Έλεος, κ. Χρυσοχοΐδη

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η καταγγελία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρή και το συνοφρυωμένο ύφος του Αλέξη Τσίπρα της προσέδωσε και την απαραίτητη βαρύτητα.

"Δεν ζητήσατε συγγνώμη για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης", είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, "ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη, δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…". Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε κάθε πορεία που συμμετέχουν οι φίλοι του Κουφοντίνα, οι Ρουβίκωνες και άλλοι μπάχαλοι, συχνά μαζί και με τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε επεισόδια, και μάλλον δεν πτοούνται οι μπάχαλοι από τις συγγνώμες, αλλά ας το προσπεράσουμε.

Αδιάφορο είναι επίσης αν μόλις λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη είχε ζητήσει συγγνώμη για όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας. Η συγγνώμη ήταν μισή, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αφού συμπεριέλαβε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τον είχε εξαιρέσει, θα ήταν ολόκληρη…

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κατά 75% των καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας είναι από μόνο του ένα στοιχείο που τρομάζει. Πόσο μάλλον που στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν δεκάδες σχετικά βίντεο, ορισμένα από τα οποία δημιουργούν βάσιμες υποψίες για αστυνομική αυθαιρεσία.

Βέβαια η καταγγελία δεν αρκεί για να πιστοποιηθεί η αστυνομική βία, όπως και οι εντυπώσεις που αφήνουν τα βίντεο είναι ενίοτε παραπλανητικές. Καθώς σχεδόν ποτέ δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, τι έχει προηγηθεί του όποιου επεισοδίου. Ούτε τι ακολουθεί. Αυτό που ξέρουμε είναι αυτό που θέλει να μας δείξει ο "σκηνοθέτης", συχνά φίλος του συλληφθέντος. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε επιφυλακτικοί.

Λίγη ώρα μετά τις αναφορές αυτές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις.

Όπως εξήγησε, "δεν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά όντως έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες. Το αν έχει όντως αυξηθεί η αυθαιρεσία και η αστυνομική βία, αυτό θα αποτυπωθεί όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που διερευνώνται από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία". Ακούγεται αυτονόητο.

(Για τη στατιστική του πράγματος, να σημειώσουμε ότι το 2015 καταγγέλθηκαν 69 περιστατικά, το 2016 55, το 2017 58. το 2018 73 και το 2019 63. Το 2020 111 επεισόδια, εκ των οποίων 53 σημαντικά και το 2021 [έως και τις 10 Μαρτίου] 19.)

Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψιν μας το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάθε ενέργεια της Αστυνομίας καταγγέλλεται ως αυθαιρεσία ή υπέρμετρη βία, "κάτι που για ορισμένους πολιτικούς χώρους λειτουργεί ως πολιτική καμπάνια διαρκείας", δικαιούμαστε να είμαστε διπλά επιφυλακτικοί.

Κλασικό παράδειγμα είναι οι εκκενώσεις καταλήψεων σε δημόσιους χώρους ή στα Πανεπιστήμια, όπου πάντα γίνεται λόγος για αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Επίσης να θυμίσουμε ότι, όταν η Αστυνομία κάνει συλλήψεις, αυτό δεν γίνεται με την προσφορά λουλουδιών συνοδεία δημοτικών ασμάτων, αλλά συνήθως με τη βία και συνήθως, επίσης, συναντά την αντίδραση του συλληφθέντος. Άρα, τριπλά επιφυλακτικοί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η είδηση που δημοσιεύθηκε χθες στην "Αυγή". Όπως γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, "ακόμα μια καταγγελία που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύει την αστυνομική αυθαιρεσία και την τακτική εκφοβισμού ακόμα και σε παιδάκια από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ". Τώρα τι ζόρι τραβάνε οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με τα παιδάκια, δεν μας το εξηγεί η "Αυγή". Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, όμως, συνέχισα με αγωνία την ανάγνωση.

"Το περιστατικό εκφοβισμού, σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε στην πλατεία Κονίτσης στου Παπάγου την περασμένη Κυριακή, την ίδια ημέρα που έγινε ο άγριος ξυλοδαρμός του 29χρονου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης", συνέχιζε η εφημερίδα.

Η χρονική σύμπτωση των δυο επεισοδίων έδινε στην καταγγελία προφανώς μια άλλη βαρύτητα. Ιδού λοιπόν η συγκλονιστική καταγγελία:

Όπως γράφει (στα σοβαρά) η "Αυγή", "δυο κοριτσάκια 12 ετών έπαιζαν στην πλατεία και ενώ η ώρα ήταν ακόμα 18:30 το απόγευμα, δηλαδή, εντός της επιτρεπόμενης ώρας κυκλοφορίας, οι αστυνομικοί με τις μηχανές τους μπήκαν μέσα στην πλατεία και με έντονο ύφος άρχισαν να φωνάζουν στα κοριτσάκια 'τι θέλετε εδώ;', 'πού είναι οι γονείς σας;'. Τα κοριτσάκια τρομοκρατήθηκαν και γύρισαν σπίτι όπου ενημέρωσαν τους γονείς τους για το περιστατικό, οι οποίοι αποφάσισαν να το δώσουν στη δημοσιότητα".

Μένεις όντως άναυδος...

