Είναι νωρίς για πανηγύρια...

Η εικόνα των άδειων ραφιών σε κάποια σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θυμίζει εποχές της αλήστου μνήμης της "Σοβιετίας", προς το παρόν είναι σποραδική και οι περισσότεροι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα είναι παροδική.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Είναι νωρίς για πανηγύρια...
Η εικόνα των άδειων ραφιών σε κάποια σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θυμίζει εποχές της αλήστου μνήμης της "Σοβιετίας", προς το παρόν είναι σποραδική και οι περισσότεροι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα είναι παροδική...

Η κατάσταση αυτή κατά ένα μέρος οφείλεται σε ένα μείγμα διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση του κόστους μεταφοράς, τις ελλείψεις κοντέινερ, την αύξηση του κόστους πρώτων υλών και κυρίως τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην παραγωγή αλλά και τις μεταφορές.

Η έλλειψη αρκετών δεκάδων χιλιάδων οδηγών φορτηγών, λόγω Brexit, αποτελεί προς το παρόν την κυριότερη παράμετρο του ζητήματος.

Βέβαια και η Γερμανία που δεν αποχώρησε από την Ε.Ε. δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Πρόσφατα ο γερμανικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μεταφορών (BGL) απεύθυνε έκκληση για την κάλυψη δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Κατά τον σύνδεσμο αυτήν την στιγμή υπολογίζεται πως λείπουν περί τους 60 -80 χιλ. οδηγοί από τη γερμανική αγορά.

Κάθε χρόνο στη Γερμανία συνταξιοδοτούνται περί τις 30 χιλ. οδηγοί και εισέρχονται στο επάγγελμα λιγότεροι από 15 χιλ.

Αλλά και η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU), σε πρόσφατη μελέτη της, εκτιμά ότι μέχρι το 2027 η Γερμανία θα χρειαστεί 185.000 νέους οδηγούς φορτηγών.

Και μιλάμε μόνο για οδηγούς... παρόμοιες ελλείψεις πρέπει να υπάρχουν και σε άλλους τομείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ένωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσει ως και δύο χρόνια. Φαντάζομαι πως ορίζει την περίοδο σε δυο χρόνια, γιατί είναι δύσκολο να προβλέψει τι θα συμβεί σε μεγαλύτερο διάστημα.

Θα είμαστε παντελώς ανόητοι αν εκτιμήσουμε πως τα προβλήματα αυτά αφορούν τις πλούσιες χώρες του βορρά και πως η Ελλάδα λόγω της εσωστρέφειας που παρουσιάζει η οικονομία είναι θωρακισμένη, όπως ανοήτως υποστηρίζαμε κατά την περίοδο του διεθνούς κραχ του 2008.

Τα διεθνή προβλήματα τότε έφτασαν στην Ελλάδα με καθυστέρηση 1-2 ετών και με πολλαπλάσια ισχύ. Η διάθεση για αποφυγή ρίσκου που δημιούργησε διεθνώς η κρίση του 2008 προκάλεσε την ελληνική χρεοκοπία του 2010.

Η έλλειψη π.χ. οδηγών σε πλούσιες χώρες που δίνουν μισθούς πάνω από 2.500-3.000 ευρώ είναι κίνητρο μετανάστευσης οδηγών από τις φτωχότερες χώρες του νότου.

Πρόσφατα στη στήλη είχαμε επισημάνει προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η μετανάστευση των μεταναστών.

Ελληνοτουρκικά...
Επιπλέον η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία των Τούρκων στη χώρα η οποία ήδη ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια. Τούτο αυξάνει την επιρροή της Τουρκίας στην ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε.

Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε αρκετές χώρες της Δύσης οφείλεται σε μακροχρόνιες δημογραφικές τάσεις και αυξάνει το μισθολογικό κόστος το οποίο αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα πληθωριστικών πιέσεων.

Η πρόσφατη πανδημία τη διετία του 2020-21 φαίνεται πως επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται.

Με αυτά τα δεδομένα μοιάζουν με ανοησία οι εκτιμήσεις πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές γιατί οφείλονται αποκλειστικά σε πρόσκαιρες διαταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων.


Αν επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι πιθανό να αυξηθούν οι πολιτισμικές προστριβές, η ήδη ακμάζουσα ξενοφοβία και να ενισχυθούν τα συντηρητικά πολιτικά κόμματα.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η άνοδος των τιμών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Τούτο αν συμβεί θα δρομολογήσει ένα ντόμινο ανάγκης ανόδου των επιτοκίων η οποία λόγω του υψηλού χρέους θα οδηγήσει σε μαζικές χρεοκοπίες, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών...

Παρόμοιες καταστάσεις λόγω της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών να λάβουν επώδυνα για τους ψηφοφόρους μέτρα, οδηγούν εύκολα σε εμπορικούς και νομισματικούς πολέμους...

Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν με τους εκπληκτικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφονται τους πρώτους μήνες μετά την άρση των "κλειδωμάτων" λόγω πανδημίας.

Η άνοδος των τιμών σε συνδυασμό με ύφεση και ανεργία μπορεί να μοιάζει ένα εφιαλτικό σενάριο που θυμίζει δεκαετία του ’70, αλλά έχει πολλούς λόγους να επαναληφθεί.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου αλλαγής του διεθνούς οικονομικού υποδείγματος που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε περιόδους ανωμαλίας τα άκρα του πολιτικού φάσματος πανηγυρίζουν γιατί οι κοινωνικές εντάσεις οξύνονται και οι ακραίες απόψεις και συμπεριφορές πληθαίνουν.

