Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης απ’ όσο θυμάμαι, η συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου εκτός από απουσίες σήμαινε και επιπλήξεις και τιμωρίες. Γι’ αυτό και ελάχιστοι μαθητές από κάθε τμήμα τολμούσαν να απουσιάσουν για να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφανιού στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Εκτός από τους καθηγητές και Γυμνασιάρχες δέχονταν πιέσεις και τιμωρίες και από τους γονείς.

Σήμερα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Κάποιου είδους στιγματισμό αισθάνονται όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις για την επέτειο που έχει καταστεί πλέον επίσημη αργία για τα σχολεία και τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικής επετείου.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει λόγος η επέτειος του Πολυτεχνείου να είναι άλλη μια εθνική επέτειος όπως η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου οι οποίες παίζουν καθοριστικό συμβολικό ρόλο στη σύσταση του πυρήνα του ταυτοτικού αυτοπροσδιορισμού των νεοελλήνων.

Η συμβολική δυναμική της επετείου του Πολυτεχνείου συμπυκνώνεται στο νόημα και τη σημασία της στάσης μιας μειοψηφίας (είναι αλήθεια) φοιτητών της εποχής που τόλμησαν να αμφισβητήσουν και να ορθώσουν με κόστος το ανάστημα απέναντι σε ένα καθεστώς επίορκων στρατιωτικών οι οποίοι είχαν ανατρέψει το πολίτευμα και κυβερνούσαν τη χώρα δικτατορικά με βασανισμούς και φυλακίσεις.

Η συμβολική δυναμική της 28ης Οκτωβρίου βρίσκεται στο θάρρος και την τόλμη μιας μικρής και φτωχής χώρας να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην εισβολή μιας υπερδύναμης της εποχής όπως ήταν η Ιταλία και να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία.

Ανάλογα την 25η Μαρτίου τιμούμε την εξέγερση που οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους που έθεσε τις βάσεις να δημιουργηθεί αυτό που είμαστε σήμερα.

Οι επέτειοι έχουν χαρακτήρα υπενθύμισης των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα προκειμένου να μπορεί η συλλογικότητα την οποία εκφράζουν να ανανεώνει και να ενδυναμώνει τους δεσμούς συνοχής της.

Υπό αυτήν την έννοια η ηγεσία της Ε.Ε. κάποια στιγμή, πέρα από μερικά κοινά μαθήματα σε μια κοινή γλώσσα σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, θα πρέπει να υιοθετήσει και το επετειακό τελετουργικό προκειμένου να καλλιεργήσει το υπόβαθρο μια περαιτέρω ταυτοτικής ενοποίησης πέραν αυτής της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου νομίσματος.

Υπάρχει μια σημαντική μερίδα πλέον που θεωρεί πως η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι υπερτιμημένη ως απονομή τιμής σε σχέση με το μέγεθος της θυσίας. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται πολύ από το γεγονός πως πολλά πρόσωπα από αυτά που συμμετείχαν στην εξέγερση στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκαν τη στάση τους αυτή για οικονομικά και ιδίως πολιτικά οφέλη.

Τούτο είναι αλήθεια η οποία είναι πασιφανής επειδή τα χρόνια που έχουν περάσει είναι σχετικά λίγα και όλοι βλέπουμε αρκετούς από τους πρωταγωνιστές να δρέπουν ακόμη τους καρπούς της νεανικής εξέγερσης.

Εκνευρισμό προκαλεί το γεγονός πως κάποια κόμματα που την ώρα της εξέγερσης την καταδίκαζαν, στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε φανατικούς τιμητές κατηγορώντας τους υπολοίπους σαν προδότες της δημοκρατίας και των αγώνων του λαού.

Αυτά είναι συνηθισμένα για όλες τις επαναστάσεις και εξεγέρσεις. Την τολμηρή απόφαση του Υψηλάντη με τον Ιερό Λόχο να ξεκινήσει την ελληνική επανάσταση την καταδίκασαν πολλοί στην εποχή της αλλά και πολλοί αγωνιστές που μετείχαν στη συνέχεια στην επανάσταση όταν δημιουργήθηκε ελληνικό κράτος και δημόσιο ταμείο προσπάθησαν να εξαργυρώσουν τους αγώνες τους.

