Ενός λάθους μύρια έπονται

Ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν είχε καμιά σχέση με τους προηγούμενους και πολύ περισσότερο με το πνεύμα και τα κριτήρια του αρχικού κυβερνητικού σχήματος το καλοκαίρι του 2019.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Ενός λάθους μύρια έπονται
Ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε καμιά σχέση με τους προηγούμενους και πολύ περισσότερο με το πνεύμα και τα κριτήρια του αρχικού κυβερνητικού σχήματος το καλοκαίρι του 2019.

Τούτο γιατί το στίγμα που είχε δώσει με τον σχηματισμό της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019 ο κ. Μητσοτάκης έδειχνε πως εξαντλούσε τα περιθώρια χρήσης προσώπων εκτός κομματικού μηχανισμού, με κριτήρια την εμπειρία και τις ικανότητες να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένο κρίσιμο έργο.

Τα κριτήρια του σχηματισμού της κυβέρνησης το καλοκαίρι του ’19 ήταν στο πνεύμα της αξιοποίησης των ικανών απ’ όπου και αν προέρχονται. Η πλειοψηφία της κοινωνίας εξαντλημένη από τη μετριοκρατία και κομματοκρατία το εξέλαβε θετικά και γι’ αυτό του εξασφάλισε απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό για τη συνέχεια.

Αντιθέτως, ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας θύμιζε τον ανασχηματισμό του Αντώνη Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, μετά τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές και λίγους μήνες πριν χάσει και τις βουλευτικές, όταν προσπάθησε να ενισχύσει την κυβέρνηση με το "βαθύ κόμμα" και τον ακόμη βαθύτερο κρατικοδιαιτισμό.

Αν εξαιρέσει κάποιος την "πατάτα" με το ναύαρχο Αποστολάκη που ούτως ή άλλως αποτελούσε αποτυχημένη επιλογή τόσο επικοινωνιακά όσο και από την άποψη των πρακτικών επιδιώξεων, αυτό που απέμεινε από τον τελευταίο ανασχηματισμό ήταν η υπουργοποίηση του κ. Πλεύρη και η νιοστή είσοδος σε κυβέρνηση του κ. Κεδίκογλου, ίσως ως αποζημίωση των Ευβοιωτών για τις όποιες ευθύνες της τραγικής καταστροφής που υπέστησαν. Το ίδιο και η επανυπουργοποίηση του κ. Θεοδωρικάκου...

Το παράδοξο σε αυτήν την ιστορία είναι πως ενώ το 2014 υπήρχαν λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στις σπασμωδικές κινήσεις του εξόδιου πανικού τώρα απουσίαζαν. Όπως αναφέραμε ήδη τότε είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ισχυρό ρεύμα.

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε κανένας από τους παραπάνω λόγους.

Η κυβέρνηση διατηρούσε απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και ο ΣΥΡΙΖΑ "λαθροβιούσε" ως αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η επιλογή του καλού κατά τα άλλα κ. Στυλιανίδη στη συνέχεια δεν φαίνεται πως αποκατέστησε την εικόνα μιας κυβέρνησης όπου αραιώνουν οι ικανοί να αφήσουν έργο και αυξάνεται ο αριθμός όσων εξυπηρετούν εσωτερικές και άλλες ισορροπίες.

Επιπλέον, ακόμη πιο αρνητικό μήνυμα για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, αποτελούν ειδήσεις όπως η αναβολή της ανάληψης καθηκόντων από την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και οι πανηγυρικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, όταν η χώρα μας έχει καταφέρει να έχει τους λιγότερους μαθητές ανά δάσκαλο και ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα δημόσιας παιδείας.

Ιδού το αποκαρδιωτικό ρεπορτάζ για την πανεπιστημιακή αστυνομία: "Το καλύτερο ενδεχόμενο εγκατάστασης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αναφορικά με το χρονικό διάστημα, είναι την Άνοιξη του 2022…"

Όπου και αν οφείλεται αυτή η αναβολή, σε κακό σχεδιασμό ή υποχωρητικότητα μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα και τους "μπαχαλάκηδες" που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια, αποτελεί ένα αρνητικό μήνυμα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα μηνύματα που εκπέμπει ο τελευταίος ανασχηματισμός...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα διαθέτει τη μικρότερη αναλογία με 8,7 μαθητές ανά δάσκαλο στη βασική εκπαίδευση όταν πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν περίπου διπλάσιο αριθμό.

Η γεωμορφολογία της χώρας, με τα δεκάδες νησιά, είναι η αιτία της διατήρησης αυξημένου αναλογικά προσωπικού. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, μιλάμε για αρκετές χιλιάδες, οπότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα πως διαχρονικά το πλεονάζον προσωπικό εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Τούτα δεν είναι θετικά μηνύματα...

Όπως συμβουλεύει και ο Γουόρεν Μπάφετ για τις αγορές, όταν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να κάνεις καλύτερα είναι να μην κάνεις τίποτα...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2021 | 08:06

Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι προσωρινές λόγω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν τις μετακυλούν στις τιμές.

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.