2) Περί Μείωσης Πληθυσμού
Καλησπέρα Κώστα,

Μου δημιουργήθηκε μια απορία διαβάζοντας το τελευταίο σου άρθρο με τίτλο "Απρέπειας Μπογδάνου παραλειπόμενα...". Αναφέρεις ότι "Οι πραγματιστές αντί της μείωσης του πληθυσμού στις χώρες με πληθυσμιακή έκρηξη προκρίνουν τη δημιουργία οικονομικών συνθηκών που θα ανακόψουν την επιδίωξη της μετανάστευσης ως μέσο επιβίωσης ή βελτίωσης της ζωής". Είναι αυτό κάτι ρεαλιστικό; Σε τι βάθος χρόνου θα φτάσουν οι φτωχές χώρες το βιοτικό επίπεδο της Δύσης; Επιπλέον, δυστυχώς η εξίσωση του βιοτικού επιπέδου συνεπάγεται προφανώς και πτώση του δικού μας...

Ρεαλιστικό, επίσης, δεν είναι να αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός, είτε μιας κοινωνίας είτε ολόκληρης της Γης. Μπορεί να είναι πολύ καλό για το ασφαλιστικό και την οικονομία, αλλά δεν είναι καθόλου καλό για τον πλανήτη και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο μακροπρόθεσμα.

Ο πλανήτης δεν πρόκειται να καταστραφεί από τον άνθρωπο, έχει επανέλθει και από χειρότερες καταστάσεις, ο άνθρωπος όμως; [Έχει πολύ ενδιαφέρον πως κάποιος άγνωστος στην Αμερική άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα κάποιες συμβουλές, μια εκ των οποίων είναι η εξής: "Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση". Ίσως και να ήταν κάποιος τρελός, αλλά φαίνεται πως ο τρελός αφιέρωσε αρκετή σκέψη σε αυτό.]

Ίσως να μην ακούγεται ρεαλιστικό να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης διότι κανένα κράτος δεν θα το κάνει οικειοθελώς. Μπορεί όμως να γίνει χωρίς την θέλησή μας, ως αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων. Αυτοκαταστροφή μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος, στείρωση μέσω των χημικών που αναπνέουμε και τρώμε, αφανισμός μέσω ενός - φυσικού ή τεχνητού - ιού; Ποιος ξέρει...

Σε κάθε περίπτωση, θα με ενδιέφερε να ακούσω την γνώμη σου επί του θέματος, εάν θεωρείς ότι έχει ενδιαφέρον.

Φιλικά,

Αλέξανδρος Αγγελής

Απάντηση: Το σχέδιο των πραγματιστών υπολογίζει πως η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και απασχόλησης εκτός Ευρώπης στις περιοχές που υπάρχει υπερπληθυσμός σε συνδυασμό με έλεγχο των ροών θα ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές. Προσωπικά μου φαίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα η κατάσταση όπου η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις περιοχές αυτές θα αυξήσει την τάση μετανάστευσης στους "παραδείσους" των οποίων την ύπαρξη μέχρι χθες αγνοούσαν και τώρα ανακάλυψαν μέσω κινητών και κοινωνικών δικτύων...

Τα υπόλοιπα αποτελούν υλικό και προβληματισμούς για τους οποίους δεν έχω απαντήσεις.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.

01 Οκτ 2021 | 07:31

Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Μέχρι πριν δυο εβδομάδες οι ανησυχίες μας επικεντρώνονταν στη σφοδρότητα και την έκταση του τέταρτου κύματος της πανδημίας "Covid-19".

30 Σεπ 2021 | 07:42

Οι Γάλλοι, η Μήλος και οι "Παπαγάλοι"...

Αν πιστεύει κάποιος πως η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας είναι τέτοια όπου το συμφέρον της χώρας κλίνει προς τη μονομερή επιβολή των δικαίων ή αυθαιρέτων διεκδικήσεων ας το πει καθαρά...

29 Σεπ 2021 | 06:41

Από το "Αβέρωφ" στις Belharra...

Η σημασία της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και εν συνεχεία των κορβέτων Gowind ξεπερνά κατά πολύ αυτή μιας απόφασης με στενά εξοπλιστικό χαρακτήρα σαν αυτές των τελευταίων δεκαετιών.

28 Σεπ 2021 | 06:41

Η Γερμανία μοιάζει με πρόβλημα όχι με λύση...

Το ουσιαστικότερο μήνυμα από το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών προκύπτει από τη μεταβολή του αθροίσματος των δυο μεγάλων κομμάτων από άνω του 90% πριν από 50 χρόνια τη δεκαετία του ’70 σε λιγότερο από 50% προχθές.

27 Σεπ 2021 | 07:38

O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο...

Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.

24 Σεπ 2021 | 06:40

"Γκρίζοι Ρινόκεροι", "Μαύροι Κύκνοι" και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ...

"Ο Γκρίζος Ρινόκερος" ονομάζεται ένα βιβλίο της Michele Wucker που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια και πραγματεύεται τον έλεγχο και την αποφυγή του ρίσκου.