Εμμονές, άγνοια και άλλοθι

Η επίκληση της «χαλαρής ψήφου» παρερμηνεύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

SHARE THIS
0
SHARES

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να δηλώσει ότι η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού, όπως καταγράφηκε στις Ευρωεκλογές, δεν έχει σχέση με την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη. Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε όπως έλεγε ο Πιραντέλο ή, ακόμη καλύτερα, ας ανατρέξουμε στην απάντηση του Γερμανού φιλόσοφου Χέγκελ στους φοιτητές του, όταν του επεσήμαναν ότι αυτά που λέει δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. «Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!» ήταν η απάντηση, που τερμάτισε κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Η κυρίαρχη τάση των πολιτικών ελίτ στην Ευρώπη είναι να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα με την επίκληση του πάγιου ερμηνευτικού σχήματος της «χαλαρής ψήφου»

Οταν το βράδυ της 14ης Ιουλίου 1789 έφθασαν στις ήσυχες Βερσαλίες τα νέα για την κατάληψη της Βαστίλης από τον εξεγερμένο όχλο, ο Λουδοβίκος ο 16ος ρώτησε τον Αυλάρχη του «πρόκειται για μια εξέγερση;» για να πάρει μια απάντηση που δεν πολυκατάλαβε: «Οχι, Μεγαλειότατε, είναι μια Επανάσταση».

Ετσι και σήμερα, η κυρίαρχη τάση των πολιτικών ελίτ στην Ευρώπη είναι να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα με την επίκληση του πάγιου ερμηνευτικού σχήματος της «χαλαρής ψήφου». Στην γραμμή αυτή κινήθηκαν και οι πρώτες δηλώσεις του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς.

Τα παρακάτω είναι τρεις διαφορετικές εκδοχές παρερμηνείας μιας σκληρής πραγματικότητας:

Η πρώτη, η άποψη Σόιμπλε, είναι η υποκειμενική θεώρηση κάποιου ο οποίος θεωρεί ότι η θέση του είναι εξ ορισμού η σωστή, η ενδεδειγμένη επιλογή και όλες οι άλλες ερμηνείες είναι η απόκλιση.

Η δεύτερη είναι η άγνοια, η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, που βραχυκυκλώνει την σκέψη των ασκούντων την εξουσία διαχρονικά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Η τρίτη είναι το άλλοθι της «χαλαρής ψήφου», που, αν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους ασκούντες την εξουσία, στο τέλος θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Θα παρακινήσει, δηλαδή, τους οργισμένους εκλογείς να πείσουν και στις εθνικές κάλπες ότι δεν ψηφίζουν με ελαφρότητα και ανευθυνότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook