Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπό την προϋπόθεση πως του χρόνου θα απορροφηθούν κονδύλια περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην περίπτωση πάντως που οι κοινοτικοί πόροι δεν φθάσουν εγκαίρως τότε η κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη δύο μονάδες χαμηλότερη και συγκεκριμένα στο 5,5%...

Κάθε Φθινόπωρο το σκηνικό των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος μου θυμίζει τη σκηνή από την ταινία "η νεράιδα και το παλικάρι" όπου η ευτραφής νύφη που προξενεύουν στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κατά τις διαπραγματεύσεις για την προίκα, φωνάζει: "Πατέρα βάλε άλλες 100, ο νιός είναι λεβέντης"...

Να θυμίσω παρεμπιπτόντως πως πριν ακριβώς από ένα χρόνο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους οι προβλέψεις έβλεπαν για φέτος ανάπτυξη περί το 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%.

Όπως είναι ήδη γνωστό, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ύφεση ξεπέρασε το 15% και το στοίχημα για το σύνολο του έτους είναι αν θα μετριέται με διψήφιο ή μονοψήφιο ποσοστό.

Αν και προϋπολογισμός σημαίνει προβλέψεις μεγεθών προκειμένου να υπολογιστούν τα έσοδα και οι δαπάνες της επόμενης χρονιάς, αυτή την περίοδο είναι παρακινδυνευμένο να πραγματοποιεί κάποιος προβλέψεις για τον επόμενο μήνα, πόσο για τον επόμενο χρόνο.

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα υπάρξει επάρκεια αποτελεσματικών εμβολίων και επίτευξη ανοσίας της αγέλης στον πληθυσμό έτσι ώστε να αρχίσει η οικονομία να επιστρέφει στην προ επιδημίας κανονικότητα.

Επίσης κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα περάσει η επήρεια της υπέρ του δέοντος μέθης των μηδενικών επιτοκίων...

Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε πριν λίγες μέρες κάτω από 1%, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη λόγω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.

Η είδηση που έχει σημασία...

Βέβαια η είδηση της χρονιάς και ενδεχομένως και πέραν της δεκαετίας δεν είναι οι συνήθως αισιόδοξες προβλέψεις του εκάστοτε Υπουργού για την πορεία της οικονομίας, έστω και εν μέσω πανδημίας.

Η είδηση είναι η σημαντική επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft στην Ελλάδα. Από την εποχή της Esso Pappas και της Πεσινέ έχουμε να δούμε τέτοιου μεγέθους ξένες επενδύσεις στη χώρα μας και μάλιστα σε κλάδους αιχμής.

Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στην Ευρώπη και η 27η στον κόσμο που αποκτά cloud center της Microsoft. Τούτο δεν είναι μικρή επιτυχία.

Η επένδυση ενός παγκόσμιας εμβέλειας "παίκτη" όπως η Microsoft λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής.

Κατ’ αρχήν τέτοιου μεγέθους επενδύσεις δημιουργούν γύρω τους ένα "οικοσύστημα" επιχειρήσεων από τις οποίες προμηθεύονται υπηρεσίες και υλικά.

Τέτοιες επενδύσεις δημιουργούν υψηλής ειδίκευσης και άρα και υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας, οι οποίες λειτουργούν ως κίνητρο να σταματήσουν να φεύγουν από την Ελλάδα οι υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι.

Επιπλέον, η απόφαση μιας επιχείρησης σαν τη Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα αποτελεί "πράσινο φως" και για άλλες σημαντικές ανάλογες επενδύσεις...

Μπορεί λοιπόν να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά η είδηση της επένδυσης της Microsoft είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και τον κατάπλου των Κινέζων στον Πειραιά.

Ταυτόχρονα με την είδηση της επένδυσης της Microsoft ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και άλλες 17 επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το 90% αυτών αφορούν επενδύσεις στον τουρισμό και τις ΑΠΕ, τομείς χρήσιμους, κρίσιμους αλλά και συνηθισμένους η υπερδιόγκωση των οποίων τείνει να καταστήσει την ελληνική οικονομία είδος μονοκαλλιέργειας.

Θετική εξέλιξη βεβαίως αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις κάποιων από τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας. Σε αυτές όμως υπάρχει η υποψία πως οι ενδιαφερόμενοι υπολογίζουν κατά κύριο λόγο στις προμήθειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όσες φορές έγινε αυτό κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις αυτές μετά το πέρας των εγγυημένων εργασιών επέστρεψαν στο κράτος.

Πειραιάς και Cloud...

Σημαντική τα τελευταία χρόνια ήταν και η επένδυση των κινέζων στο Λιμάνι του Πειραιά. Εκεί όμως το πλεονέκτημα ήταν η γεωγραφία, δηλαδή το γεγονός πως ο Πειραιάς είναι το εγγύτερο λιμάνι της Ε.Ε. στην Ασία.

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω η επιλογή της Microsoft δείχνει πως εδράζεται σε άλλα κριτήρια, κάτι που αν ισχύει μας επιτρέπει σήμερα να γίνουμε ένα κλικ περισσότερο αισιόδοξοι...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 20 Νοε 2020 | 15:45

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 20 Νοε 2020 | 14:42

Προϋπολογισμός: Έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 20 Νοε 2020 | 14:17

Προϋπολογισμός 2021: Στις 25 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σταθεροτητας

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ορίζει πως στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 13:59

Προϋπολογισμός: Οι 62 κατηγορίες μέτρων που θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε περιλαμβάνει 62 κατηγορίες μέτρων οι οποίες θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 20 Νοε 2020 | 13:10

Kατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021: Υφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021

Ύφεση της τάξεως του 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη με ρυθμό 4,8% για το 2021, προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.