Follow us

Είτε Bidenόπουλος, είτε Harrisοπούλου

Ένα γεγονός που διευκολύνει (πολύ) μία δεύτερη συνεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών, το 2024. Όμως, παρά τη σχετική ανακοίνωση Biden, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι της τότε καμπάνιας τους, θα ηγηθεί ο νυν Πρόεδρος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Η κατάκτηση της μιας θέσης Γερουσιαστή για την Πολιτεία της Nevada, από την Catherine Cortez Masto, έδωσε στους Δημοκρατικούς τον μαγικό αριθμό των 50 εδρών, οι οποίες ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο του ανώτερου κοινοβουλευτικού σώματος του Κογκρέσου. Έτσι σφραγίστηκε η επικράτησή τους και η σημαντική ήττα των Ρεπουμπλικανών.

Τον Δεκέμβριο στην Georgia θα περιμένουμε μόνο να δούμε... πόσο ελεύθερο πρόγραμμα θα έχει η Kamala Harris, για να... διερευνήσει την πιθανή υποψηφιότητά της στις επόμενες Προεδρικές!

Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα της μάχης για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Όπως όμως όλα δείχνουν, εκεί θα κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, με μικρή διαφορά. Πιθανότατα, κάτω των 10 (δέκα) εδρών. Με την πλειοψηφία να κρίνεται στις 218 έδρες (435 αριθμεί το σύνολο) το κυβερνόν κόμμα έχει κερδίσει 203 και οι Κόκκινοι Ελέφαντες 211. Για τις 21 που απομένουν, οι εκτιμήσεις των τοπικών αποτελεσμάτων "δίνουν" 220 συνολικά στο "Μεγάλο Παλιό Κόμμα" (GOP – Grand Old Party όπως αποκαλούν οι Ρεπουμπλικάνοι το κόμμα τους) και 215 στα Μπλε Γαϊδουράκια!

Σε κάθε περίπτωση, η ισχνή πλειοψηφία που φαίνεται να εξασφαλίζεται στη Βουλή, δεν αναμένεται να χρησιμεύσει ιδιαίτερα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι διαφορές αυτού του μεγέθους έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί εύθραυστες και ευάλωτες, ιστορικά. Οπότε, με δεδομένη πλέον τη Δημοκρατική επικράτηση στη Γερουσία, θα πρέπει να αναμένεται πως, στα επόμενα δύο χρόνια ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα "περάσει" τα νομοθετήματα για την υλοποίηση του προγράμματός του, με σχετική ευκολία!

Ένα γεγονός που διευκολύνει (πολύ) μία δεύτερη συνεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών, το 2024. Όμως, παρά τη σχετική ανακοίνωση Biden, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι της τότε καμπάνιας τους, θα ηγηθεί ο νυν Πρόεδρος. Η ανακοίνωση ήταν εκ των ουκ άνευ, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ενός ηγέτη υπό αποχώρηση στο τιμόνι της μοναδικής υπερδύναμης, αλλά είναι προφανές ότι ο Joe Biden πιθανόν να μην είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία. Θα μπορούσε οπωσδήποτε, αλλά η υποψηφιότητά του απέχει πάρα πολύ από το να είναι βεβαιότητα.

Το βέβαιο είναι πως η Αντιπρόεδρος Harris, παρά τη μάλλον... ασθενική και χαμηλότατων τόνων παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή τα τελευταία δύο χρόνια, θα παραμερίσει μόνο για αυτόν. Ίσως ούτε γι’ αυτόν. Θα ξέρουμε σίγουρα τον επόμενο υποψήφιο Πρόεδρο των Δημοκρατικών σε 15 (περίπου) μήνες, όταν και θα έχουμε τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος, που θα διεξαχθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου με Ιούλιο του 2024.

Στο ίδιο διάστημα θα μάθουμε και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων (οι προκριματικές εκλογές των 2 κομμάτων διεξάγονται παράλληλα), όπου όμως το σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό, από εκείνο που θα εκτιμούσε ο οποιοσδήποτε σοβαρός αναλυτής, πριν την προηγούμενη Τρίτη. Η συντριπτική ήττα των υποψηφίων που στήριξε ο Τραμπ, ειδικά αυτή που κόστισε στο κόμμα τη Γερουσία (Οζ εναντίον Φέτερμαν, στην Πενσυλβάνια), καθιστούν την υποψηφιότητά του ιδιαίτερα αδύναμη. Πιθανότατα αυτός θα προσπαθήσει να είναι υποψήφιος αλλά, μετά την εκλογική πανωλεθρία (συγκριτικά με τις προσδοκίες) και τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, πολύ δύσκολα θα λάβει χρίσμα από το κόμμα. Εάν δε, επιμείνει να τα βάζει με τον Mitch McConnell, μέγα κομματάρχη και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μειοψηφίας στη Γερουσία, μπορεί να διαλύσει και τις όποιες πιθανότητες θα είχε ίσως κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Πιθανότερος υποψήφιος για τους Ρεπουμπλικανούς το 2024 θα πρέπει να θεωρείται ο Ron DeSantis, ο επανεκλεγείς κυβερνήτης της Florida και… άσπονδος φίλος του πρώην Προέδρου.

Κάποιοι σκέφτονται ένα δίδυμο με υποψήφιο Πρόεδρο τον Donald Trump και αντιπρόεδρο τον Ντε Σάντις, αλλά πρόκειται για ουτοπικό σκεπτικό, μιας και δεν ανέχονται ο ένας τον άλλο, ούτε στο ίδιο δωμάτιο καλά-καλά. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει μεταξύ τους, το γεγονός πως ο δεύτερος αποκαλείται από τους οπαδούς του (με τη... διακριτική ενθάρρυνση του επιτελείου του), "Τραμπ με μυαλό" (Trump with brains)! Καταλαβαίνετε...

Όλα αυτά βέβαια, είναι εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα, τη γεωπολιτική της θέση και τη στρατηγική της εκτός συνόρων. Ξεκινώντας από την παραμονή του Bob Menendez Sr. (υπάρχει και ο Jr. που μόλις εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ποιος μίλησε για οικογενειοκρατία στην Ελλάδα;) στην προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας (άρα ο θείος Ταγίπ ας ξεχάσει τα F-16 άνευ όρων μέχρι το 24 και βλέπουμε), και φθάνοντας στη διατήρηση του εξαιρετικά θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, πράγμα που βοηθά στον υπερθετικό βαθμό την προσέλευση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεων που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το οικονομικό της μέλλον.

Μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ύστερα από συνεχή, επίπονη και εξαιρετικά προσεκτική προσπάθεια τα τελευταία 3 χρόνια και η οποία έχει αλλάξει το status της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα συνεχιστεί για 2 ακόμη χρόνια τουλάχιστον! Ίσως και περισσότερο, αρκεί ο επόμενος Πρόεδρος λέγεται Bidenόπουλος! Ή Harrisοπούλου...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 16 Νοε 2022 | 08:49

Επιτέλους ανταγωνισμός!

Η ύπαρξη ανταγωνισμού, εκτός από τη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικότατα και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ 31 Οκτ 2022 | 08:27

Νόμος, ηθική και ψήφος

Σκάνδαλα, "σκάνδαλα" και… σκανδαλάκια, κατακλύζουν την πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.

26 Νοε 2022 | 13:39

Κλειδώνετε τις πόρτες καλύτερα

Η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων δεν φάνηκε αρκετή για να σώσει το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, ίσως γιατί από το μέτωπο αλληλεγγύης έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας.

23 Νοε 2022 | 10:16

Ευτυχώς για τον Μητσοτάκη, δυστυχώς για την αλήθεια

Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από τις κάλπες νικητής λόγω predator ή άλλου κακόβουλου λογισμικού; Ετσι έχασε ο Μεϊμαράκης; Μήπως γενικά οι εκλογές και η νίκη Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας;

21 Νοε 2022 | 07:33

Πού θα φτάσει αυτό;

Είμαστε όλοι μάρτυρες ενός συνονθυλεύματος άγνοιας, φαντασιοπληξίας, θρασυδειλίας και γελοιότητας.

21 Νοε 2022 | 07:31

Η αυτοδυναμία εξαρτάται από την προσέγγιση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ...

Η αυτοδυναμία εξαρτάται από την προσέγγιση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ...

21 Νοε 2022 | 07:31

Θέλω να αθωωθεί ο Πατήρ Αντώνιος

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι οι καταγγελίες εναντίον της "Κιβωτού του Κόσμου" να αποδειχθούν ψευδείς....

19 Νοε 2022 | 09:06

Όταν φλυαρείς...

Το παθαίνουν όλοι όσοι φλυαρούν και αυτοθαυμάζονται στις συνεντεύξεις που δίνουν, θέλοντας να δείξουν στο κοινό τους (ή σε όσους τέλος πάντων είναι πρόθυμοι να τους δουν και να τους ακούσουν), πόσο πονηροί είναι.

ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ 17 Νοε 2022 | 09:04
ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ 16 Νοε 2022 | 08:53

Η επικείμενη έκρηξη...

Αυτή θα μπορούσε να είναι και η είδηση της χρονιάς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 16 Νοε 2022 | 08:49

Επιτέλους ανταγωνισμός!

Η ύπαρξη ανταγωνισμού, εκτός από τη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικότατα και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.