβεία. Οι βουλευτές δεν υπόκεινται στους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω πανδημίας και κανένας αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να κάνει του κεφαλιού του, δημιουργώντας ζητήματα δημοκρατίας.

Λάθος δωδέκατο: Η υπερβολική αστυνόμευση δημιουργεί ζήλο προς λάθος κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα το πρόστιμο 300 ευρώ που κόπηκε σε μια γυναίκα, επειδή με κωδικό SMS 6 πέρασε και άφησε ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο. Και δεν ντράπηκε καθόλου, όπως φαίνεται, ο αστυνομικός που της έκοψε ένα παράλογο πρόστιμο, στο ύψους του 1/3 του πενιχρού μισθού του.

Λάθος δέκατο τρίτο: Η περίφημη "αστυνομοκρατία" είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και έκτροπα από όργανα της τάξης, αδικαιολόγητη βία και περιττές προσαγωγές εν είδη τσαμπουκά. Τα όσα βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας με τα περιστατικά στα Σεπόλια και τα Πετράλωνα είναι χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά, όσοι έδωσαν εξετάσεις την 17η Νοέμβρη δυστυχώς για όλους μας, απέτυχαν.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: "Στις τάξεις ή στα ΜΜΜ δεν κολλάει και σας πείραξε η πορεία του ΚΚΕ;". Φυσικά και κολλάει, γι’ αυτό έκλεισαν και τα σχολεία. Αν η αντιπρόταση είναι "αφού κολλάει στα ΜΜΜ, να κάνουμε κάθε μέρα 20 πορείες", τότε φεύγουμε από την τροχιά της κοινής λογικής.

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

Ας βάλουν όλοι μυαλό, τουλάχιστον για να μην επαναληφθούν τα ίδια στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Εκτός αν οι πορείες είναι οι "εκκλησίες" της Αριστεράς, εκεί που "δεν κολλάει" ο κορονοϊός, όπως έλεγαν και οι Μητροπολίτες πριν πεθάνουν ή νοσήσουν και οι ίδιοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΡΕΛΑΝΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Νοε 2020 | 16:25

Μητσοτάκης: Μονιμοποιούνται όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2020 | 16:23

Έξαλλος ο Πάνος Καμμένος για την ειδική θεραπεία στον Ιερώνυμο:Ήμαρτον πια, είναι χριστιανικό αυτό;

Εξοργισμένος για την ειδική θεραπεία που ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Νοε 2020 | 16:10

Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το χρέος της χώρας παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον ως το 2030.

ΑΤΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ 24 Νοε 2020 | 16:09

Σάλος στην Αλβανία: Σε "κορονο-πάρτι" VIP ο πρόεδρος της χώρας - "Βροχή" τα πρόστιμα [Βίντεο]

Τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό που ισχύουν στην Αλβανία παραβίασε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

ΟΜΟΤ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ 24 Νοε 2020 | 16:03

Κορονοϊός: Πώς έγινε πιο φονικός ο ιός στην Ελλάδα - Οι τρεις μεταλλάξεις και οι καιρικές συνθήκες στο δεύτερο κύμα

Οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι τρείς μεταλλάξεις δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κορονοϊού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Νοε 2020 | 16:00

Κορονοϊός: Μπαράζ έλεγχων για την τήρηση των μέτρων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία - Πάνω από 100.000 μόνο στη Θεσσαλονίκη

Με τον κορονοϊό στα ύψη, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κατά της διασποράς του ιού.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ Η ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ 24 Νοε 2020 | 15:39

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα κοντέινερ "υπερ-ψύχους" που θα μεταφέρουν τα εμβόλια [Εικόνες]

Τα "παθητικά" δοχεία, τα οποία χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για να διατηρούν τα εμβόλια κορονοϊού σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ 24 Νοε 2020 | 15:01

Κορονοϊός: Χρυσοχοΐδης από Θεσσαλονίκη - Nα δώσουμε 10 μέρες στο Σύστημα Υγείας να ανασάνει [βίντεο]

Λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη πως αυστηροποιούνται οι έλεγχοι.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 24 Νοε 2020 | 14:45

Θρηνεί τον φίλο του ο Αντώνης Κανάκης: Προσπαθώ ακόμα να το χωνέψω

Το συγκινητικό μήνυμα του Αντώνη Κανάκη για τον φίλο του Σάκη Σωτηράκη που πέθανε απο κορονοϊό.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2020 | 14:03

Κορονοϊός: Όλοι οι γιατροί - βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη κατά της πανδημίας - Και ο Πολάκης

Στη διάθεση του ΕΣΥ τίθενται και όλοι οι βουλευτές - γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστολή Γεροβασίλη σε Τασούλα.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 24 Νοε 2020 | 13:59

Συναγερμός στη Λάρισα: 35 κρούσματα σε δομή ατόμων με αναπηρία στον Αμπελώνα

Συναγερμός σήμανε στη δομή του Αριστέα, ένα κέντρο προστασίας Ατόμων με Αναπηρία, στον Αμπελώνα Λάρισας, καθώς εντοπίστηκαν 35 κρούσματα κορονοϊού.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 24 Νοε 2020 | 13:57

Αυτοί είναι οι βουλευτές - γιατροί που ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας - Από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση

Ποιοι είναι οι βουλευτές - γιατροί που απέχουν από τα βουλευτικά τους καθήκοντα και μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοιού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ REUTERS 24 Νοε 2020 | 13:50

Εμβόλιο Moderna: Συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά 80 εκατ. δόσεων- Αποτελεσματικό 94,5%

Συμφώνησε η Κομισιόν με την εταιρεία Moderna για την αγορά του εμβολίου