Το περιστατικό πάντως δεν έμεινε κρυφό: Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο δήμο Παπάγου-Χολαργό, αναφέρονται στην καταγγελία: "Μετά τη Νέα Σμύρνη και τη λαϊκή αγορά του Χαλανδρίου, μαζί με την Πανόρμου, σειρά είχε η επιδρομή αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ την Κυριακή 7 Μαρτίου στην πλατεία Κονίτσης του Παπάγου ενάντια σε δωδεκάχρονα παιδιά που έπαιζαν". Το "επεισόδιο" αναβαθμίστηκε σε επιδρομή.

Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι "μετά τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και μετά τη δημοσίευση των καταγγελιών από τους γονείς των παιδιών και την εκτεταμένη καταστολή στη Ν. Σμύρνη, οι περιπολίες και τα μπλόκα σε όλη την περιοχή εντάθηκαν". Φυσικά. Όταν στη γειτονιά κυκλοφορούν ύποπτα στοιχεία ηλικίας 12 ετών, δεν παίζεις. Παίρνεις μέτρα.

"Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο δήμο Παπάγου-Χολαργό επισημαίνουν ότι δεν είναι μεμονωμένα τα περιστατικά και ότι η κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση της πανδημίας επιλέγει τρομοκρατία και αυταρχισμό για να μην κουνιέται φύλλο, με αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά". Γιατί η έξαρση της πανδημίας οδηγεί σε τρομοκρατία και αυταρχισμό δεν το εξηγεί η ανακοίνωση.

Εκτός αν εννοεί με το "τρομοκρατία και αυταρχισμό” -είναι πολύ πιθανό- τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό…

Υ.Γ.: Δεν υποστηρίζω ότι όλες οι καταγγελίες είναι σαν την κωμική καταγγελία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ Παπάγου. Που έγινε μεγάλο θέμα στην "Αυγή". Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα και περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Επίσης έχω πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι ΕΔΕ της Αστυνομίας και αν μαθαίνουμε ποτέ πού καταλήγουν. Δεν περιμέναμε τον Νίκο Αλιβιζάτο για να μάθουμε ότι επικρατεί πνεύμα συγκάλυψης.

Αλλά με πολλές "καταγγελίες” δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί. Τουλάχιστον. Και σίγουρα η βιομηχανία των καταγγελιών είτε σοβαρών είτε κωμικών εντάσσεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μια ψευδή και φαντασιακή εικόνα της δημοκρατικής Ελλάδας. Όπως θα έλεγε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η χούντα δεν τελείωσε το '73. Τουλάχιστον όχι στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ SELF-TESTS 19 Απρ 2021 | 18:56
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 18:06

Ηλιόπουλος: "Ο πρωθυπουργός να αποδοκιμάσει δημόσια τον Καλλιάνο για τις δηλώσεις του για Τσίπρα"

"Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε συμφέροντα ξένων χωρών και στα Σκόπια και με την Τουρκία και γενικά", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ 19 Απρ 2021 | 13:33

Στο φως τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Οι βόμβες, η "Δημοκρατία", η "ΕφΣυν" και η αλήθεια

Τι προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών των λοιμωξιολόγων - Τι γράφουν η "Δημοκρατία" και η "ΕφΣυν".

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 19:48

Χαρδαλιάς σε ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Η Πολιτική Προστασια απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 18 Απρ 2021 | 19:09

Aντιδράσεις για τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων: "Προσβάλλουν τους επιστήμονες" λέει το υπουργείο Υγείας

"Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη" τονίζει το υπουργείο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Απρ 2021 | 16:09

Φρίκη στη Νέα Σμύρνη: Αλλοδαπός βίασε και κούρεψε 25χρονη, παρουσία άλλων 4 ατόμων [Βίντεο

Νεαρή κατήγγειλε ότι αλλοδαπός διακινητής ναρκωτικών την βίασε στη Νέα Σμύρνη

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ 18 Απρ 2021 | 13:14

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε υπερωρίες και απολύσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ BRAND NAME 16 Απρ 2021 | 18:26

Ανδρέας Λοβέρδος: Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18%

Θα φέρω πίσω το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πράσινο ήλιο, θα πάω το κόμμα στο 18% διαμηνύει ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 16 Απρ 2021 | 18:05

Στην Πάρο ο Χρυσοχοΐδης: Ενίσχυση της αστυνόμευσης ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι θα υπάρξει, άμεσα, εξειδίκευση των αναγκών του κάθε νησιού και θα γίνει η αντίστοιχη κατανομή

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Απρ 2021 | 17:14

Μενδώνη: Νέα κόντρα με την "Αυγή" για τις πινακίδες στην Ακρόπολη- Αυτή τη φορά για πλακέτα προς τιμήν του Γλέζου

Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί πινακίδα για τον Γλέζο και τον Σάντα στην Ακρόπολη- Υπάρχει από το 1982 λέει η Αυγή

«ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ» 16 Απρ 2021 | 16:04

"Πυρά" Κούλογλου σε Τσίπρα για την "εξαφάνιση" του Τσακαλώτου: Τι τους χωρίζει;

Ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζει αρνητικά την "εξαφάνιση" του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 16 Απρ 2021 | 16:04

Καβγάς Δένδια- Τσαβούσογλου: Μόνο ο Κοτζιάς δεν είναι ικανοποιημένος- Πέτυχε κάτι;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις Δένδια