Εκκλησία κλέβει

Παρά την κάθετη και ξεκάθαρη διάψευση από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, οι φήμες για σύντομη κήρυξη πρόωρων εκλογών επιμένουν

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Παρά την κάθετη και ξεκάθαρη διάψευση από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, οι φήμες για σύντομη κήρυξη πρόωρων εκλογών, επιμένουν. Συνεχώς, λες και κάποιος προσπαθεί να φτιάξει κλίμα, ώστε να μπορέσει να πει κάτι που δεν θέλει να πει, αλλά πρέπει να το πει...

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως κάποιοι προσπαθούν να αυτοπυροβοληθούν. Και δεν εννοώ φυσικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, οι εκλογές είναι όντως μία υπαρκτή πιθανότητα. Σε ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και μικρότερο των 18. Με πλέον "επικίνδυνη περίοδο" το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος που να καλύπτει όλες τις... προδιαγραφές.

Όποιος ασχολείται με την ελληνική πολιτική γνωρίζει καλά πως, στις σπάνιες περιπτώσεις όπου μια ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία, έξι μήνες πριν την κάλπη δεν "κουνιέται φύλλο" στον κρατικό μηχανισμό και επομένως στη χώρα. Πράγμα που πάντα κοστίζει τελικά σε ψήφους στην εκάστοτε κυβέρνηση. Οπότε εκλογές μετά τον Ιανουάριο του 2023, εκτός κάποιων ειδικών λόγων ανωτέρας βίας, αποκλείονται.

Γιατί όμως να μην γίνουν πριν τον Νοέμβριο του 2022;

Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρά πιο περίπλοκα.

Ο κύριος λόγος που δεν μπορούν να γίνουν μέχρι τότε, είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε πως στις 26 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι γερμανικές γενικές εκλογές, όπου κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς αποτέλεσμα θα δώσει η κάλπη. Η περίπτωση να μην υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πριν τον φετινό Δεκέμβριο, δεν είναι διόλου απίθανη.

Τότε όμως, είτε θα ξεκινά, είτε θα έχει ήδη αρχίσει, η προεκλογική περίοδος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Απρίλιος του 2022). Μία περίοδος, εξαιρετικά δύσκολη για τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Αυτές οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τ’ αποτελέσματά τους βάζουν φρένο τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι στο, πολυπόθητο απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, "νέο" (και πιο χαλαρό λόγω QE και CoViD-19) "Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" που θα πρέπει να ισχύσει από το 2023.

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα θελήσει να πάει σε εκλογές με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι από 1η Ιανουαρίου θα "πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις" και "θα επιβάλλει νέα μνημόνια".

Επομένως, με δεδομένο ότι οι συζητήσεις σε σοβαρό επίπεδο (διότι νωρίτερα στο παρασκήνιο όλο και κάτι θα συζητείται και θα υπάρχουν "θερμομετρήσεις") για το νέο Σύμφωνο θα ξεκινήσουν μετά τις γαλλικές εκλογές, λογικά θα καταλήξουν κάπου κοντά στο τέλος του 2022. Όχι όμως πολύ κοντά, για να προλάβουν να το λάβουν υπόψιν τους οι κρατικοί προϋπολογισμοί, που οφείλουν να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σε όλη την ΕΕ...

Εκτός των παραπάνω παραγόντων βέβαια, ο χρόνος των εθνικών εκλογών στη χώρα, επηρεάζεται και από την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό. Όπου η ενιαία εικόνα των μετρήσεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών ως προς το πιθανότερο αποτέλεσμα: η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, απλά "κλέβει εκκλησία". Τόσο εύκολη δείχνει η επικράτηση τους.

Γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πίεση και κανένα κέρδος από μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. ‘Ίσα-ίσα, που πιθανότατα να παρουσιάσει απώλειες, εάν "χαλάσει" μόνος του την εικόνα του σοβαρού, θεσμικού και αξιόπιστου πολιτικού, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών...

Αυτή δε η εικόνα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, στον αιώνα τον άπαντα. Όχι για όσο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί να καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος και η στρατηγική που εφαρμόζει, σταματήσει τους βλακώδεις ισχυρισμούς περί "ταΐσματος των ΜΜΕ και των δημοσκόπων" και αρχίσει να κάνει σοβαρή, πραγματικά ευρωπαϊκή, αντιπολίτευση.

Μα είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε βρε σύντροφοι ότι "τα παίρνουν" όλοι; Ακόμη κι εκείνοι που είναι διακηρυγμένα υπέρ σας; Αλλά, την ίδια ώρα, να μην ζητάτε έντονα και επίμονα εκλογές; Είναι δυνατόν;

Και σε ποια χώρα το λέτε αυτό; Στην Ελλάδα; Όπου όταν ένα μυστικό το γνωρίζουν ένας ζωντανός κι μια... μουγγή γίδα, παύει να είναι μυστικό; Και περιμένετε να το πιστέψουν ποιοι; Οι Έλληνες; Θα σοβαρευτείτε καμιά φορά;

Αλλά τι λέμε; Πότε τα πήγαν καλά σοβαρότητα και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να το ξανακάνουν τώρα;

Ποτέ! Άρα, όπερ έδει δείξαι, που θα ‘λεγε κι ο... Ευκλείδης! Όχι ο Τσακαλώτος, ο άλλος! Αυτός που ήξερε να μετρά!

Πηγή: Capital.gr / Πέτρος Λάζος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Σεπ 2021 | 08:37

Οικονομικός αναλφαβητισμός!

Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν στηριζόμενες στην οικονομία. Σωστό ή λάθος, αυτό μπορεί να συζητηθεί αλλά πρόκειται για ωμή και αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 11 Οκτ 2021 | 18:43

Σ' ένα σοβαρό κράτος...

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί της χώρας, προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ απεργήσουν

29 Σεπ 2021 | 17:40

Το παιχνίδι αλλάζει!

Οι δυνατότητες συνεργασίας των Belh@rra με τα Rafale καθιστούν την Ελλάδα απόλυτα ικανή για να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε προσπάθεια προσβολής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ 27 Σεπ 2021 | 15:35

Ψηφοθηρικές γελοιότητες!

Αρχές, ηθική και νομιμότητα θυσιάζονται στον βωμό της ψηφοθηρίας

21 Σεπ 2021 | 08:37

Οικονομικός αναλφαβητισμός!

Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν στηριζόμενες στην οικονομία. Σωστό ή λάθος, αυτό μπορεί να συζητηθεί αλλά πρόκειται για ωμή και αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.