Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021  το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπό την προϋπόθεση πως του χρόνου θα απορροφηθούν κονδύλια περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην περίπτωση πάντως που οι κοινοτικοί πόροι δεν φθάσουν εγκαίρως τότε η κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη δύο μονάδες χαμηλότερη και συγκεκριμένα στο 5,5%...

Κάθε Φθινόπωρο το σκηνικό των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος μου θυμίζει τη σκηνή από την ταινία "η νεράιδα και το παλικάρι" όπου η ευτραφής νύφη που προξενεύουν στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κατά τις διαπραγματεύσεις για την προίκα, φωνάζει: "Πατέρα βάλε άλλες 100, ο νιός είναι λεβέντης"...

Να θυμίσω παρεμπιπτόντως πως πριν ακριβώς από ένα χρόνο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους οι προβλέψεις έβλεπαν για φέτος ανάπτυξη περί το 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%.

Όπως είναι ήδη γνωστό, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ύφεση ξεπέρασε το 15% και το στοίχημα για το σύνολο του έτους είναι αν θα μετριέται με διψήφιο ή μονοψήφιο ποσοστό.

Αν και προϋπολογισμός σημαίνει προβλέψεις μεγεθών προκειμένου να υπολογιστούν τα έσοδα και οι δαπάνες της επόμενης χρονιάς, αυτή την περίοδο είναι παρακινδυνευμένο να πραγματοποιεί κάποιος προβλέψεις για τον επόμενο μήνα, πόσο για τον επόμενο χρόνο.

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα υπάρξει επάρκεια αποτελεσματικών εμβολίων και επίτευξη ανοσίας της αγέλης στον πληθυσμό έτσι ώστε να αρχίσει η οικονομία να επιστρέφει στην προ επιδημίας κανονικότητα.

Επίσης κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα περάσει η επήρεια της υπέρ του δέοντος μέθης των μηδενικών επιτοκίων...

Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε πριν λίγες μέρες κάτω από 1%, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη λόγω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.

Η είδηση που έχει σημασία...

Βέβαια η είδηση της χρονιάς και ενδεχομένως και πέραν της δεκαετίας δεν είναι οι συνήθως αισιόδοξες προβλέψεις του εκάστοτε Υπουργού για την πορεία της οικονομίας, έστω και εν μέσω πανδημίας.

Η είδηση είναι η σημαντική επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft στην Ελλάδα. Από την εποχή της Esso Pappas και της Πεσινέ έχουμε να δούμε τέτοιου μεγέθους ξένες επενδύσεις στη χώρα μας και μάλιστα σε κλάδους αιχμής.

Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στην Ευρώπη και η 27η στον κόσμο που αποκτά cloud center της Microsoft. Τούτο δεν είναι μικρή επιτυχία.

Η επένδυση ενός παγκόσμιας εμβέλειας "παίκτη" όπως η Microsoft λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής.

Κατ’ αρχήν τέτοιου μεγέθους επενδύσεις δημιουργούν γύρω τους ένα "οικοσύστημα" επιχειρήσεων από τις οποίες προμηθεύονται υπηρεσίες και υλικά.

Τέτοιες επενδύσεις δημιουργούν υψηλής ειδίκευσης και άρα και υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας, οι οποίες λειτουργούν ως κίνητρο να σταματήσουν να φεύγουν από την Ελλάδα οι υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι.

Επιπλέον, η απόφαση μιας επιχείρησης σαν τη Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα αποτελεί "πράσινο φως" και για άλλες σημαντικές ανάλογες επενδύσεις...

Μπορεί λοιπόν να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά η είδηση της επένδυσης της Microsoft είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και τον κατάπλου των Κινέζων στον Πειραιά.

Ταυτόχρονα με την είδηση της επένδυσης της Microsoft ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και άλλες 17 επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το 90% αυτών αφορούν επενδύσεις στον τουρισμό και τις ΑΠΕ, τομείς χρήσιμους, κρίσιμους αλλά και συνηθισμένους η υπερδιόγκωση των οποίων τείνει να καταστήσει την ελληνική οικονομία είδος μονοκαλλιέργειας.

Θετική εξέλιξη βεβαίως αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις κάποιων από τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας. Σε αυτές όμως υπάρχει η υποψία πως οι ενδιαφερόμενοι υπολογίζουν κατά κύριο λόγο στις προμήθειες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όσες φορές έγινε αυτό κατά το παρελθόν οι επιχειρήσεις αυτές μετά το πέρας των εγγυημένων εργασιών επέστρεψαν στο κράτος.

Πειραιάς και Cloud...

Σημαντική τα τελευταία χρόνια ήταν και η επένδυση των κινέζων στο Λιμάνι του Πειραιά. Εκεί όμως το πλεονέκτημα ήταν η γεωγραφία, δηλαδή το γεγονός πως ο Πειραιάς είναι το εγγύτερο λιμάνι της Ε.Ε. στην Ασία.

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω η επιλογή της Microsoft δείχνει πως εδράζεται σε άλλα κριτήρια, κάτι που αν ισχύει μας επιτρέπει σήμερα να γίνουμε ένα κλικ περισσότερο αισιόδοξοι...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

20 Ιουλ 2021 | 06:50

Τα κόμματα της "Ψέκας"...

Στις αρχές του 2020, κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

19 Ιουλ 2021 | 07:28

Το τείχος της ανοησίας κι ο "ρετσινόλαδος"...

Με βάση τις εκτιμήσεις πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα "τείχος ανοσίας" ικανό να ανακόψει και να εκμηδενίσει σταδιακά την επιδημία χρειάζεται περί το 70-80% του πληθυσμού να έχει αντισώματα στον ιό, ο στόχος είναι επιτεύξιμος το Φθινόπωρο.

16 Ιουλ 2021 | 13:02

Δεν υπάρχει εναλλακτική...

Μια προσφιλής ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της τη δεκαετία του ’80 ήταν η "There is no alternative". Τουτέστιν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

15 Ιουλ 2021 | 07:56

Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

14 Ιουλ 2021 | 06:44

Ιδού το Κέντρο Αλέξη, ιδού και το πήδημα...

Δεν περνάει μήνας που ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην μας υπενθυμίζει πως και το τωρινό πολιτικό "κοστούμι" (του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης) του πέφτει μεγάλο και βαρύ...

13 Ιουλ 2021 | 06:32

Το "σάλτο μορτάλε" του Ερντογάν...

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά "drones" τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον διεθνή τύπο αλλά και πολλούς ειδικούς να μιλάνε με ενθουσιασμό ή να "παραμιλάνε" ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.

12 Ιουλ 2021 | 07:06

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα...

02 Ιουλ 2021 | 06:47

Ούτε των εθνών, ούτε των τάξεων, αλλά πόλεμος των πολιτισμών...

Το ερώτημα είναι γιατί ξαφνικά το 2021 διαβάσαμε περισσότερες όρους όπως ο "γυναικοκτονία" στα μέσα ενημέρωσης απ΄ ό,τι το αν ανατρέξουμε στα δημοσιεύματα του 1980 ή του 1950;

01 Ιουλ 2021 | 06:58

Αλέξη αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια…

Λένε πως τα μυρμήγκια λίγο πριν πεθάνουν βγάζουν φτερά, υπονοώντας πως η αλαζονεία αποτελεί την καλύτερη συνταγή για την καταστροφή. Επίσης, λένε πως τις μεγαλύτερες γκάφες τις τελούν εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους ικανό για όλα…

30 Ιουν 2021 | 06:21

Γιατί φοβούνται οι τραπεζίτες…

Όπως οι γάτες είναι "προγραμματισμένες" από το DNA τους να κυνηγάνε ποντίκια και τα σπουργίτια τα "ψίχουλα", οι τράπεζες υπάρχουν και ευημερούν όταν προσφέρουν δάνεια για να εισπράξουν τους τόκους.

29 Ιουν 2021 | 07:07

Πεζοναύτες του καναπέ, αυτή η μάστιγα...

"Η αναγνώριση ενός ψευδοκράτους δεν γίνεται με μια τυχαία ή έστω εσκεμμένη συνάντηση σε μια κουζίνας ξενοδοχείου ή τις τουαλέτες ενός συνεδριακού κέντρου, γράφει ο Κώστας Στούπας.