Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Ενεργειακή κρίση και απελπισία Ερντογάν
Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...


Η ενεργειακή κρίση που οφείλεται σε μια συγκυριακή πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ, η οποία μείωσε τα αποθέματα φυσικού αερίου, αποτελεί την κατ’ εξοχήν ενεργειακή πηγή της περιόδου μετάβασης στην εκπομπή μηδενικών ρύπων.

Η εξάρτηση της Ευρώπης κατά 90% από μια πηγή ενέργειας που βρίσκεται εκτός Ευρώπης και μάλιστα υπό τον έλεγχο ανταγωνιστικών δυνάμεων, θα μείνει στην ιστορία σαν υπόδειγμα γεωπολιτικής "μυωπίας" αν όχι τυφλότητας...

Η εικόνα όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες θέλει γειτονικές χώρες όπως η Σερβία να εξετάζουν τη μείωση ή και τον εκμηδενισμό εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποτρέψει την άνοδο των τιμών στο εσωτερικό.

Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλοι γείτονες, χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν το έλλειμμα παραγωγής με εισαγωγές, θα προβληματιστούν και θα "πονέσουν".

Βέβαια υπάρχουν οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν μείνει σε εφεδρεία. Επιπλέον η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πολλές από αυτές ανταγωνιστικές ακόμη και μετά τα τέλη των υψηλών τιμών ρύπων.

Τούτο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν εξασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα απλά εξασφαλίζει την επάρκεια της προσφοράς ακριβού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης και των άλλων κυβερνήσεων δεν αποτελούν πανάκεια όπως προβάλλονται. Τα χρήματα των επιδοτήσεων από κάπου θα αφαιρεθούν και κάπου θα προστεθούν.

Επιπλέον το κόστος της ακριβότερης ενέργειας ανεβάζει το κόστος των μονάδων παραγωγής, γεγονός που θα ωθήσει τις τιμές των προϊόντων υψηλότερα και θα καταστήσει το καλάθι της νοικοκυράς... μικρότερο.

Ήδη δεκάδες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, της Κίνας μη εξαιρουμένης, αναστέλλουν τη λειτουργία τους γιατί υπολογίζουν πως δεν μπορούν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Σε 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναστέλλουν την παραγωγή θα είναι πολλαπλάσιος με ανυπολόγιστες συνέπειες...

Το μοναδικό "παραθυράκι" άμβλυνσης των συνθηκών της ενεργειακής κρίσης είναι η χαλάρωση των όρων της κλιματικής μετάβασης που θα επιτρέψει την πτώση των τελών εκπομπής ρύπων προκειμένου οι μονάδες λιγνίτη και άνθρακα να καταστούν ανταγωνιστικές και να καλύψουν μέρος της ζήτησης...

Με τη Γερμανία όμως σε μια περίοδο μετεκλογικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση δεν θα είναι εύκολη.

Πόσο μάλλον που στα περισσότερα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή των Πρασίνων.


Ούτε στις ΗΠΑ θα είναι εύκολη η υποστήριξη παρόμοιων αποφάσεων λόγω της εξάρτησης της προεδρικής πλειοψηφίας από την ισχυρή αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία...
Για την Ελλάδα επιπλέον, οι επόμενοι μήνες μοιάζουν ακόμη πιο δύσκολοι καθώς εκτός της ενεργειακής κρίσης, οι μεταβολές στην Τουρκία σε συνδυασμό με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία επιταχύνουν τις εξελίξεις και δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για κινήσεις "απελπισίας" από το καθεστώς Ερντογάν.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Ερντογάν έχει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης εναντίον του και οι συνασπισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης προηγούνται της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος.

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Konda ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CΗΡ) του Κιλιτσντάρογλου και το εθνικιστικό "Καλό Κόμμα" της Μεράλ Άκσενερ συγκεντρώνει αθροιστικά το 44,1% της πρόθεσης ψήφου (με αύξηση κατά 2,8% σε έναν μήνα), ξεπερνώντας έτσι τον κυβερνώντα συνασπισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί που αποσπά το 41%...

Βλέπε: Το ερώτημα της μετάβασης στη μετά τον Ερντογάν εποχή…

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν το καθεστώς Ερντογάν σε απελπιστική κατάσταση καθώς γνωρίζει πως μετά τις διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και εκατομμυρίων Τούρκων θα υπάρξουν συνέπειες και αντίποινα αν χάσει την εξουσία.

Τα ελληνοτουρκικά ενδεχομένως αποτελούν ένα καλό πεδίο απελπισμένης προσπάθειας ανάκτησης της εύνοιας της κοινής γνώμης. Η περίοδος των επόμενων μηνών που συνιστούν προεκλογική περίοδο για τη Γαλλία συνιστούν "παράθυρο" ευκαιρίας δημιουργίας τετελεσμένων...

Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι από πολλές πλευρές...

2) Ρεκόρ δισεκατομμυριούχων…
Το 213 έφτασαν οι Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική με τις ποσοτικές χαλαρώσεις που συμβάλλουν τα μάλα στη δημιουργία "φουσκών" στα χρηματιστήρια και τις αγορές ακινήτων...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.