Επάνοδος από ’22 και βλέπουμε...

Στον καλύτερο από όλους τους πιθανούς κόσμους, η πανδημία θα παραμείνει μέρος της καθημερινής ζωής έως το 2021.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η απόφαση του οριζόντιου γενικού "κλειδώματος" την περασμένη Άνοιξη αποδεικνύεται και εκ των υστέρων σωστή. Μπορεί να μην έλυσε το πρόβλημα και απλά να το μετέθεσε για μερικούς μήνες αργότερα, αλλά η έλευση του δεύτερου κύματος βρίσκει το σύστημα υγείας καλύτερα προετοιμασμένο. Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία και την οικονομία.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τα προβλήματα προμήθειας αναπνευστήρων, μασκών και αντισηπτικών έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Όλοι θυμόμαστε τι γινόταν στις αρχές της περασμένης Άνοιξης όταν κάποιες κυβερνήσεις δέσμευαν φορτία υλικών που προοριζόταν για άλλες χώρες και στα σούπερ μάρκετ δεν υπήρχε οινόπνευμα ούτε για εντριβή...

Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού πολλών επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων είχαν διαρραγεί και διαφαινόταν ο κίνδυνος ελλείψεων ακόμη και σε βασικά είδη.

Επίσης πολλές επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν και χρειάστηκαν χρόνο και προσπάθεια μέχρι να δημιουργήσουν θέσεις τηλεργασίας έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν έστω ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί. Στους μήνες που πέρασαν κυβερνήσεις, κοινωνία και οικονομία έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τούτο δεν σημαίνει πως ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας δεν θα έχει επιπτώσεις αλλά πως αυτές θα είναι μικρότερες και συνεπώς ευκολότερα διαχειρίσιμες.

Χαρακτηριστικά είναι κάποια στοιχεία που ανέφερε ο Economist στο τελευταίο του τεύχος.

Η πτώση του αριθμού των θανάτων αντικατοπτρίζει επίσης την ιατρική πρόοδο. Οι γιατροί τώρα καταλαβαίνουν πως κάποια όργανα εκτός από τους πνεύμονες, όπως η καρδιά και τα νεφρά, διατρέχουν κίνδυνο και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα από νωρίς.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βρετανίας στην αρχή της πανδημίας το 90% των ασθενών χρειάζονταν αναπνευστήρες. Τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο μόλις 30%.

Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της δεξαμεθαζόνης, ενός φθηνού στεροειδούς, μειώνουν τους θανάτους σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα κατά 20-30%.

Οι θάνατοι στην Ευρώπη είναι 90% χαμηλότεροι από ό, τι την Άνοιξη, αν και αυτό θα μειωθεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται ξανά σε ευάλωτες ομάδες…"

...Ωστόσο, στον καλύτερο από όλους τους πιθανούς κόσμους, η πανδημία θα παραμείνει μέρος της καθημερινής ζωής έως το 2021.

Ακόμα κι αν εμφανιστεί ένα εμβόλιο, κανείς δεν αναμένει να είναι 100% αποτελεσματικό. Η προστασία μπορεί να είναι προσωρινή ή περιορισμένη στους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται λιγότερο.

Η παραγωγή και η χορήγηση δισεκατομμυρίων δόσεων θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρώιμα εμβόλια μπορεί να χρειάζονται δύο δόσεις και πολύπλοκες διαδικασίες χορήγησης για να είναι αποτελεσματικά...".

Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, αλλά η πιθανότητα ενός καθολικού "εμφράγματος" έχει περιοριστεί...

Καθώς φάρμακα, εμβόλια και ανοσία αγέλης δεν είναι εύκολο να έχουμε σε επαρκείς ποσότητες πριν το επόμενο Καλοκαίρι οι συνέπειες στην οικονομία δεν θα περιοριστούν στο 2020. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το αισιόδοξο σενάριο θέλει τις κοινωνίες και τις οικονομίες να μην επανέρχονται σε κάποιου είδους προ επιδημίας κανονικότητα πριν το 2022.

Αυτά χωρίς κάποιος να είναι σε θέση να προσδιορίσει τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συμπεριφορές κατά την περίοδο της επιδημίας (2020-21).

Ήδη, μετράμε περί το 1 εκατ. θύματα παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος τα γενικευμένα οριζόντια κλειδώματα ανέκοψαν τη διασπορά και κατά συνέπεια μείωσαν δραστικά και τους δυνητικούς θανάτους. Από το παρελθόν είναι γνωστό πως τέτοιου είδους επιδημίες εκδηλώνονται σε τρία κύματα. Το δεύτερο και το τρίτο βρίσκονται ακόμη μπροστά.

Στα θετικά αυτής της περιόδου είναι αναμφίβολα η μεγάλη αύξηση των θέσεων τηλεργασίας. Πολλές επιχειρήσεις θα θελήσουν να διατηρήσουν αυτό το μοντέλο λειτουργίας και μετά. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές. Κατά συνέπεια και στη ζήτηση ενέργειας, καυσίμων κλπ. Συνέπειες θα υπάρξουν και στις τιμές των εμπορικών ακινήτων αλλά και κατοικίας αφού η τηλεργασία θα αναδιανείμει τη ζήτηση...

Μετά από μια διετία σχεδόν κοινωνικής αποστασιοποίησης πολλοί πιστεύουν πως μόλις ο κίνδυνος περάσει ο κόσμος θα ξεχυθεί στους δρόμους και θα γεμίσει τα αεροπλάνα και τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Όμως το πλέον πιθανό είναι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί αυτή η επιδημία.

Το "σύνδρομο της Κατοχής" π.χ. δεν εξαλείφθηκε με την απελευθέρωση αλλά οι γενιές που βίωσαν εκείνες τις δύσκολες συνθήκες διατήρησαν τα αντανακλαστικά και τις συμπεριφορές που αυτές προκάλεσαν για όλη τους τη ζωή.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 25 Οκτ 2020 | 09:09

Ερημες πόλεις μετά τις 12.30 η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη- Δεν κυκλοφορούσε ψυχή [εικόνες}

Οι φωτογραφίες που αποτύπωσαν τα φωτογραφικά πρακτορεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετά τις 12.30 σχεδόν τρομάζουν

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Οκτ 2020 | 08:32

Κορονοϊός- Σοκ: Ένα βήμα πριν από τα 1000 κρούσματα την ημέρα - Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στο πόδι βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί φθάνοντας μια ανάσα πριν τα τα 1000 ημερησίως

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 25 Οκτ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά στις Σέρρες μετά τα 54 κρούσματα χθες - Συναγερμός για την επιδημιολογική έξαρση

Ολόκληρη η περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει περάσει στο επίπεδο 3 - Ευρεία σύσκεψη Χαρδαλιά

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 24 Οκτ 2020 | 22:00

Εστιατόριο στην Ιταλία χρεώνει φαγητό με την... ώρα λόγω κορονοϊού

"Έπρεπε να βρούμε μια νέα "φόρμουλα", διαφορετικά δεν θα καταφέρναμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα" σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 24 Οκτ 2020 | 21:24

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά- Τζιτζικώστα αύριο στις Σέρρες για την έξαρση των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 54 κρούσματα κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Οκτ 2020 | 19:45

Κορονοϊός: Σαρώνει με 217 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 228 στην Αττική- Ποιες περιοχές "φλερτάρουν" με το επίπεδο 4

Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι για ακόμη μία ημέρα οι "πρωταθλητές" με 228 και 217 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα.

24 Οκτ 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 24 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός: Νέο "μαύρο" ρεκόρ με 935 κρούσματα - 5 θάνατοι, 91 διασωληνωμένοι

Συναγερμός για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα - Ανησυχία για τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων- 564 συνολικά τα θύματα.

24 Οκτ 2020 | 18:32

Την αναστολή λειτουργίας αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων αποφάσισαν δήμοι της Θεσσαλονίκης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού προχωρούν δήμοι της Θεσσαλονίκης, προκεμένου να γλυτώσουν το lockdown.

ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 17:31

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 4 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Μετά την 86χρονη που κατέληξε το πρωί από επιπλοκές του κορονοϊού άλλοι τρεις θάνατοι έγιναν γνωστοί