Εκτός από μάσκες φορέστε και ζώνες ασφαλείας...

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το επόμενο δίμηνο θα βιώσουμε την κορύφωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως τη χειρότερη κατάσταση που έχουμε βιώσει από την επέλαση αυτής της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Εκτός από μάσκες φορέστε και ζώνες ασφαλείας...
Το περασμένο Σάββατο, με αναγωγή στον μέσο όρο του τελευταίου 7ημέρου, είχαμε 32 απώλειες από "Covid-19" και 328 διασωληνωμένους. Έναν μήνα νωρίτερα, στις 28 Ιουλίου, είχαμε 8 θανάτους και 136 διασωληνωμένους.

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 28 Αυγούστου, είχαμε 8 διασωληνωμένους και 3 θανάτους.Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το επόμενο δίμηνο θα βιώσουμε την κορύφωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως τη χειρότερη κατάσταση που έχουμε βιώσει από την επέλαση αυτής της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Τούτο σημαίνει πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις, ίσως πολύ ισχυρότερες από αυτές που έχει δεχτεί στις κορυφώσεις των προηγούμενων κυμάτων.

Ανάλογες αναμένεται να είναι και οι πιέσεις στην οικονομία με τη διαφορά πως σε αυτή τη φάση οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλές καθώς ο πληθωρισμός και το χρέος εμφανίζουν σημάδια επιδείνωσης.

Κοινή είναι επίσης η πεποίθηση που διαμορφώνεται πως οι κυβερνήσεις αυτήν τη φορά θα αποφύγουν τα μέτρα οριζόντιου "κλειδώματος" και θα υιοθετήσουν επιλογές οι οποίες θα μοιάζουν περισσότερο με αυτό που στην αρχή αυτής της επιδημίας ονομαζόταν "Ανοσία της Αγέλης".Η μοναδική διαφορά έγκειται στο γεγονός πως αυτό τώρα θα επιδιωχθεί με τον μισό και πλέον πληθυσμό να είναι εμβολιασμένος.

Από όσους εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω "Covid-19" μόνο ένα 10% είναι εμβολιασμένοι και τούτο επιβεβαιώνει τις μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τη νόσηση και την ανάγκη διασωλήνωσης.

Με το 55-60% του πληθυσμού εμβολιασμένο τα στατιστικά αυτά είναι ενδεικτικά του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι, αλλά και την ευκολία με την οποία διαδίδονται και επικρατούν οι ανοησίες και οι θεωρίες συνωμοσίας.Τούτο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να προβλέψει κάποιος τις δυσκολίες που θα υπάρξουν προσεχώς στη διαχείριση άλλων ζητημάτων περισσότερο περίπλοκων από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Αν ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης δεν μπορεί να αποδεχτεί τα αυτονόητα τα οποία συνάγονται από μερικές πράξεις πρακτικής αριθμητικής του επιπέδου του δημοτικού σχολείου και να συμπεριφερθεί ανάλογα, πως θα συμπεριφερθεί όταν προκύψουν περίπλοκα οικονομικά, εθνικά ή συνταξιοδοτικά ζητήματα.Η κορύφωση του τελευταίου και ισχυρότερου κύματος λογικά θα λάβει χώρα στο επόμενο 2μηνο-3μηνο και μετά, με βάση τους ειδικούς, θα έχουμε εκτόνωση της κατάστασης και επαναφορά στην κανονικότητα των εποχικών εξάρσεων των ιογενών λοιμώξεων.

Το σκηνικό αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο από την εμφάνιση κάποιας μετάλλαξης που δεν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια η οποία δεν είναι άμεσα θανατηφόρα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Φανταστείτε μια μετάλλαξη όπου ο ιός μεταδίδεται σε έναν ξενιστή αλλά τον προσβάλλει μετά από μήνες (και όχι μέρες όπως μέχρι τώρα), ενώ σε όλο αυτό το διάστημα μεταδίδεται εύκολα. Τούτο όμως προς το παρόν δεν είναι παρά μια θεωρητική υπόθεση.

Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως τα δυο τελευταία χρόνια η εμπειρία που έχουν αποκτήσει κυβερνήσεις, Συστήματα Υγείας, Υγειονομικό προσωπικό και φαρμακευτικές εταιρείες είναι τεράστια και στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει νέες πανδημίες αποτελεσματικότερα στα αρχικά τους στάδια.

Από την άλλη πλευρά όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός τόσο περισσότεροι άνθρωποι στοιβάζονται σε κοινόχρηστους χώρους, αναπνέουν τον ίδιο αέρα, ακουμπούν τις ίδιες επιφάνειες και άρα ανταλλάζουν μικροοργανισμούς.Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως τους επόμενους μήνες θα είναι η ανάδυση των οικονομικών προβλημάτων που προϋπήρχαν και έχουν επιδεινωθεί αλλά τα τελευταία δυο χρόνια έχουν καλυφθεί κάτω από το χαλί...

Οι μάσκες λοιπόν είναι το λιγότερο που θα υποστούμε, τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να φορέσουμε και τις ζώνες ασφαλείας και να επινοήσουμε νέους "αερόσακους" για την οικονομία γιατί οι προηγούμενοι άνοιξαν όταν μηδενίστηκαν τα επιτόκια...

2) Περικοπές συντάξεων...
Κε Στούπα,

Προ ημερών, ένα ζευγάρι νέων παιδιών, εργαζομένων με αποδοχές των 700 ευρώ έκαστος και χωρίς δικό τους σπίτι, έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, τον λογαριασμό του οποίου στο μαιευτήριο (περίπου 4.000 ευρώ) πληρώσανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες και βέβαια αυτοί πληρώσανε και τον συναφή εξοπλισμό για τη διαβίωση του μωρού και θα πληρώσουνε και πολλά από τα καθημερινά έξοδά του, αφού με 1.400 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και με 400 ευρώ ενοίκιο δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών χωρίς "εξωτερική" βοήθεια.


Η πρώτη κουβέντα των ευτυχών γονέων ήταν πως αποκλείεται να κάνουν δεύτερο παιδί!Είναι αυτονόητο ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τεκνοποιία όπως επίσης είναι προφανές ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για να ασκηθεί μια αποτελεσματική δημογραφική πολιτική.

Προτείνω λοιπόν τα χρήματα αυτά να εξευρεθούν από περικοπές 10% των συντάξεων που υπερβαίνουν τον κατώτατο μισθό και να υπάρξει έλεγχος Ανεξάρτητης Αρχής ότι τα χρήματα αυτά θα διατίθενται για τη δημογραφική αναζωογόνηση της Ελλάδας.

Επιτέλους και εμείς οι συνταξιούχοι κάτι πρέπει να κάνουμε για τη νέα γενιά που με τα λάθη μας και την ιδιοτέλειά μας υποθηκεύσαμε το μέλλον της για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Εσείς Κε Στούπα, αλλά και όλοι οι δημοσιογράφοι που έχουν επίγνωση της αποστολής τους θα πρέπει να αρθρογραφείτε συνεχώς και πιεστικά για το δημογραφικό. Κε Στούπα, μέμνησο του δημογραφικού!

Με εκτίμηση ένας συνταξιούχος με 41 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Η. Ρ.

Απάντηση: Αυτονόητα αυτά που υποστηρίζετε...

3) Πρόληψη πυρκαγιών...
Κε Στούπα,

Σας παραθέτω τις σκέψεις μου για το θέμα των πυρκαγιών.

Ό,τι μέτρα και να ληφθούν οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να υπάρχουν για λόγους προφανείς.Πάντα θα υπάρχουν πυρομανείς, γενικά ανόητοι και απρόσεκτοι καθώς και άνθρωποι με συμφέροντα από την καταστροφή του δάσους.

Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν κάποια μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά.

Ένα κατά τη γνώμη μου βασικό προληπτικό μέτρο είναι η αντικατάσταση σιγά-σιγά των μεσογειακών πεύκων με πεύκα "όρεγκον", άμεσα στις κατοικημένες περιοχές και στα δάση όπου θα γίνουν αναδασώσεις. Τα πεύκα αυτά δεν καίγονται, μετά τη φωτιά φαίνονται ξερά άλλα σε δύο με τρία χρόνια αναγεννιούνται όπως ακριβώς ήταν πριν τη φωτιά.

Για το θέμα της κατάσβεσης των πυρκαγιών θα μπορούσε να εξεταστεί η εφαρμογή της παρακάτω ιδέας που κατά τη γνώμη μου είναι εφικτή με τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης.

Από ένα δορυφόρο θα μπορούσε να ελέγχεται σε συνεχή βάση όλη η ελληνική επικράτεια. Παράλληλα σε επιλεγμένα μέρη της χώρας θα υπήρχαν αιωρούμενα αερόπλοια τύπου Ζέπελιν με πολλούς τόνους νερού το καθένα. Όλο αυτό το σύστημα θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Μετά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς από τον δορυφόρο, το σύστημα θα έδινε εντολή στο πλησιέστερο Ζέπελιν να μεταβεί στο σημείο της έναρξης της πυρκαγιάς και να ρίξει επιλεκτικά την αναγκαία ποσότητα νερού. Όλα αυτά αυτόματα χωρίς την παρέμβαση απολύτως του ανθρώπου.

Η σκέψη αυτή φαίνεται ίσως ακραία , όμως η τεχνολογία για την υλοποίησή της υπάρχει.

Με εκτίμηση

ΦΟΥΣΦΟΥΚΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 18 Οκτ 2021 | 10:46

Σοκ στα Τρίκαλα: Νεκρή 34χρονη από κορονοϊο

Μια 34χρονη από τα Τρίκαλα έχασε τη ζωή της από κορονοϊό. Η κατάσταση ξεφεύγει τις τελευταίες μέρες στα Τρίκαλα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:32

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Θωμαΐδη: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση που θα κρατήσει εβδομάδες

"Νομίζω αυτή τη τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει εβδομάδες", εκτίμησε ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας, κ. Θωμαϊδης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:31

Βασιλακόπουλος: O εμβολιασμός αυξάνεται με πειθώ, υποχρεωτικότητα και μεγάλους περιορισμούς

"Το να αφήνουμε την ατομική ελευθερία στον καθένα έχει και ένα όριο", τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ 18 Οκτ 2021 | 10:09

ΑΧΕΠΑ - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με καταγγελία του Μιχάλη Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ) πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 18 Οκτ 2021 | 09:51

Κορονοϊός: Υβριδική υπερανοσία ακόμη και στις μεταλλάξεις αναπτύσσουν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν

Η αποτελεσματικότητα της ανοσίας έναντι του κορονοϊού είναι ένα από τα πιο θερμά πεδία βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη νόσο COVID-19.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 08:28

Φάρμακα κατά του κορονοϊού - Πλεύρης: Έρχονται τους πρώτους μήνες του 2022

"Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού" είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλαύρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 18 Οκτ 2021 | 08:27

Παγώνη: Φοβάμαι για μετά τον Δεκέμβρη - Οι ανεμβολίαστοι δε γλιτώνουν την ΜΕΘ - Τι είπε για τις παρελάσεις

"Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του. Aν είχαμε κάνει το 80% εμβολιασμούς και την 3η δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν; Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες" τόνισε η κ. Παγώνη.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΔΥ 18 Οκτ 2021 | 07:51

Κορονοϊός - Ζαούτης: Το 90% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι - Μόνο μας "όπλο" το εμβόλιο

Για τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 06:21

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 188 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 164 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΠΙΘΑΝΗ Η ΧΡΗΣΗ ΔΙΠΛΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΑ ΜΜΜ 17 Οκτ 2021 | 21:22

Κορονοϊός: Έρχονται οι "Μωβ περιοχές" - Ποια μέτρα θα ισχύουν σε αυτές

Η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό φαίνεται πως θα εισηγηθεί το καθεστώς των "μωβ περιοχών".