Follow us

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Πάγια θέση όσων ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί η άποψη πως μια περισσότερο ανεξάρτητη και οπορτουνιστική στάση απέναντι στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ, θα απέδιδε περισσότερα οφέλη σε σχέση με τις επιδιώξεις μας και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια.

Το πλέον συνηθισμένο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τουρκία του Ερντογάν που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα εκβιάζοντας από παντού οφέλη.

Αν κρίνουμε εκ των αποτελεσμάτων η "συγκομιδή" της τακτικής του καθεστώτος Ερντογάν μέχρι σήμερα είναι πενιχρή. Στον τομέα της ασφάλειας π.χ. η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει τα Ραφάλ ενώ μέχρι το 2027 θα έχει ολοκληρώσει και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Από το 2028 η χώρα θέτει σαν στόχο την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών F-35.

Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι η εξασφάλιση συμμετοχής σε κάποια από τα στρατηγικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής της Λοκχηντ στην ΕΑΒ κάτι που θα εξασφάλιζε για την κρατική εταιρεία καλύτερο μάνατζμεντ και έσοδα και από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, η πρώτη γαλλική από τις 3+1 φρεγάτες Belharra (FDI) έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στη Γαλλία, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα για τις κορβέτες.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια έτρεχε παραγγελία άνω των 100 F-35 στο πρόγραμμα του οποίου συμμετείχε ως συμπαραγωγός.

Μετά την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και σε βασική επιδίωξη έχει αναδειχτεί πλέον η έγκριση της αναβάθμισης των F-16 που διαθέτει.

Πριν 5 χρόνια οι προοπτικές της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν αποκαρδιωτικές. Σήμερα εκτός από τις πρωτοβουλίες στα εξοπλιστικά προγράμματα η Ελλάδα έχει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ. Επιπλέον διαθέτει και τα πλέγματα των συνεργασιών με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση αλλάξει στην Τουρκία και επικρατήσουν οι φιλοδυτικοί κεμαλιστές, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθούν, η αναβάθμιση των F-16 δεν προβλέπεται πριν η Ελλάδα αποκτήσει τα F-35.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε την κατασκευή του αεροπλανοφόρου "Ανατολού" με στόχο αυτό να είναι έτοιμο όταν θα παραλαμβάνει τα F-35.

Στη συνέχεια όταν εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το καθεστώς, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο, άλλαξε τη χρήση του αεροπλανοφόρου σε ελικοπτεροφόρο...

Καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Τουρκία απειλούσε τη Δύση πως για την αναπλήρωση των F-35 θα καταφύγει στη Ρωσία ή σε άλλους προμηθευτές.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας όμως καταδεικνύουν πως τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς μάλλον είναι σε μακέτες ακόμη.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως παρά τη διαπραγματευτική ισχύ λόγω πληθυσμού, οικονομικού μεγέθους και αξίας της γεωστρατηγικής θέσης η οπορτουνιστική τακτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Η Δύση "βραχυκύκλωσε" τη σημασία των στενών του Βοσπόρου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου με τις μονάδες LNG της Ρεβυθούσας, της Αλεξανδρούπολης κλπ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η στρατηγική της Ελλάδας μοιάζει να είναι αποδοτικότερη για τα εθνικά συμφέροντα.

"Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ" έγραφε χθες ο τουρκικός τύπος.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όλο και πιο συχνά γίνονται από εμπειρογνώμονες αναφορές για τη διαφορά ισχύος που θα προκύψει όταν ολοκληρωθούν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν η Τουρκία δεν είχε ακολουθήσει την οπορτουνιστική τακτική προσέγγισης της Ρωσίας στα πλαίσια της ανάδειξής της ως περιφερειακής δύναμης, αυτή τη στιγμή η υπεροπλία σε αέρα, στεριά και θάλασσα θα ήταν αγεφύρωτη...

Τούτο ας τόχουν υπόψη όσοι διαβλέπουν χαμένες ευκαιρίες εκ του στενού ορίζοντος του... πληκτρολογίου και δεν ανήκουν στην ομήγυρη που καθοδηγείται από υπηρεσίες του Κρεμλίνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ 25 Ιουν 2022 | 18:58

Η ματωμένη κρεμάστρα: Το ανατριχιαστικό σκίτσο του Αρκά για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ο Αρκάς απαντά με ένα ανατριχιαστικό σκίτσο του στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανοίγει τον δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 25 Ιουν 2022 | 18:42

Τουρκικά MME: Συνελήφθη Έλληνας κατάσκοπος - Τι απαντά η Αθήνα - Νέο ελληνοτουρκικό θρίλερ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες περί σύλληψης ενός ατόμου που διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 25 Ιουν 2022 | 16:22

Συρίγος: Ο Ερντογάν θέλει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική κίνηση πρώτη – Το λάθος Τσαβούσογλου

''Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων, θέλει να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία'', δήλωσε ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Ιουν 2022 | 14:35

Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: "Ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών"

''Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ'', έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 25 Ιουν 2022 | 14:35

Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Βενιζέλος σχολιάζουν την απόφαση στις ΗΠΑ για τις εκτρώσεις: "Τίποτα δεν είναι δεδομένο"

Ο νυν και οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν την πρωτοφανή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΦΙΞΕΩΝ 25 Ιουν 2022 | 09:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο τουρισμός φέτος με εκατομμύρια αφίξεις - Στα 82 ευρώ η μέση τιμή για ένα δίκλινο

Αισιoδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού - προβλέψεις για αφίξεις στα επίπεδα του 2019 - 1.819.012 οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από 27 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 25 Ιουν 2022 | 08:45

Στη Μαδρίτη η επόμενη κόντρα Μητσοτάκη & Ερντογάν - Οργή στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Οργή στην Άγκυρα για την στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. – Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται για σύγκρουση στην Μαδρίτη.

Η ΡΟΖ CHANEL ΤΣΑΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ 25 Ιουν 2022 | 08:22

Αριάνα Ροκφέλερ: Στα σοκάκια της Μυκόνου με υπέροχο φλοράλ slip dress και Chanel τσάντα

Η εγγονή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου κάνει διακοπές στη Μύκονο - Η ροζ Chanel τσάντα που δεν αποχωρίζεται ποτέ.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 25 Ιουν 2022 | 08:21

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω: 25 Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ - Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις - Τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια Αμερικανίδες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 24 Ιουν 2022 | 23:42

Γερμανία: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά από τον αρχηγό του CDU - "Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας"

"Βλέπουμε επιθετικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας και είναι σαφές πού θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να στέκει η Γερμανία: στο πλευρό της χώρας-μέλους Ελλάδας", τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ 24 Ιουν 2022 | 23:07

ΗΠΑ: Αποφασισμένοι οι πολέμιοι των αμβλώσεων - "Θέλουμε την πλήρη κατάργηση σε όλη την Αμερική"

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων θα ήθελε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ 24 Ιουν 2022 | 22:16

"Είναι θέλημα Θεού": Προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές και έτσι άλλαξε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 24 Ιουν 2022 | 21:49

Τουρκία: Αποδοκίμασαν τη σύζυγο του Ερντογάν σε παράσταση - Οργή για την ακρίβεια [βίντεο]

Θεατές στην Τουρκία ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν οι συντελεστές παράστασης πήγαν να αναγνώσουν μήνυμα της συζύγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.