Οι άνθρωποι είμαστε και μικροπρεπείς και μεγαλοπρεπείς ταυτόχρονα και ανάλογα τις περιστάσεις υπερισχύει η μία ή η άλλη πλευρά. Όπως συνέβη και στις περισσότερες εξεγέρσεις έτσι και περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν την εξαργύρωσαν αλλά αφού έκαναν αυτό που νόμιζαν καθήκον τους αποσύρθηκαν στις δουλειές και τις ζωές τους.

Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα έχουν συνεισφέρει περισσότερο στην εμπέδωση και τη σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου. Για τους ανθρώπους αυτούς ιδιαίτερα αξίζει και εμείς και οι επόμενοι να διατηρούμε ειλικρινή θετικά αισθήματα.

Μεταξύ πολλών άλλων τέτοια περίπτωση ήταν ο νέος που τη νύχτα της εισβολής στο Πολυτεχνείο στεκόταν σκαρφαλωμένος πάνω στην πύλη ανεμίζοντας μια ελληνική σημαία.

Όλοι έχουμε δει τη σκηνή όπου το τανκ γκρεμίζει την πύλη και ο νέος που ήταν πάνω να εξαφανίζεται. Ο Γιώργος Κηρύκου (έτσι τον έλεγαν) επιβίωσε της παραπάνω σκηνής, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε αλλά αντί να εκμεταλλευτεί την... αποκοτιά της νεανικής του πράξης στη συνέχεια, αποσύρθηκε στην προσωπική του αξιοπρέπεια.

Απασχόλησε ξανά τη δημοσιότητα το 1993 όταν κάηκε κατά την πυρκαγιά στην Ικαρία στη προσπάθειά του να διασώσει μια ανήμπορη γερόντισσα.

Αγέλες εμπόρων…

Η απαγόρευση για λόγους επιδημιολογικούς της πορείας του Πολυτεχνείου φέτος, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει τον χαρακτήρα λιτανείας κατά την οποία λαμβάνουν το βάπτισμα του πυρός νέες γενιές "μπαχαλάκηδων, ήταν αυτονόητη.

Το ίδιο έγινε άλλωστε και με τις παρελάσεις και τις θρησκευτικές λιτανείες. Οι αντιδράσεις και αντιρρήσεις σε μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ζωής επειδή θίγουν προσωπικές ελευθερίες είναι ανόητες και χωρίς νομική βάση σε οποιοδήποτε δημοκρατικό σύνταγμα.

Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει δεν χρειάζεται να το πετύχει με τον covid-19. Όποιος αδιαφορεί για την προστασία του εαυτού του σε σχέση με μια θανατηφόρα επιδημία βάζει σε κίνδυνο και τους άλλους, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν κάποιος οδηγεί μεθυσμένος...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.

"ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ" 14 Ιαν 2021 | 08:13

Σταύρος Θεοδωράκης: Μα είναι δυνατόν να αυξάνουν τη θητεία;

"Αποποιηθείτε λοιπόν τα διακομματικά ρουσφέτια σας και μετά συζητάμε σοβαρά και τα υπόλοιπα", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαφωνώντας με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

13 Ιαν 2021 | 10:14

Μόνο οι νεκροί δεν έχουν τίποτα να χάσουν...

Η Ελλάδα πάει σε διερευνητικές επαφές για διμερή διάλογο με στόχο αν αυτός δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, οι συγκεκριμένες διαφορές να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο.

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

11 Ιαν 2021 | 08:41

Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

11 Ιαν 2021 | 08:40

Τραμπ και Χίτλερ

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να μην παραδώσει την εξουσία, θα προκαλούσε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

07 Ιαν 2021 | 10:12

Το "τσαλάκωμα" του Ερντογάν

Το 2020 αποδείχτηκε μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα.

05 Ιαν 2021 | 13:25

Ο "Θύμιος" στο Ντουμπάι…

Μεταξύ των βασικότερων κινήτρων μιας φιλοπρόοδης κοινωνίας και οικονομίας είναι η προστασία της περιουσίας και η δίκαιη ανταμοιβή μέσω, κυρίως των κανόνων της αγοράς, του ρίσκου, της εργασίας και της δημιουργικότητας.

04 Ιαν 2021 | 08:58

Τα κεφάλια μέσα…

Η σπουδή της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σκληρά μέτρα "κλειδώματος" από την επομένη της Πρωτοχρονιάς, καταδεικνύει και την ανησυχία που τη διέπει με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών που τη συμβουλεύουν.

30 Δεκ 2020 | 08:37

Αλβανοί "τουρίστες" και Έλληνες "επενδυτές"...

Οι επιχειρηματίες μοιάζουν με τις μέλισσες.