Follow us

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. 'Εχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

"Κατά τη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας βλέπω την Ελλάδα να ενισχύει και να εμβαθύνει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζοντας έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης" τούτο δεν είπε κάποιος Έλληνας υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα της Kυριακής.

Η Γερουσία των ΗΠΑ είναι ένας από τους ισχυρούς μοχλούς που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της Υπερδύναμης μαζί με το Υπουργείο των Εξωτερικών και τον Πρόεδρο.

Η άποψη του Μενέντεζ φαίνεται πως περικλείει την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για τη Δύση. Κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" Τουρκία και Ελλάδα αποτελούσαν τον αδιαίρετο Ν.Α. πυλώνα του ΝΑΤΟ με τη γείτονα να έχει τον σημαντικότερο ρόλο λόγω των Δαρδανελίων και της εγγύτητας προς την ΕΣΣΔ.

Στα πλαίσια αυτά οι ισχυροί της Δυτικής Συμμαχίας είχαν επιβάλει σε Ελλάδα και Τουρκία μια κατάσταση "παγώματος" των όποιων διαφορών μεταξύ τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο μετά την αφορμή που έδωσε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από τη Χούντα των Αθηνών, η οποία δεν είχε προετοιμαστεί για αυτό που σήμερα μοιάζει αυτονόητο: Την επέμβαση της Τουρκίας...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές. Η πλειοψηφία της χώρας έχει μετακινηθεί προς το ριζοσπαστικό ισλάμ και γεωπολιτικά προσπαθεί να ηγηθεί των μουσουλμανικών χωρών και πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχουν φωνές στα κέντρα ισχύος των ΗΠΑ που θεωρούν πως με τους κατάλληλους χειρισμούς και ανταλλάγματα η Τουρκία μπορεί να παραμείνει στη Δυτική Συμμαχία και να παίξει ξανά τον σημαντικό ρόλο της.

Υπάρχουν όμως και αυτές όπως του πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας που θεωρούν πως είναι χαμένη υπόθεση και πως η Δύση πρέπει να αναπτύξει τις εναλλακτικές επιλογές της που είναι η ενίσχυση της Ελλάδας και των συμμάχων της στην περιοχή.

"Εννοείται ότι οι ισχυρές συνεργασίες με τους εταίρους μας όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στο πλαίσιο του σχήματος "3+1" είναι κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες", τόνισε επίσης ο κ. Μενέντεζ στην ίδια συνέντευξη.

Αν τους πολιτικούς πρέπει να τους υπολογίζει κάποιος με βάση αυτά που κάνουν και λιγότερο από αυτά που λένε, πάλι οι ενδείξεις είναι πως η θέση των ΗΠΑ μεταβάλλεται έναντι των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας και η ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε εναλλακτική δίοδο προς τα Βαλκάνια, αποτελούν ενδείξεις πως η πλευρά που θεωρεί την Τουρκία χαμένη υπόθεση είναι ισχυρή και λαμβάνει τα μέτρα της.

Ακόμη και αν η Τουρκία επανακάμψει. η Δύση θα θελήσει να κρατήσει τις εναλλακτικές λύσεις σε ισχύ γιατί η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση ακυρώνει και τη μέχρι τώρα στάση της Δύσης που επέβαλε στις δύο χώρες να διατηρούν τις μεταξύ τους διαφορές "παγωμένες" προκειμένου να παραμένει το Ν.Α. μέτωπο της Συμμαχίας αρραγές.

Αν μάλιστα η Δύση θελήσει να δείξει σε διάφορους συμμάχους και φίλους της στον πλανήτη ποιες είναι οι συνέπειες όποιου απομακρύνεται από το "μαντρί" δεν αποκλείεται σε κάποια φάση που η γειτονική χώρα αντιμετωπίσει προβλήματα σε κάποιο από τα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει να ωθήσει τις χώρες συμμάχους που έχουν διαφορές με την Τουρκία να τις λύσουν και με δυναμικό τρόπο αν χρειαστεί.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν η Δύση είχε διαφορές με την Τουρκία στήριξε αρχικά τις προτάσεις του Ελ. Βενιζέλου να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα σαν αιχμή του δόρατος εναντίον της παραπαίουσας αυτοκρατορίας με ανταλλάγματα τη συμπερίληψη στον εθνικό κορμό των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και των εδαφών τους...

Για τη δυσμενή κατάληξη οι ευθύνες βαρύνουν πολλούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Μια επιφύλαξη που θα μπορούσε να έχει κάποιος έναντι των ΗΠΑ είναι πως αυτές βρίσκονται μακριά από την περιοχή μας και η επικράτηση στο μέλλον ενός απομονωτιστή Προέδρου που θα αποσύρει την επιρροή της υπερδύναμης από πολλά σημεία του πλανήτη, μπορεί να μας αφήσει στα "κρύα του λουτρού" με έναν ισχυρότερο γείτονα και μια Ευρώπη με τη γεωπολιτική αντίληψη σε νηπιακή φάση.

Το πρόσφατο παράδειγμα της εγκατάλειψης των Κούρδων από τον Τραμπ πρέπει να μας προβληματίσει.

Η Γαλλία αν και δύναμη λιγότερο ισχυρή από τις ΗΠΑ έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο που απειλούνται από την ενίσχυση της Τουρκίας και ως προ τούτο αποτελεί σταθερότερο σύμμαχο. Τούτο δεν σημαίνει πως πρέπει να μην ενδυναμωθεί η σχέση με τις ΗΠΑ. Τουναντίον, το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να παραμείνουν ισχυρός γεωπολιτικός παράγων για δεκαετίες ακόμη.

Το φρόνιμο είναι η παράλληλη ενδυνάμωση των πολιτικών και αμυντικών συμμαχιών με όλες τις δυνητικές πλευρές, της Γερμανίας μη εξαιρουμένης.

Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η αντίληψη πως η Γερμανία ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο, όπως ήταν και στους δύο μεγάλους πολέμους. Τούτο είναι λάθος. Όσο η Γερμανία είναι προσανατολισμένη στην Ε.Ε. δύσκολα θα αφήσει ένα μέλος της χωρίς την αλληλεγγύη της Ένωσης λόγω των οικονομικών δεσμών που υπάρχουν με τη Γερμανία ή γιατί στη Γερμανία ζουν και ψηφίζουν πολλοί Τούρκοι. Μια σημαντική μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης και της πολιτικής σκηνής εκφράζει προβληματισμούς σε σχέση με την Τουρκία.

Όπως και να έχει μέχρι σήμερα οι προτεραιότητες της Γερμανίας παραμένουν η Ε.Ε. και ο άξονας με τη Γαλλία. Τούτο δεν φαίνεται να έχει μετατοπιστεί.

2) Δείξε μου το χρήμα να σου πως ποιος κυβερνά...
Οι αυτοκρατορίες και τα πολιτικά και οικονομικά μοντέλα έρχονται και παρέρχονται. Ο καλύτερος μάρτυρας των γεωπολιτικών μετατοπίσεων της ισχύος είναι τα αποθεματικά νομίσματα που εμπιστεύεται η υφήλιος. Τα τελευταία 120 χρόνια οι μετατοπίσεις ισχύος ήταν περισσότερες από αυτές που αποτυπώνουν τα δύο διαγράμματα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ήταν όλοι τους εκεί: Οι σημαντικότερες εμφανίσεις στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του αθηνοράματος

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 από το "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν για 27η χρονιά την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 08 Νοε 2025 | 11:17

Τραγωδία στην Τουρκία: Εξι νεκροί από φωτιά σε αποθήκη αρωματοποιίας [Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη αρωματοποιίας στο Ντιλόβασι

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 05 Νοε 2025 | 22:15

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις - Το Ισραήλ "εξουδετέρωσε" ακόμα δύο Παλαιστίνιους

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 04 Νοε 2025 | 18:10

Έκθεση Κομισιόν για Τουρκία: "Ανησυχητική" η οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 04 Νοε 2025 | 12:04
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 03 Νοε 2025 | 16:48

Ερντογάν: Η Κύπρος κρατείται όμηρος ενός ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας υπέρ μία λύσης δύο κρατών για την Κύπρο

ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΤΑΣΗ 30 Οκτ 2025 | 17:50

Επεισοδιακή συνάντηση Μερτς με Ερντογάν: Η Γερμανία δεν βλέπει τη γενοκτονία στη Γάζα; - Τα βρήκαν στα εξοπλιστικά

"Ας μιλήσουμε για προμήθειες όπλων", η ξεκάθαρη ατάκα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς

ΤΣΑΓΑΤΑΙ ΕΡΤΣΙΓΙΕΣ 30 Οκτ 2025 | 15:14

Τούρκος πρέσβης: Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από γείτονες, είναι δύο έθνη που συνδέονται γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά και ανθρώπινα.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ 29 Οκτ 2025 | 18:18

Συγκλονιστικά βίντεο από την Τουρκία: Η στιγμή που γκρεμίζεται η πολυώροφη πολυκατοικία και ένας τεράστιος τοίχος αντιστήριξης

Οι οικοδομές στην Τουρκία για ακόμη μια φορά έδειξαν να μην αντέχουν έναν μεγάλο σεισμό

ΣΤΟ ΓΚΕΜΠΖΕ 29 Οκτ 2025 | 17:46

Τουρκία - Κατάρρευση πολυκατοικίας: Η στιγμή που 18χρονη ανασύρεται ζωντανή από τα συντρίμμια

Ζωντανή ανασύρθηκε η 18χρονη Ντιλάρα Μπιλίρ από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε το πρωί στο Γκέμπζε

ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2012 29 Οκτ 2025 | 13:21

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρά δύο αδέλφια στα συντρίμμια εξαώροφου κτιρίου - Ζωντανή ανασύρθηκε 18χρονη [βίντεο]

Αγωνιώδεις έρευνες για οικογένεια που εγκλωβίστηκε στο εξαώροφο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη - Εντοπίστηκε και δεύτερο πτώμα ενώ ζωντανή ανασύρθηκε η 18χρονη κόρη της οικογένειας που κατοικούσε στο κτίριο

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΚΡΕΡΓΚΕ 29 Οκτ 2025 | 08:08

Τουρκία: Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο – Φόβοι για εγκλωβισμένους

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην Τουρκία, με τα σωστικά συνεργεία να αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

28 Οκτ 2025 | 08:35

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία: Τουλάχιστον 22 τραυματίες - "Καμία επίδραση στον ελλαδικό χώρο", λέει ο Λέκκας

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τουρκία μετά από πτώσεις, λόγω του πανικού, ενώ τουλάχιστον τρία κενά κτήρια και ένα διώροφο κατάστημα κατέρρευσαν.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 28 Οκτ 2025 | 00:25

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσαν κτίρια μετά τα 6,1 Ρίχτερ - Αισθητή η δόνηση και σε νησιά του βορείου Αιγαίου [βίντεο]

Στην ίδια περιοχή της Τουρκίας είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους επίσης 6,1 βαθμών και στις 10 Αυγούστου

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 27 Οκτ 2025 | 21:59

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία: Αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Λέσβο και Χίο

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ στη γειτονική χώρα

ΤΡΕΛΑ ΠΟΣΑ 27 Οκτ 2025 | 19:25

Σάλος στην Τουρκία: Εκατοντάδες διαιτητές κατηγορούνται για στοιχηματισμό

Δέκα από τους κατηγορούμενους διαιτητές έβαλαν περισσότερα από 10.000 στοιχήματα, με έναν από αυτούς να φτάνει τα 18.227!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 27 Οκτ 2025 | 18:30

Έδωσαν τα χέρια Ερντογάν και Στάρμερ για 20 Eurofighter - Συμφωνία περίπου 8 δισ. λιρών

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρώτη παράδοση Eurofighter στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2030

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 27 Οκτ 2025 | 17:08

Άγκυρα: Με έφιππο άγημα και κανονιοβολισμούς υποδέχθηκε τον Στάρμερ ο Ερντογάν - Στο επίκεντρο τα Eurofighter

Το Λονδίνο ήταν από του βασικούς υποστηρικτές της Τουρκίας για την άρση των γερμανικών αντιρρήσεων στην πώληση των μαχητικών

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ 27 Οκτ 2025 | 10:01

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Διέκοψαν το κεντρικό δελτίο αντιπολιτευόμενου καναλιού - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης [βίντεο]

Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού δικτύου συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της συνεργασίας με τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 27 Οκτ 2025 | 09:43

Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης για "πολιτική κατασκοπεία" σε βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο αναμένοντας τη δίκη του με κατηγορίες περί "διαφθοράς".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 26 Οκτ 2025 | 17:47

Αγαθονήσι: "Τουρκική ακταιωρός με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να μας βουλιάξει" - [βίντεο]

Ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού καταγγέλλει πως τουρκική ακταιωρός με επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να βουλιάξει το σκάφος του

26 Οκτ 2025 | 09:45

Τουρκία: Το PKK αποσύρει τις δυνάμεις του στο βόρειο Ιράκ

Το ΡΚΚ κάλεσε την Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επανένταξη των αγωνιστών του στην πολιτική ζωή.

FORBES GREECE 24 Οκτ 2025 | 19:22

Madame Coco: Η τούρκικη αλυσίδα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο αλλά κλείνει στην Ελλάδα

Στα social media, πελάτες της εταιρείας αναφέρουν πως "έχουν κλείσει όλα τα καταστήματα" και κανείς "δεν απαντά στα τηλέφωνα"

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Οκτ 2025 | 07:00

Μητσοτάκης: "Οσο η Τουρκία έχει εκκρεμές casus belli απέναντι στην Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στο SAFE"

Από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε συγκεκριμένα για τη θεσμοθέτηση της ρήτρας διαφυγής και το πρόγραμμα SAFE.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 22 Οκτ 2025 | 19:46

Ελληνοτουρκική συνάντηση στη Σμύρνη την Πέμπη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες μετέχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 22 Οκτ 2025 | 09:26

Τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα επιμένει στο βέτο για το πρόγραμμα SAFE" - Στο Κατάρ ο Ερντογάν για μεταχειρισμένα Eurofighter

Η Άγκυρα σκοπεύει να επιδιώξει την αγορά 24 μεταχειρισμένων Eurofighter από την αεροπορία του Κατάρ.

ΚΥΠΡΟΣ 20 Οκτ 2025 | 11:37

Μήνυμα στον Ερντογάν η σαρωτική επικράτηση Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα - Ήττα της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο

Η πολιτική Ερντογάν-Τατάρ, για εγκατάλειψη της oμοσπονδίας και αναζήτηση λύσης στην βάση δύο κυρίαρχων κρατικών οντοτήτων ηττήθηκε παταγωδώς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Οκτ 2025 | 20:00

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη: Τι λέει η ΕΣΗΕΜ-Θ

"Η ενέργεια αυτή μαρτυρεί την ανελεύθερη αντίληψη των τουρκικών Αρχών σχετικά με τη δημοσιογραφία και την Ενημέρωση" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΥΕΡΙΚΩΝ 19 Οκτ 2025 | 09:32

Ο Γεραπετρίτης απαντά στον Φιντάν για το SAFE: Καμία συζήτηση για εθνικά θέματα, όποιος ενοχλείται να το αποδεχθεί

"Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική και συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες του διεθνούς δικαίου και δεν ετεροκαθορίζεται" αναφέρει σε δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 18 Οκτ 2025 | 20:54

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία πρέπει να λύσει τα προβλήματά της στην περιοχή για να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ επισκέφτηκε την Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 17 Οκτ 2025 | 20:15

Συνάντηση Φιντάν - Βάντεφουλ στην Άγκυρα: "Με ποιον άλλο θα συνεργαστούμε αν όχι με τους εταίρους του ΝΑΤΟ;"

Αναφερόμενος στα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι "η τεχνική συμμετοχή της χώρας μας στον αμυντικό μηχανισμό και η ανάπτυξη κοινών έργων αποκτούν σημασία σε μια κρίσιμη περίοδο"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ 17 Οκτ 2025 | 17:05

Bloomberg: Η Τουρκία θα στείλει όπλα στη Συρία για να χτυπήσει ξανά τους Κούρδους

Ο εξοπλισμός θα αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, για την αποφυγή εντάσεων με το Ισραήλ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν πηγές

17 Οκτ 2025 | 07:21

Γάζα: Η Τουρκία στέλνει ομάδες να ψάξουν λείψανα ομήρων στα συντρίμμια, ενώ ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι "θα πάμε να σκοτώσουμε" τα μέλη του παλαιστινιακού κινήματος αν αυτό το τελευταίο "δεν σταματήσει να σκοτώνει κόσμο" στη Γάζα.

ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ 16 Οκτ 2025 | 20:19

Η τουρκική Afad θα συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό νεκρών στα συντρίμμια της Γάζας

Οι έρευνες θα γίνουν από τους διασώστες της Afad, της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών και επειγουσών καταστάσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 16 Οκτ 2025 | 18:29

Deutsche Welle: Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι θα πάρει Eurofighter από τη Γερμανία

Ο τουρκικός Τύπος θεωρεί ότι η Γερμανία έδωσε το "πράσινο φως" για πωλήσεις Eurofighter στην Τουρκία

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 16 Οκτ 2025 | 17:25

Ο τουρκικός στρατός δηλώνει "έτοιμος για κάθε δράση" στη Λωρίδα της Γάζας

Οι εργασίες σχετικά με την αποστολή διεξάγονται σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς του κράτους μας" είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπςο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτούρκ

VIRAL 15 Οκτ 2025 | 14:50

Viral βίντεο: Φύλακας διασώζει κοπέλα λίγο πριν την χτυπήσει το τραμ στην Τουρκία

Αγιο είχε η κοπέλα που άκουγε μουσική από τα ακουστικά και δεν άκουσε την κόρνα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ 13 Οκτ 2025 | 23:20

Ο Έρντογάν "μάλωσε" την Μελόνι: "Πρέπει να κόψεις το κάπνισμα" - "Δεν θέλω να σκοτώσω κανέναν" [βίντεο]

Ο Τούρκος πρόεδρος και η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχαν τετ α τετ πριν την έναρξη της συνόδου και κατά την ανταλλαγή των εθιμοτυπικών χειραψιών, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε έντονο ενδιαφέρον… για την υγεία της Μελόνι

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ 13 Οκτ 2025 | 18:31

Αίγυπτος: Ο Ερντογάν απειλούσε να μην πάει στη Σύνοδο αν πήγαινε ο Νετανιάχου - Το αεροσκάφος έκανε κύκλους στον αέρα

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν, μόλις άκουσε την πληροφορία πως ο Νετανιάχου ίσως συμμετάσχει στη σύνοδο για τη Γάζα, έδωσε εντολή μη προσγείωσης του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Αίγυπτο

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ 11 Οκτ 2025 | 21:19

Ερντογάν: "Πρώτα θα πάω εγώ στη Γάζα και μετά εσείς"

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ, όπου αναφερόμενος στην εκεχειρία στη Γάζα ζήτησε από το Ισραήλ "να σεβαστεί την υπογραφή του" και "να τερματίσει την επιθετική του πολιτική"

ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΔΙ 11 Οκτ 2025 | 16:36

Deutsche Welle: Ο Ερντογάν θέλει να έχει λόγο στην επόμενη μέρα στη Γάζα

Η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ένας ρόλος που η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό, μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή της θέση και να προωθήσει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;