Μιγκελ Ανχο Μουραντο
Μιγκελ Ανχο Μουραντο

Έγινε σεισμός στις Ισπανικές εκλογές; όχι.. αλλά έρχεται

Οι ισπανικές περιφερειακές εκλογές δεν άλλαξαν τα πάντα, αλλά άλλαξαν αρκετά.

SHARE THIS
0
SHARES

Έγινε τελικά πολιτικός σεισμός στην Ισπανία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής όπως πολλοί προέβλεπαν; Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι. Τα δυο μεγάλα κόμματα – το κυβερνόν κόμμα των συντηρητικών (People's Party) και το σοσιαλιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μπορεί να είδαν την ηγεμονία τους να δέχεται άλλο ένα πλήγμα, όμως εξακολουθούν να συλλέγουν πάνω από το 50% των ψήφων. Από την άλλη, τα νέα κόμματα που αντιπροσωπεύουν την ψήφο διαμαρτυρίας – το Podemos της αριστεράς και η κέντρο-δεξιά Ciudadanos – πέτυχαν καλά, αλλά όχι εξαιρετικά αποτελέσματα, συλλέγοντας περίπου το 12% και το 6% της ψήφου αντίστοιχα. Όπως είχαν προβλέψει κάποιοι, οι δημοσκοπήσεις υπερεκτίμησαν την δύναμή των δύο κομμάτων.

 Όπως κάποιοι είχαν προβλέψει, οι δημοσκοπήσεις υπερεκτίμησαν την δύναμή των δύο αντικαθεστωτικών κομμάτων

Όμως, ενώ υπερεκτιμήθηκε το μέγεθος της ψήφου διαμαρτυρίας από τους δημοκόπους πριν από τις εκλογές, τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμηθεί η πραγματική σημασία των εξελίξεων. Διότι όντως άλλαξαν πολλά. Το κυβερνόν κόμμα 'People's Party' είδε εν μια νυκτί το μεγάλο μέρος της τοπικής και περιφερειακής του εξουσίας να εξαφανίζεται. Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη – οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας – πιθανότατα τώρα θα κυβερνηθούν από κόμματα που αντιπροσωπεύουν τους 'αγανακτισμένους'. Σε εθνικό επίπεδο, το ριζοσπαστικό κόμμα Podemos παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αριστερών πλειοψηφιών και πολύ πιθανόν να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το κόμμα των Σοσιαλιστών μετά από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου. Ο σεισμός, λοιπόν, δεν ήρθε, αλλά ήρθε σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα μικρό ταρακούνημα.

Το κυβερνόν κόμμα 'People's Party' είδε εν μια νυκτί το μεγάλο μέρος της τοπικής και περιφερειακής του εξουσίας να εξαφανίζεται

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και πώς οι Podemos και οι Σοσιαλιστές θα σχηματίσουν συνασπισμούς στις διάφορες πόλεις και περιφέρειες. Δεν είναι εύκολη διαδικασία στην Ισπανία. Ο Ισπανός ψηφοφόρος τείνει να είναι δύσπιστος απέναντι σε πολιτικές συμμαχίες οι οποίες, παράλογα, συχνά θεωρούνται προδοσίες. Με τη σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική τάξη, αυτό θα είναι ακόμα πιο προβληματικό για τους Podemos. Οι υποστηρικτές του κόμματος θεωρούν τους Σοσιαλιστές ίδιους με τους συντηρητικούς, και μερικοί θα δυσανασχετήσουν αν οι Podemos συμφωνήσουν να συνεργαστούν μαζί τους. Εντάσεις ανάμεσα στους πραγματιστές από τη μία και τους δογματικούς από την άλλη, έχουν ήδη προκαλέσει μικροεπεισόδια μέσα στο κόμμα. Την ίδια στιγμή, πολλοί Σοσιαλιστές βλέπουν ένα ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων που δεν μπορεί να γεφυρωθεί και θα προτιμούσαν μια συνεργασία με το άλλο, πιο μετριοπαθές εναλλακτικό κόμμα - τους Ciudadanos.

