Follow us

Ένας Μιχάλης

Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς οι άνθρωποι, πάντα και παντού, τείνουν να αντιλαμβάνονται την Ιστορία σαν ταινία ή σαν μυθιστόρημα, όπου δεν κυριαρχούν οι κοινωνικές συγκρούσεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά οι χαρακτήρες -τα πάθη κυρίως- των πρωταγωνιστών.

Χρηστος Χωμενιδης

Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς οι άνθρωποι, πάντα και παντού, τείνουν να αντιλαμβάνονται την Ιστορία σαν ταινία ή σαν μυθιστόρημα, όπου δεν κυριαρχούν οι κοινωνικές συγκρούσεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά οι χαρακτήρες -τα πάθη κυρίως- των πρωταγωνιστών.


Εάν ερμήνευες τις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας βάσει τής από αιώνων αυτοκρατορικής της αντίληψης σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης και την εσωσέστρεφεια που έχει, τα τελευταία χρόνια, εκδηλώσει η Αμερική... Εάν ισχυριζόσουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποφασίστηκε με λάθος εκτιμήσεις αλλά με καθαρό μυαλό... Θα έπειθες πολύ λιγότερο από το εάν περιέγραφες τον Πούτιν ως την ενσάρκωση του κακού, έναν ψυχικά και σωματικά άρρωστο ηγεμόνα που, απομονωμένος σε κάποιο υπόγειο μπούνκερ, κραυγάζει "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων!".

Δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο ή με την ψυχική καλλιέργεια. Εδώ οι Έλληνες του 5ου π.Χ. αιώνα ισχυρίζονταν ότι η πέρσικη στρατιά ηττήθηκε επειδή ο Ξέρξης διέπραξε ύβρι μαστιγώνοντας τα κύματα. Εδώ ο Όμηρος έφερε τον Τρωικό Πόλεμο στα μέτρα μιάς αντιζηλίας μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνονα για τα ωραία μάτια της Βρισηίδας.

Μακράν εμού η αντίληψη ότι η Ιστορία κινείται από την ταξική αποκλειστικά πάλη, τους εθνικούς και θρησκευτικούς έστω ανταγωνισμούς. Μετράνε προφανώς οι προσωπικότητες, όσοι κρατούν σε κάθε φάση το πηδάλιο κι όσοι το διεκδικούν. Χωρίς τα συμπλέγματα και τις εμμονές τού Χίτλερ, δίχως τον ιδιοφυή μανιοκαταθλιπτικό Τσώρτσιλ, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και αν συνέβαινε, θα είχε τελείως διαφορετική πορεία και κατάληξη. Και εάν ο Λένιν δεν διέθετε το χάρισμα να διακρίνει πριν από όλους και να αρπάζει τις ευκαιρίες, οι μπολσεβίκοι δεν θα κατακτούσαν ποτέ την εξουσία.

Άλλο όμως το να βάζεις στην εξίσωση των ανθρώπινο παράγοντα, άλλο το να παρακολουθείς τα γεγονότα που επηρεάζουν, φτάνουν κάποτε να απειλούν τη ζωή σου, λες και βρίσκεσαι στο γήπεδο και ο διαιτητής έχει σφυρίξει πέναλντι. "Θα το πατήσει ο Πούτιν το κουμπί; Και αν το πατήσει, οι Δυτικοί θα απαντήσουν ρίχνοντας τα δικά τους πυρηνικά; Θα αφανιστεί ο κόσμος μέσα σε λίγες ώρες;"

Στη μελοδραματοποιημένη αντίληψη και αφήγηση της πραγματικότητας που σερβίρεται για μαζική κατανάλωση βαρύνων ρόλος δίνεται και σε πρόσωπα τα οποία ένας αναλυτής με την επιστημοσύνη του Θουκυδίδη θα τα περνούσε στα ψιλά. Ίσως να μην τα ανέφερε καν.

Η σύντροφος του Πούτιν, φερ’ειπείν, που τα εχθρικά του ΜΜΕ την αποκαλούν ερωμένη του, εγκαταλείποντας για λίγο το φεμινιστικό τους ιδίωμα. Κάθε δυό μέρες βλέπουμε το πρόσωπό της –"σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές"-, καθώς και φωτογραφίες της έπαυλης στην οποία φέρεται να έχει καταφύγει στην Ελβετία. Φαντασθείτε να είχε κάποιος απαθανατίσει τα παιδάκια τα οποία έχει, λένε, αποκτήσει με τον μετα-Τσάρο. Χρυσά θα τα πουλούσε!

Το πιό χτυπητό παράδειγμα της μετατροπής της Ιστορίας σε κλασσικά εικονογραφημένα αποτελεί ο Μιχάλης. Ποιος Μιχάλης; Σάμπως και ξέρω; Σάμπως και ξέρουμε; Ο άντρας εκείνος που εμφανίστηκε ύστερα από τον πρόεδρο Ζελένσκι στο διάγγελμα προς τους Έλληνες στις αρχές Απριλίου.


Εμφανίστηκε ως μη όφειλε. Ο κανονισμός της Βουλής απαριθμεί περιοριστικά ποιοι έχουν δικαίωμα να μιλάνε από το βήμα της έστω και βιντεοσκοπημένοι. Είπε την απαγορευμένη λέξη: Αζόφ. Οι καθ’ημάς ρωσόφιλοι και οι επιτήδειοι ουδέτεροι έφριξαν. Ναζί τον ανέβαζαν, πίθηκο τον κατέβαζαν, αποδεικνύοντας πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την πολιτική ορθότητα. Ότι εάν ο "εχθρός" απέχει από τις προδιαγραφές ομορφιάς, χαλάλι να του κάνεις όσο "body shaming” τραβάει η ψυχή σου.

Πέρασαν λίγες εβδομάδες κι ενώ ο Μιχάλης είχε -όπως οι πάντες και τα πάντα- ήδη ξεχαστεί, ο πρέσβης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπεσε υπερασπιζόμενος τη Μαριούπολη. Σημαία έκαναν αυτοστιγμεί τον θάνατο του οι καθ’ημάς υποστηρικτές των Ουκρανών. Τι ήρωα τον ανακήρυξαν, τι άξιο συνεχιστή τού Έλληνα παππού του, μόνο τραγούδι δεν τού έγραψαν, μόνο σε πλατεία στην Αθήνα δεν ζήτησαν να δοθεί το όνομά του!

Μην με παρεξηγήσετε. Στη σύρραξη που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου -το έχω πει και το έχω γράψει επανειλημμένα- υποστηρίζω ολόψυχα τους αμυνόμενους. Δεν μού απαγορεύει ωστόσο κάτι τέτοιο να παρατηρώ, να κρίνω τον τρόπο με τον οποίον πλάθονται οι μύθοι. Μικροί και μεγάλοι. Πρόσκαιροι και διαρκέστεροι.

Υπάρχουν προσωπικότητες που ήδη εν ζωή έχουν αφήσει βαθύ ίχνος, που ο θάνατός τους επιστεγάζει απλώς μία πορεία δεκαετιών. Αυτούς ο βιογράφος-καθαγιαστής θα τους ρετουσάρει, θα τους φωτίσει κολακευτικά, θα παραλείψει κάποια σκοτεινά σημεία. Δεν εξυπηρετούν την αφήγηση της Αριστεράς μετά τη Μεταπολίτευση (πριν ήταν αρκετά διαφορετική η θέση της) κάποιες πλευρές της προσωπικότητας του Άρη Βελουχιώτη. Θα τις αποσιωπήσει συνεπώς. Όπως και η Δεξιά παράταξη δεν θα σταθεί ιδιαίτερα στη στάση φρόνιμης αναμονής που τήρησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καθόλη τη διάρκεια της Κατοχής, μαζεύοντας προφανώς δυνάμεις για να διαπρέψει στη συνέχεια...

Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι γίνονται διάσημοι πεθαίνοντας. Βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και την τρώνε στο δόξαπατρί ή στην καρδιά. Ανοίγοντας την ίδια στιγμή την πόρτα της αθανασίας, όπως αρεσκόμαστε να αποκαλούμε την υστεροφημία. Τα βιογραφικά τους γράφονται από το τέλος προς την αρχή. Όσα λιγότερα ξέρουμε για τη ζωή τους, τόσο το καλύτερο. "Δεν μού αρέσει ο ρεαλισμός, θέλω μαγεία!" όπως αναφωνεί σπαρακτικά η Μπλανς Ντυμπουά στο φινάλε του "Λεωφορείον ο Πόθος".

Ιδανική τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Μιχάλης ή Μιχαήλ, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Και άλλοι αρκετοί, στο πρόσφατο και στο πιο παλιό μας εικονοστάσι. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου...

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Καρπαζοεισπράκτορες

Έχουμε εθιστεί στην αγωνία. Στον τρόμο. Σαν τους καρπαζοεισπράκτορες, κοιτάζουμε έντρομοι γύρω μας, από πού θα μάς έρθει η επόμενη σφαλιάρα.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

03 Μαϊ 2022 | 07:02

...Ο Θεός δεν βάζει κρίση

Η υποκρισία, η σεμνοτυφία, τα χρηστά ανηδονικά ήθη, που ο δυτικός κόσμος τα πέταξε με τις κλωτσιές από την πόρτα στα χρόνια της σεξουαλικής επανάστασης -στα 1960ς και στα 1970ς- ξαναμπαίνουν στις μέρες μας από το παράθυρο.

26 Απρ 2022 | 09:13

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι

Μετά τη δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα επανεκλογής. Τι θα συμβεί το 2027; Ποια έκφανση του "αντισυστημισμού" θα πολιορκήσει τα Ηλύσια Πεδία; Και ποιος θα ευθύνεται εάν τα αλώσει;

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Καρπαζοεισπράκτορες

Έχουμε εθιστεί στην αγωνία. Στον τρόμο. Σαν τους καρπαζοεισπράκτορες, κοιτάζουμε έντρομοι γύρω μας, από πού θα μάς έρθει η επόμενη σφαλιάρα.

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Το δόγμα Πούτιν, Ερντογάν…

Οι "αναθεωρητές" του status quo προετοιμάζουν επί μακρόν την κοινή γνώμη των κοινωνιών τους πάνω κάτω με τους ίδιους τρόπους.

23 Μαϊ 2022 | 07:27

Όταν οι Φινλανδοί οδηγούσαν Μόσκοβιτς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο. Η Ρωσία δεν είναι πλέον η παλαιά Σοβιετική Ένωση, ενώ το ΝΑΤΟ δεν είναι ένα κατάλοιπο του Ψυχρού πολέμου που αναζητά ρόλο.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

18 Μαϊ 2022 | 07:38

Ξανά στις επάλξεις οι υπερήφανοι συνδικαλιστές

Οι συνδικαλιστές- όπως ακριβώς έκαναν και με τη δική τους αξιολόγηση- δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα χάλια μας, γιατί φυσικά όταν οι μαθητές υστερούν, προφανώς κάτι δεν πάει καλά και με τους καθηγητές που τους διδάσκουν.