
Στη φετινή 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το πολιτικό σύστημα έπρεπε να φροντίσει για δύο πράγματα και απέτυχε και στα δύο.
Πρώτον, να εορταστεί η επέτειος με μια λιτή εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών κομμάτων και φορέων, αυτονόητα χωρίς πορείες εν μέσω μιας φονικής πανδημίας.
Δεύτερον, να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση με ανόητες απαγορεύσεις απολυταρχικού χαρακτήρα, απειλές και τσαμπουκάδες και κυρίως να μην μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης, εν μέσω πανδημίας.
Όσα συνέβησαν την Τρίτη, αποδεικνύουν ότι οι μεν αποφάσισαν να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου φροντίζοντας να προστεθούν μερικοί ακόμη από τον κορονοϊό κάνοντας μαζική πορεία, οι δε αποφάσισαν να απαντήσουν με το γνωστό δόγμα "ό,τι δεν λύνεται, δέρνεται".
Τα 13 λάθη (τουλάχιστον)
Ο αστυνομικός και υγειονομικός τραγέλαφος με 6.000 αστυνομικούς να φροντίζουν να μην υπάρχει… συνωστισμός άνω των 4 ατόμων ήταν η κατάληξη μιας σειράς λαθών από την προηγούμενη εβδομάδα.
Λάθος πρώτο: Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνει μονομερώς, χωρίς καμία συνεννόηση με τα κόμματα, ότι δεν θα γίνει φέτος πορεία για το Πολυτεχνείο.
Λάθος δεύτερο: Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου η ΚΝΕ ανακοινώνει ότι θα κάνει πορεία, παρά το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ανακοινώνει και διαδικτυακή συναυλία για το Πολυτεχνείο λόγω πανδημίας.
Λάθος τρίτο: Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός στη Βουλή "απειλεί" τους Δ. Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Γ. Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) ότι θα τους… συλλάβει αν κάνουν πορεία. Η επιλογή αυτή πετυχαίνει τους δύο στόχους, δηλαδή την αλλαγή ατζέντας από τα διαχειριστικά λάθη στην πανδημία και την ικανοποίηση του σκληρού δεξιού ακροατηρίου, αλλά τροφοδοτεί απότομα την πολιτική σύγκρουση.
Λάθος τέταρτο: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοινώνει εκ νέου την απαγόρευση της πορείας, αλλά την επόμενη, κατόπιν εορτής, αποφασίζει να επικοινωνήσει ο ίδιος –και όχι ο πρωθυπουργός- με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα.
Λάθος πέμπτο: Το Σάββατο δημοσιεύεται μια υπερβολική και αμφιλεγόμενη απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, βασισμένη σε μια διάταξη ΠΝΠ της περασμένης άνοιξης, που λόγω Πολυτεχνείου απαγορεύει για τέσσερις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων. Η συνταγματικότητα διχάζει τους νομικούς και παρά την έγκριση του ΣτΕ τα ερωτήματα σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο παραμένουν.
Λάθος έκτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρασύρεται από την παλιά "ψυχή του 4%" και συνυπογράφει με το ΜέΡΑ25 το κείμενο του ΚΚΕ που καταγγέλλει την απαγόρευση της πορείας, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία λόγω της πανδημίας. Ταυτίζεται με υπερβολές δύο κομμάτων διαμαρτυρίας και χαρίζει στην κυβέρνηση το ρόλο της "υπεύθυνης".
Λάθος έβδομο: Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να αλλάζει στάση δημοσίως, σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη, ρίχνει τους τόνους και ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε μαζί στο Πολυτεχνείο, χωρίς καν να επικοινωνήσει μαζί τους. Δεν πείθεται ούτε το ΚΙΝΑΛ που τον κατηγορεί για υποκρισία.
Λάθος όγδοο: Η αστυνομία προετοιμάζεται για "πόλεμο" με Αίαντες νερού, 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους (σ.σ. με 700 θετικά κρούσματα κορονοϊού στην ΕΛ.ΑΣ.), δακρυγόνα, κρότου λάμψης κλπ.
Λάθος ένατο: Το συνήθως θεσμικό ΚΚΕ αποφασίζει να κάνει επαναστατική γυμναστική "τρίτου γύρου" εν μέσω πανδημίας, διεκδικώντας το δικαίωμα να μην υπακούει σε κανέναν κανόνα. Δεν αρκείται στον αιφνιδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. με τη διαδήλωση μερικών λεπτών μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά επιδιώκει προκλητικά να κάνει διαδήλωση 1.500 ατόμων στην Πανεπιστημίου.
Λάθος δέκατο: Η αστυνομία για άλλη μια φορά δεν καταφέρνει να συγκρατηθεί, μπαίνει σε διαμάχη με στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, κάνει προσαγωγές επίδειξης δύναμης, Αίαντες "πυροβολούν" με νερό, δακρυγόνα και χημικά πνίγουν το κέντρο.
Λάθος ενδέκατο: Το σόου Βαρουφάκη να κάνει "πορεία" με άλλους έξι βουλευτές αντιμετωπίζεται λάθος από την αστυνομία, η οποία αντί να τους αφήσει να πάνε παρέα από το πεζοδρόμιο όπου νομίζουν, τους εμποδίζει να προσεγγίσουν την πρεσβεία. Οι βουλευτές δεν υπόκεινται στους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω πανδημίας και κανένας αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να κάνει του κεφαλιού του, δημιουργώντας ζητήματα δημοκρατίας.
Λάθος δωδέκατο: Η υπερβολική αστυνόμευση δημιουργεί ζήλο προς λάθος κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα το πρόστιμο 300 ευρώ που κόπηκε σε μια γυναίκα, επειδή με κωδικό SMS 6 πέρασε και άφησε ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο. Και δεν ντράπηκε καθόλου, όπως φαίνεται, ο αστυνομικός που της έκοψε ένα παράλογο πρόστιμο, στο ύψους του 1/3 του πενιχρού μισθού του.
Λάθος δέκατο τρίτο: Η περίφημη "αστυνομοκρατία" είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και έκτροπα από όργανα της τάξης, αδικαιολόγητη βία και περιττές προσαγωγές εν είδη τσαμπουκά. Τα όσα βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας με τα περιστατικά στα Σεπόλια και τα Πετράλωνα είναι χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, όσοι έδωσαν εξετάσεις την 17η Νοέμβρη δυστυχώς για όλους μας, απέτυχαν.
Θα αναρωτηθεί κάποιος: "Στις τάξεις ή στα ΜΜΜ δεν κολλάει και σας πείραξε η πορεία του ΚΚΕ;". Φυσικά και κολλάει, γι’ αυτό έκλεισαν και τα σχολεία. Αν η αντιπρόταση είναι "αφού κολλάει στα ΜΜΜ, να κάνουμε κάθε μέρα 20 πορείες", τότε φεύγουμε από την τροχιά της κοινής λογικής.
Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.
Ας βάλουν όλοι μυαλό, τουλάχιστον για να μην επαναληφθούν τα ίδια στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.
Εκτός αν οι πορείες είναι οι "εκκλησίες" της Αριστεράς, εκεί που "δεν κολλάει" ο κορονοϊός, όπως έλεγαν και οι Μητροπολίτες πριν πεθάνουν ή νοσήσουν και οι ίδιοι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr