Follow us

Ενας πειρασμός για τον καθένα

Σε μια χώρα όπου η συνεργασία θα ήταν καθημερινό πολιτικό βίωμα και δεν θα χρησίμευε ως σημαία ευκαιρίας, σήμερα θα είχαμε μια παντοδύναμη κυβέρνηση 187 εδρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟς
Τατσόπουλος Opinion Ver 2

Σε μια χώρα όπου η συνεργασία θα ήταν, αν όχι αυτοσκοπός, τουλάχιστον καθημερινό πολιτικό βίωμα και σε κάθε περίπτωση δεν θα χρησίμευε ως σημαία ευκαιρίας, σήμερα θα είχαμε μια παντοδύναμη κυβέρνηση 187 εδρών. Μια κυβέρνηση ουσιαστικά ακλόνητη, εξουσιοδοτημένη όχι μονάχα να εξαντλήσει την επόμενη τετραετία, αλλά και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στο ακέραιο. Μια κυβέρνηση που θα συστέγαζε την Κεντροδεξιά με την Κεντροαριστερά και θα συσπείρωνε στις γραμμές της στελέχη και οπαδούς με αντιλήψεις, αν όχι καθαρής σωφροσύνης, όσο το δυνατόν εγγύτερες στον ορθό λόγο. Μια κυβέρνηση για να την καμαρώνεις.

Εντάξει. Και μετά ξυπνήσαμε. Στη χώρα όπου η πιο ισχυρή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ, η κυβέρνηση Παπαδήμου, με 255 έδρες από τις 300, ήταν ταυτόχρονα και η πιο ανίσχυρη, εκείνη που σωριάστηκε σε λίγους μήνες σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, δεν θα λέγαμε πως ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Πάλι από αυτήν εδώ τη φιλόξενη στέγη ("Τερατογενέσεις συνεργασίας", The TOC, 3 Απριλίου 2023) είχαμε εξηγήσει δια μακρών πώς και καταφέραμε στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεργασίας να ταυτίζεται με την αδυναμία, τον συμβιβασμό, τον εκβιασμό και μια ιδιότυπη ομηρία των μεγάλων κομμάτων από τα μικρότερα: "Εγώ θα σου δώσω τις λίγες έδρες που έχεις απόλυτη ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίζεις τη Δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο ή θα σε στηρίξω με ψήφο ανοχής, αλλά κι εσύ σε αντάλλαγμα θα μου δώσεις υπουργικά οφίτσια ή/και θα εφαρμόσεις το δικό μου πρόγραμμα". Δεν ζούμε στη μοναδική χώρα όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα δυσάρεστα, αλλά σίγουρα σε μια από τις ελάχιστες δημοκρατίες όπου συμβαίνουν τόσο απροκάλυπτα, για να μην πω τόσο ξετσίπωτα. Θα έλεγε κανείς ότι τα παχιά προεκλογικά λόγια δεν είναι παρά άδεια τσόφλια. Θυμηθείτε μονάχα τον Ιούνιο του 2012, πώς κυριολεκτικά σε μια νύχτα θάφτηκαν λοιδορίες, συκοφαντίες και προσβολές δεκαετιών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και πώς, ξανά σε μια νύχτα, μια δεκαετία αργότερα, βγήκε πάλι από τη ναφθαλίνη η τοξική ρητορική –"ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά"- και ξεθάφτηκε το τσεκούρι του πολέμου.

Περσινά ξινά σταφύλια. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο πειρασμός των δεύτερων εκλογών είναι ακαταμάχητος και γνέφει σαγηνευτικά προς όλα τα κόμματα, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να περιμένει από αυτές παρά μια συντριβή μεγαλύτερη και από εκείνη που υπέστη χτες τη νύχτα. Θα ήταν σχεδόν απάνθρωπο να ζητήσουμε από τον Κυριακό Μητσοτάκη που έφθασε τόσο κοντά στην πηγή της αυτοδυναμίας με σύστημα απλής αναλογικής και αφού πρώτα υποχρεώθηκε να περάσει από τις συμπληγάδες όλων των πιθανών και απίθανων κρίσεων (όπως πολύ εύστοχα έχει λεχθεί, δεν εξερράγη μονάχα το ηφαίστειο της Σαντορίνης) να αντισταθεί στον πειρασμό και να αρνηθεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με χαρακτηριστικά "περιπάτου": λίστα υποψηφίων και αντίπαλο που θα ψάχνει αφήγημα και θα παραπατάει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο. Ο Μητσοτάκης δεν λησμονεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες κι έναν ευκαιριακό σύμμαχο που αναβαπτίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από εξόφθαλμα ακροδεξιός σε γιαλαντζί κεντροδεξιό, κυβέρνησε ανενόχλητα για πάνω από μια τετραετία. Χώρια που η ισχυρή εκλογική εντολή της 21ης Μαϊου προς τον Μητσοτάκη τον απομακρύνει από τη δυσάρεστη ανάγκη να συμμαχήσει με τον "Καμμένο του 2023" –λέγε με και Βελόπουλο- και να τραβήξει χειρόφρενο στις όποιες μεταρρυθμίσεις έχει κατά νου. Η ανακούφιση είναι αμοιβαία: απαλλάσσει και τον Βελόπουλο από την υποχρέωση να εγκαταλείψει τις εθνικοθρησκευτικές του πομφόλυγες που αποδείχτηκαν πιο αποδοτικές και από το φάρμακο κατά του κορωνοϊού ή τις επιστολές του Ναζωραίου. Παρέα με τον Βελόπουλο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του εκλογικού σώματος θα διατηρήσει την πολυτέλεια να κινείται ανεμπόδιστα στη σφαίρα της συνωμοσιολαγνείας και του παραλογισμού· με "φοιτητική ξεγνοιασιά", όπως θα έλεγε και ο Σαββόπουλος.

Ο πειρασμός δεν είναι μικρότερος για τον Ανδρουλάκη και τον Κουτσούμπα. Αμφότεροι μπορούν κάλλιστα στις 25 Ιουνίου να πλευροκοπήσουν τον θανάσιμα πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ –από τα δεξιά ο πρώτος, από τα αριστερά ο δεύτερος- και να μοιραστούν τα ιμάτιά του προτού καν ξεψυχήσει. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εγγυάται και στους δύο ότι δεν θα επιτρέψει να λάβουν μέρος στο φαγοπότι μικρότερα και πιθανόν πιο πεινασμένα σαρκοφάγα κομματίδια. Ειδικά στην περίπτωση του Ανδρουλάκη είναι παραπάνω και από εμφανές ότι ένα αβάσταχτο βάρος έφυγε από το στήθος του. Η χτεσινή κάλπη τον απάλλαξε από τον κόπο, οριστικά καθώς φαίνεται, να αποδείξει ότι δεν είναι πρόθυμο κυβερνητικό συμπλήρωμα διατροφής, να περάσει από την εκλογική οντισιόν και να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που όλοι οι πολιτικοί ονειρεύονται, τη δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά –εξυπακούεται- την κυβερνητική αυτοδυναμία: ανέμελη και ανέξοδη αντιπολίτευση. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να αντικαταστήσει τον ηττημένο του αρχηγό διότι δεν έχει "πάγκο", όταν ξεπεράσει το αρχικό σοκ και την παρεπόμενη κατάθλιψη, μπορεί να ξαναρχίσει να ονειρεύεται ότι κάποια "στραβή" θα προκύψει πάλι στον Μητσοτάκη –τι διάολο, δεν διαθέτει στις τάξεις του κανέναν Κατρούγκαλο;- και θα καταφέρει στις 25 Ιουνίου να "διορθώσει" ένα μέρος από τη ζημιά της 21ης Μαϊου. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ζούμε στη χώρα των θαυμάτων. Θαυμάτων, τραυμάτων, θα σας γελάσω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ 27 Μαϊ 2023 | 19:55

Με νέα πρόσωπα η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Μέσα Τσαπανίδου, Σβίγκου και Χαρίτσης

Στη σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κανείς αρκετές εκπλήξεις σε πρόσωπα.

ΟΤΑΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27 Μαϊ 2023 | 18:05

Οι σχέσεις της NIKHΣ με το Άγιο Όρος: Υποψήφιος στις εκλογές ο αδερφός ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου - Ο ρόλος της Μόσχας

Η μονή Φιλοθέου στηρίζει τη ΝΙΚΗ και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ 27 Μαϊ 2023 | 17:21

Ανάλυση Bloomberg: Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει, ούτε και ο Μπάιντεν πρέπει

Το μάθημα από τις στροφές της εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις την Τουρκία, αξίζει να περιμένεις.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΟΥΛΗ» 27 Μαϊ 2023 | 16:46

Απόστολος Γκλέτσος: Δεν συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ελληνικός λαός - Είμαι με τον Τσίπρα γιατί τον πιστεύω

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου σχολίασε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Απόστολος Γκλέτσος.

ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 27 Μαϊ 2023 | 16:07

Βορίδης: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία υποχρεωτικά θα πάμε σε τρίτες κάλπες

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τότε η χώρα υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ» 27 Μαϊ 2023 | 15:53

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Ως εδώ με την προσπάθεια εμπλοκής της Εκκλησίας και των κληρικών στα εκλογικά δρώμενα

Τι ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για "εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας".

ΥΨΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ 27 Μαϊ 2023 | 14:53

Κρίση στο Κόσοβο μετά τις εκλογές: Αστυνομικές επιχειρήσεις της Πρίστινας και παρέμβαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε επιφυλακή οι σερβικές δυνάμεις.

ΠΑΣΟΚ 27 Μαϊ 2023 | 14:11

Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: Προσωπική προσβολή, αλλά θα δώσω τον αγώνα για την παράταξη

Την αντίδραση του εκλεγμένου στην Α' Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη προκάλεσε η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να πάρει τη συγκεκριμένη έδρα, με στόχο να αναδείξει τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ η εκλογική μάχη στη βόρεια Ελλάδα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Μαϊ 2023 | 13:26

Τσαπανίδου σε Σκέρτσο: Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι διαφορετική από τη προηγούμενη

Απάντηση προς τον Άκη Σκέρτσο εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Μαϊ 2023 | 12:52

Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: Να εντοπίσουμε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ΝΕΕΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2023 | 12:31

Viral ο Ερντογάν: Τον πήρε ο ύπνος σε διακαναλική συνέντευξη [βίντεο]

Αποκοιμήθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του ο Ερντογάν και μάλιστα τη στιγμή που τον ρωτούσαν για το PKK.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 27 Μαϊ 2023 | 11:36

Άκης Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην ήττα όχι με περισσότερη δημοκρατία αλλά με λογοκρισία

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κίνηση από την Κουμουνδούρου να μην επιτρέπει σε όλα τα στελέχη να βγαίνουν και να μιλούν ελεύθερα στα ΜΜΕ σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ 27 Μαϊ 2023 | 10:05

Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τον αυριανό κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στις οποίες θα αναδειχθεί ο πρόεδρός της.