Οι υποστηρικτές του κόμματος θεωρούν τους Σοσιαλιστές ίδιους με τους συντηρητικούς και μερικοί θα δυσανασχετήσουν εάν οι Podemos συμφωνήσουν να συνεργαστούν μαζί τους

Αυτή είναι μάλλον η πιο αγνοημένη πτυχή των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής. Η κρυφή ελπίδα των δύο παραδοσιακών κομμάτων ήταν ότι θα υπήρχε μια τρίτη, πιο διαλλακτική δύναμη, με την οποία θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Τα περισσότερα ΜΜΕ και το οικονομικό κατεστημένο έσπευσαν να την υπόστηρίξουν. Όμως με ένα φτωχό 6% της ψήφου σε εθνικό επίπεδο, οι Ciudadanos αποδείχθηκαν λίγοι. Είτε τους αρέσει είτε όχι, οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι αν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι Podemos μοιάζουν να είναι οι μόνοι πιθανοί εταίροι τους.

Το ερώτημα που παραμένει είναι πόσο σταθερή είναι η υποστήριξη των Podemos. Μπορεί οι ψηφοφόροι του κόμματος, εφόσον έχουν πλέον εκφράσει το θυμό τους,  να επιστρέψουν στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις; Ναι, μπορεί όντως να συμβεί αυτό - μάλιστα σε κανονικές συνθήκες θα το περιμέναμε. Όμως σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία οι πιθανότητες είναι πιο μικρές. Το κόμμα των Σοσιαλιστών ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την ατέρμονη εσωτερική του κρίση, και η συμβολική επιτυχία των Podemos σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ορμή τους.

οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι αν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι Podemos μοιάζουν να είναι οι μόνοι πιθανοί εταίροι τους

Τέλος, υπάρχει και μια σημαντική εκκρεμότητα που αιωρείται πάνω από το μέλλον της Ισπανίας. Αν και λίγα λόγια ειπώθηκαν για αυτό στις προεκλογικές εκστρατείες, δεν έχει εξαφανιστεί: το θέμα της Καταλονίας. Στη θεωρία τουλάχιστον, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία οι οποίες – εάν επιτέλους γίνουν – δεν θα αποτελέσουν μια συνηθισμένη εκλογική αναμέτρηση. Η αυτοδιοίκηση της Καταλονίας έχει σκοπό να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας – και αν επαναληφθούν τα αποτελέσματα της Κυριακής μπορεί και να κερδίσει. Πολλά ειπώθηκαν για το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή, το κύριο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας έχασε την πόλη της Βαρκελώνης. Σίγουρα αυτό όντως αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για το κίνημα, όμως λίγοι έχουν προσέξει το γεγονός ότι το μπλοκ υπέρ της ανεξαρτησίας αύξησε, ως σύνολο, το μερίδιο της ψήφου του και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ουσιαστικά να έχει κερδίσει στην περιοχή της Καταλονίας.

Αυτό δε σημαίνει ότι το θέμα της ανεξαρτησίας είναι τετελεσμένο. Το Σεπτέμβρη τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί μεν να κερδίσουν μια πλειοψηφία εδρών, χωρίς όμως να έχουν πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο. Όπως και να έχει, ένα αλαλούμ είναι σχεδόν δεδομένο και – ανάλογα με το τι θα συμβεί στη συνέχεια – μπορεί ο πολιτικός διάλογος να αλλάξει ριζικά, κάτι που θα καταστήσει τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών το Νοέμβρη ακόμα πιο αβέβαια.

Και αυτός θα είναι ο πραγματικός σεισμός. 

  • Ο Μιγκελ Άνχο Μουράντο είναι ισπανός συγγραφέας και δημοσιογράφος 

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook